Friday, April 30, 2010

10 PERKARA PERSIAPAN TUNANG #2

... sambungan...

4) Make-up

saya di make-up kak liza (b.saidatul nisa). mmg benarla kata beberapa rakan bloggers,
make-upnya sgtlah cantik. langsung tak cakey. tahan lama dan simple. takdela over the top macam nak buat show dragqueen. so saya sgt sgt berpuas hati with my make-up. and of course my hair! ade make-up artist makeup nya meletops tapi tang rambut kurang seidikit sbb biase makeup bride bertudung yg comel2 . eg: seindah wajah makeup mmg superb! tapi tang rambut harus diperbaiki, mungkin dia lebih expert bab bride bertudung. kawan saye yg bertudung amik dia, mmg superb!

ps: akan buat entry khas pasal make-up

Price: RM600

5) Deco

Theweddingheaven. As the co-owner, saya tak rasa ia membazir. saya berpuas hati mempunyai deco pelamin, deco rumah, outdoor etc... mungkin ada yg menganggap pembaziran but again, back to kemampuan. saya pun buat ape termampu je, takde la over the top. simple je ala kadar. kepada siapa yg mampu buat grand, sila buat, saya tumpang happy! weeeehooooooo! ye la, mungkin ada org rasa membazir je, tapi ade org mampu.. parents millionaire bagai. setakat 50k untuk tunang dorg rasa celah gigi jek. huhu apa salahnye~ saye yg sederhana tumpang gembira je la.. kan? yeehaAaa! sesungguhnya saya suka tgk benda yg cantik n tak pernah rasa bazir tho it lasts like... only 4 hours? ;)

price: approximately rm2500 for all deco int. and ext.

6) Hantaran

didnt plan to hv most of 'em... sireh junjung sbb FMIL yg request. chocolate patchi mmg fiance nak kasi (sila beli kat bangsar jln maarof, reccomended!) chocolate yg i kasi dia sbb i fell in love with butler's when i visited bestie in dublin she bought for me waktu balik msia.

gucci mmg saya nak bagi kat my bf, sadly the one i fell in love with utk beli for him for him wasn't on sale, sedih tapi bak kate my mum nak kasi org present janagn berkira. speeedy 30 itu pula lagila drama. asalnya nak beli gucci ladies wed,guccisima leather. ok ini drama nye... it was on sale 'sepatutnye. ya, it was on the discounted items rack, 50% ok??? --- boxing day. i was soooooooooo happy sbb harga jadik les than RM2000 kot!!! murah gile kot!! tibe2 i dah kat counter the SA kate it's not on sale. can u believe her???!!! i think she's racist and wanted to reserve the bag for her friend. stupid! kalau ikut law kita bayar the price as displayed kan? malas nak gaduh panjang, i lupakan jek niat nak beli beg itu.i called mother, sedih. so when i was in london mum called and ask how much harga bag yg i nak. i found this bag at gucci and it's 356pounds, my mum cakap might as well beli lv. and itulah kisah wujudnya si speedy30 itu, sbb my mum suruh (hahaha quote mak nampak, padahal sendiri pun mau).

perfume pula mmg mak collector annick goutal saye ni ade 3 botol jek so tak consider collector sbb suke cuba perfume other brand; ye again, it wasnt on sale. everything yg saye nak tak sale!! saye rase it's a waste pegi london (takdela waste sgt sbb good bargain la compared to malaysia tax bergunung!) but alhamdulillah rezeki en tunang, his hacket was on sale! 69euros jek! harga asal 89euros tak silap. perfume encik tunang sgt wangi hasil en bestie, sgt reccomended for those yg masih tercari2 perfume utk hantaran for ur man.


kek pink yg comel tu pula last minute. tapi sgt comel dan sedap kate FMIL. cupcakes hantaran di tempah di wondermilk. songket pula ditempah tenun tangan di terengganu (again, kerja tingtong mak saya flew there balik hari for the songket) lace hantaran pula di gulati's, but the chiffon dari binwani's curve. ye, utk buat baju nikah jadi takla bazir kan? ;) strawberries saye beli on e-day itself! HAHAHAHA crazy, pukul 2pm baru teringat ok, lupe beli the strawberries??

price: malas nak kira...


.....bersambung

Monday, April 26, 2010

10 PEKARA PERSIAPAN TUNANG

hai. kerana saya dah bertunang jadi i think it's good to kongsi a lil this and that.


1) Food & Canopy:

Suri Catering.Makanan sgt sgt lah penting ye sbb kita menjamu tetamu. Makanan sangat sedap with cold drinks. My mother tambah hot drinks, mixed fruits and kuih. Secara tepatnya, we actually invited 40org je. but pahamlah with partners etc, 60org datang. So remember, it's very very advisable to double up the food waktu tempah.

Canopy pula memandangkan tema adalah putih pink, saya ,memilih all white utk canpy sbb saya sedar bila peri byk majlis yg tema pink, pink dia adalah pink yg... erk...ntahlah nk cakpa camne but tak cantik, jarang nak jumpe baby pink. so kitorang amik Arabian Canopy, underlayer, scallop, sheer curtain, banquet chairs with sarung, round tables, fairy lights.

price: RM2600 termasuk transportation

2) Photographer:

Tedroz. Orangnya sgt baik walaupun suke gelakkan saya kerana melihat kekepohan saya. Saya suke gambar2 dia and the way dia edit, sgt cantik. untuk bertunang, sgt recommended. Dengan kualiti gambar yg cantik and juga extra yg dia bagi; PHOTO MONTAGE! free ok???! hahahaha tidak dinafikan, dia bukanlah Syahrin Aziz, FAd Manaf etc.. mereka mmg hebat. tapi Tedroz pun bagus. ;)

price: RM850 with album (i know! murah kan??) --- saya bayar sendiri

pssst:saya ni bukan gaji besar mana takleh lavish, saya bukan mak saya yang hebat dan berjaya. (juga baik hati) ade beberapa perkara saya offer untuk bayar tho mak saya tak bagi. honestly, ada satu perasaan bangga dapat bayar guna duit gaji sendri (kan??) tho i know my parents tak hadap duit gaji i yg berganda-ganda ciput ni... diorg kesian kat i kot.

3) Baju & Veil

Pada mulanya saya decide nak amik Unaisah Azlan (again, remember gaji ciput? haha) tapi tiba-tiba orang tua yg baik hati itu suruh saya ke Rizman Ruzaini. sedih sbb terpaksa forgone Unaisah tapi happy sbb dapat baju RR. Mak tercinta ada jugak ckp dia suke tgk baju2 rizalman saya pura-pura takmau (dlm hati mau sebenarnya! HAHAH tapi sbb taknak bebankan dia. beban ke? sebenarnya saya rasa melampau la tunang nak send to rizalman.jadik cheapskate kan aku ni?! actually, dah kerja baru tau nilai duit) anyway, kerana Uniasah sgt baik hati, saya buat veil kat dia. serious cantik pls! saya suke!

price: sila tanye dorg, price differ depends on material... :)


....BERSAMBUNG

(macam drama bersiri pulak kan?)


Thursday, April 22, 2010

THIS IS ME... MALU~

.inilah saya.
.malu.
.korang nak tengok sangat kan muka bulat ni.
.excuse diriku tanpa lipstick dan berambut serabai.
.tak siap lagi time ni.
.i just wanna say--




HYE KORANG~!




p/s: jangan muntah darah n tak baca blog i plak pasni. malu~~~ i love korang! muahx! ;)
***bolehlah terus memanggil saya Miss X. Suka pulak nama tu. hi-hi.





make-up by: liza saidatul nisa

...

alamak, malu pulak. haish!!!

Tuesday, April 20, 2010

HANTARAN: FROM Mr. X TO ME








.i love them.
.dulang kaki tinggi warna pink, gorgeous kan?.
.sireh junjung old-school gila.
.i love them.

Sunday, April 18, 2010

MY HAND BOUQUET,ETC.... ;)


simple je. combination of roses n eustomas, sedikit je filler.
sedikit gambaran veil saya serta batu2 n patches kat kaki baju and wrist ;)
....dan sedikit tangan saya ;p
(bertatabahasanya saye, suke!)

Wednesday, April 14, 2010

Saturday, April 10, 2010

Tuesday, April 6, 2010

MY BAJU: RIZMAN RUZAINI

*click to enlarge


hahaha tunjuk sikit je boleh?


entry ni merupakan percubaan untuk share dengan korang without me wearing the baju. malu.
anyway, baju saya cantik (pada mata saya la kan? hehe)takdela grand mane, simple je.
tapi saya suke sgt sgt dengan kain nya.
sangat sexy! meleret2! i like!


baju by rizman ruzaini.


***hahahah ini baru baju. belum veil saya yg gorgeous tu lagi (haha perasan!)
tgh figure out how to post my veil's photos without revealing moi face? ;p

-bertatih saya upload and update kan? satu persatu. ;)

Monday, April 5, 2010

MY HUMBLE PELAMIN


a simple mini pelamin for my engagement.
matching dengan hantaran2 i ;)
matching jugak dengan baju i.
matching dengan candy buffet i.
matching dengan the tema secara keseluruhannya la! ;)
will ingat forever tempat sarung cincin , tanda i jadi tunangan orang...
i'm so so so happy.
alhamdulillah.
fresh flowers, i love!


pelamin photos before majlis bermula.
flower arrangement sudah siap, carpet belum bentang.





iklan jap. ;)
to those yang interested boleh mail:
theweddingheaven@yahoo.com
.structure rented.
.creative ideas and flower arrangement semestinya dari kami.

***special price untuk wedding bloggers.

KISAH SIRIH JUNJUNG!


peringatan: siapa yg tak setuju jangan kecik hati ya? this is just my personal expression and opinion.

terdetik hati i unutk menulis selepas baca sab's latest entry.

ada cerita di sebalik orang kita yang tak tahu apa agama dan apa adat.
memanglah saya ni bukan alim-warak tapi saya kurang setuju dengan adat-adat ni.
peribahasa "biar mati anak, jangan mati adat" -------
WHAT THE HECK? kau sanggup biarkan anak kau mati demi adat??? stupid!

behind the scene my e-day: apparently we agreed on 5-7 dulang. true, dulang2 tu pon adat semata-mata but rasionalnya, we want to bagi gifts, so we letak them on dulang. takkan nak humban semua dalam one kotak kan? so i tak kisah... i think the act of putting them onthe trays boleh diambil kira.

BUT... waktu nak tunang ada 5-6 mulut rakan2 bersuara. conversation dengan mereka lebih kurang je bunyinya tho i talked to them separately . which in a way proves that they hav the same kind of mentality. sorry.

manusia: apa kau letak atas dulang?
saya: barang biasa-biasa je. sikit2...
manusia: siring junjung kau mesti grand kan?
saya: kitorang tak letak sirih junjung.
manusia: eh mana boleh!!! wajib!!!!

(dalam hati saya berkata, tahukah manusia2 tu hukum wajib? ada dalam al-quran sirih junjung tu wajib???! sila buktikan jika ada)

saya: siapa kata sirih junjung wajib?
manusia: eh wajibla!!! kau tak tau ke?? kalau tunang wajib ada sirih junjung!

(dalam hati saya sekali lagi, lantak kau la... pandai2 je kau kate wajib)

lihatlah orang melayu kita. kalau nak kata wajib baik kau suruh aku pakai tudung. ini tidak, suruh aku letak sirih junjung yang disifatkan WAJIB.

wtf? dulu...org tua2 dulu kasi sirih junjung sbb diorang mmg makan sirih. itulah rasionalnya. zaman sekarang if my parents makan sirih, bagilah. but my parents tak makan sirih, neither my siblings not my relatives. none of them. jadi apa rasionalnya bagi sirih????

menyukarkan keadaan, bukan lagi rakan2.. keluarga pihak lelaki pun sama je. itula cerita dulang kami tukar jadi 7-9 sbb dia nak letak sirih sedulang and another dulang letak cincin! haish! demi menghormati fmaily dorang, family kitorang ikut kan saja... maklumlah diorang ni byk sgt adatnya. and mr X pon dah kate, kena letak jugak sbb ibu dia kind of kecik hati (dalam hati saya, kerana sirih junjung pon nak kecik hati?? masyaAllah!)

so terciptalah sireh junjung waktu majlis. but that's not it!!! ada lagi cerita sireh junjug lepas tunang!

manusia: eh haritu i tengok sireh junjung u. u letak tak kapur?
saya: tak... kenapa?
manusia: ya allah!!! u kena letak kapur kalau ikut adat!!! wajib!

(lihat sampai guna "ya allah!" tu demi kapur di sirih junjung)

saya: ( saja nak perli) kenapa wajib letak kapur kat sirih junjung?
manusia: kalau ikut org tua, nak bagi rumahtangga aman, halau benda2 tak elok ni.

(WHAT????? adakah rumahtangg kita aman atau tidak, kapur di sirih junjung yg determine??????? OHMYGOD!!! gila syirik and seriously, malay w screwed up mentality!!!)

manusia: daun sirih berapa helai letak?
saya: ntah... gubah je asal kemas n cantik.
manusia: u taktau ke kena letak daun tu jumlah dia kena ganjil.
saya: nora (bukan nama sebenar) kau ni banyak sangat pantang-larang. kau tau tak walaupun aku ni tak bertudung, tak alim-warak, bukan ulama... sekurang-kurangnya aku tau apa yg kau cakap dari tadi lagi. semuanya SYIRIK.

(terus dia terdiam)

itulah kisahnya untuk dijadikan pedoman.


***kisah ni bukan je sekadar sireh junjung. malah 80% of my majlis dah jadi ikut adat. ;(
korang renung-renungkanlah... apa yg adat apa yg dituntut islam. kalau anda marah dengan entry saya ni, jangan melenting dulu sebelum duduk berfikir panjang; rasional di sebalik adat-adat ni jika dibandingkan dengan keagungan agama kita. think......

Thursday, April 1, 2010

HANTARAN: FROM ME TO HIM















rental of white dulang with crystal drapes= RM15 per dulang
with complete arrangement fresh flowers (yg banyak!) + dulang.... RM7O per dulang.
done by: theweddingheaven@yahoo.com
theweddingheaven.blogspot.com


*** wedding bloggers are entitle to RM60 per dulang... tq