Monday, October 31, 2011

REAL WEDDING: DALILA MIAN




Date: 30th October 2011
Venue: Duchess Place, Ampang
Pelamin + caterer : Duchess Place, Ampang
Make-up: Sue Cantik
Attire: Unaisah Azlan



Hello hello!
I was at dalila's wedding reception--- as her wedding emcee.
i love everything about her majlis--- stunning deco, awesome dress, pretty make-up and... everything!!!

but first and foremost----
Look at her shoes girls!!!! it's Manolo Blahnik uols~~~~! *envy*

i swear semua benda cantik.
when i first stepped in the occasion venue; i was so jakun macam budak kecik.
I have been to many luxurious weddings --- but dalila's wedding mmg special sbb the hall tak tinggi sangat, and the deco penuh!! so nampak sangat detail and somewhat intimate.
and the white chairs~~~~~~ drop dead gorgeous!
Sangat suka!

And people, her pelamin is simply gorgeous kan? i love it so much!
what more with 5 chandeliers on top!
Dalila has such great taste~~~!!!
tak sia- sia plan for so long, her wedding was a real success!!!


congrats dila!
*hugs & many many hugs*



xx

Tuesday, October 25, 2011

REAL LIFE INTIMATE WEDDING


* credit to the beautiful couple; bride & groom*

berkahwin di laman rumah pengantin prempuan in the United States, guna garden chair je with beautiful flower deco. sgt intimate.



ayu berselendang and beautiful ukiran henna. beautiful couple.





look at the luscious flowers. the bride beautifully pakai kebaya songket, rantai doko 3tingkat. effortlessly beautiful... and it's undeniable dat the bride mmg cantik.




dengan kehadiran both parents bride&groom, and the grandmother/nenek --i bet. Having the elderly on ur special occasion-- sangat intimate. couldnt ask for more. seriously. they have such a beautiful family.






i bet this attire untuk cake cutting. tukar after the beautiful solemnization.



EVERYTHING IS AWESOMELY BEAUTIFUL!!!





i was browsing my friend's page when i saw beautiful photos of his best friend kahwin with this pretty Malay girl who actually resides in Florida, US. The bride & groom-- both Melayu i think or kacukan melayu. i do not know the beautiful bride, and she definitely tak kenal i pun... but i can't help myself to write about her beautiful wedding and share with u girls.


their wedding sgt intimate... i love intimate weddings attended by a bunch of people i love-- close family and friends only.



like seriously, never in my life ever dream of a grand wedding. mmg i suke something intimate. it touches the softest spot in my heart. maybe if orang tgk saya, ramai sangka saya mahukan majlis grand besar-besaran----they're absolutely wrong. all i want is a small-beautiful wedding. mmg dari kecil macam ni yang saya nak. u can go back to my older posts-- like how i always wanted. intimate wedding.



ok back to this beautiful wedding, i don't know the girl, but pernah jumpa the guy sekali-dua--- mututal friends. but oh-my-goodness..... the wedding is simply beautiful, beautiful and beautiful.



jovial laughing faces, they smiled ear-to-ear, honest photos, all-sincere looking guests, simple deco with beautiful personal touch--- betul2 macam yang i impikan.



insyaAllah~~~ i will get the chance of my own. My guests for nikah is limited to 60pax only, :)) as requested by myself. Mmg betul2 keluarga dan kawan rapat sahaja. Perancangan ni dah dipersetujui kedua pihak since i bertunang 14 March 2010. Alhamdulillah. Asalnya 50pax je ok?... dah dekat ni tambah lagi 10org, jadi 60pax. Final.



On the wedding reception, i rest my case. Bonda n ayahanda have the veto power, saya turutkan sahaja since i have decided anything related to the nikah is solely on me. fair. afteralli trust my parents. thay have a believable taste :) seriously.



xx,

yuyu aziz





*berapa banyak BEAUTIFUL dalam entry ni. can i add another? BEAUTIFUL!!!
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Sunday, October 23, 2011

MALAYSIA FASHION DESIGNER - DRESS INSPIRATION

nikah: waist swarovski details :)



ellie saab lace dress, to die for!!!


ALRIGHT, face the fact uols! -- we are not fashion designers but we have so much to explain.
"you, i nak macam ni macamni , tapi leher kena macamni, lengan dia pulak nak macam ni, kat bawah kaki baju pulak macamni..."

Berapa banyak MACAM NI?
because we (women) have so much imagination -- beyond imagination? ;p
even worse, most of us , ramai yang fickle minded (mudah benar cik kiah terpengaruh dengan magazine, tiap minggu jugaklah berubah design dalam fikiran)

I have foundation in arts since I was a student in Cenfad before masuk MMU, then masuk UiTM :)... reti lah sikit2 tak banyak pun ;p but still, bukannya expert sampai tahu semua benda, cuma ada kelebihan sbb suka membaca.

Mampus la nak explain segala neckline kat designer ka n? -- scoop, princess, V, round dan bagai..... Mampus la nak explain pasal lengan - cap sleeve, long sleeve, dll.... so yang mudah adalah berangan---macamana nak berangan? terjemahkan angan2 anda di dalam sebuah lukisan atau foto ;p

myself--- i sketch a few designs (studied the designs before deciding on them)
kunci kata utama, SEDAR DIRI:
1) saya berbadan gempal maka leher kena V-- jangan sesekali boatneck
2) saya berbadan gempal lebih ssuai bebraju gelap (tapi org tua suka jugak baju putih-cream)
3) saya berbadan gempal, kena pakai 2pc atau kena ada detailing dekat pinggang
4) saya berbadan gempal, jangan banyak sangat beading from shoulder to waist-- if not nampak heavy body i yg gergasi ini
5) saya berbadan gempal, pakai pb/spanx --- kalau nak rasa lebih confident, perlukan veil supaya amik gambar takyah pikir lemak di area tali bra... betol tak?! ;p hahahah
*jika badan gempal, janganlah feeling nak pakai tube dress, sleeveless, atau pun wedding dress ala2 cocktail dress paras lutut ye. tak pasal dikeji tetamu ;p*

so untuk baju nikah i bawak a photo of kate's second dress for evening reception--- ada detailing di pinggang, maka itu yg saya request kepada desginer. pada masa sama, mohon buat flowy pleats dekat pinggang-pinggul, supaya tak lekap di situ... risau kalau duduk bersimpuh terbojol perut iuols!! yang pasti kate middleton is super skinny, gamba tu bukan feeling diri sendiri-- cuma nak tunjuk detailing kat pinggang je, sbb takau nak explain camana kat designer secara tepat. ;p

utk baju reception, saya inspired by Ellie Saab 2011 collection, Auriga.... the lace dress sgt cantik! sekali lagi, saya bawa gambar tu bukan sebb feeling kurus, but nak tunjuk the v-neck dress and lengan 3quarter and kain meleret (but mine, i want chiffon--- atas je lace)


mudah kan bawak gambar?! so apa lagi, start googling, print (ada colour lagi bagus) and bring the photo to your fashion designers! if designer macam taknak buat... tanya dia setahu i designer boleh buat semua, sekrang ni u boleh buat atau tak?"... sbb fyi, sbrnya banyak designer di malaysia ni pakai tailors kat luar sana tuuuuuuuu! kekadang tu bukannya depa teri, tau melukis jek! so kena tanya bebetul.... :)) happy dress-making babes!

Saturday, October 22, 2011

MALAYSIANS & RSVP?!


*****Entry ini hanya untuk situasi RSVP utk sit down dinner or strict headcounts (buffet tak termasuk dlm entry ni sbb still flexible)*****



SITUATION 1 : CAKAP BERLAPIK TAK KENA TEMPAT!


Sudah menjadi lumrah rakyat Malaysia when it comes to RSVP:--
Bride: Are you coming? RSVP. need your respond... Prospective guest: InsyaAllah...

it's good to say 'insyaAllah'-- tiada siapa larang. but do you know what insyaAllah really means in RSVP context? maksudnya kamu akan datang, berusaha juga untuk datang. maksud insyaAllah dlm konteks RSVP bukannya-- tengok keadaan. paham?!

so let me all of you out there. jangan jawab gitu lagik. senang je jawapan dia; it's either YES or NO. Tiada istilah MAYBE, buatlah-- kena lempang dengan aku. Why??? it is important to determine head counts. so kalau anda confirm tak boleh datang jangan jawab YES-- sebab katakan di hotel, RM120 per head-- kalau ada 10orang macam korang yg suka hati bedah jawab YES-- tak ke tuan rumah rugi RM1200 dah?! sedangkan kalau korang jawab NO boleh je dia kasi kad dekat org lain... ada paham?? (unless tak boleh datang, notify asap). unless betul2 tak boleh elak--- like myself, in the midst of urus wedding, dengan jadual yang tak tentu hala-- ada wedding yg saya mmg nak sangat pegi tapi kena cancel last minute to fulfill work and family related matters.




SITUATION 2 : UNINVITED GUESTS!

Some people just don't get it! Kalau RSVP, if letak nama " Aminah & pasangan ". Maksudnya DUA orang sahaja ok?? tak kesahlah pasangan anda tu isteri ke, kawan baik ke-- tuan umah tak kisah, asalkan datang seorang atau berdua SAHAJA. jangan pulak " Aminah & pasangan " kau pegi bawak anak 5 orang! tengok tempat la... kalau buffet, mungkin ada kelonggaran sikit, but sitdown dinner tolonglahhhh jangan buat gitu. kau bawak anak 5 orang + 2 orang, 7 orang... katakanlah dekat duchess place RM60++--- anda dah merugikan RM420!!!kalau dah bawak satu proton exora penuh, paling pun kasiklah RM200-- ini tidak, bawah 7pax but kasik RM50! memanglah tuan rumah gembira asalkan anda datang--- but etika tu. paham-paham sendiri ok?

Almost simillar situation-- when it is clearly stated "Aminah & pasangan"... don't you ever ask the bride "Can i bring my 12 year old?" -- Why u shouldn't ask that question? 1) coz it is clearly stated the invitation is for two (unless state otherwise). 2) kids are not allowed? 3) hello cik kak don't leave the bride blinking and feeling guilty la! for god sake she's getting married... takkan kau nak dia jawab "bawaklah..~~~ (dalam nada tak ikhlas?) and kalau kena bridezilla like me you'll get an honest answer "i'm sorry tak boleh... sebab RSVP"... hujungnya kau jugak yang sentap kan? Please read RSVP guidelines, or don't come. :)) *kejam but jujur*

...And another--- if it is clearly stated in the invitation nama anda sahaja, ie: menjemput : AMINAH BINTI AHMAD. maksudnya kau sorang je. toksah pegi jumpa kawan ofis "eh lets go wedding munah together!" or jumpa kawan sekolah " eh! munah nak kahwin next week, dia ada jemput kau tak?" DON'T DO SO! *serious warning* those kind of statement and question is even rude than the bride asking u to RSVP-- which is wayyyy polite! *etiquette*

.. lagi satu, you told the bride "I can't come" but hari majlis you showed up!! menyusahkan je... kalau kata tak datang, toksah datang terus... sbb mungkin your seat tu bride dah bagi kat org lain. ye lah, kita ni org melayu " haaaa mak mertua aku tak jadi turun KL, so besok aku datang wedding kau" huhu bride panic! alamakkk aku nak ltak dia kat meja sapa, aritu kata takleh datang??! pffttttt



SITUATION 3 : THE ABSOLUTE NIGHTMARE TO THE BRIDE!

bride & her family needs you to reply. malangnya, lain suruh buat lain yang korang buat--- ini beberapa kejadian yang menyakitkan hati bride.Jangan jadi golongan ini!:--
1) Jangan cakap dekat bride that you're bringing new boyfriend (yang tak dijemput!)
2) Kalau kawan opis, jangan memandai announce that your kids are coming. (jangan memandai bawak anak kalau kat hall or hotel-- anda mau kanak2 berlari dan panjat pelamin?) -- kalau nak datang sgt, tinggal lah rumah mak mertua atau nursery jap.
3) Hahaha yang ni paling lawak---yang jemput diri sendiri!!! ie: "Eh kau nak kahwin eh? Kau tak ajak aku, siap kau!" (motif?) hahahaha wait for the invitation, if bride n family don't invite just smile and take it positive mungkin lebih ramai yang rapat mereka kena jemput. DO NOT show how thrilled you are about her wedding, sbb mungkin you were never on the guest list pun.

hahahahaha ok tu je buat masa ni :))

ps: in your card, letak ONE mobile number only. orang Malaysia ni i sedar letak number mak, ayah, abang, kakak-- satu keluarga dia letak. macamana orang nak RSVP? kalau dia sms abah awak yang dah 70tahun ala-ala lupa, tak ke dah terlepas RSVP seorang tetamu... betul tak? :) think about it.

Thursday, October 20, 2011

KAD KAHWIN !!!


posted some cards --- ok, sikit je... like 20 je baru hahahaha ;p
setem per card is RM1 only!
selamat....~~~ ingatkan RM2-3, harus i pengsan.
so card utk post 60pcs je. yang lain pass by hand... :)
but anyway, i really really hope i can post them all esok.
so my mum boleh start sending hers and ayahanda's next week.
and tomorrow.... i will be distributing cards at the office. malu pls!
i'm a sucker at accepting compliment and congratulations secara ayu...
bila org puji ke, ckp tahniah tiba2 malu. boleh?
haha padahal kat luar tak pemalu langsung! confident je!
but yg itu i sedar, i malu bila good news.. haha taktahu nak explain macamana ;p
nervous nak bagi invitation card by hand to my bosses and colleagues.

on another note, tadi ada meeting--- suddenly my newly appointed immediate superior announced in the meeting "and to yuyu yang saya dengar akan mendirikan rumahtangga, saya ucapkan tahniah!!!" everyone tepuk tangan i so shy.... so i laughed sebelum nampak muka sepet i tengah malu *_^

i have less than 30 days girls! nervous gila plssssssssss!

*i have chosen 5bloggers to attend my small majlis... out of 58 with warm wishes. thank you so much everyone.i wish ada majlis untuk ajak everyone but unfortunately kena ikut quota yg parents bagi :( ampun ya...?

Tuesday, October 18, 2011

WEDDING VIDEO by FAD FILM !!!


You girls,
i'm so sorry!!!
i've been keeping this videos since June!
baru tahu nak upload, itu pon terpaksa compress.
Video ni Full HD, tapi my friend yg tolong upload lower the resolution so tak berat....

pengantin ni both doctors ok? nafiza adik blogger Dalila Mian. :)


Presenting
Wedding video of Nafiza & Zaini
by
FAD FILM


click on the link:

THE WEDDING RECEPTION---

THE BLOOPERS---


enjoy!!!


psssstt, harga uols!!!
one event RM1500
two events RM2600
price termasuk harga bloopers and transportation in Klang Valley
if amik one event dapat 1 clip event + 1 clip bloopers = 2 edited clips
if amik 2 events dapat 2 clip events + 1 clip bloopers = 3 edited clips

email depa dekat: fadfilm@gmail.com

Wednesday, October 12, 2011

MENCARI KETENANGAN.....















i rarely put up my photos-- sekali letak, ambik kau! sampai 4 keping.... allow me to be vain once in a blue moon... :)


beautiful beaches renowned for their beauty and breathtaking landscape never fail to dazzle and entice moi..... ohmmm nommm nommmm






i have less than 30 days! :)



Tuesday, October 11, 2011

FITTING BAJU KAHWIN!

PREMIUM BEAUTIFUL


SPANX SLIMPLICITY CONVERTIBLE FULL SLIP



ok... last year, i was a lot thinner---
this year... 66-68kg!
but with the help of premium beautiful and lactolite which i started 2.5 months back, i lost 4kg up to date!
bangga, bangga... so my current weight is 62-63kg, depends la.. hari period berat sikit sbb water retention.


anyway, my next fitting will be this coming 15th!
and i really really hope it makes lots of difference.
as for my pants, mmg dah longgar :))
cuma satu kerisauan, PB i tu warna hitam... kalau baju warna putih, should i get anotha white/nude color extra corsett?
i was thinking to buy, combine dengan my pb!
boleh ke combine spanx and pb?... pakai pb dulu, pastu pakai spanx, sbb dia nipis je kan?


i nak spanx slimplicity convertible full slip--- dlm website dia: USD76 (size M, warna nude)
Kat malaysia mana nak order?
yang penting, mesti dapat before 1 november ni!
share with me!

Sunday, October 9, 2011

PHOTOBOOTH KIT PROMO!!!



RM20 including postage for the first 10 customers!



for further details visit:

theweddingheaven.blogspot.com

Wednesday, October 5, 2011

SO...?

No offense. But siapa yang rasa ego adatnya tinggi, jangan baca entry ini. Jangan baca entry ni kalau pemikiran sempit dan 100% nak ikut adat dari zaman nenek moyang hang.

1)
SITUASI: saya dan tunang bersetuju buat hantaran 9 balas 9. Maka, si hamba Allah berkata "eh mana boleh, pompuan kena bagi lebih kat laki. 11 balas 9, 9 balas 7 gitu"....
MOTIF?!: apa masalah kau makcik? nak bagi lebih ke, bagi kurang ke... cukup bagus aku ikut adat yg kau nak sgt ni, sbb benda2 ni takde dalam ajaran agama islam pun. Saya buat juga hantaran ni pun kerana nak sedapkan hati kau. dah tu takkan kami kaum hawa ni kena nampak tongong combine 3barang atas satu dulang gara2 kuantiti dulang kena sikit drpd laki?? Pk la... Tak pasal aku campur semua dlm satu dulang tapi minta kau asingkan mcm dlm cerita musang berjanggut.
LESSON: jangan obses sgt dgn adat jumlah dulang ni. satu sen pun tak dihulur, jangan byk komen. B2B tetapkan pendiriab jgn di ikut sgt stereotaip karut ni.

2)
SITUASI: keluargaku bersetuju adakan resepsi 500pax, kata bonda "biar kita dpt jumpa and sembang dgn setiap seorang yg dijemput" kata ayahanda "biar bersederhana, asalkan semua yg hadir kita kenal,bukan spesis heret satu lori keluarga".... Kata makcik dlm nada nak sterotaip dan tak bersetuju dgn keluargaku..."kamu tau tak, haritu belah isteri cousinnya si polan jemput sampai 2ribu org tau! Meriah sgt! Ramai sgt dia buat besar-besaran sbb ayah dia penolong pengarah felda tau!"
MOTIF?!: so what? kalau jemput 2000org itu kau jadikan ukuran besar-besaran? Motif kalau harga katering satu kepala 6hengget, pelamin wrought iron zaman 80-an, dapatlah. And anyway makcik, penolong pengarah tu gred kerajaannya setaraf je ngn budak baru yg dpt degree pun masuk gred 41 jadi penolong pengarah! Sedihlah bapak bini anak sedara kau tu kalau umor 50 baru pgkt penolong pengarah. Hello... Anak KSU, anak KP pun boleh humble, kau apa kes? to me, sebelum bercakap buatla research... If pangkat, kuantiti dan duit jadi ukuran kau, meh aku kasitau realiti! kalau org buat dkt hotel, satu kepala average rm120, kali 500pax pun dah 60k tau! Tak masuk deco baju bagai lagi. Yg kau agungkan 2000pax tu, kata kau besar-besaran, kali 6hengget, baru 12k!
LESSON: So kalau kuantiti dan wang ukuran kau tanda besar-besaran, lihatlah yg kau keji 500pax tu nilainya 5kali ganda RM kenduri penolong pengarah ekau tu haaaa..Kau ada?! Nan hado! So makcik2 cik pong, jgn stereotaip berdasarkan jumlah jemputan ok??!

3)
SITUASI: mas kahwin hak si pengantin perempuan, maka si pengantin lelaki mahu kasi lebih sikit... Tanya si makcik kepada bakal pngantin perempuan, "eh nikah KL mas kahwin RM80 je kan, ok la tu kan? Ke nak lebih?"... Apa punya soalan da... Takkan pengantin pompuan tu nak jawab org tua, "ha'a nak lebih!" pk sikit, bagila open ended question, bijakkkkkk!
MOTIF?!: janganlah tunjuk kedekut sgt makcik oi. Anak kau yg belajar tak berapa nak pandai pun kau letak wang hantaran 15ribu! Ini kisah mas kahwin, kalau lelaki nak kasi katakanlah RM500, biarlah dia.... Itu hadiah dia utk isteri dia. yg kau nak dia bagi rm80 genap2 je apahal? Kalau dia kawen ngn gadis selangor rm300, takkan kau tanak bagi? ... Kalau aku jadi kau makcik, aku yg malu dengan diri sendiri--- anak kau kawen dengan anak keluarga terpelajar,bakal isteri anak kau pun org yg belajar tinggi... Be yourself, at d same time find alternatives to at least be almost at par with ur new in-laws.
LESSON: If i were u makcik, i will find ways not to embarassed myself dgn bakal biras.. I will shower my future daughter in law to prove that i can give as equal. Jgnlah malukan diri sendiri tunjuk sikap kedekut taik idong masin tu! Jgn stereotaip, berkira sgt nilai harga anak dara org lain-- siap nak diskaun! Semata2 sbb kau rasa pompuan bandar ni tak pandai buat kerja rumah, tak pandai masak. Mana kau tau?! bukan smua org bandar tak reti buat keje rumah tau! Anyway, kami di sini bekerja bukan posing kat rumah tunggu laki balik je. Kalau pose kat rumah, taktau buat keje rumah layaklah di humband dlm lombong, but if menantu kau bekerja dia reti buat 2-3 kerja rumah pon dah cukup bagus tau! At least dia tolong anak laki kau add on to family income! ... Btw, bila tiba tang anak dara kau sendiri, mcm2 kau demand kat keluarga laki padahal anak dara kau belajar ala kadar je, kemahiran kerja2 rumah pun nan hado, ada degree cgpa syahdu grad dpt kerja kerani je, itupon kau letak rm15k hantaran. Berangannnnn! Cerminlah diri n anak sendiri dulu!


Itu je 3 pengajaran kepada makcik2 stereotaip di luar sana.... Kalau aku luah depan muka, kau sentap kan??!

KthanxbyeBlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, October 3, 2011

PROSEDUR NIKAH: A to Z

SITUATION:
Myself-- lahir di kl. Menetap di kl selama 18 tahun. Namun, terbaru menetap di selangor,9tahun. IC dalam purse, alamat selangor. Mana kita lahir or tinggal lama, tak kira. alamat terakhir menetap yg di ambil kira. Jadi prosedur saya under SELANGOR)

Fiance-- lahir di johor. Menetap di johor sejak kecik. IC dalam wallet, alamat johor. Namun kerana kerja, fiance menyewa di bndr utama, selangor sehingga hari ini 6tahun. walaupun tmpt lahir johor, alamat dlm IC johor, namun fiance isi borang permastautinan/menetap di selangor since lebih 4bulan menetap di pj, so his procedure under SELANGOR. (so korang if bakal husband kerja kl/selangor takyah susah2 balik kampung, boleh settle sini. Yg perempuan boleh jugak but dinasihatkan balik hometown coz perlukan wali, etc...)

Proses dokumen: selangor (JAIS)
Lokasi nikah: KL (JAWI)
So?: both me n fiance kena minta kebenaran nikah
luar daerah/negeri (nanti i explain)


PROSEDUR step by step:
1) HADIR KURSUS pra-perkahwinan:
Tak kisahlah di negeri mana2. Bayaran RM80 seorang. Valid seumur hidup. Dinasihatkan pergi dengan kawan2 a.k.a anotha couple. If pegi dgn tunang shj, boring takde kwn sembang2 sbb lelaki n perempuan duduk asing. Ambil masa 2 hari, actually less than that :)
-sabtu: 2-7pm
-ahad: 8.30am-5.30pm
Reccomended kursus kahwin venue: TTDI
(all 6speakers were soooo funny,even funnier than raja lawak ok?! In a knowledgable way... interesting! Call Kak ana - 0129783149)
*sijil kursus pra-perkahwinan akan diperoleh within 3-5days :)

2) HIV test
Di KL/Selangor hanya boleh dibuat pada hari Isnin, Rabu, Khamis. Dan, HANYA di antara pukul 2-4pm.... Dahlah 3hari shj, pendek pula masanya. Yg bekerje ofis isnin-jumaat, kena amik offday ya :) . Kerana tempoh ciput iaitu hanya 2jam satu sesi, anda kena buat appointment-- bukan main terjah je. 2011 is wayyy different than 2009/2010 kdg2 nasib baik dpt walk in.. 2011 jgn harap! Apatah kalau dekat bandar. For an example: i called 28th September baru2 ni... Di klinik kesihatan kerajaan kelana jaya, puchong, sg buloh, shah alam, rawang, bndr tasik selatan, pantai, bangi, haha hampir semualah fully booked until 19th october!!! Maka, jgn terlalu confident nak walk in ya? Again, 2011 is not as easy in town. Setelah call smua yg dlm lisy, hanya 1clinic yg kosong, Kuang (nun di hujung selangor). Kami nak settlekan awal, so kami pegi.
Bayaran: RM1 only
Masa daftar+isi borg+tunggu giliran+tunggu result= 1jam20minit (if tak ramai psgn, 30minit dah siap kata orf klinik)-- hari yg saya pegi ada 9pasangan.
ps: peduli apa korang kaya raya ke, apa ke... Hiv test hanya boleh dilakukan di klinik kerajaan ONLY! So, toksahlah berangan nak pantai ke, sjmc ke, prince court ke... Korg kena tempuh klinik kerajaan :) --
Validity: result hanya valid 3bulan, bukan lifetime, so if kawen bulan march, buat bulan january mmg the best! Igt, jgn lengah kerana adakah anda pasti urusan depan penghuli, tok imam, jabatan agama semua akan berjalan lancar?? Jwpnnya selepas ini!

3) LELAKI selesaikan segala dokumen (jika bermastautin)
Tunang saya org johor, namun dah 6tahun menetap di selangor so dia kena isi borang1, borg mastautin-- jumpa penghulu, and bawak 2saksi (the best is rakan kerja atau kawan rumah sewa).. Takyah nak susahkan diri carik sedara dtg dr kampunh hokay? Dan igt, saksi 2org tu kena ngam sbb kena susahkan dorg sikit mintak tolong fotostat IC.Tok penghulu dah chop, bawa ke tok imam berhampiran. my fiance currently tggl di bandar utama, so jumpa imam situ.
Bab ni, 2saksi tu pun kena ikut and jgn bawak yg nervous, bawak yg peramah :) sbb tok imam bukan sekadat mintak sign, dia mintak jugak baca sumpah memberi maklumat benar... So if yg gagap2, pemalu, suara pelahan tu toksah bawak. Bawak saksi yg confident.

4) LELAKI to jabatan agama
My fiance kena pergi JAIS utk endorse, dan dapatkan kebenaran berkahwin di luar daerah... In my case, di KL.. settle je, akan dpt number rujukan. Bawak segala dokumen yg dah disahkan--- SERAHKAN KEPADA bakal pengantin perempuan (sayalah tu! Hehe)

5) WANITA mula process
setelah terima dokumen si lelaki yg dah disahkan jabatan agama, now peranan bakal pengantin perempuan. Pilih satu hari, 4org ini WAJIB ada---Bakal pengantin perempuan, wali aka ayah, 2saksi. 4org ni bersama2 pergi jumpa tok imam masjid berhampiran rumah. (kalau sorg takde, takkan settle-- tok imam takkan sign) andddddd TAK BOLEH sign siap2 kat rumah, 4org yg terlibat ni kena sign depan tok imam sbb tu all 4must b there :) adalah background check sikit --kerja kat mana, dulu belajar kat mana. My tok imam pun sama ngn tok imam di bndr utama dia mintak kami semua baca sumpah maklumat benar tu sebelum sign :) again, jgn bawa saksi yg gagap2 or pemalu ya... Haha. Kemudian, tok imam saya pun endorse!!! Ps: dia akan mintak dokumen si lelaki yg lengkap before proceed with ours, kalau yg lelaki tak lengkap-- jwbnya kena rejectlah!!!

6)COMBINE BOTH DOCUMENTS
Kedua2 say dan fiance ke JAIS mintak kebenaran nikah di KL. JAIS akan keluarkan surat kebenaran.

7) NEXT JABATAN AGAMA
Dari jais, kami ke jawi bg surat kebenaran tu utk daftar di KL. Selesai prosedur, minta number possible pendaftar a.k.a qadhi. Dia akan bagi list panjang. Hubungi one by one tanya "free tak pada sekian tarikh, sekian masa" katakanlah ditakdirkan 20org yg uols call tak free... Carilah tok imam masjid berhampiran dgn lokasi nikah, atas budi bicara. If susah sgt, adjust time dan aturcara ikut jadual qadhi, asalkan korg dpt tarikh yg korg nak kan? Haha If takde jugak, abaikan angan2 nikah di lokasi impian, pi nikah kat masjid... Pastu dtglah kembali ke lokasi impian utk begambar hahah :)

8) SELESAI?
Yerp! Kalau semua berjalan lancar-- kursua kahwin awal, HiV booking 3months before, dokumen lelaki dan perempuan settle, tok imam yg chop tak songeh, tok qadi berjaya di book ikut tarikh dan masa... Alhamdulillah~

PENTING!!!
logiknya kenapa pegi hiv test kena awal-- bygkan situation ini jika anda berlengah;katakanlah nak nikah 1december, hiv test 10november baru nak call,-- buat appointment 20november je klinik free. So confident sbb ada 10hari lagi, bygkan tok imam belah laki reject, tok imam belah pompuan pon byk songeh-- So 25nov baru dpt settle all dokumen, pi jabatan agama dia ckp BYE-BYE, tukar tarikh nikah hahah kenapa??!
1) kena submit at least 7hari sebelum tarikh nikah
2) dia peduli apa korg merayu dah booking khemah ke, catering ke, ritz carlton ke, mandarin oriental ke. Booking makeup artist ke, pelamin ke, semua dia tak peduli. anda lambat siapkan dokumen, anda nikahlah lambat ya? jawapan depa "takpe, kalau dah booking itu-ini, awak kenduri lah dulu, nikah kemudian"... NAK MACAMTU?? Taknak kan???
3) katakan anda berjayalah submit ngam2--- 7hari before nikah, ingatlah-- Qadhi zmn skrg kena ikut mukim, kalau fully booked jwbnya kena tukar ikut masa qadhi free, or kena nikah beramai2 kat masjid!! Haha simpan saja angan2 nak tunduk ayu malu2 utk nikah di rumah ;p
4) kalau ikut hukumnya nikah sah asal cukup rukun nikah. Tapi memandangkan ada peraturan dr segi pendaftaran--kenalah jugak ikut. kalau kamu takde qadhi n berdegil gak-- contoh? Nikah kat kl tp amek pakcik kamu yg alim kat utara nun dtg kl nikah-- mmg sah ikut hukum. But ikut peraturan negara nanti kamu kena nikah 'again' kat jbtn agama :) di mana daerah kamu register utk nikah, sbb skrg ikut PPN kawasan.


Ps: a little funny when i just got to know there's a fixed price for the qadhi n saksi2 yg qadhi bawa... Selangor total sampai rm400 sumthing. Tu my father kata, kalau ustaz dulu tolong nikahkan ikhlas, ikut tuan rumah nak hulur berapa-- skrg qadhi pon jbtn agama letak harga. Hanya pndgn yg dibincgkn sesama ahli keluarga saya... :)


PENTING LAGI!!!
1) waktu jumpa tok imam n jabatan agama, yg free hair harus bertudung litup. Menghormati mereka. Kalau kena imam yg amat warak, kalau kamu masuk rumah dia or masjid berselendang pun, di takkan sign....suruh kamu balik, dtg semula bertudung sbb tanda hormat.
2) saksi jgn sambil lewa. Kena ikut adab sama dgn pemohon. Saksi dtg pakai seluar pendek tak dibenarkan sign ok?! saksi adik beradik dtg dressup hiphop ala singlet basketball n walaupon sluar panjang baggy pun tak diterima! So pls pick ur saksi correctly.
3) wali a.k.a bapa kalau si pengantin anak sulung, igtkan bapa tu suruh dia remember tarikh nikah...sbb wajib tulis sekalipun surat nikah yg dah berumur 50tahun tu hilang.igtkan bapa anda to ask his siblings incase he forgot and ada sedara yg igt. Hahha you know men, apatah lagi org lama, motif tarikh nikah, tarikh anak2 and bini sendiri pon dia tak ingat! hahahahah
4) jgn pakai liquid paper atau terlalu byk kesalah menulis dan mengeja di borang2 permohonan nikah. If salah, print je baru rather than kena rejxt kat jabatan agama :)

PAY ATTENTION TO THE POiNTS ABOVE!
Kesalahan kecil mampu malambatkan segala proses, seriously!!!


Moga anda semua dpt manfaat dari article
MissX ni :). Good luck!!! XoxoBlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop