Monday, March 28, 2011

I WISH FOR A SMALL-BEAUTIFUL WEDDING

if there's no restriction,

no self-claimed-adat-wajib----

i wish to have a small-beautiful wedding.

how i wish.

lepas nikah, balik rumah.

pegi laman rumah.

deco---pretty things but no too elaborate.

just me and groom.

his family of 5, and my family of 6.

my two nephews.

that's it.

seriously, like only the 13 of us.

probably 3-4 bestfriends dressing up pretty---

without having to susah2 angkat dulang berat fresh flowers.

hurmmmm

tak salah kan?

takde undang2 kata takboleh.

undang-undang yang ada, undang2 manusia.

undang-undang yang kita buat.

tapi dah jadi lumrah---

if buat macam ni ada yang merajuk tak diajak.

ada yang mengumpat kata emergency.

ada yang mengata kata kedekut.

kenapa lah....

how i wish~


look:--

how i wish....

Sunday, March 27, 2011

EMCEE MAJLIS KAHWIN

Thank you to a few of you yang e-mail bertanyakan whether I do emcee job or not.
Yes, I do :)

Mmg lumrah, inilah side income I. Alhamdulillah every month mesti ada rezeki.. Alhamdulillah.
Kami mmg dilatih utk bercakap, dan sbb dah biasa jadi emcee majlis, segala skrip semua dlm tangan. Pantun semua dalam kepala.

Anyhow, saya ni mempunyai reader2 yang jujur, e-mail terus tanya harga. Hehe comel je.
ada yang bertanya rate beberapa personaliti di stesyen tv saya bekerja. So meh saya share anggaran fee utk hire dorg:
Host/anchor yang baru meningkat naik RM1500 and above.
Host/anchor yang famous RM3k above per majlis.
If yang dah terlalu famous, they don't usually do emcee kahwin, dorg mmg go for corporate events sahaja.

If u have the money, do hire those yg berpengalaman. RM1.5k to 3k to SAVE ur majlis from kawan2 yang tergagap2, sedare-mare bidan terjun yg tak sure flow majlis, atau or even worse yang diupah dari pakej karaoke, yg bercakap mcm dkt pasar malam (I'm sure some of us pernah pegi kenduri jumpa DJ memekik kan?) Haha

So, why the rate sgt expensive? To some of us emcee hanya bercakap. And ada yang anggap mudah. Let me share with u:--

1) Bukan mudah nak cari emcee yang dah ada pantun2 indah. Do u want emcee majlis u start his/her pantun with, "pak ali pergi ke kedai, yada yada" taknak kan? We don't use that kind of darjah1 pantun. Trust me.
We have all the pantun and boleh masukkan dlm skrip secara spontan ikut mood majlis.

2)Tak mudah jadi emcee, seminggu sebelum majlis kena komited mengadap skrip tiap malam untuk draft skrip si mempelai and susun skrip ikut flow programme given by the couple.

3)Kena HAFAL nama bride&groom, ahli keluarga sebelah lelaki dan perempuan. Nama-nama ni if baca dari skrip feel dia tak sampai. Dia kena ada perasaan rapat dgn ahli keluarga especially tuan rumah.

4)Layah kerenah org,seriously (selalu terjadi, ada kwn ke sedara yg tiba2 dtg dekat emcee nak merenjis. Bukan tak bagi, tapi sbg emcee kena main peranan and stick to the names n plan given by the couple)

5)yang paling penting, emcee kena bersahaja. spontan bila ada masalah teknikal. It's good that u hire an emcee yg ada humor and boleh bebel panjang 10minit if slide rosak. :)

Do u girls still think the job is easy?
Tidak semudah disangka.

Anyway, if any of u are still looking for emcee for ur big day, and wants to know my rate, drop me and e-mail.
Password is: BLOG READER
I'll give u a special price insyaAllah.
I'll be glad to help.

Monday, March 21, 2011

THE VOTED CINCIN!

**entry ini hanya berniat utk share**
**tiada harga tepat berkenaan cincin saya**


Huhu sorry, tak boleh upload gambar lagi.
Tunggu my big day naaaaa.
Cincin I biasa-biasa je.
Anyway, my ring adalah hasil ciptaan sendiri.
Wahhhhh dengar mcm meletops je kan?


I'm obsess reading the 4C.
And I have a classic specific mounting/casing in mind.
A minimalist-- saya suka solitaire tanpa batu kiri-kanan.
I believe, plain band makes the stone stand out better.
But bukan yang pipih sgt, sbb nanti mak mertua lambung, ringan melayang pulak.bising.
Bila ada batu kiri kanan exclusivity solitaire yang seketul tu dah gone.
Just my 2cents.


So, where I bought my diamond?
Ok, mmg sukar dipercayai coz this jeweller is not really my favourite pun.
But mum is a regular customer tho.
It's HABIB. Ya, habib je bukan tiffany&co pun.
Saya tak beli hearts on fire, saya beli GIA cert diamond.
my mum senyum, mak mertua pun senyum.
Sebab mak-mak mmg suka habib, kan?


Haha kalau pi kedai dia, 0.3ct pun rm4k kan?
However, kena igt GIA tetap GIA.
Buat apa beli mahal2 sedangkan kedai lain boleh offer 0.3ct for only 2k.
Habib punya GIA diamond jgnlah beli hari2 biasa.
Overprice!



Tapi syukur, saya sangat bernasib baik.
I went to habib fair at midvalley on Valentine's Day.
gatal2 pi tengok.



Waktu tu, tgk 0.4ct++ around rm7k (plus minus) macamtu.
(Diamond je tu,without ring lagi. Sentaplah kan sbb sblm ni dah janji pada diri takmo beli cincin rm8k dah...)
Skali tgh sembang2, suddenly SA tu ckp "harga promo..."
I was like, "ada harga promo ek?, igtkan yang dah dkt price tag"
Pastu dia calculate dia cakap, u punye RM*toot*?
Aku mcm terkejut! Almost half price dari tag price.
So dgn senyuman besar I pujuk my fiance waktu makan dkt alexis.
Fiance ckp boleh, but lepas ni dia takmo dah I dok jenguk kedai sana-sini pastu sakit hati if ada murah.
Surprise!!! Dia setuju beli.
I yang tengah teruja terus promise! Hehe



So we bought the diamond :)
SA kemudian keluarkan one huge box for me to pilih casing.
Hurmmmm walaupun dipujuk, tetap tak berjaya.
I ni spesis degil;-- I want what I want.
Walaupun offer dia sgt memberangsangkan.
Casing plain yang nipis rm350 je ok?
Yang ada batu kiri-kanan pun jadi rm890 je ok?
Yang berat tapi plain seperti yg I mahu rm870.cuma kakinya tidak seperti yang I nak.
So, I pun tak tergoda, I walked away with my loose diamond.
Sampai rumah taktau nak simpan macamana! Takut hilang batu secotet ituuuuu.



Maka usaha cari casing terus diadakan termasuk jeweller jenama lain.
Ada saya jumpa di wah chan tapi quote saya sampai rm1100.
Bila I ckp habib quote 800 sumthing dia kata "itu promo maaa"
So, jgn haraplah I beli 18k at rm1k!
I pegi tomei,d&p, love&co, my diamond, smue la :)
Hahah yang lawak tu, d&p lagi verangan.
Platinum I fahamlah dia charge rm3.6k for the band.
Tiba2 casing white gold dia feeling quote rm2.5k!!
Hahaha dia taktau I sudah tau average price kot.
So jgn pi d&p! (Beli casing, mcm beli cincin siap with ccommercial stone)
Tapi if korang byk disposable income, silakan.



So, akhirnya?
At last I jumpa!!!
Dkt mana? Habib, curve!
Pelik kan? Lain outlet lain casing rupanya.
So rezeki I, design yang I nak sebijik tu mmg ada dkt curve hahaha
Not much of a deisgn pun, cincin I plain je.
Cuma kaki cincin tu yang penting + ring tebal n berat.
With all my heart, ecccehhhh, I pun bg diamond I kat dia, a few days later :)
Hati rasa gembira. Syukur.



See, moral of the story, go hunt for ur dream ring!
Saya dapat yang saya love dgn harga yang sederhana dan mengelakkan pembaziran.
It's not necessary to buy readymade ring.
Jgn dlm hati berkata "lebih kurangla" atau "boleh lah kot" no-no-no!!
Biar dalam hati u berkata "this is my perfect ring!" :)
With the same carat size + ring weight, GIA diamond readymade ring yang I recce, tanya-tanya paling murah RM6200.paling mahal? Yang international brand.Tepuk dahi!
I got it for a satisfying price. Syukur.


Hati gembira dpt cincin idaman tanpa membakar poket fiance.
I'm now a proud fiance.
A proud going to be wife.
I'm blessed.
Alhamdulillah.



Ps: SA ckp nanti ada lagi Habib fair di Alamanda bulan June tak silap I. Grab your favourite-value buy GIA there! Go get it girls!

Saturday, March 5, 2011

SOMALILAND, AFRICA

view from up above

the airport

sand, trees and the nomads. wonder if it rains?

man & the donkey, water supply for his family

berhimpit atas lori di bawah panas terik matahari just to get water from nearest town

jual ladies innerwear tepi jalan for a living

Malaysia delegates & The First Lady of Somaliland

Somaliland has no bank. Duit berlonggok tepi jalan for money exchange and other transaction.


2days to go! lama betul kat sini.
Anyhow, have u heard of Somaliland?
Somaliland is not Somalia... last time it was---however since 1991, it stands on its own.
as a country, seriously... there's a lot to do.
the country is very poor.
one city to another is far far away... almost building-less along the journey
70% of Somalilanders are jobless;- even the graduates.
the airport is a size of a terrace house (the terminal)
landasan pun hasil tinggalan penjajah...

surrounded by desert, it took 3 hours for us to reach the capital, Hargeisa.
3 hours journey, on our left n right--- small-dry trees, sand, nomads,that's all...
no building, what more tall buildings (the tallest building pun, 4storey itupon dekat bandar)
budak2 lari-lari dalam keadaan berpasir tu, even berjalan for hours to get from a city to another since not everyone owns a car. or else bersempit naik lori.
sedih.

and imagine, average family , income sehari---- USD1 (5500 somaliland shilling) = USD30 per month = around RM100 a month. kesian kan?
anyway, it's surprising that most of the ministers in Somaliland are overseas graduates.
But most of them migrated when they were kids.
a few however, came back to contribute.
had good chat with them. they're very very knowledgable.
I even had the chance for a one-on-one interview with Somaliland's First Lady.
anyway, back to kisah rakyat....
kadang2 tengok rakyat dia, sebak rasanya. nak nangis pun ada.
to us, the visitors, keadaan mmg menyayat hati but to them its normal.... seriously.
Somaliland is a 100% Muslim country.
They have faith in Allah Swt.
They really really do.
kehidupan yang ada bagi mereka sudah memadai.
hampir semua rakyatnya tidak pernah keluar dari benua afrika.
maka ibarat semut, mereka tak pernah tahu apa yang ada di seberang laut...
tiada istilah hidup mewah kerana kemewahan pun tidak pernah terbayang.
this is such a great experience for me tho.
and somewhat , i realize how lucky we are to have Malaysia as our country.
we should be thankful.
sekarang baru sedar diri, takmo bazir for my wedding... seriously.