Sunday, August 26, 2012

NASIHAT BILA MULA BERCINTA

Walau sekeras manapun wanita itu pada zahirnya, hati wanita sangat lembut. Dan untuk wanita jatuh cinta adalah mudah apatah jika lelaki itu bermulut manis. But always remember jgn terburu-buru dlm bercinta. Ada di antara kita yg tak pernah bercinta. Tup tup bila pertama kali bercinta terus angau dan naik taksub. Kalau org keliling nasihat pasti melenting, maklumlah tgh syok becinta..apapun ada beberapa checklist yg penting agar lelaki yg kita cinta tu benar2 kita kenali.

This list is not funny, its very crucial for the ladies out there to do background check on the guy u just got to know. Maklumlah sbg wanita pasti kita takmau kecewa di kemudian hari kan? Risau lelaki yg kita sangka jejaka idaman rupanya raja propa!

Jadi, selain lelaki yg teguh agama dan tidak melakukan apa yg ditegah Allah, perkara2 di bawah ini antara ciri2 penting yg harus disemak pada awal percintaan (dah 3para menulis, rasa mcm skema pulak hahahaha)

1) adakah dia bujang? Duda? Atau beristeri? Do a thorough check.
- kalau dia bujang, alhamdulillah
- kalau dia duda pastikan dia mengaku dan penerimaannya kemudian terserah kpd anda
- kalau beristeri, pastikan hubungan anda tidak
memudaratkan keluarga itu. i personally think if hanya timbulkan pergaduhan, u should walk-off rather than hurting another lady apatah jika mereka dah ada anak2 (melainkan mmg sah isteri dia redha)

2) adakah dia baik dengan ahli keluarga?
- to me org yg bermusuh dgn ahli keluarga selalunya org yg bermasalah, tak tahu nilai hormat-menghormati dan tidak tahu bersyukur. Jadi, pastikan lelaki yg anda kenali baik dgn ibubapanya ya? Amat penting!

3) anda perlu ambil tahu sedikit sejarah silamnya dgn perempuan lain / gf terdahulu.
- Adakah dia tgglkan perempuan itu kerana bosan? Kerana tergilakan perempuan lain? Ada adegan maki / pukul gf sebelum ini? Kenalah semak dan terpulang kepada penerimaan anda, fikirlah utk kebaikan di masa depan.

4) taraf pendidikan?
-perlu tahu dia blajar shgga spm, sijil, diploma, degree, masters dsb. ini sbg sokongan dan security di masa hadapan juga. Sbb ada kes lelaki ego mengaku ada degree walhal propa je sbb taknak kalah dgn gf.

5) di mana dia bekerja?
- Penting sgt bukan utk si isteri shj malah anak2 kelak... Biarlah gaji tak besar pun asalkan kerjanya stabil dan tiada rekod menganggur lama. Kena tahu pejabat di mana, sekalipun business home based kena tau juga di mana. Ada wanita yg sangka dating dgn org yg stabil kerjaya dan kewangannya, rupanya penganggur berhemah yg pandai propa je. Hutang keliling pinggang.

6) how clingy he is?
- a clingy guy yg spesis nak dating/jumpa tiap hari. Paksa gf call/sms tiap 10minit, tiap jam. First, he is not independant. Second, ada ciri2 nak mengongkong. Third, takde kerja lain ke
mamat ni???... Ditch la, takde future!

7) is he a responsible person?
- omputih kata the thought that count. Lelaki ni kalau kita nak tahu dia syg dan bertanggungjwb dgn org2 yg rapat, mudah je. Kalau dia makan, dia fikir org blkg. Kalau dia beli barang, dia igt apa yg org lain suka. Kalau dia ada hal nak lepak/futsal dgn kawan pun dia sggp ketepikan kalau keluarga dan anda memerlukan :)

Ingat, bila mula kenal hati budi lelaki jauhi satu jenis lelaki--- the guy who taught u to keep secrets and tell lies.

Lelaki yg jenis beragenda, yg ajar kamu tipu ahli keluarga, rahsiakan aktiviti kamu berdua dan ajar kamu berbohong propa. Sekalipun tgh syok bercinta, percayalah hubungan yg tak jujur tu tidak akan ke mana. Afterall, love wont grow if it started based on lies.

Sila share pandangan anda ya-- tips mengenali si polan bila cinta baru nak mekar. :))

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

4 comments:

  1. love this entry!...
    nak tambah:
    perhatikan,masa kluar dating,lelaki tu jenis suka mderma dan bsedekah x?...it show he have a gud heart dan x kedekut!..sbb byk lelaki skarang bkira dgn bini espeseli bila bini ada kerjaya sendri...

    ReplyDelete
  2. Noted! hehe I sambil baca ni mcm, check, yes yes, check bhahahaha..all in all, I rasa try to find a guy yg make you a better person and yg u feel comfortable around..dulu I pernah kwn dgn one guy, bile I kwn dgn dia, I jadi person yg totally different, cover2 sume! haha but now, I feel happy being my crazy self. lelaki dive pon is out out hehe

    ReplyDelete
  3. nice checklist for love-hunters :)

    ReplyDelete
  4. babe.mine dulu dpt clingy. dahla i asek on e move. mampos asek nak text or call.stressssssss hakuuuu. ahahaha

    ReplyDelete