Thursday, June 2, 2016

ANTENATAL CHECKUP (38 MINGGU)

Dah masuk 38 minggu. Alhamdulillah.
Kepala baby dah di bawah but belum masuk laluan.
And baby masih di posterior position.
Maksudnya her face mengadap tummy, not spine.
Obgyn kata takpe, ini bukan breech.
Banyak baby akan spin ke anterior position bila dia dah ready nak keluar.
Maka, saya kena terus gigih exercise on birthing ball.
Obgyn kata banyakkan turun-naik tangga.



Bila dah 38 weeks ni mmg tak berani keluar jauh-jauh.
All activities mesti area Damansara sahaja.
Husband masih bekerja.
Saya dah diberi 2weeks MC sampai EDD :)

Setiap hari saya membaca.
Ada org kata tak elok, sbb nanti mother overthink.
But to me, I have to prepare myself mentally.
Maklumlah pengalaman pertama.
The only thing I couldnt imagine adalah sakit contraction.
So, set je dlm otak, "it is the most painful kinda pain in the world"
When we think that way, bila tiba masanya kalau tak sakit sangat, we'll be like,
"Takde apa sgt pun"
BUT if mmg sakit amat pun, otak dah set utk bersedia dgn kesakitan tu.

Nak dekat ni, banyak soalan saya tanya kawan2.
Even small things like--
Waktu teran tutup or buka mata? (Utk elak red eye/ urat mata pecah darah)
Mulut kemam or mcmana? (Utk elak muka 'terbakar')
Saya tanya soalan begini sbb asyik2 org ckp pasal jangan angkat punggung, dah tahu buat apa nak tanya lagi kan?

Sama juga nasihat yg semua org tahu-- makan kurma and minum air zamzam before bersalin. Mmg dah tahu dari zaman nenek, so tak perlulah saya tanya lagi.
Jadi soalan saya,
Before masuk labour room apa makanan yg kenyang n bagi tenaga? (Salmon, telur)
Masuk labour room, apa boleh makan? (No food, air je)
Kalau tak makan langsung? (Nanti tak larat nak push. So kalau nervous or tak lalu pun, kena makan)

Itulah kisahnya.
Btw, my baby pout during my 38w ANC.
Belum keluar lagi dah pout.
Kemain kau, nak. Haha

2 comments:

  1. i feel u .hehe.so many to expect tapi turn out dalam labor room lupa segala tips.haha..insya allah,doa yg baik2 ,come out pun mesti yang baik2.i doakan u selamat bersalin baby yang comel dan sihat :)

    FAD

    ReplyDelete
  2. FadMN: haha kannn? Now gigih I mtk tips here n there, nanti panic semua lupa. Kena tulis ni haha. Thank you so much for the doa dear.

    ReplyDelete