Sunday, December 9, 2012

ADULT PSORIASIS? ADULT ECZEMA?

Hello ladies,
Hollywood celebs revealed they have psoriasis/eczema.
Kim K n Britney Spears. 
It's like a campaign or something so sufferers tau they're not alone like ---hey! Celebs arent perfect either. They're just like us... 

So ya, if ada yg nak tanya pada saya, i am willing to share.
How i suddenly got it a few years back and how i deal with it.
i dont mind sharing.
sebelum ni pun kaki saya mulus licin.
cuma tuhan beri saya ujian di usia 20-an.
pada mulanya rendah diri.
lama-kelamaan saya redha.


*sejak lahir- 25 tahun*
*kaki mulus dan licin, tidak allergy kepada apa2*

nama pun adult psoriasis, adult eczema .... mmg la dapat waktu dewasa kan?
waktu kecik takde, mmg sikit pun tak allergic.
buat la apa pun, makan la apa pun!

bermula dengan my toe pada around 8-9 years ago.
kemudian di ibu jari kaki hilang...merebak pula ke tapak tangan saya.
di celah2 jari pun ada. pedih betul! macam papercut.
it's scaly (mcm kulit kering la, tapi lagi teruk sbb gatalnya smapai ke dalam)... 
malu pun ada jugak.
dua tahun lalu dia bermula di kedua-dua belah kaki :(
di tangan Alhamdulillah dah takde.
psoriasis/eczema flared up waktu stress.
nasib-nasib. taktau bila dan bahagian mana yang kena. 

kadang2 ada yang jahil mengeluarkan kenyataan "muka licin, tapi kaki buruk"
...choppp! kalau ada kawan kita kena resdung, hidung-mulutnya habis hilang 'dimamah' penyakit itu, adakah kita akan mentertawakannya?  tidak kan?
...kalau kawan kita ada penyakit kencing manis, kakinya dipotong adakah kita akan mentertawakannya? tidak kan? 
...atau if kawan kita menghidap breast cancer and she has to remove oen of it, will we laugh? NO!!!
kerana itu penyakit.
nampaklah mentaliti tahap cetek apabila menghina penyakit orang.

satu hari nanti, lambat laun--- semua orang akan sakit.
be it sakit dalaman atau nampak di luaran.
bersyukurlah sementara tuhan masih belum beri penyakit padamu, jangan dihina penyakit orang lain.
so to those who do not know what is proriasis and what is eczema, dont simply laugh.
so u fool, better not to to say anything and nampakkan kejahilan sendiri.
it's shallow to disgust.
fyi ---
it's not contagious.
it has got nothing to do with hygiene.
it's in the sufferers' blood.
it can't be cured, but i can be controlled.

it's been a year saya mendapatkan rawatan di DEMC bersama Dr. Noraziah Abdul Kadir.
and she's the best so far!
bayangkan sejak mula kena i think dah berpuluh-puluh doktor saya jumpa, tak baik2 pun.
Alhamdulillah dengan Dr Noraziah, tidaklah melampau2 psoriasis dan eczema ku.
syukur alhamdulillah.

Nak tanya apa-apa, jangan malu jangan segan. 
Saya sedia menjawab dan berkongsi :)

HUGS


9 comments:

  1. Sis, sy pon penghidap psoriasis. last year bru dpt tahu sy ada psoriasis. ingtkan allergy biasa jer. Sis pakai ubat ape?

    ReplyDelete
  2. i pernah kena last year dari feb-oct
    masa stress buat thesis
    teruk jugak tangan kiri kena
    dari jari kelinking, jari manis, jari hantu sampai tapak tangan dekat jari telunjuk
    masa tu org tengok kat tgn buat muka jijik.
    sedih perasaan masa tu

    ReplyDelete
  3. lovehatelove: dear, specialist yg prescribed :) banyak sgt sgt ubat dia kasi. yg makan, yg sapu, yg rendam... mcm2. alhamdulillah.

    huda:iyeeee waktu uitm i kena dkr tangan juga... waktu exam menangis sbb each paper ada sampai 5 essays :( now alhamdulillah dah ok. tgh control yg dekat kaki je.

    ReplyDelete
  4. hi yuyu,i pon dpt adult eczema 2 years back..rs truk gile n mcm2 dh cuba..still have that problem..until now dia tak cure habis..btw,bole u bgtau ubat ape u mkn for eczema?thanks!

    ReplyDelete
  5. munirah: i feel u... dah la frankly, gatal gila. emotionally rasa tak confident... i jumpa dr noraziah, specialist at demc... mmg berjaya. my main ubat is prednisolone tapi kena doctor prescribed...

    ReplyDelete
  6. Hi Yuyu.

    I've eczema too!! It starts dekat kaki, then peha. After like 6 months stop kena dekat my left finger now da merebak to my palm. Kaki now I just consume vit c untuk hilangkan scar. My wedding is on May'13. I tried many specialist, medicines semua just for tahan gatal.
    What I found recently I tak boleh makan ayam and telur and of course seafoods.

    Ayam if I makan OMG! esok confirm tumbut bubles air dekat tangan. geram asyik nak pecahkan je.
    Now what I did I makan zrytec and if tak tahan I take steroid (not recommended).

    Ayam kan inject so thats why I kalah with it. Yesterday baru makan KFC now I telah 3 bijik zyrtec. Anyway I'm thinking to meet your doctor.
    p/s :prednisolone will make my whole body/ skin soo dry. I tak suka.

    ReplyDelete
  7. linna: i can relate... dia mmg pindah2... scaly and gatal. exactly steroid jabs will cause u moon face and long term akan menyebabkan masalah to ur liver and bone. but anyway, seek for treatment dengan dr noraziah abdul kadir jailani of DEMC.... per treatment cost u rm100-rm300... once a month je jumpa pun ok...

    ReplyDelete
  8. hai..i nak share most natural product for skin & eczema problem..its MooGoo product..usually eczema cream yang doc prescribe contains steriod..if pakai hari ni, esok baik..then next week akan dtg semula..but now when Moogoo invented i dont think twice to stop all treatment with steriod base cream..insyaallah..

    ReplyDelete
  9. Omg, ive been suffering eczema since i was small...

    Ive stop visiting any specialist, because my body has experince too many side effects from all the ubat...years of medication can really take a tol on your body...anyway the last 5 years ive been cotroling my eczema by controling my food..i avoid anything that triggers is..alhamdulillah it has worked wonders...

    No more ugly skin, and no more medication....
    Dear, dont apply too much steriod cream...one day, ur skin can turn( thinning of the skin from steriods)

    ReplyDelete