Monday, March 21, 2011

THE VOTED CINCIN!

**entry ini hanya berniat utk share**
**tiada harga tepat berkenaan cincin saya**


Huhu sorry, tak boleh upload gambar lagi.
Tunggu my big day naaaaa.
Cincin I biasa-biasa je.
Anyway, my ring adalah hasil ciptaan sendiri.
Wahhhhh dengar mcm meletops je kan?


I'm obsess reading the 4C.
And I have a classic specific mounting/casing in mind.
A minimalist-- saya suka solitaire tanpa batu kiri-kanan.
I believe, plain band makes the stone stand out better.
But bukan yang pipih sgt, sbb nanti mak mertua lambung, ringan melayang pulak.bising.
Bila ada batu kiri kanan exclusivity solitaire yang seketul tu dah gone.
Just my 2cents.


So, where I bought my diamond?
Ok, mmg sukar dipercayai coz this jeweller is not really my favourite pun.
But mum is a regular customer tho.
It's HABIB. Ya, habib je bukan tiffany&co pun.
Saya tak beli hearts on fire, saya beli GIA cert diamond.
my mum senyum, mak mertua pun senyum.
Sebab mak-mak mmg suka habib, kan?


Haha kalau pi kedai dia, 0.3ct pun rm4k kan?
However, kena igt GIA tetap GIA.
Buat apa beli mahal2 sedangkan kedai lain boleh offer 0.3ct for only 2k.
Habib punya GIA diamond jgnlah beli hari2 biasa.
Overprice!



Tapi syukur, saya sangat bernasib baik.
I went to habib fair at midvalley on Valentine's Day.
gatal2 pi tengok.



Waktu tu, tgk 0.4ct++ around rm7k (plus minus) macamtu.
(Diamond je tu,without ring lagi. Sentaplah kan sbb sblm ni dah janji pada diri takmo beli cincin rm8k dah...)
Skali tgh sembang2, suddenly SA tu ckp "harga promo..."
I was like, "ada harga promo ek?, igtkan yang dah dkt price tag"
Pastu dia calculate dia cakap, u punye RM*toot*?
Aku mcm terkejut! Almost half price dari tag price.
So dgn senyuman besar I pujuk my fiance waktu makan dkt alexis.
Fiance ckp boleh, but lepas ni dia takmo dah I dok jenguk kedai sana-sini pastu sakit hati if ada murah.
Surprise!!! Dia setuju beli.
I yang tengah teruja terus promise! Hehe



So we bought the diamond :)
SA kemudian keluarkan one huge box for me to pilih casing.
Hurmmmm walaupun dipujuk, tetap tak berjaya.
I ni spesis degil;-- I want what I want.
Walaupun offer dia sgt memberangsangkan.
Casing plain yang nipis rm350 je ok?
Yang ada batu kiri-kanan pun jadi rm890 je ok?
Yang berat tapi plain seperti yg I mahu rm870.cuma kakinya tidak seperti yang I nak.
So, I pun tak tergoda, I walked away with my loose diamond.
Sampai rumah taktau nak simpan macamana! Takut hilang batu secotet ituuuuu.



Maka usaha cari casing terus diadakan termasuk jeweller jenama lain.
Ada saya jumpa di wah chan tapi quote saya sampai rm1100.
Bila I ckp habib quote 800 sumthing dia kata "itu promo maaa"
So, jgn haraplah I beli 18k at rm1k!
I pegi tomei,d&p, love&co, my diamond, smue la :)
Hahah yang lawak tu, d&p lagi verangan.
Platinum I fahamlah dia charge rm3.6k for the band.
Tiba2 casing white gold dia feeling quote rm2.5k!!
Hahaha dia taktau I sudah tau average price kot.
So jgn pi d&p! (Beli casing, mcm beli cincin siap with ccommercial stone)
Tapi if korang byk disposable income, silakan.



So, akhirnya?
At last I jumpa!!!
Dkt mana? Habib, curve!
Pelik kan? Lain outlet lain casing rupanya.
So rezeki I, design yang I nak sebijik tu mmg ada dkt curve hahaha
Not much of a deisgn pun, cincin I plain je.
Cuma kaki cincin tu yang penting + ring tebal n berat.
With all my heart, ecccehhhh, I pun bg diamond I kat dia, a few days later :)
Hati rasa gembira. Syukur.



See, moral of the story, go hunt for ur dream ring!
Saya dapat yang saya love dgn harga yang sederhana dan mengelakkan pembaziran.
It's not necessary to buy readymade ring.
Jgn dlm hati berkata "lebih kurangla" atau "boleh lah kot" no-no-no!!
Biar dalam hati u berkata "this is my perfect ring!" :)
With the same carat size + ring weight, GIA diamond readymade ring yang I recce, tanya-tanya paling murah RM6200.paling mahal? Yang international brand.Tepuk dahi!
I got it for a satisfying price. Syukur.


Hati gembira dpt cincin idaman tanpa membakar poket fiance.
I'm now a proud fiance.
A proud going to be wife.
I'm blessed.
Alhamdulillah.



Ps: SA ckp nanti ada lagi Habib fair di Alamanda bulan June tak silap I. Grab your favourite-value buy GIA there! Go get it girls!

13 comments:

  1. u must be very happy dear..!! cepat upload pics okeyyy.. teaser2 pun cukup la mesti chantek..!! :D


    meow~
    http://reneemeowwedding.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. haha diamond and platinum mmg kaki kelentong. hari tu i pn kene gak kat MV d&p. tp i tak layan muka dia bengang je.hahaha.

    tahniah ;)

    ReplyDelete
  3. Mesti gempak nok ur cincin. I pulak silap beli awal awal. Tak ada feel yes this is the one pun. Menyesal gila sampai sekarang althought it is a ruby ring. Bought dekat D&P pulak tu. Haishh nyesal tak sudah ok tapi apa apa pun hepi for you. Siap design sendiri lagi. Wahh class gitu

    ReplyDelete
  4. i nye all 3 cincin-risik, tunang and kawin, semua from Habib. :) kalau pergi time2 sale atau certain2 days, dorang ada harga promo, ada discount. anyway, glad you've found yours. worth the long survey.

    ReplyDelete
  5. hey korang! thank you! and i pun nak amik kesempatan kepada korang yang vote haritu! thank you sangat sangattttttttttttt :) hugs

    jooleata: thank yousayang!

    renee meow: awakkkkk teaser pun segan. biasa2 je yang, simple band :)

    lisa: kan??? muka layan kita macam tak ikhlas. dahlah overprice, ada hat nak kelentong.

    ReplyDelete
  6. ainee: if awak dah beli janganlah regret. walaupon d&p service nan hado, but ur ruby ring must be very pretty. nanti anniversary u get another one k love?

    merah jambu: thanks awak!

    izyan: mmg puas hati sbb mak-mak kedua belah suka....

    ReplyDelete
  7. Glad that you've finally found your ring :). Habib Alamanda is having their sale right now, I just got back from Alamanda. Including 10% off for their Hearts on Fire range (jarang gila nak diskaun!).

    ReplyDelete
  8. miss X: cincin kawen tu tunjuk pix nye masa dah selesai majlis semua, baru la best. kalau skang, x surprise lagi...

    ReplyDelete
  9. lunda: HOF ada sale? wowwwww! buatlah entry review yang. so can share with bride-to-be yg tak beli lagi. boleh dorg serbu alamanda!

    reen: ok sayangku~ ;p

    ReplyDelete