Thursday, May 26, 2016

VAGINAL SWAB & PELVIC EXAM (37 MINGGU)

So, I had my first lesbo moment yesterday HAHA
Finger-f by a lady! HAHA jk.
It's normal for all pregnant women utk 'diseluk' when u're 37w pregnant.
It was a quick procedure.
Personally, it's not painful at all, maybe because my obgyn has skinny fingers HAHA
So sila take note kalau obgyn anda sejenis gebu. Lol

It's not painful, BUT mcm malu2 sikit.
Haha dah la siang hari, in broad daylight, tiba2 siap ada lampu suluh.
Luckily mmg clean-S down there. HAHA Penting ya. HAHA

Btw before the pelvic exam, my obgyn performed vaginal swab.
Yang tu tak guna fingers, guna speculum.


For pelvic exam, obgyn inserted two of her fingers hingga pangkal rahim.
It's to determine whether you have short/long laluan.
Lepas tu untuk determine if your cervix longgar or too tight.
Daripada selukan itu, dia akan tahu baby mudah lalu atau tak-- obgyn akan refer juga berat baby.
During the antenatal checkup yesterday, my baby was 2.9kg.
So dia kata if baby 3.1-3.2kg by 39-40w, just nice.

I tanya obgyn, how to determine if susah?
She said kalau wanita laluannya panjang,  too tight, baby besar sgt-- selalunya dia risau if bahu tersangkut ke apa.
But anyway, walaupun dia ckp kepada saya my laluan and baby size just nice, but she said-- kadang2 yg berlakunya emergency csec adalah perkara yg any obgyn susah nak determine, iaitu kuasaNya.
Contohnya, cervix dilation stops half way and pelvic tak buka enough baby tak boleh lalu.
So yeah, still kena mentally prepared if ditakdirkan begitu.
Ok sekian.

Love,
Y

Thursday, May 19, 2016

9 MONTHS! ALHAMDULILLAH

Hari ini dah masuk 36 minggu.
Secara rasminya, 9 bulan.
Tak sampai 3-4 minggu lagi nak bersalin.
Nervous yang amat.

I had my antenatal checkup on Monday.
Terkejut juga blood pressure naik sikit.
The reading was 150/100.
Obgyn tanya "Awak stress ke?"
Me: No
Obgyn: Banyak makan high cholestrol food? Lamb?
Me: No, I don't eat lamb at all. Garam in food pun saya control.
Obgyn: Ini mesti overthink.
Me: Most probably.

So, my obgyn gave me cuti sakit 3 hari untuk berehat.
But next week kena datang untuk V-swab n pelvic test.
Awal2 dia dah beritahu akan 'diseluk'.
Maka, tahulah saya apa preparation yang harus dibuat.

Yang pertama, haruslah pastikan kebersihan di tahap maksima haha
And secondly, kemas beg hospital!
Just in case kena masuk wad terus LoL.


Wednesday, May 4, 2016

SMALL BABY?

Seriously, I don't eat for two-- because that's a myth.
I eat healthily and til now, at 34 weeks pregnant, I gained around 16 kg only.
I eat rice, all sorts of protein, vege, fruits--- everything in moderation.
Takdela melantak sampai naik 30kg.

Cuma yang menghairankan---
Kalau ikut Apps 'What To Expect', at 34 weeks pregnant, my baby should weigh 2kg.
Bila pergi antenatal checkup yesterday, she's 2.1.kg.
So I was like, "Ahaaaa good! Lebih kurang!"

Dah habis scan, tiba-tiba obgyn cakap---
"Your baby is quite small. You have to drink more milk, if not nanti kena c-sec"
Aku macam-- WHAT??!!!
Apa yang small nya?
Motif c-sec?

I think this is the third time she mentioned the word c-sec.
Rasa nak tukar Obgyn je!
Tapi dah 34 weeks.
Nanti good Obgyn lain taknak terima dah.
Urgh.