Tuesday, April 24, 2012

i`m in japan

ok i have problem with the keyboard at the lounge.
but ya, kinda like it.
i`m in japan peeps! alhamdulillah...
will be back home May 2nd!
any email related to this blog or TWH,will be reply next week!
tata!

Tuesday, April 17, 2012

COMBAT BOOTS!




hey hey! i can't resist these pretty lace up-military boots! very rugged indeed.
i have two of em; brown & black.
and so gonna bring them to Japan since i don't wear fancy shoes as in boots here in Malaysia.
I love to wear em with a floral dress.
a denim skirt & over the knee socks.
and also a pair of skinny jeans (pray my thigh won't grow any bigger)
woot!





Sunday, April 15, 2012

MERANCANG ANAK 2

hukum merancang anak  dan menyusun keluarga adalah HARUS. bukannya HARAM.

Merancang anak atau menyusun keluarga (Tanzim al-Usrah) adalah harus. Di zaman nabi s.a.w ada sahabat yang menggunakan kaedah azal iaitu suami melepaskan mani di luar rahim tetapi keadaan tersebut dibenarkan sekiranya mendapat kerelaan isteri.

TANZIM AL-USRAH ( تنظيم الاأسرة ) : Ertinya : Merancang Keluarga , seperti dengan cara berjimak dengan isteri pada tarikh dan masa yang tertentu , ataupun dengan cara selainnya dengan tujuan untuk menyusun jadual kehamilan mengikut kehendak sepasang suami – isteri . Nama lain bagi Tanzim Al-Usrah ini ialah “ Tanzim An-Nasal “ ( النسل تنظيم ) yang bererti : Merancang Kelahiran . Ianya dilakukan menurut tempoh tertentu , bukannya secara kekal.

Walaupun Islam sememangnya mahukan umat yang ramai akan tetapi di dalam beberapa ketika, dibenarkan bagi sepasang suami-isteri itu untuk merancang keluarganya iaitu dengan menggunakan sistem di atas.



Tanzim Al-Usrah ini dibenarkan di atas sebab-sebab berikut :


1 – Agar si ibu mempunyai tempoh masa yang cukup untuk menghadapi anak yang akan datang dan tempoh untuk menyusui anak yang pertama itu sempurna selama dua tahun sebagaimana menurut ajaran Al-Quran Al-Karim. Selain itu, dengan menyusun jadual kehamilan bagi tempoh 2-3 tahun bagi setiap kehamilan , lebih memberikan kekuatan dan tenaga kepada si ibu.Lihat dan pelajari Firman Allah Ta’ala di dalam Surah Al-Baqarah , ayat 233.


2 – Jika si ibu itu lemah fizikalnya , tidak berupaya untuk selalu bersalin.


3 – Jika si ibu itu ataupun si bapa mempunyai “ penyakit keturunan “ yang boleh menjangkiti si anak yang bakal dilahirkan.


4 – Terdapatnya sebab-sebab ekonomi bagi sesebuah keluarga itu , seperti keadaan susah dan miskin . Perkara ini diistilahkan oleh ulama’ , khasnya oleh Hujjatul Islam , Imam Al-Ghazali (rh) sebagai : “ الخوف من الوقوع في الضيق بسبب كثرة الأولاد “ yang bermaksud : Bimbang terjerumus ke dalam lembah kesusahan disebabkan ramainya anak.


5 – Si ibu itu sememangnya mempunyai penyakit , dan jika dia beranak lagi, penyakit yang dideritai itu akan lambat sembuh , ataupun tidak sembuh ataupun anak yang bakal dilahirkan itu dalam keadaan yang amat sukar.
Apabila terdapatnya salah-satu daripada sebab-sebab di atas , dan ianya disememangnya disahkan oleh orang yang ‘alim di dalam agama , dengan kerjasama daripada seorang pakar perubatan yang amanah , maka Tanzim Al-Usrah ini harus dilakukan menurut pandangan Islam.

------+++-------

Saya telah ajukan soalan ini kepada ilmuwan islam . Tiada salahnya.
Hanya orang dangkal je yg terikat dengan mitos dan kepercayaan karut dan adat resam bangsa:--
 "kalau kau plan, nanti tak dapat terus!"
CETEKNYA PEMIKIRAN.

bila baca artikel pertama saya tentang merancang anak, ada sekor mahkluk ni melenting.
(dia emotional, tak cukup duit nak sara hidup kot. kesian. stress --- erk... lebih teruk, pakai akaun palsu yang baru dicipta. KAH KAH KAH. lawak!)

yg bagi pandangan bernas, kebaikan dan keburukan merancang anak dan keluarga saya terima --- saya tak boleh terima yg reka akaun palsu. bodoh sgt.

merancang anak BUKAN BERMAKSUD taknak anak.
merancang anak adalah PERANCANGAN KELUARGA SECARA KESELURUHAN.
bukannya sampai mati aku taknak anak.
saya dan suami letak satu hingga dua tahun selepas perkahwinan untuk mendapat bayi.
so what?
ia tidak salah di sisi agama kerana saya mempunyai penyakit keturunan.
dan kami mahu sediakan sumber kwangan yang baik untuk kehidupan berkeluarga.
dari segi ISLAM memang tak salah.
orang yg pemikiran cetek je kata salah.

kata bodoh, nanti marah melenting.
itulah pemikiran orang kita.
bangsa jangan mixed up dengan agama.

merancang anak bukan maksud buat abortion.
maksudnya, tunggu masa sesuai apabila dah stabil.
it's not all about money. adakah secara mentalnya pasangan itu sudah stabil?
hanya diri sendiri tahu mentally stabil or not.

ini semua pendirian masing-masing.
ukur baju di badan sendiri.
jangan syok sendiri!

ibu bapa yg kurang berkemampuan mampu didik anak sehingga cemerlang kerana MENTAL ibu bapa yg cekal. Dan ingat, ada anak yang dilahirkan anugerah tuhan dengan kepandaian. dan bukan semua beruntung dapat anak begitu melainkan di bekalkan bahan pendidikan yang cukup, di hantar ke sekolah yg baik untuk dapat pendidikan yang bagus. So, janganlah guna perumpamaan anak nelayan pun mampu dapat 10A. itu satu dalam seribu. Itu mmg anugerah Allah SWT dan bukan semua memperolehnya.

Kau bukan anak nelayan pun, kau ada dapat 10A? takde kan??
semua tu datang dengan usaha tak kisah la anak penoreh getah or anak VIP. semuanya USAHA.

mesej khas:
kepada YEHAA si bodoh yang baru reka akaun April 2012 hanya untuk bagi komen bodoh anda, nampak sangat kau bodoh boleh pegi mampus. patutlah gaji ko tak sampai 2ribu. ko belajar tak tinggi. sbb tu dapat kerja ala kadar gaji ciput. sedih!

JADI FIKIR AND BUAT RESEARCH SEBELUM KOMEN KAT SINI. JANGAN NAMPAK SANGAT KEBODOHAN KAU TU.



TOKYO HONEYMOON!

Hey!
7days to go, and we can't wait.
we wanted to book a hotel for our stay ---- but we're very much confuse whether to invest or not:-

1) Villa Fontaine Hakozaki
Near TCAT, very near to Suitengumae Station. Located in Hakozaki, near Nihonbashi ( where Tokyo Station is situated). At the moment, there's a promotion going on. RM203 per night! cheap ain't it?! ... BUT it's 20mins train journey to Shibuya and Shinjuku. We're afraid Hakozaki city dies at night :(
CURRENT PRICE: RM239 only! including tax: RM272 only





2) Sunroute Plaza Shinjuku
In the district of Shinjuku. 3mins walk to Shinjuku JR Station. 7-eleven, shopping malls, and coffee houses around. almost 10 halal restaurants in the district if Shinjuku/Shibuya. Beautiful Gardens -- Shinjuku Gyonmae and Yogoyi Park.
CURRENT PRICE: RM353. including tax: RM409.





i know the first choice is way cheap compare to our second choice. but it's our honeymoon right? why don't we spend a lil bit more, so we have a pleasant stay during our bulan madu... tapi takut pulak pegi jalan2 sampai tengah malam, hotel tidur 6jam je sehari membazir.

both hotels have direct limousine bus from Haneda Airport--- to TCAT ... and to Sunroute Plaza Shinjuku.

so i need ur opinion especially from friends/bloggers staying in Japan or have been to Japan before.

- should i go for a cheaper hotel but far away from Shinjuku/Shibuya?
- should i gor for a slightly expensive hotel in Shinjuku?

which one yang access nya lebih baik? 

Tell me, i wanna know! :))



Tuesday, April 3, 2012

MISS X RECEPTION: INVITATION CARD





hye girls!

so.... i don't have a professional shot of my invitation card.

the photo above, taken by my husband's big boss who loves the card so much and can't help herself capturing the invitation-c.



i'm very much happy with the outcome of my wedding invitation.

always wanted something different and something some friends would keep.

(i notice most of my colleagues still have my invitation on they're table *proud* )



so i had my wedding invitation handmade by Dococards in Jakarta.

i'm not proud that it's expensive.

neither saying it's cheap.

i know some j-rude folks will go "kat sana murah gila kan?"

but then i appreciate sincere and polite questions "ok tak the price?"



the invitation doesn't come cheap.

Dococard is a handmade wedding invitation boutique.

they made pretty cards for those who appreciate invitation cards (as much as they appreciate their guests)

.. and cik puan muda julita made her wedding invitation there too.

but definitely the expensive range and very beautiful.



my card middle-price range. still affordable.

well, i made a pact not to order invitation more than RM3...

and yes, i did not cross the line... but my mum did!

but anyway. with their great service, i won't complaint :)



1) Ordered 30th May 2011

2) draft sent 2 times in June (first draft, and 2nd with amendments)

3) they sent mock cards!!! yesss couriered all the way... with 2 cover colors and 2 box colors for me to choose. real cards! so i can see the end product. so WE picked blue and let them know our decision so they can start printing and making 'em.

4) 15th July, they mailed --- the cards are ready!

5) we flew to Jakarta on July 29th to collect my invitation card!



simple :)



so yes, please consider dococards if u're looking for something different.

hapuskan fikiran " ala, orang buang jugak wedding card. rugi je buat mahal-mahal"

NO. NO. NO.

think positive " i appreciate my guests, i want to see their happy faces receiving the invitations, and i want them to remember that they're invited to the auspicious occasion" ... that's how~ :)




BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Sunday, April 1, 2012

SAKURA in TOKYO

Sakura or Cherry Blossom in Tokyo---
Forecast says the opening of the beauty 31st March, but via the internet some blogs said that the buds masih tight.
And due to the long winter n cold weather they expect Japan cherry blossom first opening akan terlewat sikit, 6th April. And full bloom around 13-15th April.
So, i'll be in Tokyo on April 24th. As for me and hubby lagi lambat, lagi bagus. so i sempat witness the full bloom ... Or else i have to go to Matsumoto.

Friends in Tokyo or recently went to tokyo, sekarang belum sakura lagi in Tokyo kan? Pls share. :)) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop