Wednesday, February 23, 2011

LEAVING ON A JETPLANE

To Dubai and Africa, 26th Feb-7th March... Stay put if I don't blog.. Jangan lupakan saya k? Doa keselematan saya. Anything urgent, mail me whpisy@yahoo.com insyaAllah if tak busy I reply. Love,love and lotsa love!

Tuesday, February 22, 2011

TOP 5 MAKE-UP ARTIST! (WEDDING)

my personal pick, SUE CANTIK! mobile:019-2742947

for smokey eyes, AYANGKAMELL! mobile: 012-2723975


for flawless skin, SAIDATUL NISA! mobile:019-313 8246


for modern touch, TIAR ZAINAL! mobile: 013-628 4835

and the last one......

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


MissX!

hahahah kidding! mmg suke make-up...diri sendiri je. *mata lebam tak letak concelar* ;p





so who do you have in mind?

probably the 5th make-up artist yang i belum namakan?

do share with me!

.who, why and how to contact him/her.




love and lotsa love!

Sunday, February 20, 2011

MY VALENTINE'S? :)

hello hello!
lupa nak cerita how i celebrated my v-day.
it's merely a celebration at heart and my own definition of my valentineS.
so, no offense.

Anyway, i celebrated my 2011 v-day with both boyfriends of mine.
boyfriend besar and boyfriend kecik.
this year, we masak ondeh-ondeh buah melaka.
yerp! just the 3 of us.
my beloved nephew, aqidd and my soon to be hubby.
it was fun layan kerenah aqidd, very cheeky!
sumpah comel pls! :)

si aqidd sift the flour, his version
(jam BEN10 tetap tak tanggal)

i masukkan campuran air pandan+kapur+garam in the flour, then uli

dah masukkan gula melaka, campak dalam air rebus menggelegak.
yang dah terapung boleh angkat.

aqidd gulingkan the ondeh-ondeh dalam kelapa parut muda

macam ni :)

erk.... aqidd quietly masukkan his mentah ondeh-ondeh dalam mangkuk kelapa parut! erk.... caught red handed!

my love and ondeh-ondeh.
gula melaka sampai ke hidung :)
Encik Fiance jadi photographer so takde gambar dia.
thank you.

girls, u can do it too!
think of home project with your love ones, it's gonna be super fun!

*pssst saya di surprisekan dengan cincin idaman pada hari sama, and the diamond, voted by bloggers. C. thank you so muchhhhh,ladies!*
--spread the love--


Sunday, February 13, 2011

RIZMAN RUZAINI WEDDINGS

mahu yang ini??

yang ini???

atau yang ini???

Fuhhhhhh mmg rambang mata!
Raikan cinta anda dengan Rizman Ruzaini!

The best duo designer in Malaysia is having a massive promo for made-to-measure dresses.
Remember my kain tunang yang meleret itew? Yang saya sedang membuat kajian ke atasnya itu? Hehe Ramai yang e-mail tanya pasal kain tu sejak entry tu ditulis termasuk yang sehingga hari ini e-mail bertanyakan harga yang Rizman Ruzaini letakkan; takut nak bertanya terus kepada RR kata sebahagian daripada anda.Trust me, dengan nama gah yang telah mencantikkan semua wanita dari pelbagai latar belakang,harga mereka masih di kadar reasonable. SERIOUSLY.

Don't get me wrong, it's not cheap either but WORTH IT. If tak banyak songeh, nak simple baju ala-kurung modern with simple applique work, murahlah sikit. If banyak songeh, banyak jugalah ongkosnya.. Hehe Jika mahu RR sediakan kain, kenalah bincang dengan mereka coz mereka sediakan kain dari jenis terbaik untuk uols.

Ada satu ketika Rizman Ruzaini diam, blog mereka juga tidak di update.The fact that mereka ke London untuk mendalami ilmu fashion kerana dapat present melalui abpbh.
Now they make a comeback! Balik Malaysia with fresh new ideas; bukan sahaja untuk celebrities but for all of us yang akan bergelar bride :) tidak lagi hanya design tradisi overrated, mereka kembali dengan design va va voom meganya! Sila lihat dress pink perkahwinan ayu raudhah. Gorgeous!

Another thing, Rizman in person sangat baik,lemah-lembut dan ramah. Janganlah takut2 berkongsi idea. Di mana dia berdiri sekarang, saya percaya dia tidak pernah dan tidak akan lupa diri. There's no discrimination; takdela seperti ada hadek2 yang fitnah rr kekwat dan sebagainya. Hakikatnya, hadek2 sebegitu nak cantas jadi designer dct tapi tak berjaya. Ooops. Honestly, every designer bermula dari bawah, rizman juga tak terkecuali. Cuma, apa yang membezakan naiknya seorang designer ialah PR skill, janji yang dipegang teguh dan positive attitude!

Dengan rizman, anda takkan mendapat pengalaman baju lambat siap, time nak bersanding tak sudah2 jahit finishing, baju salah buat... Tidak sama sekali. If diorang busy pun, rizman akan terus terang bila tarikh sesuai buat appointment. RR professional enough I would say.

To RizmanRuzaini, keep up the good work! Sentiasa ingat bila berdiri, jangan mendongak sehingga ke langit. Bila duduk, jangan rendah daripada tanah. U're doing good, and keep it up so u'll stay focus in fashion industry.

To bride-to-be cepat tempah baju kahwin anda dengan mereka! If takut nak call or sms, mail them! yuyu kata jgn takut bertanya, tak payah bayar pun bertanya... Hehe :)

Mail them at: rizman_ruzaini@yahoo.com



Love,
MissX

Thursday, February 10, 2011

DIAMOND VOTE (serious final!)

Alright I baru balik dari jalan-jalan ring hunting sepanjang hari.
Hampir semua kedai diamond di 3buah shopping mall saya dah masuk.
Terdetik di hati tentang DUIT. Ya, duit. Baru skrg rasa tak perlu ikut desire sgt.
Fyi, a 0.48ct and 0.5ct, beza almost RM1k for a freaking 0.02 which nobody can tell pun,kan?
So,instead a RM8k ring, I dah fikir masak-masak I'll opt for lesser bagi mengurangkan beban fiance. So these are the 3 rings yang I dah shorlist :):

TANPA BRAND MENTION--
WITH THE SAME PRICE (help me vote for one):

a) 0.43ct, F, VS2

b) 0.48ct, G, VS2

C) 0.46, F, VS2

Ok itu saja. Tolong saya k sbb I hope to purchase it end of this month. Thank you so much in advance.love.

Tuesday, February 8, 2011

BUYING A DIAMOND (again?)

Seperti biasa, cerita cliche i--- I ni mmg suka sgt cincin dkt Le Lumiere. But when I pegi tomei (dah 4kedai tomei lain2 branch I masuk ok?!). Tomei padahal satu geng dgn Lu Lumiere but the staff sgt selfish. They'll say "Le Lumiere itu brand saja maaaaaa. U tgk sana mesti mau cantik sbb itu boutique maaaa. Sini tomei nampak cincai tak semestinya tak baguus punye!"

So dalam hati I, walhal satu company but competition makes them criticize each other. Ya, I know... Definitely because of komisyen kan?


So seperti biasa I akan ke Le Lumiere gardens untuk jenguk cincin2 kegemaran. Maka terdeytk di hati I tanya SA dia yang sejak I kenal mmg sangat jujur. Takdela mcm yang kedai tomei, cincai2 je. So I asked:

1) What makes u better than lazarre?
- sama je, both of us mmg jual diamond with GIA cert.

2) How about habib?
- habib punya hearts on fire mmg kita tak boleh lawan. Tapi bear in mind harga pun mahal jugak.

3) Tiffany&co pulak?
- honestly, mmg bangga la if dapat beli but u nak ke cincin 0.3 harga 8ribu? Padahal kat sini boleh dapat rm3-4k je. 8k tu u dah dpt 0.5ct kat sini.

4) Dah tu kedai mcm goldheart & wah chan?
- goldheart I tak berapa reccomend. But wah chan dia jual GIA cert diamond, sama je ngn kitorang. If beli loose diamond nasib baik dapat good value.u beli kat kitorang if u nak brand la...

Hahahaha jujur kan SA di Lumiere itu...

Maka dgn yakin diri lepastu I gerak pegi wah chan menengok loose diamond dia. Mmg ada yang 0.5ct murah, tapi colour mesti H or I. So I pun cdgn cari yang average, ada satu ni mcm good value. 0.5ct,G,VS2, rm3299 camtu. And ada satu ni 0.38ct tp nmpak besar sbb 4C dia; 0.38ct,E,VS1, and guess what harganya on rm2999!! Definitely tak campur setting/casing lagi. But not bad kan?! Berbeza dgn kedai emas lain, dia buat setakat bagi tgk diamond kat microscope kecik tu, siap bagi tgk kat microscope besar ala2 dekat lab lagi... Dalan hati ni mmg tergoda dgn harga dan 4C loose diamond at Wah Chan. But betul ke Wah Chan ok? Or..m I should i stick to Lumiere?

Sunday, February 6, 2011

SEWING PROGRESS!

I'm very very happy!!!
Guess wut! Akhirnya I berjaya lukis pola untuk kain meleret ala RR! I'm gonna sambung them! Kain chiffon 5metres untuk buat itu kain meleret!
Puas I buat research, teliti all the jahitan...
I akan potong kain pukul 1pagi ni jugak (tgh sgt excited!) Dan bila ada time akan start jahit sambung my kain flowy! Yippie! EXCITED!
Selepas diteliti my mum, she said my pola mmg MCM betul.
U know, sewing is like baking macarons; u know whether the shell will be crispy, and chewy inside-- u can determine when u whip d white egg, ala-merengue procees! :)
InsyaAllah if jadi, I share dgn u girls.
If tak jadi, I diam ;)

Tuesday, February 1, 2011

SEWING BAJU KURUNG!

Banyak kain dalam almari yang tak dijahit sehingga hari ini.
So, saya ambil 3 kain untuk jadi eksperimen.

Satu akan dihantar di tailor my friend yang katanya dari zaman mak dia sekolah jahit dekat situ. Tapi mahal, kurung modern (tanpa lining) RM 150. Kita cuba tengok hasil next month!

Satu lagi akan dihantar ke tailor di kelantan. Biasanya kelantan ni amik rm40 camtu je. Tapi yang ni amek rm100, katanya dulu dia taillor untuk kerabat2. Huhu kerana jauh, dia punya option senang je, bagi baju kurung contoh atau bagi ukuran;- bahu, tangan sampai pergelangan, lilit lengan, bahu until lutut, pinggang until lantai, dada,pinggang,punggung. So, kerana tak yakin baju contoh, saya suruh emak saya amik kan ukuran untuk hantar ke tukang jahit sana. Nanti ada sedara saya balik kampung esok dia bawakkan.. :) if ditakdirkan mmg elok, bolehlah korg dtg rumah saya untuk ukuran, hantar ke kelantan tu biar sedara saya yang obses tiap bulan balik kampung hantar n ambikkan :)

Satu lagi kain, saya akan jahit sendiri! I can sew, for real! Dulu cert fashion n arts di cenfad! I'll start with kurung n kaftan. Nantikan! :)