Monday, December 28, 2009

SAD

dari london gwe kini sudah di dublin. bought everything for everybody oredy, temasuk Mr. X's Gucci wallet and Hackett tee. but still havent bought anything for myself. sedih ;( London here I come!

Wednesday, December 23, 2009

BUYING BARANG HANTARAN

two more days, gwe udah mau berangkat ke london.... buying my LV bag in dublin or london. beli ala kadar je other branded items for my boyfriend. but i'm still confused, nak pi bicester village dulu or oxford street. takot pi bicester village dah habis duit, kat oxford street nganga; and vice versa.

-bicester village ni barang dia murah gile sbb outlet but kerana dia outlet la jugak ikot nasib, barang kadang2 size susah nak dapat... barang pon sedikit outdated. plus, agak jauh.
-oxford street barang baru on sales, takla semurah bicester and agak dekat since i'll be staying at hyde park....

Of course LV is never on sale and will never.
Stilk gotta buy my speedy bag though, it's cheaper in the uk.
Malaysia mahal sangat!

lagi satu my concern is; nak naik tube or cab?

-tube: murah tapi banyak kena tuka sana sini, bawak barang banyak2 nanti penat and time consuming. advantage ialah murah...
-mini cab: mahal sket tapi senang, sekali jalan jek. but.... takut gak traffic jam on boxing day and new year's eve.


haish!!!!! so friends, any suggestion? ;) pertolongan, cadangan dan tips korang amat2 diperlukan dan di dahului dengan advance terima kasih ;p

Sunday, December 13, 2009

SOLSTISS'S

baiklah... ini la yg telah dibeli mummy X kepada saya, alhamdulillah.... jadi begini ceritanya...

kami ke Euromoda SACC Mall Shah Alam. SALE ok?! (pergi please...) niatnya nak beli beaded chiffon. mmg waktu tgk2 ada satu yang saya berkenan.... saya pun mula mengambil satin in soft pink. maka menjadi kepoh, saya dan mummy X letak la beaded lace atas satin pink itu and rasa sangat cantik! siap konon2 letak atas badan, tengok dari jauh dan pelbagai aksi.... tiba2 SA yg baik hati tu cakap "pegi kat sane boleh bentang tengok betul2, lighting pun better" so kitorang pegi dekat this area yg ada 1+1 seater. maka me and mummy X duduk. duduk jek tara, terpampangla lace depan mata... si SA beria la bentang chiffon beaded on the pink satin.

dalam diam2 me and mummy X bangun pelahan2 tgk the lace and can't focus on the kegigihan SA tu anymore. mulalah sesi membelek... tiba2 nampak satu lace ni. (of all white laces, yg tu paling menyerlah sbb dah terjuntai sikit nampak la design dia"

aku pun dongak ke atas tgk harga.... 680 per meter, discount jadik 450 per meter. tiba2 SA yang bijak itu datang dekat "yg ni mmg cantik! solstiss beaded french lace" cepat jek tangan dia gi bukak lace tu and dengan beria bawak chiffon pink and bentangkan mereka bersama2! saya dah takboleh blink dah time tu (tergoda ok?) but nak cover line i suruh dia bentang both beaded chiffon on pink satin at the same time the lace. memang tak boleh lawan the lace kot!! 88X lebih lawa ok? i buat biase je. mummy X ckp "apsal yg sane kira per panel? why this one per meter?" she said "per panel tu yg japanese beaded lace...lain harga,kak"

knowing Mummy X kalau lagi mintak lagi tak dapat... tiba2 mummy X kate "the lace is so beautiful..." aku nak senyum happy tapi cover2 lagi... mummy X tanya, "u want the lace?" time tu takboleh cover dah, aku senyum lebar! (macam emoticon YM waktu kita log in ;p). si SA menyampuk, "ni dah takde 4 meter dah kak... last piece jap saya ukur" dia ukur ade 1.8 meter jek... tapi aku dah kena rasuk hantu tak peduli! HAHAHHA i told mummy X i can do lace patches, the applique work la kan?

so my mum suh dia kira, 800 camtu... mummy X macam reluctant coz it's only 1.8m. pastu budak tu cakap discount bagi 720, last price.... cadangnya mummy X nak mintak ngam2 700..

tiba2 seorang lady berpunjabi suit hitam with tocang panjang lalu (i rasa the boss that branch la sbb dorg kan cam family business, sanak sedare jugak yg run the biz) she ckp "hello mam, lace for wedding?" my mum smiled "her engagement". the lady asked SA "total? how much?" SA tunjuk 720 pakai calculator. then the lady tarik her ke tepi, so kitorang tunggu la....

tiba-tiba tada!!! the lady cakap "mam, last price for you... 650"

mak i dah tak coverline terus cakap "thank you. couldnt ask for more"

rezeki... alhamdulillah~ so, here it is biase je, taktaula mata uols camane but cantik la kat mata i.... ;p
*please excuse my bad photog skills, can i blame my home lighting too? ...letak kain pun tak rata ;p
*pssstt: i ade instinct mmg strategy dorg waktu kita tgk chiffon beaded then ajak bentang kat area where they put all the beautiful kain lace. kan? ;)

--upload new on kain biru kasik nampak kontra untuk mintak pendapat cik belle--- advise me ya? thanks my dear! *hugs*--- snap malam, lighting rumah kuning, so lace+beads nampak yellowish ;p

Thursday, December 10, 2009

JAY ISMAIL & KABIR MALEK PHOTOGRAPHY

Spying on 2 underground photographers:--

These 2 photographers work hand in hand. they're underground photographers with superb photos. They don't commercialize themselves but hell they take great pictures for you to keep all the beautiful moments in your heart (and custom album of course la kan?) forever. They have a team of photographers and designers; who do editing, custom album, etc.... They're nice people,talk to them.... they don't bite ;)




Want to know more about them? visit them at:

jayismailphotography.blogspot.com
blog.locophotography.com

p/s: Jay studio photos are superb! why not for your photo slide and takyah susah2 berpanas gi outdorr photoshoot kan?! ;)

Wednesday, December 9, 2009

WEDDING SPY!

Cewah! konon jek i punye title tu. totally spies sgt kan? but anyway, being an obsess bride to be i suke E-MAIL / CALL/ MEET UP this and that fella/vendor. tujuannya untuk survey, u know... it's our money, our day-- we sure want the best kan??!

So today, sbg 'bridespy' (ceeeehhh! ;p) i nak reveal all contacts yg i dah mail/call/jumpe... please share your thoughts too.i'll be glad to hear from you. ecececeh! (tiba-tiba rasa this spying thing macam bang2 bang boom/wakenabeb etc...ala-ala nasib kau la kau taktau aku akan reveal benda ni kan? u people deserve these comments be it good or bad for your own attitude.)
**segala keputusan yang saya buat adalah my own judgment. smue orang ada own preference kan? just my 2 cents)

+++MAILED/ CALLED+++

canopy/caterer:
1) Khareyan events: prompt reply. sangat professional. a bit pricey but they have real good service. if you have lots of $ go for them.
2) Suri catering: 2 times e-mail dorg baru reply.... but felt better when i called dorg terus buat quotation and mailed me that point of time jugak.
3) NSJ events: sampai ke sudah tak reply. mungkin dorang layan through phone calls je kot.
4) Rassweddings: seriously dissapointing. i siap kira ok---- 2kali email, 2kali call, lebih 7 sms--- everytime kak suhaila to promise to hantar quotation but sampai ke sudah tak hantar. dah sebulan kot!
5) Belanga Catering: Datin tu baik tapi ala2 confuse sikit... blur jek. sampai sekarang tak hantar quotation. 3 kali remind her, tak hantar jugak.frustrating.
6) Izzah Catering: murah tapi tak convincing. mintak itu ini, semue bende kene check and call later. PR tak cukup hebat.

DECISION: SURI CATERING

designer/dressmaker:
1) Nik Erwan Roseli: reply mail yang ramah dan juga menjawab panggilan phone dengan ramah. harga berpatutan. kualiti sila tanye yang pernah mencuba.
2) Arma Couture: ramah ketika i buat phone call tapi harga tak sesuai dengan mereka yang baru bertapak. lagi mahal dari nik erwan roseli ok? jauh lebih mahal!
3) Rizman Ruzaini: e-mail dijawab ringkas tapi menjawab soalan. panggilan telefon dijawab dengan ramah. good service, ask me to call em up and go their boutique in cheras to discuss. mummy X wants me to buat baju with them but my heart jatuh cinta with unaisah.
4) Unaisah: yes unaisah. i tak kenal dia, macam mana muka dia dan benar2 kualiti dia menjahit camane. tapi hati i sejuk coz she's really kind and polite replying every single mail i sent to her with good advises.
5) Aznizam Yusof: reply yang ringkas dan menjawab soalan.
6) Syaiful Baharim: tak reply langsung. mungkin suka deal through telephone or teros to his boutique kot.
7) Zery Zamry: replied my mail and bagitau price range. ask me to call him for further discussion.

DECISION: (undecided) my choice- UNAISAH / Mummy's choice- RIZMANRUZAINI/ good friends choice- NIK ERWAN ROSELI

photographer:
1) ted: paling baik. saya suka.
2) syahrin aziz: langsung tak reply my mail. maybe dia jenis suka org call kot.
3) jangguttouch: replied. tapi wajib amik package.
4) pretty peektures: yang ini lawak ok??! waktu i mail pakai email ngokngek i, dia siap perli i macamla i ni orang takde duit. when i email with my official mail (biase2 je, tak seberapa) terus ramah nak mampos ok??! i terus tak layan. lantak hang.
5) jay ismail: mestila dia layan saya. saya cousin dia ;)

DECISION: TED

+++JUMPA (misc.)+++
***take note--- saya pakai no brand t-shirt,no brand denim,slippers (yes!slippers ok?!) and tak make-up ;) saje buat begitu. handbag juga yg cikai. Mr. X juga diarah selekeh.
1) Fidz Collection: budak2 dia takde PR skill yg bagus but mata i senang memandang hasil2 kerja dorang.... cantik2.
2) Arma Couture (waktu pameran pengantin kat shah alam): good. walaupon saya selekeh dia masih melayan soalan2 saya. waktu call ramah tapi tekejut dengar harganya but bila jumpe actually can nego.
2) N'flair: kak nora pondan tu serious pandang luaran org. OMG!!! i pegang this one baju, i tanye "berapa ya tempah macam ni?" she said..."yang tu kalau tempah mahal, 900! kat sini yang tu paling murah!" (then dia pandang atas bawah) goddddddddd gile pandang rendah just becoz saye tak bawa any of my high-end handbag dat day and didnt walk w 4inches heels? oh here you go nyah, now let the world knows how bad your service. harus lingkup pasni.
3) Butik Saidatul Nisa: dapat layanan yang baik dan simple. tak sombong. walaupun saya berpakaian cikai, Liza melayan saya dengan baik walaupon ade customer who came in later yang lebih diva. first come first serve.
4) Feena beautytouch: budak ni buat make-up. tak famous pun, but i saje2 je suruh dia makeup mengabiskan duit i. baik budaknya harga pun ok. tapi dia kena improve skill buat rambut.
5) Jakel: Layan saya dengan tak pasti.
6) Binwani's: Melayan saya dengan baik tapi malangnya takde pilihan yang berkenan di hati saya.
7) Euro Moda: sangat baik layanannya. angkat gulung kain tu sana sini. I duduk atas sofa je arah2 (*note that saya comot dan selekeh ya?) but due to the kegigihan, the next day i datang again (well dressed la kan? SA tu still igt i and menyambut dengan lebih mesra; dia ada instinct i datang to buy kot...) with Mummy X and bought the pure white solstiss french lace ;) ***nanti saya amik picture share with you girls k?

---PENGAJARAN---
*Life is like a wheel.... jangan sombong wahai entrepreneurs. Mungkin sekarang anda famous, who knows one day you'll be begging for jobs. kan?
*Be professional. kindly treat everybody equally.
*Don't judge a book by it's cover. tak semestinya yang selekeh itu tidak berduit dan tak semestinya yang melaram itu banyak duit. Sekalipun the person datang comot dan selekeh layanlah sewajarnya. jangan memperlekehkan orang. jangan sesekali memandang rendah kepada orang lain. (saya pun ala kadar je, tapi sebagai manusia tak wajar diperlekehkan)

friendly reminder: none of you have to agree with me, but whoever hv the same (or not the same) experience with the same vendor, please share.

Sekian, terima kasih.

Monday, December 7, 2009

BAJU KURUNG MODERN

saya suka baju kurung modern.waktu lepak dengan kawan saya, kawan saya kate baju kurung modern dia buat dekat rizmanruzaini 800 jek.logic ke? macam murah sgt je (for a famous degisner) sbb kawan saye yang dah kahwin sebelum ini kata 2rib.siapa tahu?

Thursday, December 3, 2009

CUCI MATA edisi pelamin ;)


Kudos to wedding planner/decorator, bride & groom! ;)





Wednesday, November 25, 2009

UNAISAH AZLAN IS THE ONE

Not so long i posted the entry 'affordable pembuat baju', i received my 2nd mail from Unaisah Azlan. first mail haritu she replied simple tanye how i want it to be. then i elaborate sket. today... TADA! she replied me with 101% details ok?

Oh guess what... i've mailed more than 5 designers and......~I highly recommend her--- she might be new but she bagi you a 5 stars service via mail.

Being kelam kabut for preparations, when someone treat you nicely, sejuk hati i.....
Yes, haven't buat the baju with her yet so i can't recommend any of you the outcome.
But honestly, her great assistance + service sangat overwhelming sampai.....
i terus ckp YES to
her!
;) (dah, malas nak survey dah)
and even my mum's baju i nak tempah kat dia. i know my mum and me ada same perangai where we easily weak/cair with people yang kind to us...

Oh girls, imagine, a designer who replied you more than 500 words mail with specific details on materials, measurement, how she's going to do it, etc..... SANGAT DETAIL.
Even better, i told her my budget and how honest a girl can be, she told me how much french lace might costs me and for all the hems she needs 8.5meters french lace which will cost me a whooping 1k just for the lace tho i beli kat jakel or euromoda.

So, that honesty ease me to forgone the french lace which i think is just a crazy desire of mine when i shouldnt spend that much on my engagement baju.
With a great service like that, and if she maintains it... i bet she'll be one great designer loved by semua bride-to-be.

I GIVE HER 5 STARS FOR GREATEST VIA MAIL SERVICE!

want to check her out?
try mail her at: unaisah@gmail.com
.....and please let me know betol tak apa yg i cakap here.... ;)

AFFORDABLE PEMBUAT BAJU

*sekadar gambar hiasan kerana teruja tengok how simple and sweet baju kurung kosong yg dipakai dang suria. orangnye pun cantik, pakai ape pun cantik. kan?


talking about baju and baju.... different people different preference kan? as for me, the gist of any special occasion adalah the make-up, baju and photographer ;)
so..... ok. i dah survey a few dress makers who make superb kurung modern at reasonable and affordable price. so, those who love the simple classy kurung modern, here's the quote for KURUNG MODERN.

1) Fidz collection
RM690: kurung modern with beads dekat leher and wrist.
pros: the price TERMASUK kain and lining ok? ;) dia pakai chiffon. so evertyhing in one, takyah pegi kain hunting.
cons: design mmg standard beading; wuteva they have, so cannot la byk cekadak nak itu ini. the lady at the shop kate, if kite nak tambah beads or lace price starts at 200. so, wek... a whooping 690 + 200= RM890 jugak kan???
i also asked about the veil; starts at RM200...

2) Unaisah
a new designer. a plain, seriously kosong kurung modern will cost you RM300++ murah kan?
pros: she's a new potential designer so siapa tahu one day dia meletops! ;) maklumlah, hatta dolmat, rizman ruzaini, zery zamry pon were once new designers who only charged RM500, 5 years back kan? now dah meletop letop!
cons: this lady punye hasil macam very pandai in tailoring, so to do any pelik2 thing lace, beads segale... tambah lagi 400. plus consultation yada yada, RM500.
kain segala beli sendiri la kan... pandai2 kira la k brape budget smuenye? ;p

3) Nik Erwan Roseli
This fella dah buat MIFW semua. tho he is in the same group of friends yg semuanya designer, his price is still affordable, seriously. But if there's any not so good reviews about the cutting of the baju he made, siapa2 yg ade experience, sila share ya? sbb takut jugak... good price doesnt mean it comes with good results kan?
pros: a simple plain kurung modern costs RM500 (i know! murah kan? ) kain sendiri segala. orangnya baik, ramah dan open to suggestions.
cons: i pernah mendapat tahu rungutan; 1) sedikit lambat... 2) fitting kureng sedikit. But again, one's judgment kan? he's a kinda well known designer. betol ke cutting baju itu kureng atau customer yg cerewet? anyhow, again... masing2 punye rasa. another thing, he's one quirky guy, takot jugak nanti baju norak sgt...


Jadi rakan-rakan yang ada experience with any of these 3, marilah berkongsi!
LOVE LOVE! :)

Thursday, November 19, 2009

CHECKLIST UPDATE WITH PHOTOS

So.... here we go:
1) CATERER: Suri Catering - Mummy X and Mr. X dah cakap 'yes' which means mmg amik Suri Catering--- food dijamin sedap and canopy bak kate my friend dijamin bersih (maklumlah ade sesetengah caterer tak jaga canopy; comot and kain2 tak bergosok)
** i told kak zai suri catering. i want something like this but all white and without the leaves
2) MAKE-UP: Liza (Butik Saidatulnisa)-- At last ada masa pergi the butik and bayar deposit. Alhamdulillah...kedai dia agak tersorok ok? tapi interior design kedai dia cantik compared to others...
**ni contoh make-up by Liza. credit to the bride, ur so pretty!
3) CANDY BUFFET: promo package theweddingheaven. okla...jadi kid's corner and laki2 yg taknak dok dalam nak lepak luar hisap rokok--- just to distract the kids attention daripada berkerumun dekat tempat org tua berbincang and kacau my hantaran2! tak pasal ada yg gatal tangan pegang cupcakes toppings nanti. kan?


4) PHOTOGRAPHER:cantik gambar-gambar ted amik. different people different taste kan? as for me, i always love photos with real life colours. if want to make it sephia or black and white i can always do that on my own gune photoshop jek ;p
** cantik tak dia amik gambar ni?his harga have to ask himself.kudos to beautiful bride.
5) BAJU:not a big name in the industry tapi I love the wedding dress she made for this one bride. But for me, i just want a simple kurung modern with kain yang beralun2 sexy ;p affordable la simple design with simple lace beads 1k ;) how it fits on your body if any body or any friends of yours pernah try her do let me know ya?
**sila lihat karya kurung moden dan kainnya itu. saya suka.
Demikianlah 5 perkara yang dah confirm. Yang lain still in progress and hope will sort things out very soon before i gerak to london for boxing day! yeeehooo!
(takla happy sgt sbb bukan nak shopping sakan pun, nak carik barang hantaran ala kadar je)

tata ;)

Tuesday, November 17, 2009

HOTEL BANQUET PRICE COMPARISON

oh i found this via the net. very useful kan??? ;)


*click to enlarge

Sunday, November 15, 2009

WE CAN ONLY PLAN....

kita hanya mampu merancang, hanya tuhan yang menentukan. ce ce ceh!~~~ apapun setakat ni semue berjalan lancar kecuali masih confuse dgn decision caterer n canopy. both; food and ONE canopy at RM2k... for rate KL murah ke mahal ek? i taktau.. please giv me some ideas again and again, suggestions, of course la kan?
(TBC)
caterer: suri catering
make-up: liza
photog: ted
baju: erk.. either fidz/ unaisah
deco: buat sendiri ;)
*masih pening dengan guests list; tak sampai hati nak forgone few friends.
**oh the wedding heaven is having candy buffet promo! RM500nett! yippie!

Friday, November 13, 2009

CANTIKNYA MAKE-UP DIA!

baiklah! kali ini saya jatuh cinta with our fellow blogger punya make-up, cik nadia bayu. she's naturally pretty but the make-up makes her even prettier ok?! saye nak make-up camtu jugak! i love make-up part mata, smokey eyes with a touch of pink n lilac a lil bit! saye nak!!! persoalannya, siapakah make-up artist cik nadia bayu sbb baca her blog, she's in kuantan. oh i so love the look! if i dont get it.. my life is over! pengsan~~~ (ok drama lebih ;p)

* cantik sangat sangat kan??? credit to the bride, cik nadia bayu!

Thursday, November 5, 2009

PELAMIN GORGEOUS!

sangat fall in love with this pelamin! lovely kan??? sangat suke ok? oh anybody tau who's the pelamin maker or probably anyone kenal the bride and can ask around who made the gorgeous pelamin for her? tolong!

psst: tunang pun belum lagi dah berangan pelamin kahwin ok??! anyway, kudos to the bride. the pealmin so cantik and bride also so cantik!

Wednesday, November 4, 2009

4 MONTHS...

hurm.. tup-tup lagi 4 bulan je. tiba2 mula gabra. padahal i hav everyhing in mind oredy; i know wut i want. so wut i really want for my e-day?

*problem in red

1. make-up - tentatively liza - takde time nak pegi shah alam to letak deposit

2. baju (tbc)- undecided nak tempah dekat sape/mana, tunang je kot so cannot melampau

3. photographer (tbc)

4. pelamin/ flower arrangement (tbc)

5. gubahan hantaran - tentatively the wedding heaven

6. caterer,canopy (tentatively suri catering)- food ok... but im not sure apa la nak suruh dorang buat dgn my only canopy to nampak gorgeous. tak byk choice pun dorg ade plastic n banquet chair, pastu canopy arabian n pyramid. tu je. rectangular table pun takde. round jek ade.

7. cards- Mr. X seorang expert bab design n edit so he'll definitely do it la kan?; tak susah nak please me sbb saye seorang minimalist, so buat simple jek

8. guests list - Mr. X ckp his side proly around 20 org. so i have to choose 30 from my side yg wajib i ajak haruslah my bff 4 org, my close colleagues 5 org, the rest my relatives la kan.... ;)

9. fresh flowers - extremely penting ok?! dah tgk kat floristika bangsar. i love! rasa macam nak duduk kat kedai tu lama2.... ;p

10. relaxation ---on the way ;)

itu je my update yg ala kadar saye masih keep my options terbuka especially bab make-up and canopy thingy tu. anybody knows any good make-up artist and canopy with chiavari chairs sila inform saye ye? love!

Sunday, November 1, 2009

THE BAJU I LOVE!


i'm a minimalist.
so this baju to my mata is simply gorgeous kan? need i say more? pengsan!
designer is zery zamry, it's erk.... RM1k++
(oh congrats for the superb job uols!)
for kahwin less than 2k girls, berbaloi ok? if u dont mind not having beads all la kan?
but for tunang 88kali kena fikir.
takpe, i still cuci mata.
i love!
pengsan again!


Friday, October 23, 2009

I AM FAT


hello lemak-lemak ku.... oh god i was 52kg in january, and now i'm 60kg. ini gara-gara quit gym end of last year. takdela obese sbb i'm quite tall la kan,168cm camtu... but i hate the fact i can't fit in my 27" denim. rasa nak nangis ok? pakai leggings pun nampak macam peha ayam KFC! haish!

sooooooooooooo mulai saat i menulis ni i pun berjanji pada diri sendiri. takpayah tunggu new year nak buat azam itu ini yg hujung pangkalnya entah ke mana. engagement in 5months, tempah baju proly in january, so i only have 2months to at least hilang 5kg... oh no! jadi.................. ESOK:

1) daftar gym balik tho it's 24th (usually org register anything on 1st or 15 of every month kan?) ok i don't care. i better do it sementara tgh bersemangat) hey hoh! ESOK JUGAK!

*gambar hiasan from google images ok?


2) bermula la anti-carbs session! hey hoh lagi!

* i tell u, seriously atkins sangat berkesan ok?! back then 3 months i banned carbs i seriously jadik kurus. tapi seriously if tak maintain akan back to tembamland. hehe.
tips: makesure mint sentiasa ada dlm handbag. those on atkins suffer bad breath. hate! nak kurus sgt tapi bad breath. never!



TARGET?
*macam jessica biel, can? hehehhe ;p i just adore her body; curvacious--- not that stick skinny. hooray! vain til die wey! hahahah

tagline of the day: berangan itu wawasan!

;p

Tuesday, October 20, 2009

PAMERAN PENGANTIN. yippie!

Pameran Pengantin Anjung Mempelai 2009

Date : 22 - 25 October 2009

Venue : GF Concourse, Plaza Alam Sentral, Shah Alam

Information

Anjung Mempelai 09 is show to look for everything under one roof to plan and celebrate a wedding ceremony. More than 20 companies will congregate here. The brides to be, their families and grooms flock together to explore and procure what the numerous vendors can provide for the occasion. The prospective couple can meticulously plan and traverse the exhibition with a flowchart for organising the entire wedding function. Invitation cards, reception halls, florists and floral decorations, moderate and exclusive designer wears, bridal gowns, bridesmaid's gowns, special costumes for parents and flower girls and dresses of all kinds to suit the budget and taste of everyone will be found.

Monday, October 19, 2009

MERISIK

semua berjalan lancar alhamdulillah. keluarga kedua-dua belah pihak happy. Anyway that day Mummy X masak her special dish; soto madura ;) hurmmm so bolehla i share sikit here n there. a simple merisik; we bagi 3 barang berbalas 3 barang (modern bride-to-be new adat i invented myself ;p). bukan kenapa but saje nak kasi those barang in a cantik manner kan? ;p ok, malas nak cakap panjang sbb nanti melalut. ;)
DECO

1) mini vase fresh flowers; ada 5, letak kat living hall, dining table, toilet, etc...


2) my favourite! purple fresh orchid; with some kuih raya and arsenal cupcakes;Mr. X fav

3) Mummy X punya jade artwork, i enhance the artwork taruk spotlight


4) chandellier + another jade artwork ;)


5) sneak peek of the living hall n dining

BARANG2

3-3
so the boxes; from him to me-- silk, kek lapis and rafaello chocs; yg kotak love tu saje letak cincin.
me bagi Mr X; arsenal cupcakes, hesrhey's bars and songket.
oh excuse the pic resolution; maklumlah dari handphone....
.........and excuse the pangkah on cupcakes-- 'X' kan my name n Mr. X



Wednesday, October 14, 2009

CARCOSA OH CARCOSA (PENGSAN....)

Oh my beloved gonna-be-bride blogger friends,
saya saje gatal2 e-mail carcosa (being me yang obsess, curious and suka plan semue benda awal). dengan beriya nya i told her;-- of having my special day kat carcosa seri negara kan? then, i dapat reply from the lady in-charge. i macam... yahoo!!! pastu after baca terus sedih ok?!

kawan2 yg juga punya cita-cita sama to have a beautiful nikah / reception kat carcosa, musnahlah harapan kita. carcosa tutup mulai december tahun ni. sedih ok? I harap dia bukak balik in 2011 since cadangnya nak kahwin in 2011.
so, mari saya paste reply itu lady. ;((((

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dear Ms. XXXXX

I am terribly sorry but we are not able to accept your booking because we have been advised by our owner, the Government of Malaysia that the hotel will be closing as of DEC 27th 2009 regarding planned redevelopment.

For further questions please do not hesitate to contact our Hotel Manager Mrs. Caroline Filtzinger – Win Lwin.


Regards,

Erina Nadira Rashid

Wedding Co-ordinator

CARCOSA SERI NEGARA

Taman Tasik Perdana

Persiaran Mahameru

50480 Kuala Lumpur

( +6.03.2295.0888 (G/L)

( +6.03.2295.0811 (D/L)

7 +6.03.2282.6868

+ sales@carcosa.com.my

" www.ghmhotels.com


Harapan musnah rasa nak pengsan ok? Ok mati, hidup balik sbb kena sambung update, sekalipun carosa nak tutup entah apa sbb, tunang ttp kena tunang, kahwin tetap kena kahwin? ok tido.

caterer

ok, i pening. sbb i totally hav no idea pasal catere ni. for engagement---- 1 khemah, chairs, table, food segale brape ek the charge? and honestly takde idea langsung catering mane nak amik in klang valley ni. anybody yg ade experience amik caterer yg makanan best and hiasan cantik n bersih let me know plssssssssssssssss. kalau bagitau price skali lagi bagus. ur suggestions sgtlah appreciated.
ps: merisik berjalan sgt lancar, nanti saye upload gambar ok. love uols! ;)

Saturday, October 10, 2009

11,10,9

11-10-09, tarikh merisik. siang beli fresh flowers. nekad kat rumah nak beli rose merah jangan tengok yg lain. sampai2 je ... tada! rambang mata! i bought red roses, purple kekwa in banyak warna, purple orchid, urghhhhhhhhhhh i so jatuh cinta dgn purple at the kedai. tiba2 cam nak buat purple letak orchid je kat each tray. urgh tingga few hours only.should i stick to the original plan or tukar?

kalau fikir warna, i oredy tempah arsenal cupcakes, etc.. so merah mmg sesuai. but the satin ribbon punye merah, merah sangat la! carik maroon tak jumpe. til now still tension pasal ribbon. urghhh so esok kene ribbon hunt and pickup cupcakes.

to-do-list:
10am- amek cupcakes
11am- ribbon hunt
1pm- sesi menggubah
3pm- tolong2 bibik masak
4pm- mandi
5pm- rehat jap tunggu makeup artist datang
6pm- bersiap

uwaaaaaaaaaaaaaa can't sleep! harap-harap semua berjalan lancar. insyaAllah. doakan i ya?

Thursday, October 1, 2009

HOME MAKEOVER

usually orang sibuk before raya... tapi saya sibuk lepas raya.... hurm in less than 10days Mr. X's family nak datang. maka, saya panggil mr. paint man to paint my house la kan?! pink... sesuai! pasang lampu, chandelier segala. tomorrow, 3rd, pergi ambil curtain yg dah siap. the guy from the curtain shop called tadi! hooray!


*excuse the blur low-resolution pics... guna kamera hphone jek ;)


*perabot2 dah alih bagi lebih banyak space and easy untuk mamat frame and furniture datang nanti to re-arrange everything ;)

*ni la kain curtain yg saye maksudkan sebelum ni. dah siap, esok boleh amik. yeay!

Saturday, September 26, 2009

tukar

ok, tarikh ditukar kepada 11/10/09... huhu mcm countdown kan? 11,10,9.... lalala


ada problem sikit di pihak lelaki, mula2 saye macam sedih.. i asked him "nanti tunang pun tuka tarikh, kahwin tukar tarikh... semue tukar la.. kalau beranak pun nanti tukar tarikh ek?" excuse satu pe'el saye yg cepat melenting (tapi cepat sejuk...) saye ni sgt meticulous, perfectionist n cerewet. i don't like 'close-enough', 'apa-apa pun bolehla', 'asalkan ada', 'ambil syarat' attitude. on the other hand, Mr. X seorang yg sangat cool and penyabar. so, kerana saye dah muncung panjang berpuluh kilometer sampai ke templer park dah kot, Mr. X pun pujuk.. and lepas dipujuk dlm hati saye ckp "ape la salahnya, tarikh is not an issue pun.lagipun dorg ade family matter, nak buat macam mane kan?" setelah berjaya dipujuk (and pujuk diri sendiri at the same time jugak) saye senyum balik sambil makan fried calamari rings at fish&co. sedap ok?! ;)

Saturday, September 19, 2009

10/10

.merisik october 10th.

can't wait! me and Mr. X setuju to talk to masing2 punye mother bout 'the day'... we skip the adat. Mr. X will be giving me 3 dulang and so do i... :)

looking back those days at the adat u see if langkah bendul hav to bagi cincin to all the kakak, parents perempuan boleh masam muka if parents laki mintak kurang duit hantaran, barang kemas seolah-olah diharapkan.... mmg menguntungkan pihak perempuan but skrg ni i believe gonna be bride lebih considerate. let pihak lelaki faham sendiri, ikhlas. tak payah mintak2.

adat is our MALAY culture and we do not hav to ikut if we don't want too. melampau jugak org dulu2 ni (hehehe) sampai peribahasa pun "biar mati anak, jgn mati adat!" heck the one who came out with that peribahasa mesti takde otak (no offense tapi saye mmg tak setuju) bukan manusia kalau kau biar anak kau mati dek kerana adat. (eh emo pulak. but true!)

modern brides skrg lebih berdikari, we hav enough education, good career, own salary etc....tak hadap mana duit laki pun... kan?;) we help each other la kan...nak jadi suami isteri tu yang dituntut islam...

*** selitan sedikit luahan perasaan***
i need support. my beloved friends, yg tahu who i am behind this blog and read this, please don't ask me "eh kenapa beli barang mahal2?"" tunang bukan byk kan manisan je la!", "kalau tunang kenapa nak ada pelamin macam kahwin? bukan tunggu dlm bilik je ke?"
kenapa this, kenapa that.... hurmmm pelamin ke, singgahsana ke, buat dalam bilik ke, toilet ke, coach ke, gucci ke apa ke for tunang, please do not question. will only upset me and make you look bad in return (mcm org jealous yg cari my planning weaknesses and cerita2 during catchup with the girlfriends when i'm not around)

again,back to preference & affordability... i need TOTAL support. i love you sbb u r one of my bestfriends, but please... i welcome thousands of nasihat but jgn tanya all those soalan adat yg kecikkan hati saya dan saya rasa sgt annoyed.

(if u're reading this, u know who u r. i'm sorry can't tell you straight up sbb i was so upset and i don't want u sentap dgn i either; u talked too much, question this and that... while others were congratulating me, ur busy bragging around that yours later will be yada yada... this is my moment, you will hav yours too one fine day. i want u to gembira for me. u're one of my flower babes, dear... i hope it never jadi again)

+++blogger gonna be brides or dah jadi bride, if you have/had about the same experience with your bestfriends/bridemaids do share it with me... maybe ada cara how to overcome the problem. ya la, she's a kawan baik tapi dia tak sedar dia sakitkan hati kita. and kita pun don't dare to 'sound' sbb dia kawan baik, taknak dia kecik hati. kinda bothering me. help.


love,
Miss X

Thursday, September 17, 2009

PICTURE PERFECT

cari photographer. i like syahrin aziz punye artwork but beyond my budget for moi engagement. for wedding will sure grab him ;) suke! make-up of course salah satu faktor utama, in real life especially kan? but tho our make-up turns out disaster on dat particular day, photo editing will definitely membantu BANYAK ok? so, i think yg penting adalah the editing coz sometimes ada yang edit too sharp jadi fake jadi nampak cam pondan... ada yang edit too bright.. and ade yg over do the editing. i like it natural but cover all the flaws. mestilah kan? anyway, my own likey, i love to look at glowy pictures... apatah lagi bila bride pakai white or pastel colours. nampak macam angel. i like!

something like this (cantik sangat plsssssssssssss):


korang suka tak? what say u? ;)
*credit to bride and photographer

anybody kenal the bride or photographer gambar ni? if tau, or taktau but know any photographer who edit camni, please let me know ya? probably with link of the page i can refer to or browse and... contact number? ok.. love uols! ;)

Monday, September 14, 2009

harga designer (baju)

ok... i sembang with few married friends of mine and yg tengoh sibuk designer hunting. it's a ramadhan gathering you see~ and out of nowhere topik kahwin mula dibincangkan since 2 just got married and another 2 kahwin few years back. so saya dan kawan lagi sorang yg still tak kawen, dengar je la.... ;)

baiklah, we talked about designers (baju) for tunang, nikah, reception. since mon amies are real life people... ihave no doubt believing them. ;) not only they hired the designers, they also ckp ada designers they put aside due to some circumstances; mahal sgt, kena amik package la, mulut laser pun ada tau! jadi, inilah standard price of them but kalau kawan2 they said price dorg lain (mmg la kan?) and how u nego (a little) oso~

so here it goes:

1)rizman ruzaini,hatta dolmat,zery zamry: price starts at rm1k (again it depends whether u bawak ur kain or want them to cari. but igt, if your kain jenis banyak beading susah nak jahit, harga pun haruslah lain kan?)

2)radzuan,rizalman: price starts at rm2k (superb establish work semua orang tau)

3)syomir,syaiful baharim: pelbagai yang amat harganya (sorang cakap lain, sorang lagi cakap lain) but they said both very-very-very ramah. all you need to do, straight up bagitau budget. toksah nak belit2 or malu2. dorang akan consult, apa yg dorg termampu buat within your budget

==others==

4)man kajang:price starts at rm1k. he also do sewa. (please note that dia mulut laser. yg senang kecik hati, better don't.. it's your big day, sure u don't want somebody to demoralize u kan?)-- again, back to pilihan uols!

5)jedan: tukang jahit dah ala designer sbb ramai org tempah. price starts at rm500 ;)

itu saje yg saye tau setakat ni. so, if ade yg tau price designer lain like jovian,bill keith, kirana,cosry ke apa ke and bla bla bla marilah kongsi ya?

IMPORTANT TIPS DARI RAKAN-RAKAN SAYA ITU:
1) "elok kalau waktu nego tu bawak kawan/regular customer yang dah pernah buat dgn they all, untung2 dapat discount..."
2) "elok jangan beli kain dulu, jumpe designer first. sbb kadang2 kain yang u beli tu tak sesuai dengan design yg u nak. so it's either designer advice wut to buy or biar dia yg beli kain segala"
3) "tak semestinya yang ada nama tu lebih bagus dari budak baru. but semua back again to affordability and preference. don't question one's taste. dont' argue and compare."
4) "stick to your baju kegemaran. it's your wedding, once in a lifetime. jangan angguk je cakap sedara-mara, kawan segala...ur big enough to make your own judgement. if nak percaya, 2 org jek... tunang dgn designer. tunang sure nak gonna be wife dia cantik, jadi kene jujur. designer pulak helps wake you up being indenial about you body" (true kan? hahaha)
5) "u know harga dorang, so if cudn't afford at the very first place don't go and push them mintak ridiculously murah.. end up your baju akan jadi biasa2 je"

---->bak kate designer ketika bersembang dgn rakan2 dan staff2 nya pulak
"eyh pompuan tu, budget ciput tapi mintak bukan2"

hik hik hik

***bride-to-be and yang dah jadi wife org, do share your experience and what you've got to share!
everybody sure wants a gorgeoussssssssssssss attire for kahwin... kan? :)


love,
Miss X

Friday, September 11, 2009

SSF sale ok?! pt2

the pix as promised.... :)
malas nak photoshop so excuse the gambar.... as it is ok?


the sangat-tal-sahut-kempen-go-green plastic bags (kadang-kadang takpe.. kan?)



two things saya suka out of all:

1) this plain white tray




2) the cupcakes stand

still in bungkusan and don't bother to take out and pasang sbb engagement next year ok? being me, excited (always kot!) beli awal. kthanx.


See the tebuk2... i suka. jatuh cinta nak pengsan. kbye.


Love,
Miss X

Thursday, September 10, 2009

SSF sale ok?

yeay! SSF tgh sale. so i went there with Mr. X and i sooooooo rambang mata. i wanted to buy eveything but i couldn't. so, sbb dah nekad not to spend byk, i mmg purposely bawak Rm50 je in my purse. tapi kerana geram i ambik itu ini. tup-tup i dapat idea.. guna card!

see, i can't resist myself buying! ok takpe, apapun... rasa berbaloi beli. so what ihave in hands right now;
- 3 trays to hias for merisik
- 1 super gorgeous cupcakes stand
- 8 mini vases
- 4 plate for candles
- 2 gorgeous suare plates
they're all in white ;)

ok, puas hati! yeay!

*dah ambik gambar nanti i'll post up here k?

Monday, September 7, 2009

merisik plan

* this is merely a plan ok? all gonna be bride dilahirkan to dream kan? ;)

ok, things jadik so fast. and we finally decided 10/10 (as in october 10th) as our merisik day. apparently, his parents haven't jumpa mummy X + daddy X. So, besides merisik they can also kenal each other and beraya... kan? (2 weeks after raya kot...makan kuih la deyols! hahahhaha)

anyway, we all know merisik of course laki bawak barang. usually one super simple cincin and few barang makanan. after discussion dgn Mr. X, i said bawak cincin kosong (taknak ukir2 at all) dengan 2 je barang makanan that makes 3 of 'em! takyah banyak2...

huhu takde dlm adat, tapi saya pun saje nak bagi.... sbb excited ok?! ;) since merisik is the first stage (ok proposal tu first, hurm.. which ever la!)... so i tot saje nak jadi sedikit childish.. ye la, nanti dah tua kalau nak perasan comel cam budak-budak org kate aku buang tebiat plak dak?
apa saya nak bagi???

1) cupcakes Arsenal (Mr. X die hard fan ok?) lebih kurang gambar kat bawah ni (the arsenal logo je ek, not the bags and LV thingy ;p) dah tempah.... on the 10th nanti pickup. ;)


2) chocolates: thinking of ferrero rocher je for merisik, so tunang and kahwin, upgrade fidani, then baru patchi.... better kan? takkan nak turun pangkat pulak later.. ;)

3) sampin songket sulam tangan from pantai timur
(mummy X yang nak bagi, katenye october 4th kebetulan dia ada 3days meeting dekat sana) ;p

so 3 balas 3 la... adat tak adat, biarlah~ janji both side happy. yeay!

Love,
Miss X

Sunday, September 6, 2009

mummy X

*Mummy X = my mother

I yang sgt excited ajak Mummy X to Nilai3. baru je Mr X propose. majlis lagi 5 bulan tapi dah beria-ria. takpe, let me chill first before all the pressure datang....

So, we went to Nilai 3. Dalam kereta Mummy X pesan "jangan nak mengarut-ngarut, tengok je dulu".

ha-ha apa jadi??? Mummy X spent RM****!!! itu la istilah 'tengok' Mummy X!

Beli tak banyak... we bought/tempah:
- grey damask curtain at Fiona's (i love damask!!!) for all windows n sliding door
- one super huge carpet (oso in grey)
- cushion covers; in rich purple (love love love)
- etc, etc, etc...

the thing i appreciate the most; Mummy X yang sangat understanding.. everytime we masuk any kedai, dia akan...
"awak suka tak?"
"match tak dengan your theme colour nanti?"
"nak yang ni ke?"

saya happy!

the theme colour palette? merujuk kepada apa yang saya tulis kat atas-- sudah terang lagi bersuluh ;)

Thanks Mummy X!


Love,
Miss X

Friday, September 4, 2009

make-up

since Mr. X dah proposed, sepantas kilat saya yg dah ada all the plans and lists in my otak and folder wedding kat desktop mula menelefon individu itu.

for tunang, i always wanted liza (assistant saidatul nisa) to make-up. dia punye make-up mmg cantik. very hard to jumpe in the internet sebab dia takde fotopages nor any webpage. saidatul nisa and sue cantik saya reserve untuk wedding nanti. ok tak? ;) of course, budget wise... kak sai and sue skrg dah rm1k per session!

liza punye makeup service pun doesn't come that cheap tapi still affordable and sesuai la budgetnye dgn engagement. saye tak kisah, saye sgt suka make-up dia. hope mine will turns out well too!

so, saye dah call kak liza! dah block date! yeay!!!!!


ni salah satu hasil makeup kak liza saye jumpe kat http://msquarephotography.wordpress.com/


cantik sangat kan???! simply nice. just perfect!
*kudos to photographer and the beautiful bride


Love,
Miss X

Thursday, September 3, 2009

he proposed!

after 3 years knowing each other..... last night, he proposed! with my dream half carat forever ring! i couldn't say much but "yes!". and the journey begins....

*picture quite blur, amek waktu malam. not only bad lighting, photography skills oso very bad!

Love,
Miss X