Thursday, May 27, 2010

MAJLIS-MAJLIS KAHWIN

orang melayu penuh dengan adat.. kan? selain merisik dan bertunang.. ada beberapa lagi majlis adat yang sering dikelolakan:
1) berinai kecil
2) berinai besar
3) nikah
4) bersanding
5) bertandang


1 & 2)BERINAI KECIL & BESAR
saya mungkin tak buat berinai besar dan kecil. suka juga dengar kawan2 cerita meriah, semua perempuan2 datang kitaa bersiap cantik2pastu dorg letak inai sikit2. but..........dulu seronokla sbb tumbuk inai, pakai sendiri segala. i remember if ada aunty/ kakak sedar nak kawin kitorang sibuk la jugak amik lebih2 inai tu pakai kat jari sendiri. hahah mcm2 org tua punye petua, letak minyak cap kapak la, limaul la, arang la, nasi la... hahah but i miss all those excitement! anyway, sejak ada trend lukis2 ni, ramai yg hire tukang lukis inai. mana nak cari pun taktau.
KENAL ANY PELUKIS INAI? please share... thanks! ;) sbenarnya nak buat inai basic, 'cap' hujung jari je... tapi konon2 majlis bertandang nanti nak tambah lukis2.. biar gambar lain2 ;p
* simply classic... all-time favourite!

*lukisan cadang nak tambah waktu bertandang, simple camni cantik kan?

3) NIKAH

waktu habis sekolah dulu saya selalu rasa nak nikah dekat masjid... masjid wilayah my choice, time tu masjid wilayah famous sbgai tempat nikah sbb architecture dia yg cantik.tapi fikir2 benar, masjid tutempat suci. bu what if kawan2 dan saudar terlalu ramai nak datang. and ada di kalangan mereka yang tak 'suci' time means period. so, bagi bersama-sama orang tersayang, cadangnya nak buat kat rumah je. tapi mak saya ada idea lain, mmg la better bak kata mak saya "grand" (kononnya la kan?) tapi ntahla... saya suka rumah. but apa pun saya ikut je cakap bonda dearest... ;)

4) BERSANDING

saya ni cadang nak buat kat dewan perdana felda sbb makanan sedap, lampu2 dia cantik and boleh ajak ramai org. tapi kerana kawan2 mak ayah saya ada yang protokol sikit mummy dearest cadang nak buat satu khas untuk dear invites, and another one kat dewan bukit damansara, which currently sgt la famous. tiba2 my father nak buat a small private event pulak. entahlah apa dia cuba buat. saya ni ikut je la... again.

5) BERTANDANG

semuanya terserah kepada keluarga fiance... any idea in Kluang, Johor sbb fiance blur nak buat kat mane sbb dia tak pernah amik tahu hal dewan, hotel, etc... ;)




7 comments:

  1. dear...ap beza berinai kecil n besar??

    ReplyDelete
  2. macam kenal je tangan yang atas tu..macam tangan pengapit sy masa kahwin tu la =P

    ReplyDelete
  3. salam miss x..

    ni dia senarai juru lukis inai yg ada dalam senarai pencarian cik senah.. saja berkongsi ngan miss x coz miss x dah byk berkongsi ttg majlis miss x kepada silent reader mcm cik senah nie.. okeh.. ini dia senarainya.. ( tak byk.. namun di harap dapat membantu.. )

    1)http://www.dayudesigns.com

    2)http://www.iraniangurl.fotopages.com

    3)http://hennaratusehari.blogspot.com

    sekian, wasalam.

    ReplyDelete
  4. Dewan tunku ibrahim ismail should be ok. Spacious and not so gloomy(so that semua details simple pd baju2 nampak. hehe). Other than that, dewan kg melayu quite ok. Tp, a bit gelap and kurang luas if jemputan ramai = not so worth it kut?

    =)

    ReplyDelete
  5. apa beza berinai kecil dan berinai besar?

    ReplyDelete
  6. Hey miss x.. I just nak add lagi satu juru lukis inai to cik senah's list:

    Majee
    Contact numbers = 012 361 7084 / 019 393 3466
    Alamat = Booth D5 & D7, Tingkat 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam

    try give her a call.

    since pelukis inai ni ada physical location, ada 2 options:

    1- kalau u stay around klang valley and don't mind of going to plaza alam sentral, shah alam.. u just have to pay for the henna drawing. murah je.. satu tangan for as low as RM5.
    2- kalau nak pelukis inai datang umah, harganya standard macam pelukis2 henna yang lain. RM120++

    ReplyDelete
  7. Hi Yuyu ,

    Im hafizah kawan akmaelinda.
    Anyways , pasal inai tu , i pernah guna this lady Revathi (http://www.revhenna.com/Gallery/index.html)0163570119 .

    If u want to look at her job on me u can view my blog ,or i pass u d pics.

    ReplyDelete