Monday, March 18, 2013

10 REALITI SELEPAS PERKAHWINAN?

saya hanya menulis berdasarkan pengalaman dan sembang2 bersama kawan2.
rata-rata mempunyai pengalaman sama.
kelakar juga rasanya....
ikut turutan:

1) isteri suka minta husband picit pinggang (terutama sebelum,semasa,atau selepas habis datang bulan) hehe betul tak? kalau nak mengada sikit, minta picit kaki sbb lenguh pakai high heels. hahaha

2) remote memang husband yang punya kalau ada game bola (kan??)

3) minta tolong husband tolong basuh pans & plates sbb kita dah penat memasak

4) bila pergi shopping mall, jiwa melonjak2 nak beli barang dapur (macam makcik2 dah...)

5) kalau duduk berdua, masuk toilet tak kisah pun kalau tak kunci

6) tak kisah kongsi toothbrush

7) towel pun main rembat je... ;))

8) jarang2 call... kalau ada mood pun sms / whatsapp or bbm

9) tak segan silu dah untuk buang angin, & korek hidung ;p 

10) bertekak sebab rumah sepah haha



kawan2 ada anything nak tambah? let us be honest.... manalah tau ada yg saya tertingggal :))
this is sooooo gonna be fun!

xoxo,
yuyu

Thursday, March 7, 2013

SYUKUR ALHAMDULILLAH

Alhamdulillah...
Saya budak baru belajar.
Berharap akan terus perbaiki kekurangan sebagai seorang wartawan dan penyampai.
Akan terus belajar daripada yang berpengalaman. 
Nazar nak buat Doa Selamat. 
InsyaAllah.

Saturday, March 2, 2013

WEDDING EMCEE

Hello girls,
I am very sorry i have to decline some emcee jobs in March and April.
Selagi tak selesai GE, i tak berani nak amik bookings.
Jadi siapa yang nak booking Mei onwards, boleh place booking.

Current rate:
 RM600 (weddings / wedding related event) - without rehearsals
RM1k with rehearsal (same day)
* transportation fee waived for venue within 30km radius from Damansara
* different rate for corporate functions
* there are times i have last minute assignments, i'll let you know asap and assign backup emcee. don't worry they are also among media practitioners.

EMAIL: whpisy@yahoo.com
SUBJECT: WEDDING EMCEE

Friday, March 1, 2013

COOKING SHOW!

 *gambar semua hasil masakan dari air tangan saya ;)*


*roast chicken*

*siakap tiga rasa*

dulu-dulu waktu zaman belajar, sebelum bekerja di newsroom....
saya selalu memasang angan2 untuk jadi pengacara rancangan memasak.
the concept is, memasak tanpa strict sukatan. mmg suka hati ikut citarasa.
sbb saya mmg memasak alhamdulillah kalau daily dish tu mmg tak perlu rujuk resipi.
semua dah ada dalam kepala dan tangan utk capai bahan.

growing up with arwah maktok yg tinggal serumah dengan kami, saya mmg dilatih memasak dari kecil.
i am the only girl in the family.
though we have maids to do the house chores, arwah maktok lebih suka memasak sendiri.
... maka, cucu dia pun disuruh dan diajar memasak dan tidak bergantung dgn masakan bibik.
bibik basuh periuk n kuali sahaja.

dulu, saya selalu merungut kalau arwah maktok suruh masak.
arwah maktok selalu membebel kalau tak ikut steps yg dia ajar.
bila dah besar ni, saya bersyukur. she taught me a lot.
kalau di kalangan kawan2, diorg cakap saya ni emak2. haha
bila memasak, mcm2 la petua saya bagi.

yang saya warisi daripada arwah maktok--
saya paling tak suka org ramai di dapur!
biar saya sorg2, tak payah tolong pun takpe.
lagi cepat saya seorang diri.
sejam boleh siap 5-6 lauk.
paling tak suka berselisih bahu di dapur.

*shrimps aglio olio* 

 *beef lasagna*

*sup ketam* 

 *sambal udang petai*

 *potato salad*

 *kueh bakar*

 *perkasam loma*

 *homemade beef patty*

*kuey teow*

kalau org tak kenal saya, sy dah biasa diperkecilkan macam perempuan bandar yg tak reti memasak.
saya senyum je sbb testimoni kawan2 n family members boleh tutup mulut mereka.
saya pernah jadi johan memasak selangor, tempat ke3 kebangsaan pertandingan memasak tau.
cabaran 7 dishes from appetizer to dessert in 2hours menggunakan produk Nestle.
so, dont judge a book by it's cover :)

*ns goreng kampung, potato salad, roast chicken, lasagna, lamb kebab*

*soto madura*

 *sawi oyster, ayam sambal, telur dadar, ikan taucu, telur masin*

 *nasi ayam*

*nasi lemak berlauk* 


 *sweet n sour fish, pekasam, ayam goreng koboi*

 *ayam goreng kunyit, sayur emak labu, kembung sambal*

 *home -movie food: nugget, roast chicken, egg mayo sandwich,mixed  fruit pudding*

*gulai lemak ayam, solok ikan, telur lipat koboi*


---saya korek2 lagi gambar memasak dlm handphone ye---
nanti kalau ada masa, saya share cooking tips ya? :)