Tuesday, August 19, 2014

SNAIL WHITE PROMO!

READY STOCK

RM140 ONLY + FREE POSLAJU

PLACE YOUR ORDER BEFORE:
25 AUGUST 2014

Email: whpisy@yahoo.com
Subject: SNAIL WHITE PROMO



kthxbye ;)










Monday, August 11, 2014

PASCASISWAZAH MARA 2014 PART 3

Selepas submit agreement, anda akan dapat $$$ dalam masa 7-21 hari.
I can not disclose the amount here.
But you will be getting wang sara hidup 6 bulan di UK.
Berjimat-cermat ya.

So, sementara tunggu duit masuk, nak buat apa?
Siapkanlah perkara lain.
Jangan bazir masa.
Nak buat apa?
TB TEST



STEP ONE:
Pastikan anda mempunyai TIGA dokumen ini--
-passport
-satu gambar pasport
-unconditional offer (untuk tulis alamat universiti)

STEP TWO:
Pergi Lifecare PJ
Ini alamatnya-- sila guna google maps/ waze
Walk-in, NO appointment needed


1st Floor, Wisma Life Care
No 5, Jalan Kerinchi
Bangsar South
59200 Kuala Lumpur

Ini rupa bangunannya:



STEP THREE:
Sampai sahaja di Ground Floor, anda akan diberi borang.
Ada panduan.
Tidak boleh ada kesilapan ketika isi borang.
If not kena isi balik.




STEP FOUR:
Pergi ke tingkat empat.
Sekali lagi passport dan borang akan disemak.
Daftar untuk Chest X-ray
Buat bayaran (cash or credit card)
PRICE: RM210 + RM40 (x-ray report)



STEP FIVE:
- x-ray (2 minit je)
- tunggu keputusan x-ray 1-2jam
- jumpa physician
- cop borang yang telah officially menjadi sijil :)



NOTA:
1) Datang seawal jam 8 pagi, kalau terbangun lambat, tak perlulah redah 9-10 pagi ramai orang. Alang-alang lambat, datang pukul 2 petang. Dah reda sikit, orang tak ramai.
2) Suami, anak semua kena buat TB test. TB test ini wajib untuk buat UK Visa. Hanya TB test Lifecare dan Gleneagles sahaja diterima.

PASCASISWAZAH MARA 2014 PART 2

Hello,
Jadi apa yang perlu dilakukan bila dah dapat MARA?

STEP ONE:
They will give instructions, to send in some documents.
- Copies of your IC, birth cert, transcript, offer letter, ssln, e-vetting, medical checkup, etc.
(SSLN & E-VETTING ni sekadar cukup syarat, google sendiri HAHA)



*PENTING
Medical check-up
Paling senang buat di Kelana Jaya Medical Center
Memang paling cepat
In less than 2 hours dah siap
Price: RM220



STEP TWO:
Submit all documents.



STEP THREE:
Within 2 weeks, MARA akan beli agreement via email.
Inilah cabaran yang paling mencabar. HAHA
Kerana perjanjian harus dibuat dalam 5 salinan.
- Beberapa dokumen perlu disahkan Penghulu/Adun/JKKK (Sila ambil tahu)
- Perlukan DUA penjamin
- Perlukan saksi
- Setem hasil untuk perjanjian
(terus ke LHDN, saya ke LHDN Damansara Perdana. Cepat)
(MARA TIDAK TERIMA SETEM HASIL YANG DIMATIKAN PESURUHJAYA SUMPAH)




STEP FOUR:
Submit agreement
(agreement harus binding tape all 5 copies, separately)





Legaaaaaaaa!
Next post: TB TEST

Monday, August 4, 2014

SNAIL WHITE IS HERE!

Alhamdulillah.
Selepas pelbagai rintangan sejak Mei lalu, akhirnya dah dapat pelepasan kastam dengan bayaran cukai munasabah.



Priority akan diberikan kepada customer yang sudah order bulan April/Mei lepas. Kepada yang saya sudah refund wang anda, please get back to me before 8th August 2014 to be added again in the list. (priority)

Dan kepada yang baru nak order/
EMAIL: whpisy@yahoo.com
SUBJECT: Snail White Order
PRICE: RM150 + RM6 (poslaju)


NOTE:
This is the LAST BATCH. Saya akan ke UK awal September 2014. Doakan.

Monday, July 7, 2014

KUKISS BY YUYU AZIZ IS BACK!

HELLO!
Kukiss by Yuyu Aziz is back
I sold 100 jars in Soho Bazaar TTDI in May 2014
Now i open orders for Hari Raya 2014.

SIGNATURE CHOC CHIP COOKIE 
(crispy and light)

RM15 per jar
(with better jar!!!)

Place your order before 10th July 2014
1st batch shipment: 15th July 2014
2nd batch shipment: 20th July 2014

Email: whpisy@yahoo.com


***gambar di bawah order tahun 2012***
:))








Friday, May 23, 2014

PASCASISWAZAH MARA 2014 PART 1

Salam,
Saya kongsi pengalaman saya untuk Skim Pascasiswazah MARA 2014 :)

1) MOHON UNIVERSITI

Ya, walaupun MARA masih belum buka permohonan, mohon universiti dulu. saya apply semuanya sendiri, tak pakai agent. Agent percuma, tapi nanti lebih sudu daripada kuah. Next, aim for top100 universities. Send your application to a few institutions, probably 5 universities..? so you always have backup plans :) 

Cara-caranya, lengkapkan dokumen ini sebelum memohon. Yes, LENGKAPKAN. (Jangan tercicir walau satu pun, so you can submit application dgn tenang. If not kalau tak lengkap, kena save & complete later--jangan bawa budaya suka tangguh.) So ini CHECKLIST nya:
a) Academic transcript
b) CV
c) Personal Statement
d) Recomendation letter 
- lecturer 1
- lecturer 2
- employer 1 (back up)
(Cari referee who knows you in person and yang rajin check email sbb uni akan email them for validation)
e) English proficiency evidence 
-IELTS
-GCE-O SPM
- a letter from Hal Ehwal Akademik universiti masing2. 
(Depa akan indicate that all your lessons and assesments sepanjang pengajian conducted in English)
f) Passport copy

Siap SEMUA, baru submit permohonan. Tunggu dapat surat tawaran bersyarat (conditional offer)... then persuade the admission to grant you the unconditional offer :) In my case, I am lucky dpt waiver for IELTS from Sheffield, Sussex, RHUL, Leeds, Cardiff... Huhu jimat duit RM660.



2) MOHON MARA

Lazimnya, MARA akan buka permohonan bulan Februari atau Mac. Syarat kelayakan:
a) Bidang bukan teknikal
- CGPA 3.5 ke atas
b) Bidang teknikal/ kursus profesional
- CGPA 3.0 ke atas

You are at advantage jika sudah ada pengalaman bekerja dan surat tawaran daripada universiti ulung dunia :)

Ketika mohon checklist saya:
- Bidang Bukan Teknikal: Media
- CGPA: 3.89
- Pengalaman bekerja: 6 tahun
- Surat Tawaran: dah ada from 5 universities :)

Semua memenuhi syarat. Alhamdulillah.


3) PANGGILAN TEMUDUGA & PSYCHOMETRIC TEST

i) Test
Buat julung kali pada tahun 2014, MARA buat ujian secara online boleh access dari rumah. Pening kepala juga. Soalan IQ, Maths, Keperibadian, Kenegaraan. Tempoh satu jam macam tak cukup untuk 100 soalan. 
Tips: sediakan 2 laptop, 2 handphone, unifi... Technology is cruel. Though you are extremely intelligent, kalau time tu la Internet/ PC bermasalah--- gasak.

ii) Interview
Dua minggu menanti dapat panggilan temuduga pula. Jauh di MARA Japan Institute Beranang. Haha saya mmg tak familiar jalan di Beranang and I know I am not an early waker. Nak drive Damansara-Beranang satu jam! Haha belum traffic jam lagi. Maka saya tidur di hotel murah a night before, 10mins drive je from beranang :) nampak tak kesungguhan? Haha temuduga 8.30pagi. 7.30pagi saya dah sampai. Temuduga dalam kumpulan, saya dalam kumpulan pertama yang ditemuduga. Orang nombor 4 dalam barisan hehe.

Temuduga dijalankan secara berkumpulan in a group of 10, semua calon lain2 bidang dan latarbelakang (Campur science/ arts, masters/ PhD)
1) Soalan Case Study:
Dia beri situasi, bahaskan.
2) Straw Challenge:
12 straw, 0.5 meter masking tape. Build a device, when u drop the ball from 2ft high, the ball wont bounce out of the device/product. Masa ni la saya champion, bab kreatif ni sciences background candidates dah tak boleh main hujah dah, now semuanya kreativiti haha... so my group succeed :) Group sebelah, sampai roboh produk dia.
3) Soalan Pandangan: What is integrity? Discuss.

Tips: Jadi diri sendiri. Bila keluar tu ada sorg ni skema, she told me, u mgkn kena tolak markah sbb langgar byk adab interview...during the interview, I sat on the floor, sat on the table at times, ketawa mengilai and even gave high-five to group members! Haha. Guess what, she was wrong... :) ini group interview, bukan one-on-one... Semua 3 stage tu sebenarnya nak tgk your attitude and semangat je :) Dengan menjadi diri sendiri, MARA ukur keikhlasan saya :)


4) KEPUTUSAN

Dua bulan tunggu keputusan. Hari dinanti  tiba, 23 Mei 2014. Jam 1petang, ada kawan beritahu MARA put up a link keputusan 5pm! Dari 5pm ke 7pm server congested, tak boleh masuk. So sementara menunggu, saya siap2 draft surat rayuan, just incase tak dapat. Bila dapat masuk je keluar tahniah. Mcm tak percaya. Log in, log out banyak kali. 
Benar-- saya berjaya. Syukur i don't need that surat rayuan :)
*wipe tears* :')



Saya akan update proses seterusnya.

Terima kasih Allah.
Terima kasih MARA.

Wednesday, April 16, 2014

KUKISS by YUYU AZIZ (come back!)

Hi ladies!
After a long hiatus (2 years break)...
My Signature Chocolate Chip Cookies will make a comeback at Soho Bazaar 2014.

Come and meet me. You can try the cookies! ...and purchase ;) hihi

Venue: Rasta, TTDI
Date: 17 & 18 May 2014
Time: 10am to 6pm
Booth: No 19


My booth partner will join me too, selling awesome clothes! :)

Show some love...
See you girls there!

Hugs & Kisses


P/S: Order your Snail White Cream for May batch.. You can collect it at Soho Bazaar on the mentioned dates too! Save the shipment fee :))