Tuesday, January 25, 2011

THEME OF QUE RAFAEL!


oh goshhhhhh! he's very very talented.
looking for fresh-new idea? look for him!
i adore his work.
he did heed's pelamin and etc...
and they're definitely different.
not too datin-ish.
oh i soooooooooo love.
anyhow, he's also a decorator for a famous designer; que is the backbone to ensure all deco in the right place to suit people from all walks of life.
price? oh kena tanya que sendiri.
skrg que in demand, but definitely can discuss.. kan que?
andddddddddd que is famous for his specialty in wall drapes.
mmg cantik!
i tak kesah takde pelamin pun if ada wall drape. serious. tapi nak murah.
gila jujur tak? hahah
anyway, i personally tak pernah jumpa que, but sembang dalam fb je.
...happened ada mutual friends.
que ni tak jumpe lagi pun dah ramah.
if jumpa nescaya aku akan mak hayamkan diri.

so bride-to-be do consider que in your list, and block the date!

bunch of love,
Miss X
heed's. cantik kan?
small and beautiful

grand and meletops

very intimate kan?


i love the simplicity. que! i nak camni je! serious!

Saturday, January 22, 2011

PRESSTO U'RE BLACKLISTED!!!

you know what, meh i cerita apa jadi!!!
i kan pegi hantar baju dekat pressto taman tun. dijadikan cerita ada 3 nepal!
dia ckp dgn my fiance, kena handwash kan sbb kononnya sequin baju kurung!
YA, DIA JUSTIFY BAJU SAYA SEBAGAI SEQUIN BAJU KURUNG!
TANPA MEMASTIKAN BAJU SAYA ADALAH CHIFFON SILK!!! MMG DKT TAG TAK TULIS CHIFFON SILK LANGSUNG!!
(nanti i upload the tag yang masih saya tak tanggal dekat baju saya!)

so, apa jadi?
aku punya risau terus drive pegi laundry hangsuang tu, kononnya nak minta advise boss dia, not the 3 nepal guys!
so, aku pegi sana... so dia mmg cakap kena handwash. boss dia takde kat situ. so i asked for her number. so i called MRS JUN!
i bagi soalan cepu emas terus " hello, i sent my baju tu ur place, it's a modern kurung with beadings and material is chiffon silk. should i handwash or dry clean?"
and seh answered " DRY CLEAN MAAAAA~"

aku terkejut lalu berkata " Mrs JUN, your workers here told me i should handwash. now u're teling me to dry clean????"
then dia kata " why u didnt tell ma?" a
ku cakap, " ey i told them 3 times before this i dryclean, that was the first time suggested to handwash, i tot u guys proffesional do different technic?"
si MRS JUN hangsuang ni terus berani mati berkata-kata "why u didnt insist u want dry clean ma? why say ok handwash ma?"
i said "BECAUSE YOUR STUPID NEPAL SUGGESTED SO!!!" aku bengang aku hung up, then teros maki nepal tu mintak my baju back!!!

and u know wut depa angkat baju aku dari belakang bawak ke kaunter depan, BAJU TU DAH BASAH!!! MAKSUDNYA DEPA DAH RENDAM LA KAN?? HANDWASH APA KE SETAN DORG DAH BUAT LA KAN??????!

so, darah sudah naik kepala! aku maki la nepal2 tu. and terus call MRS JUN.
i said "for god sake ur nepal workers had rendam my baju and it's all wet!!! it's silk and are u going to pay for my soaked baju???"
mrs jun terpinga2 mintak aku pass dekat nepal.
and kemudian aku amik balik phone boleh tak si nepal bodoh cakap "kakak, u punya husband suruh handwash."
aku kata, celah mana husband??? and celah mana pandai pulak laki tu term2 dobi ni!! si nepal cuba menipu sbb cuak.

so i talked to Mrs Jun balik, and perempuan mereng tu boleh cakap macamni "wut u want me to do?
i said, " u come here now. and look at what they've done"
si Jun cakap " i'm in cheras maaaa, u come on monday la..."
KEPALA HOTAK DIA!
i said " HELLO~~~~~~ i'm attending a wedding tomorrow!!! what monday??!"
then dia sibuk cakap dia dekat cheras, and still suruh aku datang monday!!! (apa ke bodoh?)
aku hangin la cakap, "are u freaking paying for my baju if rosak??!" then dia blur. so aku letak phone, mintak duit aku balik and bawak baju basah kuyup tu masuk kereta and jemur bawah kipas kat rumah malam tu!!!


AND DAH KERING, aku sedar baju tu shrink kain dekat lengan, batu2 jatuh, lace ada yang terbuka and CHIFFON SILK AKU JADI BERTOMPOK ALA KEKUNINGAN!

what should i do?? saman dorg???

PRESSTO u better clear this up, for the time being all bride-to-be and brides, don't go to PRESSTO!!!!

Friday, January 21, 2011

DRY CLEAN PELIK!

ok, i dah hantar my baju tunang for dry cleaning 2 kali before.
my first time, hantar dry clean dekat laundry bernama jepun dekat ikano.
my second time hantar dry clean dekat laundry kat taipan.
ok, ini cerita my 3rd time hantar dry clean kat pressto, ttdi.
orang kat pressto cakap dekat i tak boleh dry clean!!!
aku pun terkejut la kan? selama ni aku dryclean none of the laundrette cakap apa-apa pun!
sat lagi i emphasis la kan yang all this while i hantar baju tunang berbeading bagai tu dry clean ok je~~~~~
pastu satgi org tu kata, sepatutnya kena HAND WASH.
i was like, huh???
dia pun explain, dari segi material, chiffon silk, walaupun silk tak perlu dry clean. motif? but dengar je la kan?
kedua, dia pun tunjuk kat aku ada dua part dekat aju aku yang ala benang dia tertetas sikit... and beading ada yang tertarik dekat a few parts.
accordingly to him, itulah punca dry clean.
so dia kata handwash lagi safe.
so i pun dengar je la kan?
so esok i akan update hasil dia
if hazab, aku saman pressto!!!

Thursday, January 20, 2011

HELP ME CHOOSE DIAMOND!!!

ok korang, done with ring hunting. however, i tgh confuse!!!
ok, ada 3 ring, di kedai lain-lain, semua same design solitaire, HARGA SAMA! tapi ada masing2 kurang- lebih in the 4C.

ring 1: 0.50ct, F colour, VS2
ring 2: 0.53ct, G colour, VS2
ring 3: 0.57ct, G colour, SI

haaaaaaaaaaaaaaa if ada di kalangan anda expert bab diamond ni, mintak tolong sangat membantu saya.

ring 1: kelebihannya F colour, but carat-nya kurang berbandang ring 2 & 3.

ring 2: antara ketiga-tiga ring, dia yang tengah2. carat lebih pada ring 1, clarity lebih daripada ring 3. pertengahan la... cuma, berbanding ring 1, dia G colour. tp takdela kuning kan?

ring 3: carat nya paling besar antara semua. tapi masalah utama dia clarity S1. tapi besar, mesti suka kan? dah dekat 0.6 tuuuuuuuuuu! hehe tamak


So, korang rasa i patut go for ring 1 kerana colournya? ring 2 kerana kesederhanaannya? atau ring 3 kerana kebesarannya? kuang, kuang, kuang!

HELP ME! **AlL 3 RINGS, CUTTING TRIPPLE EXCELLENT.**

Tuesday, January 18, 2011

Wednesday, January 5, 2011

HANTARAN ARRANGEMENT! MUST READ!









omg omg! suka tak???? ;p
orang penggubah hantaran yang i sangattttttttttt adore~~
kononnya aku nak jadi bridezilla gubah hantaran sendiri la kan waktu wedding nanti.
but bila i flashback balik, omygoddddd kepenatannya di tahap terlampau.
reminiscing those days aku terbongkok-bongkok menggubah, maka baiklah saya suruh org buat.
baiklah, usually among bloggers range around RM40-RM60 per dulang.
jika kamu amik arma, ari, nas, jovian,, etc... amik designer maka bersedialah Rm150-RM300 per dulang!!!! ye, saya bercakap benar ni!
maka, the penggubah dat i love charge an average of rm65 min for a basic fresh flowers with wooden dulang, and rm85 min for expensive dulang with lotsa fresh flowers.
mari saya sentapkan anda, what you'll get with minimum of RM85?! trust me, kedengaran mahal but as a flower lover i just think it's alllllllllllll worth it!!
siapakah dia? cubalah teka.
........atau mungkin, kamu boleh email saya if malas nak teka ;p








Sunday, January 2, 2011

BELI CINCIN!!


hehehe saya tak beli lagi, sibuk buaat research je pasal cincin ni. :)

i'm not writing the 4C yang super-cliche tu. i bet most bridezillas dah khatam pasal 4C.

mari saya cerita macam mana nak pilih cincin bagi terjojol mata makcik2 yang banyak soal. hehe

percaya tak kalau saya ckp cincin di atas hanya 0.3ct?

baik, sekalipun ramai gegirl feeling nak own 1ct or at least 0.5ct,harga pun paling mura around RM15k!! so, let us go back to reality...
(tips ini untuk anda jika anda mahu cincin meletop, tapi budget garu kepala banyak kali. tips ini bukan untuk gadis kaya-raya. hehe)

apparently, saya pun pernah feeling nak cincin besar pasu antik jugak.hehe but anyhow, tahukah anda, wanita Asia hanya sesuai pakai 0.3-0.5ct sahaja dalam kategori solitaire. (unless kau purposely want urself to appear datin-ish..)

kenapa? coz most of perempuan kita ni size jari manis tu antara 8-13 je....so, that's the best size to choose from and.....takdela koyak sangat poket future husband kamu.

bagaimana jika bf or tunang tercinta kata budget dia hanya RM3k?
kamu mungkin boleh dapat 0.3ct but definitely bukan color D atau E... selalunya F ke atas.
toksah risau, asalkan it stays between D-G tu dah kira masih putih lagi.

ok, cukup. sila lihat tips ini, bagaimana nak jadikan cincin 0.3ct anda nampak seperti 0.5ct??!:

1) walaupun mak mertua nak kamu pakai yellow gold, belilah white gold. trust me, white gold buat cincin lagi nampak besar coz silver-white, warna tak lari sangat and dia ada effect reflection unlike yellow gold. (but if kamu takde niat nak cincin nampak besar, terserahlah labu~~ belilah yellow gold)

2) choose a thin band. kekadang ada yang salah, cincinnya sama lebar dengan diamond nya. motif? pilih cincin sehalus/setebah 2mm pun bagus, maka diamond kamu akan jadi lebih outstanding. thin one ya?

3) pilih 4prong. kamu jangan seronok nak amik 6-8prong sbb nak emas lebih beberapa gram... ;p amik 4-prong coz it looks clean,elegant. dan secara teknikalnya, 4prong yang tak banyak menyelubungi diamond anda membolehkan cahaya memantul... so diamond nampak lagi besar n bersinar. 4-prongs ni the best for round-diamond.

4) opt for a thin mounting. juga mounting yang di set tinggi. haaaaaaaaaaa maka terjojol lah diamond itu melepasi jari kamu...


***dalam keghairahan membaca tips di atas ni jangan lupa, toksah over sangat sbb kita kena selalu ingat ada org memerhati, tunggu masa nak songlap... touchwood!***