Monday, February 27, 2012

MERANCANG ANAK ???



***rencana ni sesuai untuk pasangan pendapatan sepencarian RM8k ke bawah, menetap di KL. yang pendapatan RM10k ke atas, mungkin financially tak bermasalah, i believe. but if u would like to share any close friends experiences, why not? (as long as u dont give out their names haha) ***

bila sebut merancang anak, perkara pertama akan terfikir dalam otak benak wanita
"when to have a child"... kan?

benar kata orang, bila kita berkahwin, bermaksud kita sudah terbuka hati untuk menimang cahaya mata. but kata-kata mudah di mulut, bahu yang memikul sahaja memahami.

tapi INGAT! ... ia tidak semudah yang disangka.

bila orang tanya saya " eh u dah ada isi ke??" (note: rimas) i jawab selamba "TAK.."
dengan tambahan "i'm planning... we're thinking of 2014 to raise a child"

lantan jawab spontan manusia (yang pada hemat saya tak pikir panjang)---
"ehhhhh anak pertama jangan rancang! tak baik plan-plan!!"
... or...
"ehhh!!! rezeki tuhan nak bagi jangan la tolak tau! tak baik!!!"

TYPICAL
p/s: merancang keluarga tidak salah di sisi agama Islam.

bila bercakap pasal family planning.. maksudnya merancang untuk MEMBINA sebuah institusi keluarga... bukan kahwin, beranak, letak kat facebook, bagitau orang dah ada anak, bagitau sedara dah ada baby.. it's within u. ukur baju di badan sendiri sama ada anda sudah benar2 bersedia mentally & financially? benar bersedia???

it's not easy to raise a child... u know, wut more in KL.
young married couple --- do not only think of urself, just to please ur parents, to show relatives & peers that u're pregnant .. blurghhh! can u just freaking think about the future of the child? selepas beranakkan anak tu, kalau rasa terbeban tak boleh masukkan balik dalam perut tau.... remember that. anak itu satu AMANAH jangan jadikan BEBAN. depan orang kau senyum, kat rumah bergaduh kerana anak, dalam hati bergolak merempan kerana stress katanya.anda tak boleh tipu diri sendiri. sedangkan belanja baru kahwin pun entah ke mana. ini pula nak membesarkan seorang lagi insan bernyawa. FIKIR.

kalau saya cakap begitu ada yang akan kata "ehhhh rezeki anak lain!!!"
rezeki ni semua datang dari usaha.
bukan jatuh ke riba begitu sahaja.
ada orang rezeki dia datang selepas ada anak kerana....
pasangan itu berusaha untuk meperbaik kehidupan demi anak mereka.
bukannya menonong duit masuk dalam akaun bank.

IMPORTANT:
saya bagi satu situasi (kisah benar) seorang rakan yang bekerja -- eksekutif-- 29 tahun-- gaji RM3500 sebulan. suami, gaji RM4000++.

selepas bernikah, beliau bunting pelamin. jadi, tak sempat beli rumah, hias rumah, menyambut raya berdua, pegi honeymoon, rasa kemesraan berdua... semua tak sempat! semuanya untuk si kecil kesayangan.

1) nak beli rumah = kena pikir, duit nak pakai untuk baby
2) nak hias/beli perabot = uishhhh. tv plasma & set sofa kena tolak tepi, duit boleh buat belanja bersalin
3) honeymoon apatah lagi, jauh panggang dari api. apatah kalau bini spesis morning sickness.

maka kawan saya sudah tetap dgn gynae hospital swasta (average rate), akan bersalin hujung tahun... so bak kata pemikiran cliche, rezeki kan?? kawan saya itu mengalami contraction pada bulan ke 7 mengandung... bila ke hospital, mmg sah hendak bersalin, bayi tak cukup bulan. maka, tanpa suami jarak jauh dan ahli keluarga, kawan saya menangis sekuat hati mahu tunggu at least ibunya tiba di KL. dalam masa 1jam 30minit ibu nya sampai, (mujur tak bersalin lagi time tu) maka kawan saya di bawa masuk ke labour room.

mulalah saat sedih... dia takboleh push kerana terlalu penat menangis. maka kena c-section. yuran bersalin normal yang pada mulanya RM2k melonjak kepada RM5k....
bayangkan. namun, alhamdulillah selamat melahirkan.

pulang ke rumah, beberapa hari selepas tu, bayinya yg tak cukup bulan kurang sihat. bawak ke hospital kena follow up dan admitted. easily RM2k lagi...

kini sudah setahun usia bayi tu.. haritu saya dan suami melawat.
rumahnya sepah, tak teratur.
perabot entah ke mana.
susun atur jua.
asal boleh.
note: kawan saya ini seorang yang sangat sangat jujur. tanpa bertanya dia cerita sbb dia tahu kami pasangan baru kahwin...

***************************

saya: alahai comelnya anak youuuu!!
kawan: comel, tapi sakit sikit lah bulan-bulan
saya: kenapa?
kawan: i kan bunting pelamin, honestly babe--- take ur time. takyah nak rush2!!
saya: kenapa?
kawan: i kan bunting pelamin--- ckp mulut je ready, hakikatnya tak ready u. mentally, financially. ingatkan cukup, but serious tak cukup!! u tau i kan.. pengemas, pembersih. tengoklah rumah i skrg mcm tongkang pecah. tak menyempat.
saya: alaaaa ok apa.. biasalah baru kahwin
kawan: honestly, ada anak u takde duit dah nak cantikkan rumah ke, nak spend time ngn suami ke, nak atur financial ke, semua untuk baby!
saya: eh baguslahhhh duit mmg spend untuk anak!
kawan: jujur i cakap ni. take ur time. i dengan husband sebulan RM8k pun tak cukup babe. sewa rumah RM1200, kereta RM600 sebijik, RM800 sebijik. belum masuk minyak, bil, segala bagai lagi... baby RM1000-2000 tau sebulan..
saya: huh??? serious???
kawan: i sblm besalin taktau. dah ada anak baru tahu. u bayangkanlah kitorang yg RM8k sebulan ni pun rasa beban, orang kalau gaji husband and wife campur pun RM5k je... camana? aptah kalau cita-cita nak anak masuk nursery bagus, tadika bagus... semua tu kena fikir. bukan senang-senang je buat anak. melainkan mmg young parent syang jenis tak pk the best untuk anak dia, mmglah sedap nak 'romen' je... tak pk langsung financial.

***************************

maka dia beri nasihat dan pecahan financial kepada kami tentang kes nya:
- c-section RM5k
- rawatan baby kurang sihat RM2k
- diapers/baju/pump/cot/etc barang bayi RM3k
- perawatan tradisional pantang RM1500

selepas habis pantang mula bekerja:-
- nursery RM400 sebulan (terpaksa hantar baby nursery sbb parents and in-laws bukan org kl)
- diapers RM300
- formula milk RM300 (sebab tak boleh produce milk)
- ubat / brain development toy/ lain-lain RM200 sebulan.

UNTUK TEMPOH BERSALIN + PANTANG, TOTAL = RM11,500
UNTUK SELEPAS PANTANG, TOTAL = RM1,200 SEBULAN

senang ke nak membesarkan seorang anak? SUSAH!
kat KL ni kalau sebulan RM100-200 untuk baby, tak dapat babe.
RM1200 yang boleh digunakan untuk bayar rumah atau dua biji kereta kita kena ketepikan untuk anak kesayangan. kita sebagai manusia, termasuk saya juga-- akan ketepikan apa sahaja harta benda demi zuriat. betul tak?

benar, bila bunting pelamin--- si isteri happy sbb nak dpt baby and dapat berhentikan orang lain bertanya. suami pula happy gila tapi garu kepala nak cari duit lebih. SERIOUSLY. barang baby tak murah ye wahai wanita semua -- paling murahlah, takyah brand2 saya pegi Babyland SS2 haritu nak beli pressie untuk my friend: -- (ini senarai yang paling murah- brand biasa je, pureen)

baju baby newborn (long sleeve) RM13.90 x 5pcs
seluar baby newborn (long) RM19.90 x 5pcs
baju baby newborn (short sleeve) RM9.90 x 5pcs
seluar (short) RM13.90 x 5pcs
bantal/tilam/getah/selimut RM159.90 x 1
barut RM39 x 2
lampin kain RM30 X 7pcs
lain-lain
INI BARU BASIC... TAK MASUK UNPREDICTABLE DESIRE LAGI

itu belum masuk stress management. contohnya, suami isteri pula kena kerjasama--- soal masa. anak baru lahir sehingga dia berusia satu tahun kena bangun setiap 3jam attend the baby tau. bukan boleh senang2 tidur berdengkur. banyak lagilah, saya rasa ramai ibubapa muda boleh share kat sini.


ini 2012-- memanglah senang ada yang cakap--
"alahhhh biasa2 je sudahlah. orang dulu susah pun anak dia hidup je"
sebagai ibubapa takkan we dont want the best for our kids?
takkan kita nak besarkan anak dengan konsep BIASA-BIASA JE?
kalau setakat nak ada anak tapi ala-kadar buat apa? biar usaha sehabis baik untuk kehidupan anak tu bila meningkat dewasa. anak aset ibubapa.


now we talk about REZEKI~!
ada yang baru kahwin 3-4 bulan muka dah muncung macam cencurut sbb tak pregnant lagi. tension katanya.
kalau orang tanya, atau salah cakap nak melenting tak tentu hala. hormon tak stabil.
relaxlah~~~ mungkin tuhan tahu anda tak mampu besarkan anak lagi. jadi tuhan lewatkan sedikit. fikir positif. so, relax. jangan tertekan. take ur time. melainkan dah lebih 2tahun baru seek for treatment, dengan izin Allah.

fikirlah, mmg wang bukan segala-galanya... tapi kerana wang lah punca keretakan rumahtangga ke-2 selepas pihak ketiga. kerana wang tak cukup, tak stabil -- pasangan suami isteri akan bertengkar. so, chill~~~~ jalan kelam kabut, indenial, atau melenting tak tentu hala.

bila dapat tahu kawan lain mengandung, sila tumpang gembira. jangan tunjuk sangat muka tak puas hati just because ur not pregnant... now we really talk REZEKI!

bertenanglah, sampai masa--- adalah kurniaan Allah SWT.


**just my 2cents, no offense**


Sunday, February 26, 2012

MISSX NIKAH : FLOWERS !!!

hello all!
as u know, i opted for orchids utk my nikah ceremony.
WHITE PHALAENOPSIS

well, i don't have a pelamin.
just a couch with mirrored flower stands on my left and right (saya DIY), and two tall jars of the pretty huge white orchids.

i arranged the couch and small furniture myself (eh tipu, i instructed the oh-so-friendly-and-nice carcosa men did all for me. thank you)

phalaenopsis is expensive. go to any flower shop, one stalk will cost u... RM48- RM60! (tgk quality and grade)..... seriously!

for phalaenopsis in tall-clear-trumpet vase, shayra quoted RM360 per vase....
so, kalau feeling 10 vases RM3600 la.... haha
but don't worry! u can negotiate with her a lil more, she's so baik...
...she quoted me reasonable price...! yikes!


so,presenting my phalaenopsis flower deco:--

single :))


on each table... also my sarung cincin area


candy buffet by TWH, kind-hearted shayra tolong letak yellow carnation in my mirrored vases. yahoo!



for phalaenopsis deco like above, call SHAYRA at: 011.12881092
for candy buffet like above, email: theweddingheaven@yahoo.com


VERY VERY IMPORTANT TIPS & THOUGHTS:
honestly b2b, i tell u... do not spend 5k or more for ur pelamin nikah.
you sit there for 30minutes, then u mingle with family members and friends....
erk... unless u and ur wedded husband wanna spend the whole night and sleep there.... :)
i guess other BRIDES who hv went through the process sure hv to agree with me... kan?
been there, done that -- we tend to get overexcited on weddings, but after the ceremony, u'll look back and whisper to urself "pelamin nikah sampai RM5k, baik aku beli TV plasma... boleh dapat 4 biji" BETUL TAK? renung-renung kan..... :))

Monday, February 20, 2012

VEIL FOR SALE!!!

Hello peeps!
I'm selling my e-day veil!
I love the veil soooo much but do not know when to wear them haha (mmg la kan?)
Like really, my engagement veil is way expensive than my nikah veil... It's made of a beautiful lace and a soft tulle.
Veil nikah, lace hanya di atas kepala sahaja.
My engagement veil, keliling lace nya.
Color is whitish-pink.
Length is from top of head until my finger tip (labuh sehingga bawah punggung)
Tailor-made by a designer!

Price is RM350! (siapa cepat dia dapat!!!)


View the PRETTY VEIL here:--
http://whenheproposedisaidyes.blogspot.com/2010/05/my-e-veil.html

Ps:
Workmanship for the veil is RM300
Material is RM150
Actual cost of the veil is RM450
Now selling at RM350! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Thursday, February 16, 2012

MISSX NIKAH: ATTIRE by QUDYN

hello all!

sorry delay buat entry pasal baju.
my nikah baju was prettily made by Qudyn Aziz.
like seriously, with the price he offered, i couldn't complaint any.
he's so proffesional.
my kain and the sketch he kept in a clear plastic.
dia mmg buat macam tu utk semua client so takde masalah like some other designers.
.. ada yg lupa sketch asal macamana la, ada yg lupa kain mana client punya, ada yg hilang terus!


anyway, ada cerita di sebalik baju nikah i...
when i datang utk first fitting.
it's plain-- very pretty oso!!!

second fitting i datang, i terkejut beading warna hijau ok?!
qudyn was not in town, yang ada a few assistants of his.
they're soooo helpful and accommodating.
i told them, i don't like the beading.. so they asked me, "uols nak macamana sebenarnya?"
so i explained.. yada yada yada...

the next week i datang balik...
PLING!!! the baju sangatlahhhhh cantikkkk!
and they changed the beading 100%!!!
from chunky green beads to pearls and crystals. wallah!
then qudyn tanya pakai accesories apa? i kata i pakai sendiri punya. i nak simple and classy, takmo jurai2.
pastu he asked "kasut?"
i said... i bought a silver stuart weitzman but utk letak atas hantaran... so for nikah i have no shoes :(
then qudyn pointed at a pair of bling-bling shoes.. "u muat tak kasut tu?"
so i pun try... yippie! mmg muat! size 7!
(kasut ayu raudhah yg meletops tu! sukaaaaaaaaaaaaaaaaa)

so itulah ceritanya pasal qudyn! sila tempah dekat dia! highly reccomended!!!

email him! : qudindesign@yahoo.com



PHOTOS by THE TALENTED: BAKRI HAFIZ HISHAM & team



the designer + the pearls, swarovski. glass beads and crystals


the attire whole view


veil and slimming effect side drape


kain + bling-bling shoes + drapes baju lagi!


the baju


slimming effect nikah attire in black & white


i loveeeeee!!!



Tuesday, February 7, 2012

TWH MAKE-UP

Heyya!
TWH has a new make-up artist to doll up ur love ones! His name is Lan! His magic touch will make ur families and friends pretty! Owh Lan slalu makeup we all at tv3 if ada functions or live cross overs :))

Fee:
RM80 per head (min 5 heads)
RM70 per head (min 9 heads)

E-Mail: theweddingheaven@yahoo.com


Merisik or tunang RM200
Nikah RM250
Reception RM300 BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Sunday, February 5, 2012

MY MISTAKE

Sunday-- at the office working. Assigned for morning assignment. But at 8pm suddenly assigned for anotha task.. My phone was out batt, i do not know how to call my client to cancel the appointment at 9.30 since contact details dlm phone, i dont save anywhere else.

Lama pulak ceramah politik tu, sampai rumah at 2am! Charged my phone, switchrf on-- and there were 9missed calls and 3msgs from her. I felt so bad tho i dont even expect working late on sunday. Newsroom=ad-hoc. I am sad that i dissapoint her. To make things worse she came all the way from putrajaya to damansara.

Kenapalah malang nasib saya, kena late assigment, phone mati... Hurmmm malangnya.

I hope i can make it up to her. I apologized for that unexpected incident. I know i can't even escape from the task given by my superiors but again it's not an excuse for me to let her down. Sedoh sgt dpt tahu she came all the way frm putrajaya...Lesson learnt lain kali catat nombor client elsewhere so bila phone mati and ada urgent matters at least can call clients immediately. And if i were in her shoes, i'll definitely be equally sad and mad. I don't expect her to understand my ad-hoc job. It was a bad day for me for that incident to happen. Marah dgn kerja dan diri sendiri.

To nanie, i am truly, deeply sorry for what happened.

I am very very sorry. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Thursday, February 2, 2012

HONEYMOON!!!

hallu!

we tied the knot last november but tak pegi honeymoon lagi.
being me -- who has loved planning all my life, saya sudah plan semua since august last year.

DONE (KL pre-honeymoon)
1) November - Carcosa Seri Negara 3days 2nights
2) December - Pacific Regency 3days 2nights
3) January - Nomad Sucasa 2days 1night

- ALL apartment-like hotel (except carcosa)... oh we had fun exploring ;p , u should too! :)

NEXT
1) February - Indonesia
2) March - Singapore
3) April - Tokyo
*all booked! yippie!

I can't wait for our Tokyo honeymoon trip! i've been to countries in the middle east, europe, africa... but not Japan! if u have any tips, or any of u readers stay in Japan, i would appreciate ur kind help! me and husband will stay in Shibuya, Tokyo :)


love!