Friday, April 22, 2016

WANITA MENGANDUNG MALAYSIA DIMANJAKAN

Tajuk merujuk kepada how Malaysian women are treated by the gov hospitals in Malaysia.
Kita sebenarnya sangat dimanjakan kerajaan.
Dan haruslah bersyukur dengan nikmat yang ada.
Budaya kita menyebabkan sensitiviti terhadap wanita mengandung sangat tinggi.
Apatah masyarakat Melayu yang melihat wanita mengandung ni macam... erm.. kasihan?

Honestly, my friends who gave birth in the UK have shared stories of their birthing experience-- takde maknanya lah hospital kerajaan nak melayan kerenah hangpa. They've been working with thousands of mothers and sambut thousands of babies every month. They just know.
In fact, dekat Malaysia ni pun obgyn tahu-- cuma kalau tak dilayan, orang kita ni senang sentap.

Di UK, semua orang, bukan sahaja foreigners, malah locals--- semua tahu yang perubatan percuma/ disubsidi harus dinikmati dengan adil, dan beri laluan kepada yang lebih memerlukan. Bukan semua orang boleh pergi ke bahagian A&E, atau di Malaysia kita panggil unit kecemasan. Ada piramid/ hierarki untuk menentukan sama ada sakit dikategorikan sebagai emergency atau tidak. Kalau asma pun, depa suruh balik. Belum lagi cerita pasal appointment dengan GP... seminggu paling awal, baru dapat jumpa doctor. Kalau demam, dah baik dah pun demam Haha. Itu pengalaman peribadi saya sendiri. Lol

Bercakap tentang ibu mengandung---
Kalau di hospital kerajaan di UK-- Rasa nak bersalin? Contraction yang teramat sakit? Dah buka 3cm? Anda akan disuruh balik rumah.
For medical practitioners, 3cm is considered nothing.
They'll ask you to go home and rest until your water breaks.
Kalau 1cm? Lagi tak dilayan.
Bukan kenapa... tapi sebab wad di hospital diperlukan untuk mereka yang lebih memerlukan.
Remember, pregnancy is not a disease.

Kalau dekat Malaysia buat macamtu...? Habis VIRAL!
Contohnya kes yang melibatkan Hospital Sg Buloh baru-baru ini.
The doctors just know--- you won't give birth just by sitting at the lounge.
You won't give birth just because you don't get a bed.
Bukan kata sejam, 4-5 jam pun belum tentu bersalin lagi.
You have choices-- to go home, to walk around or to just sit and wait.
If you want to be treated like a queen, go to private hospitals. Simple.
You can demand if you are in private hospitals because you are paying quite a sum of money.
Tapi, di hospital government-- banyak lagi kes yang mereka kena attend.
Jangan maki-maki staf hospital kerajaan tak tentu hala.
(Note: Dan tak perlulah viralkan di laman sosial)

Bagi pengamal perubatan apatah yang dah sekian lama berkhidmat di wad bersalin, ibu-ibu yang less than 3cm, they know nothing will happen within a few hours.
Unless physician realised mom has potential for rapid labour (yang jenis buka 1cm every 10-20minutes) -- kes begini pun, pun satu dalam seribu.
Selalunya, kalau dah pecah air ketuban atau dah buka 6cm, baru pesakit dibenarkan masuk wad and tunggu sampai fully dilated sebelum di bawa ke labour room.
Afterall, according to the NHS, waiting for long hours in the ward will only make mothers 'malas'-- terlantar sahaja menahan contraction and ada kes yang tak boleh buka dah sbb suasana hospital yang menyebabkan mother takut.

Malangnya di Malaysia, ramai tak faham konsep rawatan percuma di fasiliti kerajaan.
Mengapa agaknya orang kita selalu panik tak tentu hala?
Blame it on the unnecesary drama scenes!!!
Honestly, semua yang dah ada pengalaman cakap--- takde maknanya first time rasa contraction terjerit-jerit bagai. The starting pain comes slowly-- it doesn't just hit you like in the movies. Even in the labour room, of course it's painful, but tak perlu jerit-jerit.
Drama Melayu kita perlu ubah semua tu so that we, Malaysians, can change our mindset.
To be as calm as we could.


P/s:
Ini pula tentang sokongan kepada ibu-ibu mengandung di hampir semua hospital di Malaysia.
Di UK, akan disediakan birthing ball to help naturally induce labour. Dekat Malaysia, pendekatan seumpama masih tak diamalkan. Si ibu pun menahan contraction dengan cara bersandar je dekat katil hospital, tak buat apa2.

And... if ada keluarga (orang lama-- mak/nenek/moyang) itu tak boleh, ini tak boleh.
Walhal kawan-kawan yang bersalin di UK bagitahu, obgyn and midvives akan nasihatkan duduk mencangkung, and if ada kudrat--- do the duck walk.
Kalau kat sini? Mak/nenek/moyang menjerit if tengok kita duck walk haha



No comments:

Post a Comment