Friday, April 1, 2016

BIDAN PANTANG DAMANSARA & MAKANAN PANTANG

Hallooooo!
I have booked a bidan pantang aka confinement lady.
Tak sangka zaman skrg ni kena booking bidan pantang awal.
Teringat mcm zaman dulu2 kahwin, kena book MUA and photographer earlier Haha.

Since pantang 44days, nak cuba confinement lady berbeza.
They don't live in Damansara pun, but they are willing to come to Damansara.
I have shortlisted a few here:
1) Makcik Siti: 0192462086
(Urut, bengkung, boleh help with baby)
2) Makcik Timah: 0169278146
(Urut sahaja RM150)
3) Kak Ila: 0126383021
(Urut, bengkung, jaga baby, masak- 4jam sehari, RM1200 for 7 days)
4) Cik Norizan: Number dkt my mom
(Penjagaan mother & baby, tak masak- RM190 per day. Kena jemput di Shah Alam)

Yang mana menjadi pilihan kalbu?
I will write a review only selepas servis.
Takut juga if salah recommend.

Btw, I have decided untuk hari yg dah takde bidan/mom masak, beli je makanan pantang.
Untuk the first 7 days, insyaAllah my mother and in-law bantu with food.
Lepas tu pantang sendiri, I have booked a one week food prep pantang meal dkt ig tadi @thefoodministrykl ..cuba dulu seminggu. Konsep dia, food prep, so husband kena tolong campakkan bahan je dalam kuali, 5mins siap. Murah. RM150 7days.
Kalau 7 hari tu husband liat juga nak tolong, ingatkan nak order je dkt ig @pantangfoodd. Yang ni lauk dah siap masak, so mahal sikit la RM642 14days.
(Haih la berpantang bulan puasa/raya mmg redha la... Takkan nak suruh mil/mom masak sepanjang 44 hari)


Harap2 after 2-3 weeks tu dah gagah sikitlah untuk prepare easy meals sendiri.
Husband pun plan cuti 2 weeks je.
Nak taknak tak bolehlah I manjakan diri sangat.

Mmg to cut cost, even for pantang.. 7 days je amik yg bidan full package.
Lain2 ambil daily bidan urut je.
I have not decided on bidan urut for penutup pantang.
So if sesiapa tahu tukang urut yg boleh dtg rumah and the fee is less than RM100,
do share with me ya? Xx

3 comments:

  1. Hai!
    I pun ambik lebih kurang macam ni jugak..
    Full package for a week,
    the next two weeks ambik bidan asing and lauk pantang delivered at my doorstep (cheaper this way),
    lepas 3 weeks I start masak simple pantang dishes and jaga baby sendiri,
    then penutup pantang ambik for 3 days..
    Alhamdulillah now dah 55 hari, I masak and jaga baby sendiri. (my mom kerja, MIL pulak dok jauh)..
    For me tak rugi pun kita spend sikit untuk bayar confinement lady and all, insyaAllah badan lagi cepat recover and you can get back into shape without you actually realize it.
    All the best mommy!

    ReplyDelete
  2. Amirah: Thanks mommy! Im glad someone else thinks the same way like I do... in my case, taknak susahkan parents n in-law. Sbb my mother still bekerja, dgn in-law faham2 je la, lebih kpd segan. So confinement lady is a way to go!

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum, :)

    i would recommend u tgk fb page "Blessed Beauty Confinement".
    Saya dah pernah paggil 3 makcik urut before throughout pantang journey. but yang ini paling best dan berbaloi (harga rate lebih kurang services lain) tp for me dia lebih kualiti. well trained n ade sijil.pandai urut org czer. she had many confinement lady under her. penutup pantang dan pelepas pantang from her services is the best.
    masa i miscarriage i straight away pilih yang ini.
    hehe.. anyway this is my honest opinion. bkn paid review. hehe

    ReplyDelete