Sunday, April 15, 2012

MERANCANG ANAK 2

hukum merancang anak  dan menyusun keluarga adalah HARUS. bukannya HARAM.

Merancang anak atau menyusun keluarga (Tanzim al-Usrah) adalah harus. Di zaman nabi s.a.w ada sahabat yang menggunakan kaedah azal iaitu suami melepaskan mani di luar rahim tetapi keadaan tersebut dibenarkan sekiranya mendapat kerelaan isteri.

TANZIM AL-USRAH ( تنظيم الاأسرة ) : Ertinya : Merancang Keluarga , seperti dengan cara berjimak dengan isteri pada tarikh dan masa yang tertentu , ataupun dengan cara selainnya dengan tujuan untuk menyusun jadual kehamilan mengikut kehendak sepasang suami – isteri . Nama lain bagi Tanzim Al-Usrah ini ialah “ Tanzim An-Nasal “ ( النسل تنظيم ) yang bererti : Merancang Kelahiran . Ianya dilakukan menurut tempoh tertentu , bukannya secara kekal.

Walaupun Islam sememangnya mahukan umat yang ramai akan tetapi di dalam beberapa ketika, dibenarkan bagi sepasang suami-isteri itu untuk merancang keluarganya iaitu dengan menggunakan sistem di atas.



Tanzim Al-Usrah ini dibenarkan di atas sebab-sebab berikut :


1 – Agar si ibu mempunyai tempoh masa yang cukup untuk menghadapi anak yang akan datang dan tempoh untuk menyusui anak yang pertama itu sempurna selama dua tahun sebagaimana menurut ajaran Al-Quran Al-Karim. Selain itu, dengan menyusun jadual kehamilan bagi tempoh 2-3 tahun bagi setiap kehamilan , lebih memberikan kekuatan dan tenaga kepada si ibu.Lihat dan pelajari Firman Allah Ta’ala di dalam Surah Al-Baqarah , ayat 233.


2 – Jika si ibu itu lemah fizikalnya , tidak berupaya untuk selalu bersalin.


3 – Jika si ibu itu ataupun si bapa mempunyai “ penyakit keturunan “ yang boleh menjangkiti si anak yang bakal dilahirkan.


4 – Terdapatnya sebab-sebab ekonomi bagi sesebuah keluarga itu , seperti keadaan susah dan miskin . Perkara ini diistilahkan oleh ulama’ , khasnya oleh Hujjatul Islam , Imam Al-Ghazali (rh) sebagai : “ الخوف من الوقوع في الضيق بسبب كثرة الأولاد “ yang bermaksud : Bimbang terjerumus ke dalam lembah kesusahan disebabkan ramainya anak.


5 – Si ibu itu sememangnya mempunyai penyakit , dan jika dia beranak lagi, penyakit yang dideritai itu akan lambat sembuh , ataupun tidak sembuh ataupun anak yang bakal dilahirkan itu dalam keadaan yang amat sukar.
Apabila terdapatnya salah-satu daripada sebab-sebab di atas , dan ianya disememangnya disahkan oleh orang yang ‘alim di dalam agama , dengan kerjasama daripada seorang pakar perubatan yang amanah , maka Tanzim Al-Usrah ini harus dilakukan menurut pandangan Islam.

------+++-------

Saya telah ajukan soalan ini kepada ilmuwan islam . Tiada salahnya.
Hanya orang dangkal je yg terikat dengan mitos dan kepercayaan karut dan adat resam bangsa:--
 "kalau kau plan, nanti tak dapat terus!"
CETEKNYA PEMIKIRAN.

bila baca artikel pertama saya tentang merancang anak, ada sekor mahkluk ni melenting.
(dia emotional, tak cukup duit nak sara hidup kot. kesian. stress --- erk... lebih teruk, pakai akaun palsu yang baru dicipta. KAH KAH KAH. lawak!)

yg bagi pandangan bernas, kebaikan dan keburukan merancang anak dan keluarga saya terima --- saya tak boleh terima yg reka akaun palsu. bodoh sgt.

merancang anak BUKAN BERMAKSUD taknak anak.
merancang anak adalah PERANCANGAN KELUARGA SECARA KESELURUHAN.
bukannya sampai mati aku taknak anak.
saya dan suami letak satu hingga dua tahun selepas perkahwinan untuk mendapat bayi.
so what?
ia tidak salah di sisi agama kerana saya mempunyai penyakit keturunan.
dan kami mahu sediakan sumber kwangan yang baik untuk kehidupan berkeluarga.
dari segi ISLAM memang tak salah.
orang yg pemikiran cetek je kata salah.

kata bodoh, nanti marah melenting.
itulah pemikiran orang kita.
bangsa jangan mixed up dengan agama.

merancang anak bukan maksud buat abortion.
maksudnya, tunggu masa sesuai apabila dah stabil.
it's not all about money. adakah secara mentalnya pasangan itu sudah stabil?
hanya diri sendiri tahu mentally stabil or not.

ini semua pendirian masing-masing.
ukur baju di badan sendiri.
jangan syok sendiri!

ibu bapa yg kurang berkemampuan mampu didik anak sehingga cemerlang kerana MENTAL ibu bapa yg cekal. Dan ingat, ada anak yang dilahirkan anugerah tuhan dengan kepandaian. dan bukan semua beruntung dapat anak begitu melainkan di bekalkan bahan pendidikan yang cukup, di hantar ke sekolah yg baik untuk dapat pendidikan yang bagus. So, janganlah guna perumpamaan anak nelayan pun mampu dapat 10A. itu satu dalam seribu. Itu mmg anugerah Allah SWT dan bukan semua memperolehnya.

Kau bukan anak nelayan pun, kau ada dapat 10A? takde kan??
semua tu datang dengan usaha tak kisah la anak penoreh getah or anak VIP. semuanya USAHA.

mesej khas:
kepada YEHAA si bodoh yang baru reka akaun April 2012 hanya untuk bagi komen bodoh anda, nampak sangat kau bodoh boleh pegi mampus. patutlah gaji ko tak sampai 2ribu. ko belajar tak tinggi. sbb tu dapat kerja ala kadar gaji ciput. sedih!

JADI FIKIR AND BUAT RESEARCH SEBELUM KOMEN KAT SINI. JANGAN NAMPAK SANGAT KEBODOHAN KAU TU.



12 comments:

  1. nak ada anak nie, kena ready fizikal and mental dan financial juge :)

    ReplyDelete
  2. thx for sharing.. :))
    anyway, kesian sgt2 bila ada kwn2 yg kawen terus bunting pelamin. mmg la rezeki, tp tgk keadaan diorg sgt x terurus. esp dr segi kewangan.. sblm ada entry ni sy takut juga dgn mitos2 org 'plan2 pastu terus xdpt padan muka'. tp bila jatuh hukum 'harus' bkn 'haram' lega rasanya. bkn xnak anak ya.

    ReplyDelete
  3. Lol XD terhadap post note tu :p Lol XD

    ReplyDelete
  4. reen: yerp. betul.

    saliha: sebenarnya mudah je. if org tu dah pregnant, kita ckp alhamdulillah. kalau tak pregnant lagi, cakap insyaAllah. i tak paham perangai org yg against merancang anak, as if we're a killer. we're not killing any life pon.

    wani: hye wani. :) choppp nak tanya how to get to nearest siddique from shinjuku station? i'll be staying at sunroute plaza shinjuku :)

    ReplyDelete
  5. agak sukar nk explain disini..hmm..i suggest you tgk google map direction then print or save map (snap on ur ifon pon ok).5 mins walk je:)

    ReplyDelete
  6. babe. i pun tengah planning jugak.. no rushing2.. biar economy stabil dulu then baru fikir pasal anak. tapi ada je mulut2 sumbang cakap mandul la apela.. stress betul!

    ReplyDelete
  7. Manusia ni...
    Bila kita perempuan...
    Bila kita belum kawin.. die panggil kite anak dara tua... nnt bersarang lebah...
    Bila dah kawin, lambat dapat anak... cakap kite mandul..
    Bila cepat dapat anak, cakap nnt tak puas berdua, badan gedempol, suami carik lain..
    SEMUA TAK KENA...
    Even kalau lepas kawin, kite busy nak berhoneymoon pun, ade yang sound, banyak sgt duit, pegi la buat haji @ umrah... drpd pegi negara2 lain sebelum ke sana...
    Terukkan ?
    So, kita sabar je la... manusia mmg macam tu kot..
    Pegang prinsip begini...
    "TAK MATI DEK KEJI , TAK HIDUP DEK PUJI.."

    ReplyDelete
  8. i xla planning.memang nak anak.tapi i do believe Allah knows us better.
    so been trying more than a year baru lekat.
    xde la rasa sedih sebab lambat dapat ke,terkejut dapat cepat sgt ke.
    n bila pregnant,we both,hubs n me, r totally ready and accept baby with open arm n mampu belikan baby macam2.even mak i pun kata,bagus la lambat pregnant sempat saving untuk baby.
    kesimpulannya,take ur own sweet time together and let The Almighty decide.

    ReplyDelete
  9. haii tulah dienye problem ngn org kite..i pun x terlepas dgn persoalan2 and kata2 org yg ckp mcm2..siap takut2kan i lg "kalau utk anak pertama jgn merancang nnti tuhan x bg langsung,kalau anak kedua baru ok nk merancang"..what the ...??my sis plak mmg dah 6 tahun kawin x dpt anak lg dah mmg takde rezeki,kesian die kene bom ngn mcm2 soalan the other day..first of all dahla depan org ramai..die tnye my sis merancang ke?lepas tu x pg berurut ke?so that makcik urut tu blh tgk "tinggi ke rendah"??i serious x phm ape jenis sialan yg orang ni tnye smpai x fikir air muka org?they way they make it sound mcm kalau tak dpt anak lg ni mcm teruk sgt and like it's the ONLY purpose of getting married..

    ReplyDelete
  10. yes i totally agree! this about future. bkn bley buat main2 btoi tak. mmg sy de dgr org ckp."jgn tolak rezeki la. bla bla bla laa.." orang yg agak ortodoks tu mcm la dah kahwin n tau the real situation time after kahwin kan.. rezeki sume dr tuhan. ko tuhan ke??
    http://hakmiliksyusahaja.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. sy merancang anak n mmg byk2 org bcakap2 blakang with my decision..but for me, persediaan tu penting and being a mother is not something yg kite boleh take lightly..it is not fair for the child if we are not ready to have them..ready in the sense of mentally, physically and emotionally. duit bukan soalnye kat sini.i support decision org yg merancang anak because i truly believe that kite semua nk yg terbaik utk diri kite and the child yg kite akan lahirkan.have fun u two..now is the time to spend quality time together and really get to know each other..i wish u the best of luck :)

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum. To me nobody should tell u what u can or cannot do. It's yr life. Just like in my case. When I was pregnant I got an offer to do my degree. I accepted it becoz I already turned down the first offer a year before becoz x sanggup nak tglkan boyfren. All three of us flew to UK to do my final there. I remembered one of my housemate made a statement that she didn't want to have a baby just yet (waktu final year tu dia nak kahwin dgn boyfriend dia) pasal x nak affect study dia. I guess dia nak score 1st class degree kot. Terasa hati jugak tapi I mengakuilah mmg I don't have byk masa nak study mcm or lain yg single atau x ada anak. So nak dpt first class tu mcm mustahil sgt. So biarlah. When our final year result keluar....I pun terperanjat coz we both got the same result. One thing yg I belajar is that in whatever we do always have faith in Him as jodoh, rezeki, ajal semua ditanganNya.

    ReplyDelete