Wednesday, December 18, 2013

THAT'S PLAIN RUDE

Situasi di kafe petang tadi:

Saya sedang duduk makan/minum petang dengan seorang kawan.
I repeat, SEDANG makan.

Tiba2 beberapa pinggan dan gelas kotor, berserta dengan sisa makanan hinggap di meja kami.

Saya menoleh, seorang wanita bertubuh gempal, bertudung pink, beredar duduk di meja sebelah bersama rakan-rakannya dan sambung bersembang.

Saya pandang sahaja gelagatnya, mungkin dia tak rasa apa2, sbb mmg sikapnya begitu. Atau dalam hatinya rasa diri taiko, berkonsep "ada aku kesah" iaitu fefeeling hijabista gangster.

Tahukah anda... THAT'S PLAIN RUDE.

Salah dan jijik meletakkan SISA makanan dan perkakasan kotor di meja orang lain yang SEDANG makan. Walhal ada beberapa meja kosong tidak berpenghuni di sekeliling kami, atau boleh juga hantar sahaja kepada cleaner/dapur.

Just to make space for themselves and to clear their table, the lady actually dumped in the trash di meja kami yang SEDANG makan.

At the very least, cakap la "sini takde orang duduk kan? Boleh tak letak kat sini?"
Konsep yang sama kalau kita nak ambil kerusi di meja orang lain--
"Kerusi ni ada orang duduk tak? Boleh saya ambil?"

Itulah ADAB.

Selesai makan saya ke mejanya dan menyapa lembut berbahasa Melayu--
"Kak, minta maaf ye. Sebenarnya tak elok letak sampah dan pinggan mangkuk kotor dekat meja kami sbb kami SEDANG makan. kalau nak bersihkan meja kakak sekalipun, boleh letak di tempat yg kosong. Minta maaf ye kalau saya tegur, ini untuk kebaikan. Sebab tak elok buat macam tu waktu orang sedang makan"

Saya memberi senyuman dan beredar perlahan.
Biar dia jadikan iktibar.

Sunday, December 15, 2013

ANUGERAH SKRIN 2013



Laporan Khas/Berita Terbaik
ANUGERAH SKRIN 2013

When others throw stones at you, let them... don't throw back at 'em.
Pick up the stones real quick and start building a wall, so they will stop throwing.

Don't seek for revenge, revenge itself will haunt them down.
Success is indeed the sweetest revenge. Let haters eat their hearts out! :) 

Monday, December 9, 2013

WEDDING ITEMS FOR SALE!

Hello i'm selling some of my wedding items at a very low price.

1) The Black Mirror Vase - **SOLD!**


I bought the vase at RM39.90 each. Two for RM79.80.
Bargain: I'm selling both at RM40!

2) The Vintage Candle Holder
I bought it at RM9.90 each. 5 for RM49.50.
Bargain: I'm selling all 5 at RM20!


3) Candle Trees w Crystals

I bought it at RM88 each. 2 for RM176.
Super Bargain: i'm selling both at RM50!


4) Flower Stand - **SOLD!**
I bought it for RM59.90 each. 2 at RM119.80
Bargain: Selling both at RM50!

To purchase, kindly email me at:
whpisy@yahoo.com

*i don't to postage / cod
*full payment, item to be collected at my house/office


P/S:
Remember my dulang waktu engagement? The white-iron-trays... I bought each at RM23.90...I'm selling ALL 9 trays at only RM80! (to be collected at my house in Damansara) -- suitable for DIY bride-to-be! :)

Sunday, November 24, 2013

THE UPS AND DOWNS IN BUSINESS

Salam,
Through the blogs we know a lot of vendors, brides become vendors, etc.
It's more than exciting to exchange experience with them.

Be it pelamin, hantaran, photography, emcee, planner, candy buffet, baking and all sorts of business, semua menarik dilihat dan didengar.

Tapi sebagai part time entrepreneur, sangat susah nak juggle house chores, jobs etc...dan kerana kita sibuk ada juga yang ambil kesempatan. kita ni mudah percayakan orang. kadang2 dia ckp baik2 dgn kita, kita bagi muka la bayar lepas wedding...tapi tak juga bayar.

alhamdulillah hanya 99% percent je sikap macamtu, stkt ni hanya 3 org je. Dah sms, email, dorg reply.. cakap nak bayar, tapi tak bayar sampai ke sudah. walaupun time wedding bukan main berterima kasih kepada kita, keluarga mereka pun tak putus ckp thank you. 

Itulah sbbnya selalu mmg saya mintak full payment 7 days before event date.saya cuba faham perasaan bride lain, because i was a bride too back then. Itula, bagi madu dibalas tuba.

Jadi polisi saya lebih mudah skrg, no full payment 7 days before event date, i cancel the job. As simple as that. Let business be business. Jangan mudah kesian org. Orang tak kesian kita pun.

Job emcee contohnya, rate semua presenters RM1.5-4k. Cukup baik rate i rendah, itupon ada juga yg mengelat nak bayar. Biarlah,saya maafkan itu antara mereka dan tuhan.

Jadi kepada bride to be di luar sana, fikir masak-masak sebelum memulakan business. Banyak pasang surutnya. However, i'm glad lebih ramai pengantin bertanggungjawab, hanya segelintir je isolated case.

Anywaysssss
I'll be selling at a bazaar in december, clearance utk barang2 weddings and  candy buffet at 80% off!!! 

Will update soon. Ttyl ladies! Xx

Thursday, November 14, 2013

RAMBUT PENDEK

NSelesa berambut pendek...lega!!! :)







Siapa yang lama berambut panjang and then decided to cut your hair short? 
Do share your experience...love xx

Sunday, November 3, 2013

WEDDING COLOUR - MINT GREEN

i am soooo in love with mint green theme!
(i'm married LoL)
i compiled some beautiful ideas u can probably consider.
love mint green big time!








too beautiful to resist, ain't it?
what do you think?

HUGS

Thursday, October 24, 2013

MOTIVATIONAL TALK

Dah terjebak dalam bidang ni pulak.
but it was fun though.
seronok jumpa orang.
seronok juga jawab pelbagai soalan.
haritu dipanggil untuk beri talk di sebuah institusi swasta.
tajuknya mudah "Communication Skills".

Target audience adalah students.
dari situ saya ulas berkenaan:
- posture & gesture bila bercakap dengan orang
- voice & breathing
- etika bila menghadiri temuduga

Nampak macam senang?
training 4 jam... so all the way saya bercakap.
di selang-seli dengan video dan juga aktiviti berkumpulan.
seronok sangat-sangat sebab mereka pun seronok.

Baru-baru ni saya sendiri ada attend training by the former CNN news anchor.
Lorraine Hahn. Such a beautiful soul. She is very down-to-earth.
I loveeee the session so much, it's the best so far.
One day, I wish I can be a good speaker like her.
Dah ambil beberapa point untuk next talk! :)

Agensi, Syarikat, IPT yang panggil bagi talk kenalah sesuai dengan profesion saya:
Communications Skills, Presentation Skills, Self Confidence.
whpisy@yahoo.com

INGREDIENTS OF A WORLD CLASS PRESENTER
WITH LORRAINE HAHN




 yours truly ;)

The rest of us! the TV3 news presenters

Hugs & Kisses

Monday, September 30, 2013

AUSTRALIA SURPRISE :)

ehem ehem...
saja nak update on hub's birthday surprise!
(a few months back dahhh, iols baru ada masa nak update blog with photos)

anywaysss
it was a last minute plan! 
in the sweet month of June 2013 i couldn't think of what to buy for husband's birthday.
handphone? he won't need another.
laptop? pernah bagi.
watch? pernah bagi.
wallet? pernah bagi.
fav footbal jersey? pernah bagi.
perfume? (zaman bercinta asyik bagi perfume je. so NAY!)

so i quietly booked a ticket to Sydney :) 
for a month i kept quiet about it but once in a while bagi hint for him to apply for 10 days leave.
he asked "for what??"
i ckp rahsia, but every 2-3 days i'll talk about Phuket and Krabi, Phuket and Krabi, Phuket and Krabi!
why? for him to assume that i am planning a trip to the land of Thai! ;p

on June 30th (his birthday) i told him jumpa i dekat Plan B, Paradigm Mall for his birthday dinner.
he had a plate of pasta and a slice of cake.
and later, the birthday gift!
i handed him a purple box with paper alphabets (buat sendiri!) :)

byk funny words came out -- Ganoorak, Onarakor and macam-macam lagi. entah apa dia fikir entah. ;p
'Nok' pun ada... hahaha
he even teka Kangar. (motif?? takkan la i nak bawak pi Kangar kan? surprise la sangat!)

dah 30minutes, i hilang sabar and told him the answer. it's K-A-N-G-A-R-O-O la sayang.
he was all clueless. blur lagi. 

he asked "kenapa kangaroo pulak?" 
me "i nak bawak u pi oz la sayang"
him "(quiet) entah apa2 u ni... (laugh)"
me " hey! betul la . u ingat i main2 ke?"
him "u jangan buat gila. bila?"
me "esok!"

haha yes, i am the type who is never short of surprises.
terkejut la husband i, malam tu jugak he made banyak phone calls sbb kena re-do work schedul,etc.
haha mmg lawak. malam tu jugak packing.
tengah packing dia membebel tapi senyum2 ;p

told him "sayang, it's winter in oz but don't worry, not as cold as europe"
him "adoi. winter pulak"
me "don't worry i bought u 2 winter jackets dah. brand new."

haha yg tu pun i beli awal, sorok bawah katil. kalau dia tahu awal mesti pelik kan? takkan pi Phuket beli baju tebal2 kan? haha sbb tu la sorok :) so tambah lagi satu his winter jacket waktu weols pi japan last year... cukuplah kan? :)
so kami pun bertolak ke Sydney, Australia the next day :))

tak larat nak upload byk2 photos (boring pulak korang nanti) 
but anyways, here are some of the highlights during our visit to Australia.
 my girl friend,qissy jemput kami di airport..dah 3tahun qissy & husband, iman tinggal di Sydney.
qissy quietly helped me out with hub's birthday surprise. 
pandai dia simpan rahsia, husband sendiri pun dia tak habaq! ;)

 look at their beautiful crib in North Ryde! 

 train station is only 500m away from their home. 

 Harbour Bridge. 12c, it's windy...but it's sunny yay! lovely weather.

 naik feri sampai Manly :)

 Manly Beach

Sydney Opera House & muka penat yang cuba senyum

 Queen Victoria Building, birthday boy & his vain statue haha

HRC Darling Harbour

Churros!

colourful fruits dipped in chocolate!

souvenirs shopping at Paddy's!

the best halal restaurant in the city center! makanan cukup rasa tekak melayu.

jakun jumpa pink & black magnum

greet and meet koala yg sedang tidur. haish.

bagi mummy kangaroo makan

fed baby kangaroo too!! many of them!

ZINC cafe at Kings Cross

a short visit to the windy Double Bay

at Chatswood beli perfumes

 after a long tiring day, me and hubby had dinner at Pancakes-On-The-Rock

 The world's famous Mars Bar :) yay!

coffee at the Bondi Iceberg

 Sunset at Bondi Beach

on our last day in Australia, we decided to have fun at the Snowy Mountains. From Sydney, we had a longggggg 6 hours journey. But it's all worth it!
(Yeah, it's winter in July, we're lucky salji dah sangat tebal)


Perisher Valley

 kamera beku & yours truly

me & qissy


rizal, iman, myself and birthday boy

 yes, me again and again ;p


 and last but not least a photo of me and the birthday boy!
glad he lovesssss his birthday trip :)

Love, 
Y


*sorry tak byk gambar hubby. dia tak suka sgt i upload his photos in my blog. malu sbb blog ni asal blog wedding katanya haha lawak*