Saturday, September 26, 2009

tukar

ok, tarikh ditukar kepada 11/10/09... huhu mcm countdown kan? 11,10,9.... lalala


ada problem sikit di pihak lelaki, mula2 saye macam sedih.. i asked him "nanti tunang pun tuka tarikh, kahwin tukar tarikh... semue tukar la.. kalau beranak pun nanti tukar tarikh ek?" excuse satu pe'el saye yg cepat melenting (tapi cepat sejuk...) saye ni sgt meticulous, perfectionist n cerewet. i don't like 'close-enough', 'apa-apa pun bolehla', 'asalkan ada', 'ambil syarat' attitude. on the other hand, Mr. X seorang yg sangat cool and penyabar. so, kerana saye dah muncung panjang berpuluh kilometer sampai ke templer park dah kot, Mr. X pun pujuk.. and lepas dipujuk dlm hati saye ckp "ape la salahnya, tarikh is not an issue pun.lagipun dorg ade family matter, nak buat macam mane kan?" setelah berjaya dipujuk (and pujuk diri sendiri at the same time jugak) saye senyum balik sambil makan fried calamari rings at fish&co. sedap ok?! ;)

Saturday, September 19, 2009

10/10

.merisik october 10th.

can't wait! me and Mr. X setuju to talk to masing2 punye mother bout 'the day'... we skip the adat. Mr. X will be giving me 3 dulang and so do i... :)

looking back those days at the adat u see if langkah bendul hav to bagi cincin to all the kakak, parents perempuan boleh masam muka if parents laki mintak kurang duit hantaran, barang kemas seolah-olah diharapkan.... mmg menguntungkan pihak perempuan but skrg ni i believe gonna be bride lebih considerate. let pihak lelaki faham sendiri, ikhlas. tak payah mintak2.

adat is our MALAY culture and we do not hav to ikut if we don't want too. melampau jugak org dulu2 ni (hehehe) sampai peribahasa pun "biar mati anak, jgn mati adat!" heck the one who came out with that peribahasa mesti takde otak (no offense tapi saye mmg tak setuju) bukan manusia kalau kau biar anak kau mati dek kerana adat. (eh emo pulak. but true!)

modern brides skrg lebih berdikari, we hav enough education, good career, own salary etc....tak hadap mana duit laki pun... kan?;) we help each other la kan...nak jadi suami isteri tu yang dituntut islam...

*** selitan sedikit luahan perasaan***
i need support. my beloved friends, yg tahu who i am behind this blog and read this, please don't ask me "eh kenapa beli barang mahal2?"" tunang bukan byk kan manisan je la!", "kalau tunang kenapa nak ada pelamin macam kahwin? bukan tunggu dlm bilik je ke?"
kenapa this, kenapa that.... hurmmm pelamin ke, singgahsana ke, buat dalam bilik ke, toilet ke, coach ke, gucci ke apa ke for tunang, please do not question. will only upset me and make you look bad in return (mcm org jealous yg cari my planning weaknesses and cerita2 during catchup with the girlfriends when i'm not around)

again,back to preference & affordability... i need TOTAL support. i love you sbb u r one of my bestfriends, but please... i welcome thousands of nasihat but jgn tanya all those soalan adat yg kecikkan hati saya dan saya rasa sgt annoyed.

(if u're reading this, u know who u r. i'm sorry can't tell you straight up sbb i was so upset and i don't want u sentap dgn i either; u talked too much, question this and that... while others were congratulating me, ur busy bragging around that yours later will be yada yada... this is my moment, you will hav yours too one fine day. i want u to gembira for me. u're one of my flower babes, dear... i hope it never jadi again)

+++blogger gonna be brides or dah jadi bride, if you have/had about the same experience with your bestfriends/bridemaids do share it with me... maybe ada cara how to overcome the problem. ya la, she's a kawan baik tapi dia tak sedar dia sakitkan hati kita. and kita pun don't dare to 'sound' sbb dia kawan baik, taknak dia kecik hati. kinda bothering me. help.


love,
Miss X

Thursday, September 17, 2009

PICTURE PERFECT

cari photographer. i like syahrin aziz punye artwork but beyond my budget for moi engagement. for wedding will sure grab him ;) suke! make-up of course salah satu faktor utama, in real life especially kan? but tho our make-up turns out disaster on dat particular day, photo editing will definitely membantu BANYAK ok? so, i think yg penting adalah the editing coz sometimes ada yang edit too sharp jadi fake jadi nampak cam pondan... ada yang edit too bright.. and ade yg over do the editing. i like it natural but cover all the flaws. mestilah kan? anyway, my own likey, i love to look at glowy pictures... apatah lagi bila bride pakai white or pastel colours. nampak macam angel. i like!

something like this (cantik sangat plsssssssssssss):


korang suka tak? what say u? ;)
*credit to bride and photographer

anybody kenal the bride or photographer gambar ni? if tau, or taktau but know any photographer who edit camni, please let me know ya? probably with link of the page i can refer to or browse and... contact number? ok.. love uols! ;)

Monday, September 14, 2009

harga designer (baju)

ok... i sembang with few married friends of mine and yg tengoh sibuk designer hunting. it's a ramadhan gathering you see~ and out of nowhere topik kahwin mula dibincangkan since 2 just got married and another 2 kahwin few years back. so saya dan kawan lagi sorang yg still tak kawen, dengar je la.... ;)

baiklah, we talked about designers (baju) for tunang, nikah, reception. since mon amies are real life people... ihave no doubt believing them. ;) not only they hired the designers, they also ckp ada designers they put aside due to some circumstances; mahal sgt, kena amik package la, mulut laser pun ada tau! jadi, inilah standard price of them but kalau kawan2 they said price dorg lain (mmg la kan?) and how u nego (a little) oso~

so here it goes:

1)rizman ruzaini,hatta dolmat,zery zamry: price starts at rm1k (again it depends whether u bawak ur kain or want them to cari. but igt, if your kain jenis banyak beading susah nak jahit, harga pun haruslah lain kan?)

2)radzuan,rizalman: price starts at rm2k (superb establish work semua orang tau)

3)syomir,syaiful baharim: pelbagai yang amat harganya (sorang cakap lain, sorang lagi cakap lain) but they said both very-very-very ramah. all you need to do, straight up bagitau budget. toksah nak belit2 or malu2. dorang akan consult, apa yg dorg termampu buat within your budget

==others==

4)man kajang:price starts at rm1k. he also do sewa. (please note that dia mulut laser. yg senang kecik hati, better don't.. it's your big day, sure u don't want somebody to demoralize u kan?)-- again, back to pilihan uols!

5)jedan: tukang jahit dah ala designer sbb ramai org tempah. price starts at rm500 ;)

itu saje yg saye tau setakat ni. so, if ade yg tau price designer lain like jovian,bill keith, kirana,cosry ke apa ke and bla bla bla marilah kongsi ya?

IMPORTANT TIPS DARI RAKAN-RAKAN SAYA ITU:
1) "elok kalau waktu nego tu bawak kawan/regular customer yang dah pernah buat dgn they all, untung2 dapat discount..."
2) "elok jangan beli kain dulu, jumpe designer first. sbb kadang2 kain yang u beli tu tak sesuai dengan design yg u nak. so it's either designer advice wut to buy or biar dia yg beli kain segala"
3) "tak semestinya yang ada nama tu lebih bagus dari budak baru. but semua back again to affordability and preference. don't question one's taste. dont' argue and compare."
4) "stick to your baju kegemaran. it's your wedding, once in a lifetime. jangan angguk je cakap sedara-mara, kawan segala...ur big enough to make your own judgement. if nak percaya, 2 org jek... tunang dgn designer. tunang sure nak gonna be wife dia cantik, jadi kene jujur. designer pulak helps wake you up being indenial about you body" (true kan? hahaha)
5) "u know harga dorang, so if cudn't afford at the very first place don't go and push them mintak ridiculously murah.. end up your baju akan jadi biasa2 je"

---->bak kate designer ketika bersembang dgn rakan2 dan staff2 nya pulak
"eyh pompuan tu, budget ciput tapi mintak bukan2"

hik hik hik

***bride-to-be and yang dah jadi wife org, do share your experience and what you've got to share!
everybody sure wants a gorgeoussssssssssssss attire for kahwin... kan? :)


love,
Miss X

Friday, September 11, 2009

SSF sale ok?! pt2

the pix as promised.... :)
malas nak photoshop so excuse the gambar.... as it is ok?


the sangat-tal-sahut-kempen-go-green plastic bags (kadang-kadang takpe.. kan?)



two things saya suka out of all:

1) this plain white tray




2) the cupcakes stand

still in bungkusan and don't bother to take out and pasang sbb engagement next year ok? being me, excited (always kot!) beli awal. kthanx.


See the tebuk2... i suka. jatuh cinta nak pengsan. kbye.


Love,
Miss X

Thursday, September 10, 2009

SSF sale ok?

yeay! SSF tgh sale. so i went there with Mr. X and i sooooooo rambang mata. i wanted to buy eveything but i couldn't. so, sbb dah nekad not to spend byk, i mmg purposely bawak Rm50 je in my purse. tapi kerana geram i ambik itu ini. tup-tup i dapat idea.. guna card!

see, i can't resist myself buying! ok takpe, apapun... rasa berbaloi beli. so what ihave in hands right now;
- 3 trays to hias for merisik
- 1 super gorgeous cupcakes stand
- 8 mini vases
- 4 plate for candles
- 2 gorgeous suare plates
they're all in white ;)

ok, puas hati! yeay!

*dah ambik gambar nanti i'll post up here k?

Monday, September 7, 2009

merisik plan

* this is merely a plan ok? all gonna be bride dilahirkan to dream kan? ;)

ok, things jadik so fast. and we finally decided 10/10 (as in october 10th) as our merisik day. apparently, his parents haven't jumpa mummy X + daddy X. So, besides merisik they can also kenal each other and beraya... kan? (2 weeks after raya kot...makan kuih la deyols! hahahhaha)

anyway, we all know merisik of course laki bawak barang. usually one super simple cincin and few barang makanan. after discussion dgn Mr. X, i said bawak cincin kosong (taknak ukir2 at all) dengan 2 je barang makanan that makes 3 of 'em! takyah banyak2...

huhu takde dlm adat, tapi saya pun saje nak bagi.... sbb excited ok?! ;) since merisik is the first stage (ok proposal tu first, hurm.. which ever la!)... so i tot saje nak jadi sedikit childish.. ye la, nanti dah tua kalau nak perasan comel cam budak-budak org kate aku buang tebiat plak dak?
apa saya nak bagi???

1) cupcakes Arsenal (Mr. X die hard fan ok?) lebih kurang gambar kat bawah ni (the arsenal logo je ek, not the bags and LV thingy ;p) dah tempah.... on the 10th nanti pickup. ;)


2) chocolates: thinking of ferrero rocher je for merisik, so tunang and kahwin, upgrade fidani, then baru patchi.... better kan? takkan nak turun pangkat pulak later.. ;)

3) sampin songket sulam tangan from pantai timur
(mummy X yang nak bagi, katenye october 4th kebetulan dia ada 3days meeting dekat sana) ;p

so 3 balas 3 la... adat tak adat, biarlah~ janji both side happy. yeay!

Love,
Miss X

Sunday, September 6, 2009

mummy X

*Mummy X = my mother

I yang sgt excited ajak Mummy X to Nilai3. baru je Mr X propose. majlis lagi 5 bulan tapi dah beria-ria. takpe, let me chill first before all the pressure datang....

So, we went to Nilai 3. Dalam kereta Mummy X pesan "jangan nak mengarut-ngarut, tengok je dulu".

ha-ha apa jadi??? Mummy X spent RM****!!! itu la istilah 'tengok' Mummy X!

Beli tak banyak... we bought/tempah:
- grey damask curtain at Fiona's (i love damask!!!) for all windows n sliding door
- one super huge carpet (oso in grey)
- cushion covers; in rich purple (love love love)
- etc, etc, etc...

the thing i appreciate the most; Mummy X yang sangat understanding.. everytime we masuk any kedai, dia akan...
"awak suka tak?"
"match tak dengan your theme colour nanti?"
"nak yang ni ke?"

saya happy!

the theme colour palette? merujuk kepada apa yang saya tulis kat atas-- sudah terang lagi bersuluh ;)

Thanks Mummy X!


Love,
Miss X

Friday, September 4, 2009

make-up

since Mr. X dah proposed, sepantas kilat saya yg dah ada all the plans and lists in my otak and folder wedding kat desktop mula menelefon individu itu.

for tunang, i always wanted liza (assistant saidatul nisa) to make-up. dia punye make-up mmg cantik. very hard to jumpe in the internet sebab dia takde fotopages nor any webpage. saidatul nisa and sue cantik saya reserve untuk wedding nanti. ok tak? ;) of course, budget wise... kak sai and sue skrg dah rm1k per session!

liza punye makeup service pun doesn't come that cheap tapi still affordable and sesuai la budgetnye dgn engagement. saye tak kisah, saye sgt suka make-up dia. hope mine will turns out well too!

so, saye dah call kak liza! dah block date! yeay!!!!!


ni salah satu hasil makeup kak liza saye jumpe kat http://msquarephotography.wordpress.com/


cantik sangat kan???! simply nice. just perfect!
*kudos to photographer and the beautiful bride


Love,
Miss X

Thursday, September 3, 2009

he proposed!

after 3 years knowing each other..... last night, he proposed! with my dream half carat forever ring! i couldn't say much but "yes!". and the journey begins....

*picture quite blur, amek waktu malam. not only bad lighting, photography skills oso very bad!

Love,
Miss X