Saturday, May 29, 2010

LYNDA RAHIM-DESIGNER







Baiklah... 2 tahun lepas Linda Rahim ni meletop sgt... pastu sunyi.
kali terakhir i heard about her doing stuff pun waktu engagement elyana (tu pon deco, not baju).
anyway, undeniable.. baju Lynda Rahim cantik sangat-sangat.
but of course the pretty statement comes with a price...
katanya.... (this was last year)--------


package RM4k
- baju bride & groom
- kasut for bride
- accesories


(please let me know 2010 if ada change of price/package)
pricey but apa salahnya if hati dah jatuh cinta.
website dia dah tak beroperasi but her boutique is in Taman Dagang.
If the price is within your budget, why not kan? ;)

Thursday, May 27, 2010

MAJLIS-MAJLIS KAHWIN

orang melayu penuh dengan adat.. kan? selain merisik dan bertunang.. ada beberapa lagi majlis adat yang sering dikelolakan:
1) berinai kecil
2) berinai besar
3) nikah
4) bersanding
5) bertandang


1 & 2)BERINAI KECIL & BESAR
saya mungkin tak buat berinai besar dan kecil. suka juga dengar kawan2 cerita meriah, semua perempuan2 datang kitaa bersiap cantik2pastu dorg letak inai sikit2. but..........dulu seronokla sbb tumbuk inai, pakai sendiri segala. i remember if ada aunty/ kakak sedar nak kawin kitorang sibuk la jugak amik lebih2 inai tu pakai kat jari sendiri. hahah mcm2 org tua punye petua, letak minyak cap kapak la, limaul la, arang la, nasi la... hahah but i miss all those excitement! anyway, sejak ada trend lukis2 ni, ramai yg hire tukang lukis inai. mana nak cari pun taktau.
KENAL ANY PELUKIS INAI? please share... thanks! ;) sbenarnya nak buat inai basic, 'cap' hujung jari je... tapi konon2 majlis bertandang nanti nak tambah lukis2.. biar gambar lain2 ;p
* simply classic... all-time favourite!

*lukisan cadang nak tambah waktu bertandang, simple camni cantik kan?

3) NIKAH

waktu habis sekolah dulu saya selalu rasa nak nikah dekat masjid... masjid wilayah my choice, time tu masjid wilayah famous sbgai tempat nikah sbb architecture dia yg cantik.tapi fikir2 benar, masjid tutempat suci. bu what if kawan2 dan saudar terlalu ramai nak datang. and ada di kalangan mereka yang tak 'suci' time means period. so, bagi bersama-sama orang tersayang, cadangnya nak buat kat rumah je. tapi mak saya ada idea lain, mmg la better bak kata mak saya "grand" (kononnya la kan?) tapi ntahla... saya suka rumah. but apa pun saya ikut je cakap bonda dearest... ;)

4) BERSANDING

saya ni cadang nak buat kat dewan perdana felda sbb makanan sedap, lampu2 dia cantik and boleh ajak ramai org. tapi kerana kawan2 mak ayah saya ada yang protokol sikit mummy dearest cadang nak buat satu khas untuk dear invites, and another one kat dewan bukit damansara, which currently sgt la famous. tiba2 my father nak buat a small private event pulak. entahlah apa dia cuba buat. saya ni ikut je la... again.

5) BERTANDANG

semuanya terserah kepada keluarga fiance... any idea in Kluang, Johor sbb fiance blur nak buat kat mane sbb dia tak pernah amik tahu hal dewan, hotel, etc... ;)




Friday, May 21, 2010

MY E-DAY MAKE-UP (I LOVE!)

ohhhhhhhhh i know, i know! forgive me for not writing/updating, dah lama kot!

anyway, 1-2 bulan ni sibuk nak move in rumah baru, kerja pun agak hectic.
back to the tajuk entry.

my makeup dilakukan oleh makeup artist hebat butik saidatulnisa atau lebih dikenali dengan panggilan kak liza.

ok, she was early yang i ni baru sibuk nak buat itu ini bagai kan? nasib dia tunggu and tak marah.

she's so pretty and soooooooooo friendly. selalu ketawakan i sbb dia kata i kelakar. doink.

with no doubt dia makeup mana mana bride to be pon mmg cantik la kan?

walaupun i si comot yang bermata macam panda, she managed ... pretty la (sikit) can? ;p
anyway babes, SUPER HIGHLY RECCOMMENDED!

...oh fee is very reasonable ;)

ps: bulan depan or july dia bersalin if im not mistaken. so bride-to-be atau yang nak tunang dia start amik job bulan 8. silakan!










photos by: tedroz

Friday, May 14, 2010

FIDZ COLLECTION

omg korang!! remember i wrote an entry cerita pasal staff fidz collection yang attitude itu?
while they have beautiful baju, apa guna if staff layan customer acuh tak acuh kan?
but anyway back to point 1, the owner (i supposed) mailed me. i salute her!!!
she apologized dek kerana her staff behavior.
oh korang, staff tu dah takde.. sila ke sana b coz they have beautiful bridal baju!
even ready made dia pun sgt reasonable, rm690 je with lace patches!
i hope vendor2 lain juga mengambil contoh kak zai kita.
apatah seorang photographer tu... yang telah buat tak layan i coz dia igt i ni takde duit.

saya paste di sini msg oleh kak zai.

THANKS KAK ZAI!

From: zai c.m
To: whpisy@yahoo.com
Sent: Fri, May 14, 2010 7:42:10 AM
Subject: Fidz Collections- Maaf

Salam Miss X, sy ada membaca dilaman blog missX mengenai layanan staff sy yg tidak ada skill saperti kata Miss X. Terlebih dahulu sy minta maaf diatas kelemahan dan sikap staff sy itu. Staff itu sudah sy berhentikan sebelum sy terbaca comment miss X. Staff itu sebenarnya mempunyai sejenis penyakit yg susah sy hendak terangkan disini. Apa pun sy berhentikan dia dgn baik dan suruh dia berobat.Kadang2 kita susah hendak mengenali
sesaorang sama ada dia ok atau tidak. Apa pon alasannya saya bertanggung jawab diatas apa yg berlaku. Kami akan cuba memperbaiki kelemahan kami.
Saya ucapkan berbanyak terima kasih di atas teguran sdri.
Saya harap pekara saperti itu tidak berulang lagi.
Teruskan blogging untuk beri nasihat pada mana bakal2 pengantin supaya mereka
membuat pilihan yg tepat mengikut kemampuan dan selera masing2.
Miss X boleh join sy di FB atas nama Zai Che Mat.
Terima Kasih
Zaiton Che Mat


*ps: never underestimate anyone. tak bermaksud dia pakai selipar jepun dia tidak memiliki platinum card, aint it? sekadar renungan...


Monday, May 10, 2010

BEST PLACE TO BUY LACE

HEHEH sorry ya friends...
that's not a statement, it's actually a question with of course, questions mark

saya nak tanye mana best place nak beli lace kat jakarta ya?

dah byk kali pergi jakarta but for leisure purposes
takpnah tahu tempat2 kahwin etc...
yang ada beading, nak beli for tandang ;)
thank you

Saturday, May 1, 2010

MY E-VEIL

*click to enlarge


isn't it beautiful? (perasan! ;p)

but ya, i hv to admit it; unaisah made me a very very beautiful veil out of my solstiss.
(remember, my baju by rizman ruzaini, my veil made by unaisah)

it's not white, it's a superbly soft pink (ya, almost white)

veil is 2meters long.

workmanship by unaisah azlan, rm350

lace: solstiss beaded french lace; guna 1 meter jek, so rm600++


terfikir nak kasi b2b rent.
if ada yg berminat, mail me: whpisy@yahoo.com




10 PERKARA PERSIAPAN TUNANG #3

....sambungan
entry ini lebih kepada persiapan 'behind the scene' hati dan perasaan...

7) Time:
-yeah time! jangan ambil mudah....make sure u have siapkan 100% checklist 3 days before event.make a copy for your MOST TRUSTED buddy; take note bukan ahli keluarga ye? coz they are family members, dah biasa ngn kita for 20 over years, family members dont really prioritize perfection; asalkan ada and kerja dorg senang, contoh ayat...
"ala, ok lah tu. tak ksah punye!"
-while kawan BAIK (yg benar2 baik berhati ikhlas ya?)nak eveything goes according to yang diraikan punya plan; and we can say a little this and that.
-masa tidur harus cukup, nasib makeup artist saye hebat, kalau tak nescaya nampak mata panda ni. if gubah bunga; fresh flowers in an air conditioned room, boleh gubah dari tengah malam. toksah beria bangun subuh nak gubah. tapi kalau takde aircon sila guba 5 house before event. imagine that????? ok, suurh org lain buat!


8) Family:
-Ketika inilah kita kena banyak bersabar terutamanya dengan parents. yes, dorg nak yg terbaik for their daughter tapi perlu ke membazir??? waktu saya tunang, saye kecewa dgn pembaziran mak saya yg pada saya we can use the money for something else,eg: or topup that amount i can buat baju Jovian Mandagie. hahah sama membazir jek bunyinya! ANYWAY, aku ni puaslah cheapskate sbb taknak susahkan dorg, dorg plak yg membazir.
-elakkan daripada memendam, tell them if ada benda yg korg tak suka.. ya, nicely. Family adalah org yg paling rapat ngn kita since baby, so apabila penat diorang membantu dan mengluarkan peluh dan duit jgn lupa the 2 little words; THANK YOU.

9) Friends:
-Ya, sometimes kawan can be a major pain in the ass. before i tunang ade jek yg sibuk nak tau apa i buat for my tunang... bila i cerita, langsung tak supportive. take note, ada unsur2 kedengkian. trust me,
a) spesis kawan yg sangat ikhlas nak semua berjalan lancar, willing to help in wuteva ways, and tumpang happy for us.
b) ada spesis yang beri pandangan; but pandangan dia berniat busuk. hati kita akan berkata,"betul ke dia ni?kenapa tak pilih yg aku rasa cantik ni? TRUST UR OWN INSTINCT yes, ada spesis kawan baik tapi u know dia 'somewhat' afraid if we put a benchmark nanti bile majlis dia org compare with ours. (kedengaran poyo but it's true)
c) ada kawan opportunist. juga selfish... kita sepatutnya jadi main attraction, dia pun nak sibuk. org kasi tetamu makan dulu, dia patut jadi ala tuan rumah,... tapi dia melantak dulu!
d) ada juga kawan yang cuba nampakkan keburukan org yg diraikan, (NTAHLAH KENAPA) at the same time UP kebaikan diri sendiri eg:
"ala, bukan mahal pun.. dia beli barang sale!"
"sebenarnya i yang buat itu ini"
"dia ni biase2 je... takdela seberapa mana"
" sebenarnya... dot dot dot dot dot"
**taktik buat2 tak sengaja/ terlepas cakap, padahal mmg SENGAJA! busuk hati namanya.

10) Mental:
-tetapkan apa yang kita mahu. jangan goyah dek kate si joyah dan si peah. lantaklah depa, kita tak pakai duit depa pun. majlis tunang sekali je, bukan 3 kali... jadi lantaklah si polan nak cakap apa sbb kepuasan tu ada dalam diri masing2.
- ada org berpuas hati dapat cincin belah rotan tanpa kenduri bagai, itu hak dia. begitu jugak ada org spend byk sbb nak meriah bagai, itu pun hak dia. kesimpulannya, happy lah untuk org lain, tuhan akan kurniakan kebahagiaa utk kita pulak.
-janganlah berdengki, tuhan akan kurniakan beri balasan bila tiba majlis kamu nanti. bersihkan hati, bersyukur pada diri sendiri dan keluarga ada... juga bersyukur utk org lain. insyaAllah semua bahagia.


semoga semua 10 tips ni bermanfaat
HAPPY HAPPY SELALU!