Sunday, March 27, 2011

EMCEE MAJLIS KAHWIN

Thank you to a few of you yang e-mail bertanyakan whether I do emcee job or not.
Yes, I do :)

Mmg lumrah, inilah side income I. Alhamdulillah every month mesti ada rezeki.. Alhamdulillah.
Kami mmg dilatih utk bercakap, dan sbb dah biasa jadi emcee majlis, segala skrip semua dlm tangan. Pantun semua dalam kepala.

Anyhow, saya ni mempunyai reader2 yang jujur, e-mail terus tanya harga. Hehe comel je.
ada yang bertanya rate beberapa personaliti di stesyen tv saya bekerja. So meh saya share anggaran fee utk hire dorg:
Host/anchor yang baru meningkat naik RM1500 and above.
Host/anchor yang famous RM3k above per majlis.
If yang dah terlalu famous, they don't usually do emcee kahwin, dorg mmg go for corporate events sahaja.

If u have the money, do hire those yg berpengalaman. RM1.5k to 3k to SAVE ur majlis from kawan2 yang tergagap2, sedare-mare bidan terjun yg tak sure flow majlis, atau or even worse yang diupah dari pakej karaoke, yg bercakap mcm dkt pasar malam (I'm sure some of us pernah pegi kenduri jumpa DJ memekik kan?) Haha

So, why the rate sgt expensive? To some of us emcee hanya bercakap. And ada yang anggap mudah. Let me share with u:--

1) Bukan mudah nak cari emcee yang dah ada pantun2 indah. Do u want emcee majlis u start his/her pantun with, "pak ali pergi ke kedai, yada yada" taknak kan? We don't use that kind of darjah1 pantun. Trust me.
We have all the pantun and boleh masukkan dlm skrip secara spontan ikut mood majlis.

2)Tak mudah jadi emcee, seminggu sebelum majlis kena komited mengadap skrip tiap malam untuk draft skrip si mempelai and susun skrip ikut flow programme given by the couple.

3)Kena HAFAL nama bride&groom, ahli keluarga sebelah lelaki dan perempuan. Nama-nama ni if baca dari skrip feel dia tak sampai. Dia kena ada perasaan rapat dgn ahli keluarga especially tuan rumah.

4)Layah kerenah org,seriously (selalu terjadi, ada kwn ke sedara yg tiba2 dtg dekat emcee nak merenjis. Bukan tak bagi, tapi sbg emcee kena main peranan and stick to the names n plan given by the couple)

5)yang paling penting, emcee kena bersahaja. spontan bila ada masalah teknikal. It's good that u hire an emcee yg ada humor and boleh bebel panjang 10minit if slide rosak. :)

Do u girls still think the job is easy?
Tidak semudah disangka.

Anyway, if any of u are still looking for emcee for ur big day, and wants to know my rate, drop me and e-mail.
Password is: BLOG READER
I'll give u a special price insyaAllah.
I'll be glad to help.

8 comments:

  1. alhamdulillah, rezeki sis melimpah-ruah. =) wah.. special price eh. kena grab the chance la macam ni. hihi.

    ReplyDelete
  2. osh: alhamdulillah.. for blogger price starts from RM500 je without rehearsal. saya tak charge ribu-ribu.

    ReplyDelete
  3. salam..nanti nak juga miss x jadi mc di majlis saya :)

    ReplyDelete
  4. aifa: no prob. mail me, tapi booking kena 2months before event sbb kena schedule date n time. love

    ReplyDelete
  5. ingat nak buk u as my emcee for my wedding..
    i already emel u dear..
    my wedding will be on this september hehe..

    ReplyDelete
  6. salam miss x - i hope u will read this soon enough coz i NEED an emcee for my wedding at home which will be in 2 weeks time ! i know it is a v v short notice, but i really hope u can do it for me =) i couldn't find your email on this page nor your contact num, so i am relying on you to reply on this page itself :) - i'm not looking for anything fancy just biasa2 je.. and my wedding buat dekat rumah pun.. one more thing - do you have a PA system and mic ? and what are your charges like ? thanxxxx

    ReplyDelete
  7. hi,

    I tried to find your email address but cant find any. appreciate if you can mail me back soonest as i nak cari an emcee for my W day.

    Thanks

    ReplyDelete