Tuesday, March 8, 2016

I'M PREGNANT

Hello,
Lama tak update blog.
I am now 6 months pregnant.
Alhamdulillah.
Dah 6 bulan baru nak sembang. Haha

Lama plan sebab banyak komitmen.
Dah habis belajar haritu baru boleh fikir nak proses anak.
Seriously I don't care about people telling me tak elok plan and what not.

I know myself best.
Kerja saya bukan 9-5 on weekdays.
Kerja tak tentu masa, cuti tak tentu hari.
Husband pun kerja til 1-2am almost everyday.

I promised myself to obtain my journalism MA before proses anak.
I know some of you might think-- alaaa ada je kawan yg pregnant, anak 3 boleh je sambjng masters.

If they did well-- salute. They must be extremely intelligent.
If they didn't-- bukan sebab tak pandai, tapi selalunya masalah pembahagian masa, and of course coping with morning sickness, confinement, etc. Ada yang sangkut/fail, bukan sebab tak pandai, tapi faktor2 yg saya nyatakan.

Again, I know myself best.
I'm a Type A. I don't settle for 'not so bad' or 'close enough' or 'ok laaaa. at least pass'
Mengenali diri sendiri, dengan konsep ukur baju di badan sendiri-- mmg tak boleh nak bahagikan diri untuk 2-3 komitmen besar at a time.

I submitted my dissertation in August 2015.
Right after submission, baru la fikir buat baby. Huhu
My husband and I went for a long holiday, 40days to 10cities.

During our stay in Portugal, I fell ill.
Demam, lembik badan.
That's when I found out that I'm pregnant.
September, right after submission dah lekat.
Not so sure though, baby UK or baby Greece.

Seronok bila dpt tahu pregnant.
Dan paling seronok sebab dapat tahu kebesaran Allah SWT.
Honestly, Im not ashamed to tell my friends that my husband and I banyak 'mengelak'. Boleh kata....once a month je 'project' kot hahaha.
We made a pact not to use contraceptive pills, injections, so planning naturally is a way to go. During our 15-month stay in the UK, we kept ourselves busy, had fun outdoor, so balik rumah terus tido, like literally sleep. HAHAHA


But then again, semua ini kuasa tuhan.
Bila saya betul2 bersedia utk menimang cahaya mata, Dia beri.
Sayangnya Dia kepada saya.
Menunaikan permintaan dan perancangan saya.
Kawan2 ada yg ckp "You are very lucky, you get everything you want in life.. on time!"
I tell them, "I am not always lucky. I don't parade my problems and sorrows."
Itu je.


Ps: Will update about checkups, obgyn, supplement, etc in the next post!

3 comments:

  1. Tahniah sis..semoga kandungannya sihat dan baik-baik je :)

    ReplyDelete
  2. Agreed on x tunjuk prob and sedih. Kalau org2 lain tau kita sedih pun, apa je kita dpt?

    Apa pun, naik bulu roma aku bc entry ni! Tc babe!!Happy for u and juffa!

    ReplyDelete
  3. Fana: thank you dear!
    Dura: kannn. susah sedih simpan je.. if bgtau pun bukan semua org genuinely care, jadi bahan gossip je nanti

    ReplyDelete