Monday, March 28, 2016

PREGNANCY CHRONOLOGY

Suddenly rasa nak blog about my pregnancy. I am already di penghujung 6 bulan.
1hb ni dah 7 bulan genap insyaAllah.

So, since I don't write about my pregnancy journey since the very beginning, elokla tulis di sini, boleh jadi kenangan. Baca balik in the future hehe.

Part 1:
I found out that I'm pregnant when my husband and I were in Portugal
(Last holiday destination, the 10th city)
Demam, badan rasa lembik, wpun holiday pun dah tak kuasa nak jalan.
Pastu bila fikir balik, it has been 2w tak period.
My husband told me.. cuba buat pregnancy test.

So we bought one, Clearblue digital.
Lama pulak the digital hourglass tu berpusing.
So aku ni duduklah dkt toilet bowl (sbb malas nak flip the device byk kali) tgk jam agak2 2minit.
Bila tengok je--- Gravida 3+
(Laaaaaaa bahasa depa la pulak!)
Jadi kerja pulak dalam toilet tu aku google translate. Haha
Bila google, maksud Gravida = PREGNANT!


Tak tahu nak rasa apa time tu.
Sbb mmg niat nak baby as soon as habis masters, but not that soon.
Bila keluar toilet je, I told my husband "I think I'm pregnant"
Bergenang mata husband I,
"Betul ke?? Ish u jangan main2. Betul ke??"
Sebak pulak tgk dia berkolam airmata.
Maklumlah, dia mmg nak baby, but terpaksa ikut merancang sbb berkahwin dgn perempuan yg ambitious mcm aku ni. Haih la. Haha

Nak dijadikan cerita, dahlah baru tahu pregnant.
Balik tu, kitorang sesat cari jalan nak balik hotel.
Ditakdirkan, hujan lebat membasahi bumi Porto.
Sebak tgk husband yang tak tahu cara nak protect saya from the rain.
But tak boleh buat apa, sbb kami di pedestrian walk jalan besar, mmg takde tempat berteduh. Maka, sama2 lencun dibasahi hujan rahmat.
Quite a memorable moment for my husband and I :)


Part 2:
Kami pulang ke tanahair for good in November.
After dah settle sikit, we made an appointment with an obgyn.
Clearblue ckp 3+ so I assumed 3-4weeks la.
Bila scan rupanya dah nak masuk 8weeks.
Laaaa patutlah demam bagai.
Muntah sekali, but I thought sbb bau tahi kuda at one of the tourist attractions.
Alahan?
Just tak tahan bau udang kering, bau my own perfume and his (so tukar perfume la jawabnya)
Hidung tersumbat and suka tido.
Basically tu je kot alahan.

Part 3:
When I was 3m pregnant, obgyn ckp ada fibroid 5cm.
So ayat dia "U hv a fibroid. Usually this will cause miscarriage as the fibroid will push your baby"
Luckily I am a straight fwd kinda person.
So tak ambil hati pun.
I just ckp dgn husband... just tell his mother (only his mother) that I'm pregnant.
I don't want to get overly excited, semua org tahu, if jadi apa2 nanti sedih kalau org byk soal.
Kan?

Part 4:
Masuk 4 bulan dpt perkhabaran lain pulak.
This time-- placenta previa.
Partially close the laluan.
"Maybe if it stays this way, you might want to consider C-sec"
Ok thanks. For the v first time, mmg panic. Tak tipu.
However, I am extremely thankful sbb Allah izinkan I survived my first trimester.


Part 5:
Pergi 3D/4D and detail scan.
Made an appointment with a sonographer.
Session was scheduled at Pusrawi KD.
Sonographer kata, high chances that it's a girl!
Yahoooooo!
Too bad husband tak dpt football buddy. Lol

Part 6:
Nak minta second opinion pasal placenta previa tu (Dah dgr the word c-sec baru panic. HAHA)
Pergi Tropicana Medical Centre jumpa Dr. Nurhazinat.
Surprise, surprise.
Placenta dah naik (yay!)
But dia swap kedudukan dgn fibroid, but ok la.. fibroid tu tak tutup laluan pun.
Memandangkan hati gembira, my husband and I decided to continue dgn Dr. Nurhazinat.
Checkup semua sambung dgn dia.
Nak bersalin pun plan dkt Tropicana je sbb dekat dgn rumah.

***
Fast forward.. now, dah nak masuk 7months.
Tiba2 obgyn kata baby breech.
And again, frasa yg paling pantang didengar... 'mungkin kena c-sec' tu akhirnya keluar dari mulut my current obgyn.
Since my mother is a medical doctor, I asked her.
She said, "too early for ur obgyn to talk about d possibility of csec. Baru 6 bulan lebih, normal la baby breech lagi. Sbb tu saya kata, new hospitals are like that"
Ok thanks bonda, not helping at all haha.
Biasalah doktor lama, mmg sceptical sikit dgn hospital baru.
Dia suruh mintak second opinion.
(Berapa kali 2nd opinion daaaaaa)

Hujungnya skrg ni I dah jadi perempuan confuse.
Ada kawan suruh jumpa Dr Idris, Pantai.
But I taknak anak lahir di KL, nak Selangor.
(Anak kelahiran KL paham kenapa lol)
Ada kawan suruh try Dr. Ummul, Hospital Umra.
(But banyak juga review yg ckp Umra 'suka' csec. Plus Umra ada ke blood bank if ditakdirkan aku ni bleeding ke apa sbb fibroid tu? Hurm)
Or should I just proceed with Tropicana at least until 36w, and decide masa tu?
Or will it be too late to change obgyn bila dah 36w?
Eh merepek apa ni.

But anywaysss
If you any suggestions, let me know ya?
Xx

Saturday, March 19, 2016

MALAYSIA WEDDING VIDEOGRAPHER

Hallo!
Are you on a budget...?
...But do you still feel the need to have someone to at least film your special moments on your big day?

SPECIAL PROMO
(Only for MARCH - JUNE 2016 events)
RM1500 per event
RM2800 for two events
add RM600 for bloopers

Email: fadjuffa@gmail.com


SAMPLE VIDEO FOR WEDDING:
https://vimeo.com/35557271

Tuesday, March 8, 2016

I'M PREGNANT

Hello,
Lama tak update blog.
I am now 6 months pregnant.
Alhamdulillah.
Dah 6 bulan baru nak sembang. Haha

Lama plan sebab banyak komitmen.
Dah habis belajar haritu baru boleh fikir nak proses anak.
Seriously I don't care about people telling me tak elok plan and what not.

I know myself best.
Kerja saya bukan 9-5 on weekdays.
Kerja tak tentu masa, cuti tak tentu hari.
Husband pun kerja til 1-2am almost everyday.

I promised myself to obtain my journalism MA before proses anak.
I know some of you might think-- alaaa ada je kawan yg pregnant, anak 3 boleh je sambjng masters.

If they did well-- salute. They must be extremely intelligent.
If they didn't-- bukan sebab tak pandai, tapi selalunya masalah pembahagian masa, and of course coping with morning sickness, confinement, etc. Ada yang sangkut/fail, bukan sebab tak pandai, tapi faktor2 yg saya nyatakan.

Again, I know myself best.
I'm a Type A. I don't settle for 'not so bad' or 'close enough' or 'ok laaaa. at least pass'
Mengenali diri sendiri, dengan konsep ukur baju di badan sendiri-- mmg tak boleh nak bahagikan diri untuk 2-3 komitmen besar at a time.

I submitted my dissertation in August 2015.
Right after submission, baru la fikir buat baby. Huhu
My husband and I went for a long holiday, 40days to 10cities.

During our stay in Portugal, I fell ill.
Demam, lembik badan.
That's when I found out that I'm pregnant.
September, right after submission dah lekat.
Not so sure though, baby UK or baby Greece.

Seronok bila dpt tahu pregnant.
Dan paling seronok sebab dapat tahu kebesaran Allah SWT.
Honestly, Im not ashamed to tell my friends that my husband and I banyak 'mengelak'. Boleh kata....once a month je 'project' kot hahaha.
We made a pact not to use contraceptive pills, injections, so planning naturally is a way to go. During our 15-month stay in the UK, we kept ourselves busy, had fun outdoor, so balik rumah terus tido, like literally sleep. HAHAHA


But then again, semua ini kuasa tuhan.
Bila saya betul2 bersedia utk menimang cahaya mata, Dia beri.
Sayangnya Dia kepada saya.
Menunaikan permintaan dan perancangan saya.
Kawan2 ada yg ckp "You are very lucky, you get everything you want in life.. on time!"
I tell them, "I am not always lucky. I don't parade my problems and sorrows."
Itu je.


Ps: Will update about checkups, obgyn, supplement, etc in the next post!