Tuesday, May 31, 2011

KAD KAHWIN SAYA-- DOCOCARDS, JAKARTA

ok. saya baru pulang from jakarta.
dah byk berubah since i pegi after raya tahun lepas.
every year mmg pegi jakarta 4-5kali coz my mum selalu visit her close friends sana.
kalau anak-anak her indonesian friends kahwin pun my mum pegi.
so, i serahkan everything to my mum coz my mum cakap indon pun fasih since she studied medic at UI for 7 years, 8 year total in indonesia. so bab jalan pun, cab driver tak boleh tipu kitorang, my mother knows every single daerah there... so i la yang untung ada mak yang comel itu ;) (i mmg fail cakap indon, better i memartabatkan bahasa malaysia je.. huhu)

so i dah tempah my card dekat dococards.
some of u mungkin pernah came across this vendor sbb dia ada official website.
but how to get there?
ok, cakap dekat cab driver untuk tuju ke arah mall of indonesia, MOI---
lalu je depan MOI, if the gigantic mall is on ur left, cepat-cepat pusing kepala kat kanan.
ada business buildings betul2 depan MOI. so mintak pakcik cab u-turn.


korang akan nampak kedai ni.
dococards terletak di corner lot.
they occupied 2tingkat blok kedai tu... tapi tempat showroom and bincang di ground floor.



ini price list dococards (sorry, blur...)
but basically dorg mmg tak boleh nego. (harga total je nanti dia tolak sikit, sikit je la)
however, with this price list at least we know kita tak ditipu... kan?
lihat list... kalau beli 500pcs above dapat murah.
makin sikit, makin mahal--- 400pcs,300pcs,200pcs,100pcs; harga lain-lain.
from the website i seriously mula2 ingat ada range of cards dia Rp6ribu... rupanya, tak.
dorang tak tipu cuma tak mention harga tu untuk kad + envelope sahaja.
tapi tak termasuk printing on envelope, printing in card, embossed, debossed, ribbons, material, semua bergantung kepada client requirements.



***

DOCOCARDS adalah vendor HANDMADE CARDS.
and all cards ada hardcover; dari yang murah ke yang mahal, yang tampal ke yang laser, yang leper ke yang box-- semua hardcover.
maksudnya nothing is impossible.
semua boleh custom, every single detail.
***



yang ni paling murah dalam kedai tu Rp6000
and yang satu ni je lah harga Rp6ribu, the one and only.
but for the price u pay, real life kualitinya kurang di mata saya.
kertas yang diguna untuk cover mmg ada design2 tu, but no texture.
yang tulis invitation kat tengah2 tu pun kertas je, tampal.





haaaaaaaaa... yang ni dah kira ok.
price bermula Rp.8000
tingkat atas sekali: dengan kerawang--- Rp11ribu
yang bestnya, warna ada sampai berpuluh2 warna, u can choose from.
kerawang pun boleh custom letak nama korang.
but with extra charge and kena tunggu 2bulan utk siap kalau ada yang custom.
kedua dari atas: untuk baby shower...
2 rak bawah: semua antara Rp9-15ribu.
yang tu lah yang mula2 saya nak...
yang macam stripes merah tu, tapi i nak tukar warna.
(any design boleh tukar warna & custom, best kan?)
kalau takde apa nak custom, boleh siap in 3days. best kan???




yang ini pulak...
tingkat atas sekali: macam mini frame utk letak table numbers. tak tanya $.
tingkat kedua dari atas:
kiri- laser on hardcover harga start Rp.13ribu
kanan- bouquet on card, harga start Rp.15ribu
2tingkat bawah: harga antara Rp.9ribu- Rp.15ribu




close-up yang kerawang tu.
mula2 i suka, bila pegang... my mum terus tanak.
rupana the kerawng bukannya besi macam brooch.
kertas ke rupanya....





alrite, bermulalah adegan kad mahal.
yang kotak bermula Rp.20ribu
yang kotak-velvet macam bawah ni Rp.25ribu (untuk 500pcs and above)
kalau nak kotak camni, bukan velvet Rp.23ribu
lagi banyak beli, lagi murah.
kalau kurang dari 500 lagi mahal.




say tanya ada tak orang malaysia tempah dekat dia.
she said adalah, tapi tak ramai.
so owener dococards keluarkan a few cards.
and i found this card.

sorry have to super-minimize the photo.
but i'm sure they didnt datang tempah themselves.
sure the wedding planner.
but the card is indeed very pretty!
custom in every single detail.
the best part, the owner taktau pun siapakah pasangan dalam gambar tu.
so, bukan niat dia nak bagitau that she did for the royal couple.





me and dococards owner, ibu grace.
tengok, banyak kan cards?
and sebab dalam kedai, ada aircond semua... faktor utama my mum dtg sini.
my mum ada masalah dengan tempat ramai orang.
anyway, dia pun sakit lutut tak larat nak jalan and redah orang ramai.
i ajak pegi pasa tebet mmg dia taknak sbb stall kecik2, orang tolak2.
plus, my mum jakarta friend cakap pasar tebet kualiti kurang (sibuk je makcik tu!)
how i wis i dapat pegi pasar tebet, at least boleh buat review comparison.
untuk her convenience, this is definitely the best since it's a proper shop.





di dococards, resit pun professional.
so my mum suka la, sengih je.
they don't even fold the receipt. they put in a soft pink file for every client.
so my card jatuh Rp.16250, tapi ibu grace bagi Rp.16125 (sikit je discount nya)
itu tak termasuk harga printing on envelope lagi.
tak termasuk printing dalam card lagi.
tak termasuk emboss lagi.
tak termasuk shipment lagi.
so bila ibu grace hitung-hitung, jadilah agak tak reasonable for a card sbb saya orang biasa2 je...
bukannya anak VVVVVIP pun. :(
so saya sedikit sedih walaupun mak saya bayar.
sedih la juga sbb bazir la jugak. :(
kena bayar 50% percent dulu.
dah siap lagi 50%.
(sorry kena tutup harga full)


walaupun saya sedih, bak kata tunang saya bersyukur je la, itu rezeki saya...

on a positive note, service dococards mmg tiptop as claimed by ibu grace.
1) dococards akan email layout, boleh ubah every single detail sampai puas hati
(font size, font type, lets say warna pink boleh tukar sampai 20jenis pink sekalipun sampai puas hati, layout, embossed ornaments, etc... semualah)
2) dalam masa seminggu lepas setuju dengan layout yang dihantar dococards via mail.
kita boleh pilih 3 warna pilihan.
3) dococards akan courier REAL SAMPLE tiga cards ikut warna pilihan.
(so kita boleh pegang, and tengok hasil final)
4) pilih which one and dococards akan print jumlah yang kita nak.
5) boleh ambil lagi 2bulan (sbb custom)

kad, pelamin, baju, favors, semua ni penting, tapi tidaklah sepenting my life after marriage; itu lebih penting. apapun, im thankful ada emak yang menyayangi saya, tunang yang memahamin saya, dan seluruh isi keluarga and my good friends yang baik hati.
all i'm asking adalah perkahwinan yang berkekalan.
insyaAllah.


ini details DOCOCARDS:


will update on hotel where our family usually stay.
where to eat and so on...
till then.
love.

Monday, May 30, 2011

INVITATION CARD

Saya tak berniat nak go against apa yg parents saya mintak. Tapi jika kad kahwin dah dkt 10ringgit saya rasa melampau. Sedangkan ada design yang saya lebih suke, 3ringgit je. Saya biasa berdikari, saya tahu nilai duit. Ntahla. bila parents masuk campur saya taktau nak buat macamana. Nak ikut taste dia, kalau murah takpe jugak saya tak kesah. Saya takkan bantah kalau favors mahal sikit, tapi... Kad??? Pada saya, cantik macamana pun hujungnya org buang je. Saya cuba pujuk. Esok hari akhir saya di jakarta. Saya cuba pujuk mak saya. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, May 28, 2011

FASHION DESIGNER - RECEPTION ATTIRE

Weeeehoooo i flipped over my blog pages and realized i have not share anything about my w-day baju... Let me start with me sharing my dream dress.

I always wanted a lace ivory dress since i was a little girl.. Something classic. Something like kate's but not the same design cuma penggunaan lace on top of d dress. I know cliche but.. That's the way i like it :)

So, i believe in rizman ruzaini creating my wedding dress. I cant stop promoting the duo on my blog and friends around me. Rizman especially is such a sweetheart. I know they are kinda pricey but again, rizman is so sweet...

The making of my reception dress:--
Material:
- 6meters ivory silk chiffon (binwani's rm38 per meter)
- 2.25meters / 1panel french lace (silk road mayestik, jakarta Rp2.5 juta)
- lining 4meters georgette (jakel rm9.80 per meter)

1) why 6meters silk chiffon instead of 4m?
If you intend to buat kain meleret, kenalah beli 6meters. Itu tak termasuk veil lagi, veil another 1 meter. Jadi, total is 7meters (kalau nak ada veil). Logiknya, kalau beli 4meters je feeling baju raya je la sbb bygkan on our big day haruslah nk pakai heels kan? Kalau beli 4meter je, terjungkit la kain dek non...

2) why only one panel lace, kenapa tak beli 4meters?
Apa kau ingat nak head to toe pakai lace, dah macam langsir karang.... So if nak letak lace atas chiffon utk bhagian atas je, 2.25m tu mmg fah cukup. Kat indon french lace jual by panel, one panel mmg 2.25m...anyway, itu kalau nak buat top of the dress pakai lace.. Kalau nak patch je lagi jimat. 1meter pun cukup. Seriously.

3) why georgette not satin?
Haha i always dislike satin due to the kilat nature. I pnah buat baju function guna chiffon and satin as lining. Although satin bahagian dlm, waktu amik gambar sian i tgk baju chiffon i ala2 ada effect kilat in d photos. Choyyyyy! So georgette it is, kainnya ala chiffon tapi tebal sikit and kain tu jatuh seiringan dengan the chiffon.

Baju macamaba yabg i nak?
Type: long dress
Cutting: mermaid (tak suke gown kembang)
Applique: lace, swarovski focus dkt waist shj, simple. Takmo norak all over baju. wrapped buttons.
Neckline: v-neck
Back: semi bareback with wrapped buttons
Veil: simple. Chiffon patch lace at d middle only


I'm blogging from jakarta,will update my findings! :)BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

PHOTO ALBUM PROMO!

Koranggggg cepat visit groupon!
I dah purchased 4 storybook album (hardcover)
Yippie!
Murah sangattttttt dari rm369 jadik rm80 je!
Murah kan???
And the best part, the album hardcover with 50pages! Wuhuuuuuu!
So my OP bagi 2albums, gambar yg lebih2 boleh print dkt ecaz!
Boleh jugak guna utk bertandang photos n honeymoon photos!


Click my special ads on my right sidebar to view promo. Or visit groupon malaysia.

Cepatttt!!!! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Wednesday, May 25, 2011

RESULT NIKAH COLOUR!!

Oh mannnn this is my first time blogging via iphone! Ya ya i bought iphone4 in white! After 2 loyal years with bb, my bb dah arwah,.. At last. So saya tidak membazir ye..? ;)

Anyway, hahah result theme colour nikah. Here's the result. Palette 4,1,3,2 (ikut susunan vote PALING tinggi-keempat tertinggi)dah terkeluar dari carta!!!

WHY?????

Here comes the twist.
As a normal human being, kita tak lari drpd mempunyai favourites and bias tendency in choosing. Then only dpt decide kan?

So psychologically, which ever colour u girls voted are d colours YOU love!!! Clap clap now u know ur favouritism towards a few colours! I helped u in a way. Proud. Tee hee

Now here's the trick and why i scrapped out the 4 colours top voted.... :)

I choose to pick colours everyone not so keen of... Maksudnya, secara tak langsung warna yg uols pilih sikit sebanyak influenced by what you like to see from ur own point of view and own eyes kan? Contohnya, paling ramai voted for palette4, maksudnya ramai suke warna tu and in a way there are possibilities ramai jugak yg akan buat warna tu. Get wut im trying to explain tak..?

Sbb tu i susah buat keputusan, sbb keputusan i pun SEMATA-MATA apa yang i suke, apa yg myv fiance suke n apa yg my bestfriends suggest. Thats y i need u girls yg sgt la sweeettttt.....

So the decision? I choose to go the opposite. Now, my choice dah narrow down kpd only empat pallette sahaja:
8, 5, 6, 7

I'll propose these four less voted colours to my family and his family, kasi chance org tua filter decision :)

U girls helped me a lot. Thank you so muchhhhhhhhhhh! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, May 21, 2011

VOTE FOR MY NIKAH COLOUR!

Hello readers, what colour do u think suits me best?
i want to be different, but i'm afraid. let's say i wear white/cream, i was thinking to pick any of these two pallete for my family members/ dulang bearers.
what do you think?


**new added**

PALETTE 8

purple (my family)- grey (his family)


***



PALETTE 1

navy blue (my family)- mustard (his family)





PALETTE 2

purple (my family)- mustard (dulang bearers)- maroon (his family)

i know mum will definitely against the idea of using vibrant colour. and so am i afraid of the bright colours coz solemnization should be sweet.... no? so i hv prepared a few other palette inclusive of soft-pastel colours:--




PALETTE 3

baby blue (my family)- green (his family)




PALETTE 4

purple (my family)- baby blue (his family)



PALETTE 5
yellow (my family)- grey(his family)




PALETTE 6
yellow (my family)- green (his family)




PALETTE 7
green (my family)- grey (his family)



for the pastel colours, i was thinking--- dulang bearers will wear the combination of both my family-his family colour. what do u think? anyway, please vote for the best colour that u think suits me best ya? love love love




WHICH PALETTE YOU LIKE BEST?


VOTE FOR ONE ONLY!







*thank you to those who order my macarons, u can start collecting at my home sweet home monday ya? love*

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, May 16, 2011

I'M A DESIGNER!

Hahaha feeling-feeling I ni :)
Remember I wrote an entry of designing n sewing?
Ok baju tu dah hampir siap! Weeehoooo!
Penat hokay? Ye la, kerja tak tentu masa. Tiap minggu ada sehari je time utk menjahit.
Itu tak masuk hari yg kawan2 ajak lepak lg :p
Tak temasuk hari kena baking and candy buffet lagik.
Alhamdulillah, rezeki kahwin agaknya.

Anyway, nanti saya akan buat tayangan perdana baju hasil karya saya, yuyu aziz :)
Cewaaaahhhh signature name; feeling designer abis!
Hahah bukan hasil kerja saya sorg, mak kesayangan byk tolong :p
saya boleh jahit tp tak sekemas my mum yg menjahit dari darjah1 katanya, gituuuuu tangan org lama!
(Consider baju raya I.. Tee hee)

Takde niat nak amik tempahan pun, sbb busy. (Layak ke?)
Nanti korang jadi juri I k?
Hahaha nak jual pun mahal pulak rasa, kain chiffon je yg good quality rm38 per meter kat jakel, and I pakai 6meters for the baju. Workmanship penat tebongkok2 lagi.
Kalau memberangsangkan I buat size S,M,L buat sewa baju nikah/tunang!
*business,business*

Till then, taaaaaa! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Wednesday, May 11, 2011

KAK HUSNA'S BIG DAY!

a few months back, i received a msg from my neighbour back then in 1995-1998.
lama kan? i darjah 5 kot!
hahahah so she told me that she's getting married.
we chat via facebook most of the time--- wedding-talk.
until a month before her big-day she asked me a favor to prepare her bridal shower at Fullhouse Yap Kwan Seng.
so i did at a 'special price' sbb dia neighbour i versi jejak kasih!
a baby pink table-spread for the long table, colourful candle holders + candles.
bachelorette sash, balloons, funny glasses, magic wand, and tiara for eveyone!
i also prepared favors and a small candy buffet for her bridal shower. (shopp i only prepare S candy buffet for certain people coz TWH starts from M size)
i grabbed some photos from kak husna's FB, having fun with her friends! :)

tiara for everyone n long-table deco


ok, they started makan2 meja dah semak, but they had fun i guess! (di hujung sana candy buffet kecil itu with balloons deco)


the girls, termasuk blogger, Dalila Mian!

haha so kak husna dah kahwin... :)
she's a detail-type of person too aka a bridezilla!
but on a positive note, kak husna pandai cari tempat yang murah2.
her card was prettily embossed-- and she got it at RM1!!! yerp, dekat brickfields katanya!
her baju i love--- by Unaisah Azlan.
her make-up to die for... smokey eyes with dark-tone lipstick by diyana shukor! (kak husna is naturally pretty... make-up enhanced that pretty face :)
anyhuuuu, congratulations my neighbour zaman kecik! love ya!

look at the top, terletak kan? the beads sgt cantik too.. penuh!


the very beautiful kak husna with very beautiful make-up. i like!

congratulations akak jiran!

xxoo

THANK YOU GIRLS

Thank you girls!
I'm one of the 3winners in Cuffz contest!
Those who voted, thank you so much!
Love, hugs n kissess

Monday, May 2, 2011

MISS X SPECIAL CHECKLIST

*sample of my wedding-checklist creation*




itu print screen, sikit je.




template sebenar panjang berjela, dan uols boleh adjust ikut kesesuaian uols.

**pls add caterer on ur own sbb missX punya list takde caterer coz dah skali dgn venue*



Ok, nak senang kerja update/organize checklist in MS EXCEL TEMPLATE--- leave comment below with e-mail address. nanti i send via e-mail ok girls? love.


it's a gift to my readers.
i really appreciate those who read my blog.
send me mails (as if i'm a professional consultant. not?)
since all of u menyerikan lagi blog i with useful information and happy chats...
i would love to give each and eveyone of u a gift (useful sheet)
it is my very own checklist i created in MS excel.
i do hope to share it with all of you.
The checklist is my bestfriend since 2 years back when i started planning.
So, i wish u girls can benefit out of it too.
Again, thank you very very vey much for reading my humble blog.

**figure yg tertera dalam checklist tu angan2 saya, bukan yang benar. budget budget je.
sebagai contoh kpd b2b how to fill in the excel sheet. harap dapat membantu*


Love.


*click ads.grab the deal. :) tq love*