Monday, February 25, 2013

MAKE-UP TV3 - CONTACT NUMBER

Salam,
As u know, TV3 mempunyai make-up artists yg berpengalaman dan hebat belaka.
Pagi tadi saya sempat berbual dengan Kak Laila Rohani...
i know ramai bride yang nak booking kak laila kerana hasilnya yang cantik dan harga yang berbaloi.
banyak booking yang kak laila terpaksa tolak kerana tugasan, atau sudah ada org booking in advance.
lazimnya, kalau kak laila tak reply maksudnya tarikh berkenaan dah ada orang booked atau dia bekerja pada hari itu.

Kak Laila minta saya sampaikan pesanan ni, sbrnya dia rasa sangat bersalah kalau terpaksa tolak the job.. kak laila ni orangnya baik, dia bukan jenis kejar duit. sbb tu if uols sedar, dah berapa tahun, dari dulu lagi rate dia mmg RM500, tak pernah dia naikkan harga. and kak laila fyi, tak pernah amik deposit kerana tau tugasan dan jadual kami yang tak menentu masa. jadi kalau dia tak boleh buat, mmg dia takkan bagi harapan. dan kalau last minute, kak laila akan cari pengganti di kalangan Makeup Arist TV3 juga, yang semuanya equally bagus.


1) Kak Laila: 0173470335 - contohnya hasil kerjanya. makeup for the gorgeous, Nurul Syuhada


 2) Mawar: 0123402081 - sentuhan natural smokey eyes utk kak fiza yg cantik, zuhairah yg gorgeous



3)  Sharmin: 012 3533453 - hasil kerjanya untuk the two pretty newsreaders 



*tell them yuyu reccomend*
*saya akan update lagi. semuanya bagus2. will share more*

Saturday, February 23, 2013

PREMIUM BEAUTIFUL - HONEST REVIEW

Note: my own experience. didnt receive any payment to write this. and i'm not selling PB.

I believe most of u heard a lot about the product ; corset, Premium Beautiful.
Some bought and found PB amazing.
Some hate it and regret they spent so much on an inner wear.

I got mine 2 months before wedding day from Dura.
I was fat, not chubby. yes, fat.
The first week, i religiously wear PB; pening sikit, rasa nak muntah kalau terlebih makan.
So, what i did later,  i only wear waist nipper.. without the long bra and girdle.
In 2 weeks time i received lotsa compliments from my colleagues.
But they know i'm wearing the waist nipper since upper bra-line nmpk bulging (lemak i laaa ;p)

Then i decided to wear the 3pcs religiously.
Mula2 it's true rasa macam tak boleh bernafas (note: it's new, size ngam2 ikut badan)
But once u lost weight and ur body dah ikut bentuk corset, u'll be fine.
ada rasa gatal2 sometimes sbb i mmg ada eczema, so i sentiasa ada zyrtec to the rescue.

Rupa-rupanya salah i sendiri sebab 2 hari sekali basuh.
PB ni kena rajib basuh everyday ye.

In a month time rasa makin selesa dan teruskan pemakaian.
Alhamdulillah at the end of the day, i lost a lot of weight.
Pinggang lebih lngsing waktu wedding day.
From size UK12 to UK8, not bad la kan in a few months kot.

Haiya kenapa la PB takde for face because apparently my face was really bulattt on my wedding month.
i wanted to heal the eczema i have on my feet.
So i had sterois jab done by the dermatologist.
kaki dah cantik, sadly dapat moon face pulak, side effect of the steroid jabs.
can do nothing about it... pasrah :))

but anyway, here are some pros n cons about PB:

cons:
1) gatal sikit (pada mulanya shj)
2) tak bernafas sikit (pada mulanya shj)
3) tak menguruskan lengan! haha

pros:
1) instant slimming effect, sarung je, terus muat pakai jeans yang lama tak pakai
2) in a month boleh tolong shape ur body, turun 2-3 sizes
3) badan lebih tegap,baiki posture
4) nampak boobs lebih mantap (pakai dengan cara yang betul)
5) dapat berat ideal

so, kelebihannya memang nyata melebihi kekurangannya. jadi saya sbg pengguna PB (bukan penjual).. amat menggalakkan kalau uols berniat nak beli PB. worth investment, trust me! provided, kena rajin pakai tiap hari yeeeee. :))

*penjual2, jgn pakai gambar saya buat testimoni ye. saya tak benarkan*

gambar sebelum pakai pb. uk12. gemuk dan gelebeh, lihat saja perut saya itu.

gambar bila dah lama pakai pb, takde la kurus, uk8 je. but wayyyy better than before. 
i'm satisified sbb tak la gelebeh cam dulu. haha


IMPORTANT:
hati-hati dgn penjual PB yang nak mengaut keuntungan semata2. Jual sbb nak dpt komisyen, lepas u hilang terus bila kita nak tanya apa2. Lesaplah bila dah dapat duit kan?? tarik kita suruh join the PB business la, apa lah... if u know that u're not a seller type, then don't! just buy the corset for ur own use unless u betul2 niat nak business. Myself, i never intend to sell, i'm a consumer. I got mine from Dura Mokhtar and sangat berpuas hati sbb after-service tip-top. dah 2 tahun berlalu, Dura masih keep in touch dgn saya.... Alhamdulillah. Siap dpt wash & lactolite free lagi! :)) jadi ingat pesanan saya, hanya beli kepada penjual yang ikhlas dan reliable. insyaAllah wearing PB will be a wonderful experience! kalau nak beli PB, carilah Dura: 0127993624

Monday, February 11, 2013

GRADUATE STUDIES

did u regrettably pass up a chance to study overseas during undergrad?

regret to not pursue ur studies abroad sbb risau sgt nk tggl bf back in Msia?

skrg baru nak sentap knowing that some of ur classmates with average scores pun mampu survive abroad and well... graduated.



ya, timbul perasaan itu lately.

bukan jealous, tapi envy ( ada beza ya )

teringat zaman sekolah, nombor 1,2,3 tu mmg forever dlm my annual edu record book.

masuk sekolah menengah plg teruk pun no11 dlm tgkatan (mind u, ada 479 students ye my batch.. so 11 tu still letops la ha



form5 mula lah babak baru nk bcinta... bonda encouraged pergi study in oz, takmau sbb taknak tggl cinta hati dan kawan2...

maka sambung blajar di mmu ; alpha IT , beta software engineering.

putus cinta,drop- out :(( frust menonggeng

tak belajar setahun

dah sober sikit masuk uniten, english prog

itupun sbb nk stalk ex bf yg katanya di upm (nearby)

later,chose not to wait for my ex any longer,so masuk uitm



alhamdulillah, back on track





sbg seorg student w science bground,im not saying masscomm is easy...

skalipun i dah tak hadap calculus, prob, physics lab, namun masscomm ada susahnya yg tersendiri... seriously, cubalah kalau nk rasa blajar 30 chapters every subject but taktau apa 5 soalan yg keluar exam...pnat baca 4pages, if the area we focused n studied but tak keluar,how? pitam! semua essay ye, bukannye boleh tembak mcm MCQ.

well dh trbukti, ramai je law students,accounting students masuk massomm pun didnt graduate with flying colors pun.sbb exam papers hazabnya adalah each paper u hv to write like 5essays, out of 7? pilihan tak byk, so if tau 3 je, lg dua u hv ni idea at all, berbuih sawan dlm exam hall haha



alhamdulillah saya lulus cemerlang, ANC, cgpa 3.89 ( gila tak cemerlang? best student iols hahaha walaupon iols ni bukanlah jenis hadap classes n buku sgt) hazab jugak blaja technical, how to operate a camera, radio conty, visual editing, produce a tv programme, etc... susahnya yg amat bersengkang mata, perah keringat huhu



back to d main purpose of this entry

i was offered a job at tv3 before i even graduated...alhamdulillah

but that in a way, kenapa saya tak berkesempatan to even think of pursuing my MA.

more n more recently, some of my friends r turning to international institutions to obtain their MA degrees

here among malaysians, going overseas to pursue MA, not only more common but also becoming more respected, in a way ( if u get wut i mean)

i am very definite none of my college friends dpt scholarship pun bcoz apparently takde biasiswa utk kursus masscomm. but they r lucky to have parents who are willing to fork out or loan 200k for their fees n living cost abroad.

my mother mmg menggalakkan i sambung belajar selagi blum ada anak but at 29y-o takkanlah nk burden my old-cutest mum kan? tak sampai hati. cannot. (My mum obtained her masters at 30, phD at 40, and another phD at 46... Hebat tak? Sbb tu it's nvr too late katanya...)

anywayyyyy saya ttp merasakan obtaining a graduate degree abroad is a wise investment + wpun epf n savings tak smpai 50k mcm lisa Surihani lagi hehe



to pursue PG abroad ada 3 major advantages --

*- possibility of higher career improvement ( higher pay hehe)

*- a whole new experience

*- caliber



itu je la kot huhu

so skrg apa motif i?

i nk tanya kpd readers, if ada rezeki sikit should one go oz, uk or us?
*berangan kejap*
share with me why n cost of living ( a year)



nak amik ielts... any tips?



LOVE BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

Saturday, February 2, 2013

PANTANG-LARANG KAHWIN? (KECANTIKAN)

hello,
sebelum kahwin macam-macam pantang-larang yang kita dengar... macam2 la orang cakap. so terserah masing-masing mahu percaya atau tidak.

ini pengalaman saya sendiri yang ingin dikongsi.

1) MANICURE BEFORE INAI
ada org kata jgn buat manicure sbb nanti color inai tak masuk, inai tak merah. hakikatnya?? sila pergi manicure! tujuan buat manicure, sbb fyi, nail cuticle if tak potong, bahagian tu cepat gelap bila apply inai. maksudnya, itulah punca jadi hitam dekat keliling kuku. tapi jika anda seorang paranoid, takut manucurist terluka jari anda ketika potong cuticle (pernah terjadi dulu kepada saya), sila tak payah manicure bersungguh. just buy nail buffer di Body Shop, and kilatkan habis-habisan sebelum memakai inai! memang va-va-voom jari anda nanti :))
ps: kalau nak pakai inai sendiri dekat jari sila beri brand Rani . jgn beli brand lain. jgn cuba2, tak pasal jarimu hitam di hari pernikahan

I love my inai. Merah delima. karya Kak Norish.

2) BASUH RAMBUT BEFORE NIKAH
Kepada yang free hair, sangat sangat penting untuk basuh rambut.. dan ingat! jangan sesekali letak hair styling product like wax, minyak, serum, hairspray apatah lagi. kenapa? sbb kalau make-up artist nak guna thong or iron ur hair, akan melekat!!! dan ingat juga, dalam kegigihan basuh rambut, jangan pakai conditioner! shampoo sahaja! rambut yang terlalu lembut susah nak gayakan.... kepada yang bertudung, basuh rambut sangat penting juga, maklumlah pertama kali nak tunjuk rambut pada suami kan di malam hari... haruslah wangi dan cantik. ;)

rambut yang dah dibasuh bersama syampoo & conditioner .. mmglah lembut dan mengurai.

jam pertama. mmg lah cantik curl2 itu.

selepas 4 jam! hamek kau... mmg curl dah tak tahan, rambut dah serabai. kenapa?
akibat pakai conditioner! rambut jadi degil and takank stay. oh no! :(

3) FACIAL & PRODUK KECANTIKAN MUKA
Peringatan tegas, janganlah feeling2 nak ber-facial a few days, or a few weeks before your Big Day! Kulit yang mulus adalah amalan, bukannya percubaan last minute. Jadi at least 6 bulan dah kena start ke facial atau nak cuba SKII ke, tabita ke, peeling bagai... if 6 hari baru nak facial bagai, elok2 cantik, terus jadi tak cantik cennor? sedih la kan? menyesal kemudian tidak berguna. Tapi ingat, supplement digalakkan. don't forget L-Glutathione tablet ye? :) sebulan je makan dah nampak hasil.. and jerawat pun tak keluar... and jgn lupa sentiasa ada Dalacin-T. life rescuer hokay? insyaAllah.


 saya tak suka pakai make-up & dah berapa tahun mmg tak pakai apa2 pencuci muka langsung.
cleanser, moisturizer, toner bagai mmg tak pakai. basuh pakai air paip je, kalau rajin pakai air suam.
alhamdulillah muka tak bermasalah sgt.
rambut pun tak pernah nak melaram bagai.. comot je saya ni.
ok la, gambar ketiga tu rambut baru balik salon. hehe

ini product wajib sentiasa ada.
tiba2 naik jerawat, sila tepek benda ni.
trust me 102 hari dah kecut jerawat.
mmg penyelamat!

 ini juga kawan baik saya sekarang... dah 4 round :0
alhamdulillah bersih and glowy kulit.

bila dah make-up flawless la muka i kan? he he *feeling jap* hehe

Pelbagai tips lagi akan saya bawakan. Komen dan utarakan pendapat jika tips ini beri manfaat kepada anda.
LOVE