Tuesday, September 28, 2010

Saturday, September 25, 2010

HOW TO SAVE BUDGET (MY VERSION)

hello, edisi save budget --- erkk my version. baik, apa yg pada saya penting & tak penting sgt. yg penting boleh splurge, yg tak penting carik sampai ke lubang cacing yg murah ;p

jadi....

1) Nikah (of course yg penting nawaitu nikah, saya senaraikan yg duniawi)
**nikah ni ala-ala pentingkan diri sendiri konsepnya. sbb all eyes on us :P

yang perlu spend:
- makeup sooo important coz kita duduk bersimpuh,families, friends and guests dekat ngn kita in one space. kan? jadi utuk makeup nikah; SPLURGE! suggestion: Sue Cantik RM950
- baju seperti make-up baju nikah penting sbb semua org rapat-rapat, keep it simple and sweet. fitting penting sbb gelebeh mana2 bahagian pasti disedari. suggestion: Rizman Ruzaini around RM1500 (without kain)
- photographer: sampai ke mati ktia nak tgk moment nikah kita. jadi photographer harus hebat! capture detik sayu and gembira hari nikah. suggestion: Syahrin Aziz (for nikah) around RM2500
- saya cadang takmau pelamin nikah; tapi ada plan nak letak stage kecik; like 3 X 3+bantal nikah, 2 pasu bunga sweet. suggestion: DIY, RM200
- pakaian keluarga kedua2 belah pihak utk kenangan. saya rasa sgt penting sbb time ni la boleh byk2 group photo. time reception nanti sure busy. pilih plain; kasitau family and friends; keep it smple; no need beading bagai. Suggestion: beli siap kat PKNS or tempah = RM100 je sorg.
- ambience; walaupun tak masuk dlm gambar pastikan tetamu leka dengan suasana-- wangikan ruang. pastikan bersih, kemas dan cantik tempat nikah.suggestion: Mark&Spencer room freshener

yg no need spend sgt (pada saya):
- bunga telur, kad, favors; pada saya tolak ke tepi. sbb yg datang nikah ni usually gerenti datang reception. kasi je time tu :p

ps: personally i want a small-beautiful nikah attended by around 20? cukup kadi, bakal suami, keluarga kedua2 belah pihak and saksi :)

2) Reception (Dewan/ Hotel)
**reception ni konsep pentingkan tetamu; diri sendiri tolak tepi.

yang perlu spend:
-top of the list adalah FOOD. ye, sbb masuk perut org. remember; an angry man is a hungry man. so jgnlah makanan tu tak sodap. sbb if tetamu lapar, makanan tak sodap; semua mende kat majlis dia kata hodoh ;p Suggestion: Suri Catering / D'saji RM25-RM60 per head.
-favors kedua sbb serious penting, sbb benda tu untuk tetamu jadik kan kenangan. tell me, ada ke manusia tak suka hadiah? apatah free... hehe kan?? :) Suggestion: item+makanan in it (both dapat)
-venue, venue,venue. jgn complicated direction nya and pastikan usahlah hotel yg parking sampai RM20! serious ada ok?! kalau cvalidate pun RM8. Suggestion: Dewan Bukit Damansara/ Dewan Perdana Felda (parking free!)
-meja beradap; mungkin ada yg amik ringan. ingat, wedding ni about our family and relative. tak usah la dok sebok sgt nak dapatkan tarikh VVIP. passtu time makan beradap mak bapak pun tersisih sbb kena bagi laluan depa dok sebelah bride. betul tak?? so, ini majlis kita... toksah la sibuk nak pk duit rolling... alamak!
-grand entrance: penting sgt, sila pilih lagu bersusaian if tak pakai kompang. Suggestion: From This Moment
-pakaian keluarga sgt penting; yg striking;(janganlah hitam/putih/merah/pink; necaya ramai tetamu warna tu) senang tetamu kenal, if nak cari pun senang incase ada any problem :p Suggestion: Orange
-pelamin meletops (ikut citarasa/ budget wise ok) Suggestion: Deen Gemilang or NGI (alamak!)
-photographer: ingat ye; if majlis malam, bukan semua photographer hebat nite event; so sila tgk portfolio majlis malam depa. Suggestion: Nazim Zafri around RM2500

yg no need spend sgt (pada saya):
- make-up and baju tak sepenting nikah. kenapa? sbb semua org pandang kita dari jauh je.
- if majlis malam make-up; demi gambar yg cantik biar tebal sikit. jangan feeling nak natural colour time ni. tak kena gaya. lihat Linda waktu kahwin ngn Que. scary (my opinion). Suggestion: Ayang Kamell RM600
-baju yg penting lebih lip-lap daripada nikah. design wise tolak tepi, asalkan nampak for dinner; time ni pulak jgnlah feeling nak jadi minimalist sgt. if pakai plain evening gown takpe, but if pakai plain kurung tetibe, erk... Suggestion: Ntahlah,asalkan lip-lap. :)
- kad kahwin keep it simple like RM2, sbb Rm2 tu haruslah bukan hardcover kan? gerenti org buang. if kad ekau nak grand, buat betul2 grand sampai depa simpan jadik kenangan yg ala-ala RM20... alamak. Suggestion: simple- LH creative, grand- Raja card (Indonesia)
- video tak perlu, hang nak atyang kat mana lagi? if nak video jugak, better buat time nikah. buat videoshow time reception and keep the sweet ceremony.

3) Bertandang (rumah/ dewan komuniti)
**majlis menjaga hati belah lelaki

yang perlu spend:
-satu benda je. MAKE-UP!!!!
penting sbb benda lain semua belah laki decide. so pastikan muka cantik :p majlis,pelamin,food: serahkan je kepada keluarga lelaki if cantik, alhamdulillah. if tak cantik, reserve your comment.seriously. ini kerana melibatkan pihak sana, takmahu ada yg tersinggung. JANGAN SESEKALI MASUK CAMPUR aka JANGAN JADI BRIDEZILLA jika melihat warna tak matching sbgai contoh. HAHAHAHHA

yang no need spend (pada saya)
- baju tempah kat tailor biasa je. if nak lagi budget, sewa je.

Sekian, terima kasih.

Please share jika boleh cut lagi budget ni, tanpa mengenepikan nilai2 MUST HAVE ok? ;p

Monday, September 20, 2010

CERITA SI COPYCAT

Entahlah saya yang perasan atau benar2 si polan copycat. Dugaan ini sejak saya mula mengendalikan TWH seorang diri a few months back. Baru saya faham apa yg my fellow TWH partner previously said ttg pe'el copycat.namun kerana dia busy dgn komitmen lain, saya gagahkan juga buat seorang diri. Anyway, hurmmmm ntahlah si polan..ketika saya ber-candy buffet, dia juga bercandy buffet. Sudahlah begitu, presentation wise and caption di entry dia memulakannya pun lebih kurang (menyamar sebagai org lain,email saya untuk mengetahui selok-belok and how do TWH charge on the candy buffet. Lawak. Dia taktau kot boleh track email rekaan itu) Sbb tu saya memilih untuk tak mendedahkan hasil kerja TWH dan lebih gemar berjumpa client daripada deal via email. Baru gambar sekeping ala kadar yg dijadikan contoh, si polan mencedok 90% sampailah cara menulis packagenya. Ambil inspirasi website mat salleh takpe lg sbb omputih tu jauh nun di sana, but if fellow blogger punya, not so nice I think...Cubalah contohi kawan2 blogger lain, if berminat nak tau, email and tanya sendiri. Tak perlu jadi copycat dlm diam. Saya teringin nak tau sumthing pun, saya terus email blogger berkenaan, tanya terus. Bukannya susah pun. Daripada tak kenal macarons, tiba2 si polan mcm expert macarons pulak. ceh.

Ps: if saya yg perasan, ampunkan saya. But if si polan mmg coptycat, get a life!!! Sesungguhnya blogger2 lain lebih bijak menilai.

Tuesday, September 14, 2010

LONDON SHOPPING

oh uols! i stalked on airasia website tadi. most of the fare KUL-STD, RM2729.
TIBA-TIBA.... ada tarikh yang hanya RM1860!!!

tarikhnya: 15 Nov 2010- 27 Nov 2010
mmglah november takde apa-apa sale butttttt if you have a place to stay there; friends, family, etc..... tambang tu memang tak rasa langsung. apatah jika mahu cari barang2 kahwin etc.

oh trust me berbaloi. for an example; neverfull kat sini around RM2700 (tak silap i tahun lepas), i f kat sana skrg currency erkk 4.8 jek, so around RM2100 (tolak VAT lagi 15%!! haaaaa)

ok ambik dengan mudah contohnya nak beli barang hantaran; anda mahu beli neverfull satu and satu wallet graphite for hubby. juga perfume creed utk FH n annick goutal utk diri sendiri. gitu!!! ;p
(harga di bawah lebih kurang lah)

so jika di sana lebih kurang if *dah tolak VAT*:
neverfull (gbp435)=*RM1950
graphite (gbp250)=*RM1100
creed (gbp80)= *RM350
annick goutal edt (gbp71)= RM350
TOTAL = around RM3750

jika di sini (harga lebih kurang, so senang nak tambah):
neverfull: RM2700
graphite: RM1600
creed: RM700
annick goutal: RM700
TOTAL: around RM5700

LIHAT, RM5700- RM3750 = RM1450. tambah Rm300 je untuk tiket bersiar-siar di London. Say, makan&minum+tambang if 7days 100pound pun cukup.

why not kan? dengan beza yg sedikit tu, dapat jalan-jalan, melihat negara dan culture org lain, anddd.........
mungkin mengambil gambar pre-wedding? ;p

bagi mereka yang mmg belajar atau kerja di sana, memang takde hal la.
but for us, why not kan? :)

huhu itu jika anda teringin mahu bersiar-siar di sana, pergilah. if tak hingin and nak lagi super save at the same time dpt barang idmana, suruh je kawan yg study sana tolong beli bawak balik m'sia.
.tips belanja berhemah dan enjoy at the same time.
i went last time and it's all worth it, trust me.

*tips di atas dpt di apply jika anda ada rakan & keluarga there. if not, tips ni takboleh apply sbb hotel mahal gila*

kthanxbye

Thursday, September 9, 2010

OFFICIALLY PRIVATE!

yes i dah private kan blog rakan2 yg sedang baca ni. BUT korangggggggggg yg dapat access private blog ni tolong inform kawan2 bride-2-be blogger yg i tak ter-add
please email me: whpisy@yahoo.com
1)takut terlepas pandang 2)ntah blogger ni kata, invited readers boleh 100org jek.

thank you

SELAMAT HARI RAYA!!!

PLEASE HELP ME, SOMEBODY!

ok sumpah lawak, saya nak private-kan.
ok yg itu saya tau.
but how to invite readers?
sumpah lawak.serious taktau.please help me.

Sunday, September 5, 2010

PHOTOGRAPHER PILIHAN??!

Ok hai korang!!! ini multiple choice question tau!

Siapakah photographer pilihan anda:-

A) nazim zafri
B) syahrin aziz
C) ikram ismail
D) saiful nang
E) lain-lain (sila nyatakan)

Sila jawab please!!! Tengs!

*ps: saya akan privatekan blog pada 8 SEPT 2010. Thank you.

Thursday, September 2, 2010

WHY PRIVATE BLOG?

i know, the reason why most of us started blogging coz we want to share. kan? we want to share coz we're bride-to-be, already bride etc... but i do not know whether it is me and only me feel this way. i just think ada a few friends (a few like 2-3 manusia je la not only the blogger but also real life people/friend) they asked things about our 'thing' i mean preparation/the event itself;----- eh so cute and pretty this thing, i never jumpa, what is this?, where u beli this? how much?

------------------

pastu, kita dengan sepenuh hati cerita la... kan? where, how much, reccomend kaw-kaw la ni being a friend. then, tup-tup tiba2 she/they, buat macam their own (erkkk u get what i mean?) hurmmm like.... a friend of her which is or isn't our mutual friend tanya "eh cutenya that thing, mana u dapat, i tak pernah jumpa benda ni. kreatifnya u." and with muka bangga like she found it! oh god.

i just wanna say, be your own trend-setter la!

like seriously 99% of bride-2-be amik idea dari website omputih bagai kan? tapi kita tak sakit hati sbb omputih tu taktau yg kita amik sini sikit, sana sikit idea-idea dorg. anyway, itu ihsan Google pun kan??? but if in the same circle engkau feeling verangan, tak ke obvious yang engkau adalah copycat? choy!

-------------------


yang paling meluat adalah.... ya, like SHE FOUND IT! meluat!
sebab as for me; whenever i asked previous brides, bride-to-be, kawan2, on a few things, i simpan for my own reference.saya juga merujuk/e-mail blogger hebat seperti sab,diah,sue but saya tak reveal details yg depa kasi in e-mails.

Contohnya,if b2b yg I tanya ckp in e-mail "designer A charge rm123, I won't publish straight up unless harga rm123 tu dtg dari mulut designer to sendiri later when I ckp to the designer myself" errr paham tak? sbb lain org lain PR skill, lain harganya. unless-lah the 'thing' has been widely spread by others takpelah kan? Contohnya sue.c charge 950,mmg ramai b2b bloggers dah tau kan?

-------------------

ps:anyway, thanks kepada yang beri sokongan kepada saya. saya nak share hanya dengan korang2 yang sangat supportive and bukan copycat. i realized, those yang sent commets/e-mails to be invited di kalangan ada yang banyak share tips dengan saya. saya pun ada mintak panduan depa jugak. so, sesuailah blog ini untuk mereka yang benar2 mahu berkongsi. kan?

**PRIVATE SEPENUHNYA SEBELUM HARI RAYA AIDILFITRI**