Wednesday, November 23, 2011

WEDDING BUDGET!

Before i start with any sort of review, let me share with u wedding basics--- cash aka budget.

Mungkin ada yg rasa nikah di rumah adalah jauh lebih murah. No-no-no.

First n foremost, buat survey-- an in depth survey.

Utk NIKAH gorgeous di rumah:
khemah transparent 3pcs + cantik chairs RM2k
Catering sedap 300 X rm20 RM6k
Pelamin cantik rumah RM5k
Favors RM1k
*sikap org kita yg segan kalau sedara or kawan nak dtg rumah, maka akan spend on:
Bilik pengantin RM3k
Bagi rumah nampak senonoh sikit dlm sedar tak sedar (carpet/new paint/ curtain /furniture) RM5k
Etc RM1k
TOTAL RM23k

Betul tak? Do u know lebih jimat kalau tak buat di rumah? At the same time meringankan beban org tua. Dan tak penat :))



Renung-renungkan.....

Ps: puas kira, sbb tu saya tak buat di rumah.

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

10 comments:

  1. I tak buat kat rumah sebab lepastu penat nak kemas. Haha. Lagipun rumah kecil ke. Bukan banglo or semi D. Kesian orang bersesak2 nanti :)

    ReplyDelete
  2. botol jgk ekh..tq puan yuyu...
    bila terpikir-pikir..byk nak guna duwet,klu buat kat umah..huhu

    ReplyDelete
  3. wah... bleh tolong jadi penasihat bajet la begini. yeppa yeppa.. get it sis!!! thanks for this tips. cepat updet lagi. come on come on!!

    ReplyDelete
  4. I buat kt rumah tp bajet xdela mcm u bgtau tu. So far bajet ok. Imam yg akan nikahkn i nanti x galakkn buat kt masjid/surau sbb dia kate nnti perempuan x tutup aurat dan ada yg bkn dlm keadaan suci. Dia xnk tanggung. Huhu so terpulangla kan :)

    ReplyDelete
  5. btul...insyallah untuk nikah, i akan wat di masjid shah alam..dlm masjid ni disediakan bilik yg besar n selesa utk majlis nikah..x perlu fikir bilik pengantin, khemah,mini pelamin dll g..yg penting kite sudah sah menjadi sebagai sebagai suami isteri lebih afdal..xper lu malu kalo jiran atau saudara ckap ape..yg penting kite buat sesuatu ikut kemampuan kita...

    ReplyDelete
  6. i buat kat rumah sbb parents punya permintaan. insyaAllah rumah laman rumah cukup luas utk cater tetamu :P

    and i rasa lagi jimat buat kat rumah sebab kat kampung i masih gunakan konsep 'rewang'. kalau catering memang lebih kurang je budget dengan majlis kat dewan

    ReplyDelete
  7. bilik pengantin tuh maybe leh kurangkan lagi if the wedding planner baik hati include kan in the package rias bilik sekali. tp all in all lebih kurang la.. cumanya letih la buat kat rumah kene kemas banyak pastuh..hehehe..

    p/s: i saw u at charles n keith @ the curve 3 weeks back..nak tegur cam segan..haha but hi!

    ReplyDelete
  8. kalau outside KL, rasanya kalau buat di rumah masih boleh berjimat sebab pelamin murah, makanan & khemah masih rewang or AJK masjid...
    cuma x dapat yg grand2 sangat la... bagi saya buat dirumah yg x dapat ditukar ganti adalah kenangan masa buat persiapan, saya walau dah setahun masih rindu & terasa meriahnya setiap kali masuk ke bilik pengantin yg dulu...

    Tahniah yuyu on your wedding... your blog is first blog i buat rujukan for my wedding, banyak info berguna... x sabar nak tgk wedding pic you yg cantik2 :)

    ReplyDelete
  9. yuyu i follow u tau..mase i nak beli cincin tunang n risik i follow ur blog je pon dah dapat 1cincin idaman..sekarang i tgh nak mintak cincin half eternity for wedding macam u jugak :)

    ReplyDelete
  10. buat kat umah pelamin boleh tatap lame2..sayang ooo fresh flowers tu bayar mahal tp kene buang in a few hrs..hehe i buat kt umah nas great idea ckp bila dah puas tatap baru call drg n bukak pelamin..i pun tunggu sampai seminggu laa sampai bunga jadi potpori hehe

    ReplyDelete