Sunday, October 21, 2012

VIDEO KAHWIN! ANNIVERSARY?


bulan depan genap setahun saya dan husband mendirikan rumah tangga.
nikah pada tarikh istimewa 11-11-11
anniversary 11-11-12

i love him even more.
his love is exceptional, better than excellent.
:))

kenangan lama diimbas kembali, saat bergelar suami isteri. 
enjoy our nikah video! 

*video lama, pengantin lama*
--maaf, video ni low resolution, so takyah la besarkan window ye. tak reti nak upload yg hi-res--
ampun 


video

nak view yang hi-resolution boleh click link di bawah ni:

**menanti saaat 700 followers, more to share!**

Saturday, October 20, 2012

DERHAKA CARA HALUS

Berkahwin bukan sekadar mendirikan rumahtangga bagi menghindar maksiat. Berkahwinlah bila anda benar2 bersedia.
BENAR-BENAR BERSEDIA.

Sedar atau tidak apabila berkahwin dan berkeluarga, ada penderhakaan gaya halus anda lakukan. Bukan kepada pasangan, maklumlah baru kahwin, masih hangat bahang cinta. Tetapi kepada ibubapa. Yang cakap lancang, kita nampak tutur katanya seolah2 derhaka kepada ibubapa. Tapi penderhakaan gaya halus? Ini yg kita perlu kupas...

1) Sudah berkahwin tapi masih tinggal di rumah ibubapa. Kononnya tak cukup budget nak sewa rumah sendiri. Takpe, tak salah. Tapi boleh pulak beli kereta baru, bayar bulan2 RM700-800? Menumpang di rumah mak bapak tak boleh pulak hulur? Bukan kata 700, 200 pun susah nak bagi. Kalau tak cukup budget sewa rumah, sewalah apartment.tak mampu? sewa flat. Haaaa itulah mentaliti segelintir masyarakat kita, takde class kononnya, walhal malu sbb selalu cakap besar dgn kawan2. Jangan jadikan alasan utk menumpang, sdgkn duit gaji hanya untuk penuhi kehendak sendiri. Tak berkat!

2) dah beranak pula, baby mak jaga. anak nak pegi sekolah pun mak siapkan. bukan je anak2, si pasangan tu pun apa kurangnya, makan pagi, tengahari, malam semua mak yg siapkan. Balik kerja takde makanan atas meja, atau makanan tak sedap mulalah melenting tak tentu hala. Apa kau ingat mak kau bibik??? Org tua tu dah penat cari kerja dari kau lahir sampai umur dia 55 tahun. Tak kesian ke? Mak dah umur 55tahun masa untuk dia berehat...bukan basuh berak anak kamu.

3) sebulan sekali bawalah mak bapak shopping/makan2, apa salahnya. Takpun belikan hadiah. Mereka tak minta semua tu. Tapi sebagai anak, kita beri sbg tanda ingatan ikhlas mereka jaga kita selama ni. Igt senang ke? Tahukah anda, belanja purata menyara hidup seorang anak bagi keluarga berpendapatan sederhana adalah 20 RIBU RINGGIT setahun! Ye, 20thousands a year per child. So, sehingga anda dpt kerja umur 25tahun, bygkanlah purata belanja ke atas anda seorang sahaja adalah 500ribu. Ye.. SETENGAH JUTA! Itu seorang anak, bayangkan kalau anak ramai. Tak percaya? Kiralah dari sekecil2 minta duit kat mak nak beli gula2, duit belanja pegi sekolah seringgit dua sehari, nak baju raya, nak baju jalan, makan minum, duit bila demam sakit,duit pelajaran, semua lah! Sampai umur anda dpt pekerjaan. Jadi, bila dah kerja ini masanya kita balas jasa!

4) apapun yang duduk sendiri pula, tak terkecuali derhaka secara halus. syok sgt bercinta dgn husband sampai lupa telefon dan jenguk mak ayah. Jangan ye. Jangan derhaka.

Jadikan ini sebagai renungan:--
Balas jasa ibubapa, gembirakan hati mereka sementara mereka masih ada. Jangan biar mereka menangis berduka. Biarlah orang tua kita berehat setelah 50tahun hidup mereka mengabdi diri hanya untuk menyara kita dan lihat kita berjaya. Mereka tak minta dibalas jasa, tapi sebagai anak kita harus ingat mereka yang melahirkan, membesarkan dan berbelanja untuk kita hidup selama ini. Jangan tunggu sehingga mereka sakit. Bila mereka sudah tiada, kelak kita akan menyesal sendiri,tak sempat balas jasa ibubapa.
Renungkanlah...



Apapun selamat datang followers yang sudah mencecah 680!! Thank u. Saya akan kongsi rahsia wedding cantik on a budget bila cecah 700followers! Teruskan membaca blog ini! :)) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, October 15, 2012

670 FOLLOWERS!

Wow! Thank u to all followers for reading my blog. I will keep y posted bila dah cecah 700! More review especially on beautiful wedding on a budget!

Antara isi menarik bila genap 700 followers:
- catering KL berharga RM6.60 !! And beberapa caterer lain yg dijamin sedap... Dan murah!
- lagi vendor kad kahwin yg cantik, full color less than 40 sen!!!
- tailor baju kahwin lelaki yang di sub contract oleh ramai designers!... Designer amik RM500-RM1000, harga asal tailor tu sbnrnya only RM150!!
- contact number professional make-up artists rate RM450

Nak jimat duit sambil dapat hasil yg cantik, keep following my blog. Ramaikan followers, the more the merrier!

Till then! Love :)) BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Thursday, October 11, 2012

U WANT GLOWY-FAIR SKIN?

Alhamdulillah I received many compliments and questions on my complexion like "u pakai skincare apa?", "u pakai bedak apa?", "u botox ke?"... Haha seriously!

I am bad at receiving compliments. Do not know how to do it graciously. So instead of saying Thank You, i akan ckp "ye ke? Eee takde la" hahaha padahal hati berkobar2 nak bgtau pakai product apa haha.

Tapi ada je bila i share im taking this tablet/supplement, dorg tak pecaya and akan kata "alaaaa kulit u mmg originally putih n cantik"... Haha siapa kata? Kawan2 sekolah tau la. I dulu main netball, handball, hockey.. Kulit tak penah cantik. Hidung dgn dagu selalu ada jerawat.

Trust me, i am not a religious skin care user. Ada org kata wajib cuci makeup bersih2 sebelum tido. Hahah honestly, i selalu tertido with my makeup on.

Ada yg kata kena pakai branded cleanser and kena beli the whole range la konon kalau nak menjadi. SKII la, dermalogica la, clarins la, apa bagai. I tak pakai pencuci muka pun. Ada lah pernah dulu2 terpengaruh, i beli one whole range of clarins, shiseido pun pernah, SKII pun pernah. But i pakai 2-3minggu je berkobar2, pastu dah malas. Tak disiplin. And bila bhenti pakai tu mula la kulit bertambah sensitive.

And i tak pernah pakai product ramu jamu ala stokis kak munah or datin maimun; natasha, tabita, marykay, vida beauty, felisa ke, apa2 je la mahupon kolagen spesis stokis2 ni semua i mmg tak percaya. Because yg manufacture tu, they're not qualified doctors pun.. Dorg business oriented. I dont dare to put my face in their hands haha

So i'm using this product. Last time ada jual di Malaysia, but if u pegi Farmasi Guardian, Watsons skrg mmg takde la pulak. Ntahla... Sold out ke, or mmg dorg tak carry dah... Taktau la if ada dkt selected outlets je ke.




I makan tablet L-Glutathione PLUS, brand Vitahealth. (haaaaa jgn pandai2 beli brand korea atau stokis2 yg claimed the products are original. Bahaya tau!) beli Brand VITAHEALTH. At least we know mmg diluluskan KKM dah melalui proses2 sepatutnya sbb tu la boleh dijual di farmasi (unlike brand kak munah stokis yg definitely cannot masuk pharmacy) ... So Harga L-Glutathione Plus brand Vitahealth ni RM165, dia mmg jual dua botol terus, satu botol ada 30 tablets, maksudnya RM165 tu dpt 60 tablets la. Untuk bekalan sebulan. Makan selama 3bulan terus nampak perubahan kulit :)) bukan sahaja bertambah glowy, malah bertambah putih! Jerawat pun dah takmau tumbuh walaupun time period.

So sesiapa yang nak kahwin tu, invest la sikit... Start makan 3bulan sebelum wedding. InsyaAllah kulit cantik! Percayalah penjagaan dari dalam, bukannya tepek bedak dan gonyoh skincare.

So pegi la google :
L-Glutathione Plus Vitahealth

Atau boleh baca dkt website Vitahealth. BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

FAVORS! RM2 ONLY!

Hello all!
Looking for yummy, unique and cheap favours?
RM2 sahaja! untuk adults pun boleh, untuk kids pun boleh.
Universal sgt favours ni! Mesti semua orang suka!
Nak tahu???

E-mail me: whpisy@yahoo.com

Tuesday, October 9, 2012

WEDDING BUDGET !

Hello!
As i promised earlier, im gonna write on mempunyai wedding yang cantik dan tidak menelan belanja yang besar. Im planning for my sister in law (adik husband) an also my beloved younger brother :))

So let me share with u where, which vendor, approximate price and review.

** bagi membalas jasa info yg dikongsi, mudah je...(permintaan ni, if not lain kali takmo share dah! Haha) jangan lupa click ads nuffnang, and dont forget to follow my blog huhu. Sila tgk sidebar**




1) CATERER
I attended many weddings. And i must say, i love Al-Huda Catering. They're not prompt in replying mails n sending quotation but i u order 1000pax, u can get vass-yummy food at rm13 per head including dessert n hot drink.
Yang murah and sedap pun ada rm9 per head je. but no dessert n hot drink- DJU catering
ada lagi a few caterers, jgn lupa follow my blog ya? ;)

2) TAILOR
Kimiga n kas: reasonable. nmpk sgt expensive mcm designer. Tapi tidaklah terlalu murah.. Baju perempuan 200-500 tgk design, baju melayu lelaki yg ada design sikit rm160. better la drpd bayar designer 2-3ribu kan. Sewa pun mahal zmn skrg ni. Lain2 tailors akan terus saya share jgn lupa click nuff.


3) WEDDING CARDS
Tempahlah di LH creative di Jalan Pasar. Kad yang cantik boleh dpt 70send je kalau print 1000. Nak lagi murah? 35sen je! Tapi kecikla... But if ur on a budget why not kan?


4) MAKEUP ARTIST
Dekat tv3 ni ramai makeup artist yang range rm350-450. Dorg confirmlah profesional. And mostly yg jenis tunggu untuk touchup incase u get serabai later on. Kena follow my blog, nanti i provide all contact numbers


5) DECO
siapa yang nak pelamin se-gah NGI, tapi with less budget boleh email me, i will share the secret from someone i know...cannot announce here. Kenapalah time i dulu tak jumpa dia awal2... Haish! So now u do marketing for them whpisy@yahoo.com


6) VENUE
Tahukah anda, daripada menyepahkan rumah, lebih baik anda buat garden wedding? Tapi kena buat surat awal utk check tarikh dgn majlis perbandaran. Fyi, harga sewa mana2 garden rm200 je tau. Cuma tambahlah 8-10khemah untuk org berteduh :)

6) LAIN-LAIN
Banyak lagi info benda yg cantik n murah nak dishare! Tggu followers cecah 700 baru saya share ye ;)) fair n square. Saya tak harap pun readers bagi credit. But ada segelintir yg tiru bulat2 and make it their own, saya cemuih!



Jadi sila comment secara tebuka di sini. Email hanya mengenai pelamin je! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Monday, October 8, 2012

CATH KIDSTON SHOPPER BAG!




















AUTHENTIC Cath Kidston all the way from the UK! (Pre-Order)



Material: 100% Polyvinylchloride.Cotton.





Price: RM39


+ (Poslaju RM6) = RM45








email: whpisy@yahoo.com
BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Sunday, October 7, 2012

DREAM BIG!!!


Be willing to be uncomfortable. Be comfortable being uncomfortable. It may get tough, but it's a small price to pay for living a dream.

Kadangkala bila kita nyatakan hasrat--
Org keliling kata kita berangan.
Kadangkala bila kita kejar hasrat--
Orang kata kita terlalu bercita2 tinggi.

Bila kita ala-kadar--
Orang kata kita hidup takde matlamat,
Bila kita jatuh--
Orang ketawa dan kata padan muka!

Jadi, in any ways, kita tak pernah betul.
We can't please everyone.
Orang akan sentiasa bercakap.
Walhal yang bercakap tu sedih dgn diri sendiri.
Hidupnya tak pernah capai apa-apa.
Hidupnya stagnant.
Hidupnya hanya iri hati dgn kejayaan org lain.
Hidupnya sedih dan sendu!

Never give up on what you really want to do. The person with big dreams is more powerful than one who bad mouth.

Mereka hanya pandai bercakap.
Kalau terdengar, jangan kecil hati.
Walk towards them and say--
At least aku ada, kau ada??!

Ada org dia lupa--
Bila dia ketawakan cita-cita orang lain,
Hakikatnya dia sedang ketawakan diri sendiri,
Hatinya sedih kerana tak dpt peluang.

So do not laugh at anyone's dreams. People who don't have dreams don't have much pun!

The dreams you choose to believe in come to be.When you feel in your innermost being
that you will achieve what you set out to do,
you open the way for miracles.

Bila anda pasang cita-cita,
Satu keajaiban akan berlaku,
Seolah-olah laluan dibuka,
Untuk anda capai cita-cita.

Tapi anda kena igt satu perkara--
Peluang tak datang dua kali.
Jadi bila peluang datang,
Grab and execute perfectly!

Bila saya dpt 4flat, org kata saya baik dgn lecturers,
Hairan--takkan 7subjects semue lecturers pakat bagi saya A?
Aku berusaha keras, kau ada usaha?
Mungkin ada-- tapi tak mencukupi.

Hairan--org yg bercakap tu, structure essay dia sendiri mcm budak darjah6
Mereka dtg ke kelas hanya bersuka-ria habiskan duit ptptn,
Cuba cermin diri, compare kau-aku,
Kau mmg tiada kejayaan, jadi jgn sibuk dengki dengan mereka yg berjaya,
Terimalah diri seadanya--kau nan hado.

Bila saya buat reporting, org kata saya takde apa-apa,
Bila saya dapat award, org kata saya hanya bernasib baik,
tapi hanya saya tau, bila saya buat reporting saya belajar dari bawah,
Bila saya menang award, itu tanda usaha gigih saya.
Success doesnt come easily wey!


Bila saya mula baca berita--
Bukan org luar, kawan baik pun bermulut sumbang,
So what? I prove who i really worth.
Kau ada??
At least i dream, and i got it. You?
Patheticly u dont have a dream, so what to achieve?
So,ya-- success has enemies.
Kawan pun boleh jadi lawan.

Apa pun ingat-- we can never pls anyone.
Bila kahwin ala kadar--
Orang kata kedekut,
Taste kampung,
Tak cukup budget.

Bila kahwin grand--
Orang kata nak menunjuk,
Membazir,
Mahal je tapi tak cantik pun.

Never let your head hang down. Never give up and sit down and grieve. Find another way. And don't pray when it rains if you don't pray when the sun shines.


Berangan itu Wawasan! :))
LOVE BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop