Thursday, May 26, 2016

VAGINAL SWAB & PELVIC EXAM (37 MINGGU)

So, I had my first lesbo moment yesterday HAHA
Finger-f by a lady! HAHA jk.
It's normal for all pregnant women utk 'diseluk' when u're 37w pregnant.
It was a quick procedure.
Personally, it's not painful at all, maybe because my obgyn has skinny fingers HAHA
So sila take note kalau obgyn anda sejenis gebu. Lol

It's not painful, BUT mcm malu2 sikit.
Haha dah la siang hari, in broad daylight, tiba2 siap ada lampu suluh.
Luckily mmg clean-S down there. HAHA Penting ya. HAHA

Btw before the pelvic exam, my obgyn performed vaginal swab.
Yang tu tak guna fingers, guna speculum.


For pelvic exam, obgyn inserted two of her fingers hingga pangkal rahim.
It's to determine whether you have short/long laluan.
Lepas tu untuk determine if your cervix longgar or too tight.
Daripada selukan itu, dia akan tahu baby mudah lalu atau tak-- obgyn akan refer juga berat baby.
During the antenatal checkup yesterday, my baby was 2.9kg.
So dia kata if baby 3.1-3.2kg by 39-40w, just nice.

I tanya obgyn, how to determine if susah?
She said kalau wanita laluannya panjang,  too tight, baby besar sgt-- selalunya dia risau if bahu tersangkut ke apa.
But anyway, walaupun dia ckp kepada saya my laluan and baby size just nice, but she said-- kadang2 yg berlakunya emergency csec adalah perkara yg any obgyn susah nak determine, iaitu kuasaNya.
Contohnya, cervix dilation stops half way and pelvic tak buka enough baby tak boleh lalu.
So yeah, still kena mentally prepared if ditakdirkan begitu.
Ok sekian.

Love,
Y

No comments:

Post a Comment