Monday, December 28, 2009

SAD

dari london gwe kini sudah di dublin. bought everything for everybody oredy, temasuk Mr. X's Gucci wallet and Hackett tee. but still havent bought anything for myself. sedih ;( London here I come!

Wednesday, December 23, 2009

BUYING BARANG HANTARAN

two more days, gwe udah mau berangkat ke london.... buying my LV bag in dublin or london. beli ala kadar je other branded items for my boyfriend. but i'm still confused, nak pi bicester village dulu or oxford street. takot pi bicester village dah habis duit, kat oxford street nganga; and vice versa.

-bicester village ni barang dia murah gile sbb outlet but kerana dia outlet la jugak ikot nasib, barang kadang2 size susah nak dapat... barang pon sedikit outdated. plus, agak jauh.
-oxford street barang baru on sales, takla semurah bicester and agak dekat since i'll be staying at hyde park....

Of course LV is never on sale and will never.
Stilk gotta buy my speedy bag though, it's cheaper in the uk.
Malaysia mahal sangat!

lagi satu my concern is; nak naik tube or cab?

-tube: murah tapi banyak kena tuka sana sini, bawak barang banyak2 nanti penat and time consuming. advantage ialah murah...
-mini cab: mahal sket tapi senang, sekali jalan jek. but.... takut gak traffic jam on boxing day and new year's eve.


haish!!!!! so friends, any suggestion? ;) pertolongan, cadangan dan tips korang amat2 diperlukan dan di dahului dengan advance terima kasih ;p

Sunday, December 13, 2009

SOLSTISS'S

baiklah... ini la yg telah dibeli mummy X kepada saya, alhamdulillah.... jadi begini ceritanya...

kami ke Euromoda SACC Mall Shah Alam. SALE ok?! (pergi please...) niatnya nak beli beaded chiffon. mmg waktu tgk2 ada satu yang saya berkenan.... saya pun mula mengambil satin in soft pink. maka menjadi kepoh, saya dan mummy X letak la beaded lace atas satin pink itu and rasa sangat cantik! siap konon2 letak atas badan, tengok dari jauh dan pelbagai aksi.... tiba2 SA yg baik hati tu cakap "pegi kat sane boleh bentang tengok betul2, lighting pun better" so kitorang pegi dekat this area yg ada 1+1 seater. maka me and mummy X duduk. duduk jek tara, terpampangla lace depan mata... si SA beria la bentang chiffon beaded on the pink satin.

dalam diam2 me and mummy X bangun pelahan2 tgk the lace and can't focus on the kegigihan SA tu anymore. mulalah sesi membelek... tiba2 nampak satu lace ni. (of all white laces, yg tu paling menyerlah sbb dah terjuntai sikit nampak la design dia"

aku pun dongak ke atas tgk harga.... 680 per meter, discount jadik 450 per meter. tiba2 SA yang bijak itu datang dekat "yg ni mmg cantik! solstiss beaded french lace" cepat jek tangan dia gi bukak lace tu and dengan beria bawak chiffon pink and bentangkan mereka bersama2! saya dah takboleh blink dah time tu (tergoda ok?) but nak cover line i suruh dia bentang both beaded chiffon on pink satin at the same time the lace. memang tak boleh lawan the lace kot!! 88X lebih lawa ok? i buat biase je. mummy X ckp "apsal yg sane kira per panel? why this one per meter?" she said "per panel tu yg japanese beaded lace...lain harga,kak"

knowing Mummy X kalau lagi mintak lagi tak dapat... tiba2 mummy X kate "the lace is so beautiful..." aku nak senyum happy tapi cover2 lagi... mummy X tanya, "u want the lace?" time tu takboleh cover dah, aku senyum lebar! (macam emoticon YM waktu kita log in ;p). si SA menyampuk, "ni dah takde 4 meter dah kak... last piece jap saya ukur" dia ukur ade 1.8 meter jek... tapi aku dah kena rasuk hantu tak peduli! HAHAHHA i told mummy X i can do lace patches, the applique work la kan?

so my mum suh dia kira, 800 camtu... mummy X macam reluctant coz it's only 1.8m. pastu budak tu cakap discount bagi 720, last price.... cadangnya mummy X nak mintak ngam2 700..

tiba2 seorang lady berpunjabi suit hitam with tocang panjang lalu (i rasa the boss that branch la sbb dorg kan cam family business, sanak sedare jugak yg run the biz) she ckp "hello mam, lace for wedding?" my mum smiled "her engagement". the lady asked SA "total? how much?" SA tunjuk 720 pakai calculator. then the lady tarik her ke tepi, so kitorang tunggu la....

tiba-tiba tada!!! the lady cakap "mam, last price for you... 650"

mak i dah tak coverline terus cakap "thank you. couldnt ask for more"

rezeki... alhamdulillah~ so, here it is biase je, taktaula mata uols camane but cantik la kat mata i.... ;p
*please excuse my bad photog skills, can i blame my home lighting too? ...letak kain pun tak rata ;p
*pssstt: i ade instinct mmg strategy dorg waktu kita tgk chiffon beaded then ajak bentang kat area where they put all the beautiful kain lace. kan? ;)

--upload new on kain biru kasik nampak kontra untuk mintak pendapat cik belle--- advise me ya? thanks my dear! *hugs*--- snap malam, lighting rumah kuning, so lace+beads nampak yellowish ;p

Thursday, December 10, 2009

JAY ISMAIL & KABIR MALEK PHOTOGRAPHY

Spying on 2 underground photographers:--

These 2 photographers work hand in hand. they're underground photographers with superb photos. They don't commercialize themselves but hell they take great pictures for you to keep all the beautiful moments in your heart (and custom album of course la kan?) forever. They have a team of photographers and designers; who do editing, custom album, etc.... They're nice people,talk to them.... they don't bite ;)




Want to know more about them? visit them at:

jayismailphotography.blogspot.com
blog.locophotography.com

p/s: Jay studio photos are superb! why not for your photo slide and takyah susah2 berpanas gi outdorr photoshoot kan?! ;)

Wednesday, December 9, 2009

WEDDING SPY!

Cewah! konon jek i punye title tu. totally spies sgt kan? but anyway, being an obsess bride to be i suke E-MAIL / CALL/ MEET UP this and that fella/vendor. tujuannya untuk survey, u know... it's our money, our day-- we sure want the best kan??!

So today, sbg 'bridespy' (ceeeehhh! ;p) i nak reveal all contacts yg i dah mail/call/jumpe... please share your thoughts too.i'll be glad to hear from you. ecececeh! (tiba-tiba rasa this spying thing macam bang2 bang boom/wakenabeb etc...ala-ala nasib kau la kau taktau aku akan reveal benda ni kan? u people deserve these comments be it good or bad for your own attitude.)
**segala keputusan yang saya buat adalah my own judgment. smue orang ada own preference kan? just my 2 cents)

+++MAILED/ CALLED+++

canopy/caterer:
1) Khareyan events: prompt reply. sangat professional. a bit pricey but they have real good service. if you have lots of $ go for them.
2) Suri catering: 2 times e-mail dorg baru reply.... but felt better when i called dorg terus buat quotation and mailed me that point of time jugak.
3) NSJ events: sampai ke sudah tak reply. mungkin dorang layan through phone calls je kot.
4) Rassweddings: seriously dissapointing. i siap kira ok---- 2kali email, 2kali call, lebih 7 sms--- everytime kak suhaila to promise to hantar quotation but sampai ke sudah tak hantar. dah sebulan kot!
5) Belanga Catering: Datin tu baik tapi ala2 confuse sikit... blur jek. sampai sekarang tak hantar quotation. 3 kali remind her, tak hantar jugak.frustrating.
6) Izzah Catering: murah tapi tak convincing. mintak itu ini, semue bende kene check and call later. PR tak cukup hebat.

DECISION: SURI CATERING

designer/dressmaker:
1) Nik Erwan Roseli: reply mail yang ramah dan juga menjawab panggilan phone dengan ramah. harga berpatutan. kualiti sila tanye yang pernah mencuba.
2) Arma Couture: ramah ketika i buat phone call tapi harga tak sesuai dengan mereka yang baru bertapak. lagi mahal dari nik erwan roseli ok? jauh lebih mahal!
3) Rizman Ruzaini: e-mail dijawab ringkas tapi menjawab soalan. panggilan telefon dijawab dengan ramah. good service, ask me to call em up and go their boutique in cheras to discuss. mummy X wants me to buat baju with them but my heart jatuh cinta with unaisah.
4) Unaisah: yes unaisah. i tak kenal dia, macam mana muka dia dan benar2 kualiti dia menjahit camane. tapi hati i sejuk coz she's really kind and polite replying every single mail i sent to her with good advises.
5) Aznizam Yusof: reply yang ringkas dan menjawab soalan.
6) Syaiful Baharim: tak reply langsung. mungkin suka deal through telephone or teros to his boutique kot.
7) Zery Zamry: replied my mail and bagitau price range. ask me to call him for further discussion.

DECISION: (undecided) my choice- UNAISAH / Mummy's choice- RIZMANRUZAINI/ good friends choice- NIK ERWAN ROSELI

photographer:
1) ted: paling baik. saya suka.
2) syahrin aziz: langsung tak reply my mail. maybe dia jenis suka org call kot.
3) jangguttouch: replied. tapi wajib amik package.
4) pretty peektures: yang ini lawak ok??! waktu i mail pakai email ngokngek i, dia siap perli i macamla i ni orang takde duit. when i email with my official mail (biase2 je, tak seberapa) terus ramah nak mampos ok??! i terus tak layan. lantak hang.
5) jay ismail: mestila dia layan saya. saya cousin dia ;)

DECISION: TED

+++JUMPA (misc.)+++
***take note--- saya pakai no brand t-shirt,no brand denim,slippers (yes!slippers ok?!) and tak make-up ;) saje buat begitu. handbag juga yg cikai. Mr. X juga diarah selekeh.
1) Fidz Collection: budak2 dia takde PR skill yg bagus but mata i senang memandang hasil2 kerja dorang.... cantik2.
2) Arma Couture (waktu pameran pengantin kat shah alam): good. walaupon saya selekeh dia masih melayan soalan2 saya. waktu call ramah tapi tekejut dengar harganya but bila jumpe actually can nego.
2) N'flair: kak nora pondan tu serious pandang luaran org. OMG!!! i pegang this one baju, i tanye "berapa ya tempah macam ni?" she said..."yang tu kalau tempah mahal, 900! kat sini yang tu paling murah!" (then dia pandang atas bawah) goddddddddd gile pandang rendah just becoz saye tak bawa any of my high-end handbag dat day and didnt walk w 4inches heels? oh here you go nyah, now let the world knows how bad your service. harus lingkup pasni.
3) Butik Saidatul Nisa: dapat layanan yang baik dan simple. tak sombong. walaupun saya berpakaian cikai, Liza melayan saya dengan baik walaupon ade customer who came in later yang lebih diva. first come first serve.
4) Feena beautytouch: budak ni buat make-up. tak famous pun, but i saje2 je suruh dia makeup mengabiskan duit i. baik budaknya harga pun ok. tapi dia kena improve skill buat rambut.
5) Jakel: Layan saya dengan tak pasti.
6) Binwani's: Melayan saya dengan baik tapi malangnya takde pilihan yang berkenan di hati saya.
7) Euro Moda: sangat baik layanannya. angkat gulung kain tu sana sini. I duduk atas sofa je arah2 (*note that saya comot dan selekeh ya?) but due to the kegigihan, the next day i datang again (well dressed la kan? SA tu still igt i and menyambut dengan lebih mesra; dia ada instinct i datang to buy kot...) with Mummy X and bought the pure white solstiss french lace ;) ***nanti saya amik picture share with you girls k?

---PENGAJARAN---
*Life is like a wheel.... jangan sombong wahai entrepreneurs. Mungkin sekarang anda famous, who knows one day you'll be begging for jobs. kan?
*Be professional. kindly treat everybody equally.
*Don't judge a book by it's cover. tak semestinya yang selekeh itu tidak berduit dan tak semestinya yang melaram itu banyak duit. Sekalipun the person datang comot dan selekeh layanlah sewajarnya. jangan memperlekehkan orang. jangan sesekali memandang rendah kepada orang lain. (saya pun ala kadar je, tapi sebagai manusia tak wajar diperlekehkan)

friendly reminder: none of you have to agree with me, but whoever hv the same (or not the same) experience with the same vendor, please share.

Sekian, terima kasih.

Monday, December 7, 2009

BAJU KURUNG MODERN

saya suka baju kurung modern.waktu lepak dengan kawan saya, kawan saya kate baju kurung modern dia buat dekat rizmanruzaini 800 jek.logic ke? macam murah sgt je (for a famous degisner) sbb kawan saye yang dah kahwin sebelum ini kata 2rib.siapa tahu?

Thursday, December 3, 2009

CUCI MATA edisi pelamin ;)


Kudos to wedding planner/decorator, bride & groom! ;)