Wednesday, April 27, 2011

WEDDING SPY -- FASHION DESIGNER!

Wedding spy kembali! Takde niat malukan sesiapa. Nothing but the honest truth, I promise.
Kepada fashion designer yang service bagus, u deserve segala pujian I'm about to give!
Kepada fashion designer yang service kurang bagus, u can improve. Remember, each and everyday ada je nama baru dalam industri fashion yang mampu beri persaingan, so jangan kekwat ok?

1) RizmanRuzaini: Nama gah seiring dengan servisnya. Rizman ni very soft-spoken. Open for budget discussion. Kalau kita nak simple, bolehlah minta kurang. If duit berkepuk, ikut saja budget rizman. Dengan nama yang sering menang anugerah, harga masih reasonable. Kain sendiri,starts from Rm1500(tunang=kalau tak byk songeh)to 4k, depends on material/design/applique work. Terkenal dengan beading sarat. Mail him, plg lmbt 2hari, dia mesti reply. Sms him kalau tak dpt call,mesti reply.

2) Syomir Izwa: Juga nama yang meningkat naik. Harga pun meningkat naik. Siapa yang suka a twist of modern touch, hire syomir. Pandai bermain dengan chiffon. But syomir needs to improve on time management.sekali tu,dia terlupa appointment saya, sekali lagi tu dia terlambat almost 2hours. 2kali terjadi pd saya, maybe not my luck. Bride2be lain mungkin lebih bernasib baik. Harga baju nikah I tanya; kain sendiri starts from rm1800. Reception, latest I called, he said 3k ( mungkin ikut design kot)

3) Najib Salman: sedang meningkat naik. Cepat sangat reply pm di FB. Ayat2 yang digunakan juga ringkas dan menyenangkan hati (takde unsur kekwat) Harga teramat reasonable. Kain sendiri, RM1500 (workmanship baju+veil+kasut=lengkap!) nahhhh!

4) Qudyn Aziz: bajunya cantik-cantik. Berpengalaman 7 tahun bekerja dengan razwan radzwill. Mula terkenal selepas buat baju bride cantik, Aliah. Qudyn tak reply e-mail saya 2minggu. Saya msg dkt facebook, dia reply. But saya taktau dia sendiri atau assistant. Ayat yg digunakan sewaktu respond customer harus improve. For example I ckp : "I adore ur baju so much. And I wish to send one of my baju to you" and he replied "bajet bapa?" Ya, CAMTU JE! pastu I bagitau my bajet, and beria nak jumpa dia. Ayat I dengan nada excited ok? Dia reply "ok". Hurmm mungkin I yg sensitive but it irks me mannn. Qudyn, if it's u, u should improve commnication skills with clients. If that was ur assistant replying, get a new one! Seriously. Ur great baju should come with great PR! However, harga baju berpatutan! :) our kain, price starts from rm800 (onwards. So,jgnlah feeling mintak 800 ngam2)

5)Arma Couture: tergoda tgk baju hijau yang arma buat for exclusive engagement katanya. Mmg cantik, lekap di semua bahagian, detailing pun cantik. Namun, arma tak fokus pada fesyen, he's doing everything from hantaran to pelamin. It' good expand business, but only if u're in conrol of everything. And the price agak mahal sedikit, baju tunang hijau tu I tanya rm3k (kain I sendiri hokay?)

6)Unaisah Azlan : seorang yang baik, reply e-mail cepat. Open for suggestions. But unaisah needs assistant since she's getting busier. Imagine 2011 order dah closed. And 2012 until reda baru she can take orders. Cah, awak kena start amik pekerja. U're good, invest a little I bet u will be able to maintain the quality product n service. Her price dulu starts from rm360, last time we talked she said dah naikkan harga sikit.

7) Calvin thoo: my friends ckp dia baik, tapi dah 2kali e-mail langsung tak pernah reply.

8) Hazwani Osman: design sweet. Reply cepat dkt FB. Harga sgt reasonable (kurung modern toucg+ patch lace+ minimum beading) rm900 :)

Itu je yang saya pernah survey n tanya sendiri. Siapa ada pengalamn baik/buruk dengan fashion designer-- baik yg disenaraikan di atas atau tidak, sila share. Love.

20 comments:

  1. aiya.this info very useful tp sungguh sudah terlambat sbb i dh hantar kain dgn none of u said above.gagagaga ;p

    hazwani osman tu mcm best kan.baju2 dia pn cntik2

    ReplyDelete
  2. jeez.. good effort! thnks for sharing. its a very good info utk org yg malas mcm i. i only asked one designer n thats it. xpun survey2 n everything. but my designer is not on ur list. perhaps u can add nik erwan roseli. i got all for bride n groom + veil for only rm1.2k including materials(nikah attire). nope, im not gonna hide the cost cz its so affordable i just want to share. can have a look at the sketch he made for me. i dont think thats simple. in fact lps bace intrend n tgk dress he made for tasha shila on the cover reminds me alot on my nikah dress cz there's also some element of draping. his service, pretty good. in fact i yg turn him off like twice yet he never fed up which is very good for me. email wise maybe he'll reply once he's online. sms wise, so far he never fail to reply. thumbs up!

    ReplyDelete
  3. yuyu. i ade tanye najib jgk. he's so nice. reply msg kt fb mmg cpt.

    faizel azraff punye price for nikah's dress start from rm400 (chiffon + simple workmanship) to rm 600 (dress 7 panel cut chiffon + workmanship). sgt baik. reply msg kt fb pun cpt.

    syahrir nurdin starts with rm1500 incl beadwork. msg him kt fb maybe die busy sikit so after a week bru reply.

    me myself tempah dkt rico rinaldi for nikah dress and price starts with rm 800 (my own material) and above incl beadwork. depends on what kind of design jugak.

    have u heard Nisa mazbar? her design quite nice. but i tak pernah survey lg.

    a good post u made to help other b2b yg tgh cari fashion designer.

    ReplyDelete
  4. i like unaisah in person. idea sentiasa fresh n takde la ulang2 design sama utk setiap client. tapi like u said, she really need an assistant or tailor to help. or proper time management. i almost got my baju late had i didn't went back to my hometown early. but harga murah so i cant complaint much. hehe

    another designer yg buat baju tandang i is ezuwan ismail. skrg ni byk buat baju utk artis2. now u can see his creation syarifah aini pakai dlm mentor. artis yg selalu pakai baju2 die incl. nora danish, diana danielle, irma hasmie. PR-wise bagus, can gosip2 psl artis. hehe. workmanship pun kemas, price-wise affordable tho 2011 dia dah naikkan harga sikit. dulu wed dress from 1.5K(or ikut budget) sekarang dia ckp 1.8K

    syomir plak i dgr, suka deliver baju last2 minit and the latest i heard, ade 1 baju bride ni sampai terkoyak sebab dia tak alter. case macam ni yang buat nama designer busuk. so sad.

    ReplyDelete
  5. salam..

    saya pernah email rizman ruzaini. ringkas tapi padat..and layan jer a few email yang saya hantar..memang nak pujila.even dah femes,,,tapi still cepat jer balas. which is sangat penting kalau nak buat bisnes kan.

    qudyn plak...saya pun tak tau nak describe as apa..cuma at that time saya just tanya quotation..dia jawab harga macam yuyu jawab..hehe.,,800 onwards with beading bagai

    ada message hazwani and nik erwan tapi takda balasan sampai hari ni.maybe i should message again..oh fira...brapa no phone dia eh.?hehe..maybae kalau nak cpat kene message kan..huhu

    unaisah...reply baik sangat..dia kata tak amik order since dah full...

    hatta dolmat pun reply sangat cepat..i tanya quotation dia jawab ringkas and padat...


    conclusionnyer...

    1.suka kalau designer balas cepat apa yang kita tanya
    2.layanan yang baik walaupun yang tanya mereka tue orang biasa2.who knows kan yang biasa2 tue jadi potential customer
    3.x berlagak ok..hehe
    4.harga reasonable

    ReplyDelete
  6. Ada sorang designer kat Maju Junction kekwat abis. Forgot the boutique name. Level 1 tepi escalator.

    dialog dia
    " for both bride and groom nikah I bleh bagi 1XXX.XXk, tu simple jela. kalau designer lain dah charge u double tau. ni harga untuk u, kalau nak. kalau mak datin, i charge harga lain..sbb mak datin tak kesah nak bayar"

    fuyyo! diva abis. siap condemn designer lain.. dis kind of people takleh maju dalam industry.

    ReplyDelete
  7. intan: no problem babe! sama-sama share~
    lisa: u dah hantar? hahah no worries. urs will be great too!
    fira: welcome dear.... wow NER bagus ek the fee. there u go all bride-to-be! u can consider NER. 1200 is a steal!! thanks fira!

    ReplyDelete
  8. alia: wow! u've done a lot of research too! even names yang i tak pernah dengar! great job dear!

    moose: baikkan unaisah! anyway, yerp ezuwan ismail skrg pun banyak dah buat baju celebrities! that's the way it works in malaysia. kena sponsor celebrity baru org kenal!

    aifa: kan??? i setuju sangat dengan u! cepat reply and layan dengan baik make all bride-to-be happy! betul sangat!

    hidayaha: omygodddd harus tak maju lah si polan! kalau attitude pilih bulu macam tu, no need!

    ReplyDelete
  9. no biggie.. i mmg dh ckp kt my blog yg i'll share all the good deal yg i dpt. tup2, kt blog miss x plak i reveal. hahaha.. i was thinking of dh dpt tgk baju on the first fitting nnt baru nk reveal cz ye la so far we just know the price n the design he sketched. hasil die kite xtau lg. but lets just pray for the best. aifa, maybe die terlepas pandang ur email or ur email terdampar kt spam box. tp i rase kt blog die pun mmg ade no. die. service mmg ok. kalo part dialogue2 tu i rase kadang2 mmg ade msg die yg short n simple walaupun kite tanye die pjg berjela. but yela, kite bkn the only customer die. mungkin time u msg tu die tgh kt kedai kain pilih kain i ke. huhuhu.. wish all b2bs yg still in a mission of looking for the right designer all the best. again kadang2 bkn designer je yg kekwat. kite pun bole jd terkekwat jgak kt mate diorg. who knows. mcm i yg 2kali cancel appointment dgn nik erwan. sib baik die penyabar org nye.. ngeee..

    ReplyDelete
  10. yuyu. most of them are young fashion designer. in fact they won lots of awards too cuma sometimes they're not too exposed to public je. :)

    ReplyDelete
  11. dearrr, nk cari inai pekat & warna takkan luntur..? cik bunga nk recommend yg mmg terbaikkk bole refer sini :)


    c i n t a b u n g a HENNA PRE ORDER just ready! :)

    ReplyDelete
  12. suka RR but then phewwww bajet ciput je. hahaha. kesian okeh. thanks for the info sis. sangat membantu.

    ReplyDelete
  13. fira: hahhahaha pelanggan mmg boleh kekwat pun lite2, sbb pelanggan bayar!

    alia: kan??? :)

    osh: kan??? best RR! boleh bincang la yang~~.

    ReplyDelete
  14. Thanks for the super usefull entry. I experienced the same thing with Qudyn. And Najib is verrrry nice, tak kekwat pun, suka PR skill dia. Unaisah is nice too.

    ReplyDelete
  15. hi...i ada pengalaman ngn NER...PR mmg ok...i xda nk komplen about tht.tp die x punctual...deliver my baju lg 2 hr i nk kawen...n byk drama y buat i jd stress.i bukan jnis y cerewet,tp lg semingu i nk kawen,die leh msg kate org buat manik baru nk jahit...n a lots of drama.seriously.die in person mmg baik.tp i xkan suggestkan my family or frendz utk buat baju kt dia.i sendiri pun serik.b4 this bc bad review psl die,tp i nk juga try my luck.haahaha.

    ReplyDelete
  16. rilla: omygoddd kiranya qudyn mmg macam tu la ek? haishhh but anyway, siapa yg penah jumpa qudyn realf life?? mungkin kat luar dia ramah ke....

    lara: aiyooooo tu la, ramai kata dia baik tapi ada amsalah dengan timing... haish ala2 syomir la kan?

    ReplyDelete
  17. yuyu, bleh try dgn sharifah kirana also..met he rin person..like OMG sgt la humble..smpai i malu nk tnya lebih2..ms tu i bw kain sendiri (lace)n tunjuk dgn dia..dia bg 1500 utk baju + veil + kasut (lupa time tu tmasuk beads ke x)..al maklum la 1st time jumpe famous designer..kita pn segan la jugak kn..decision xhntar pn kt kirana sbb ms tu budget 1000 je..n skrg i rs myesal sbb x anta kt dia..huhu..kalo xsilap ada satu blogger (intomylens)anta bj kirana..cantek gle!! sbb kebetulan i sewa bj songket lelaki dgn kirana so time tu assistant dia tgh jahit beads..n xsangka la plak tu bj blogger yg i slalu bc

    ReplyDelete
  18. hi..... actually risau bila baca komen2 korang.... nana baru je tempah baju dengan NER (nik).. even ada jugak my fren yang cakap dia ada sedikit masalah bila nak hantar baju tu.. i mean lewat, but i suka dengan design dia. dan harga dia pun ok....

    rizman ruzaini- mulanya i inbox fb, dia tak reply, then i call dia, dia cakap harga baju dia 7k++

    zery zamri- i call dia tanya, harga latest dia untuk wedding dress, 3.5k, kain sendiri..

    hatta dolmat- i email dia, sangat ramah dia.. dia cakap harga dia bermula dari 5k+++.....

    and ramai lagi designer yang lain.... sekrang semua designer dah naikkan harga... sad ;'(

    ReplyDelete
  19. Just wassap with zery asking him for baju raya.workmanship starting from rm1200 own kain...

    ReplyDelete