Saturday, June 15, 2013

BALI FOR HONEYMOON?

Hello ladies!
Ok sorry, tak buat review pasal japan, korea bagai terus nak review Bali kan?
Why Bali?
Bali is a great spot for honeymooners; i mean ambiance wise & budget wise.
At the mo, i do not wish to do any review on Japan since it is another side of honeymoon--- bonding was like; always stay together to catch subways atau anda akan sesat di dalam lautan manusia! haha

So, i've been to Bali a few times. But last month was my first time with hubby :)
Harga tiket AA dapat murah jugakla... RM360 per person.
Denpasar Airport sebelah laut/pantai.... cantik :)






Since tickets tak mahal sangat, kami bersetuju to spend on accommodation  We stayed a Melia Bali, Nusa Dua. Sgt sgt private! (For honeymooners we definitely do not need a busy streets, taxi honks, with lots of drunk peeps aite?). We were treated in a truly welcoming Balinese way. All staff were so helpful. Staying in Villa 3 for 4 nights was indeed a wonderful treat. Melia Bali is a huge hotel set in a beautiful landscaped garden. Melia Bali ada it's own private beach... wallah! The hotel sgt sgt amazing! Breathtaking!







 bila malam menjelma... sgt romantik!


SUPIR?
Whatsapp Pak Isme at  +6281338614174
Harga sangat reasonable.
Rp350k for one whole day (usually dia amik saya 8pagi, balik 10 malam)
Kalau Pak Isme tak available dont worry, he has other supir friends :))


HALAL FOOD?
Bali ni 90% Hindu... so walaupun percakapannya macam typical Indonesians, the food are not any close to what kita makan di Jakarta dan bandung. Di Bali khinzir dan katak adalah makanan yang normal bagi mereka. Jadi anda perlu SANGAT berhati-hati bila tiba bab makan.

Wong Solo - located in Kuta. Sama je macam yang dekat Bangi tuuu! janji sodap dan halal! sekali makan our currency around RM30 (2 pax) ok la... murah.





Rumah Makan Rindu Rasa - in Nusa Dua. Serves yummy Nasi Padang... RM40 (2 pax). seperti biasa, bila makan Nasi Padang, amik lauk yang nak makan je. Yang takmau makan, jangan sentuh ye.




Jimbaran seafood - ok yang ni mahal sikit...RM300++ (2 pax) sbb we all makan kaw2!! termasuklah baby lobster!! :)) .. kira ok la. puas hati.




MUST GO PLACES?
Nusa Dua - The private beach & beautiful landscape. if u love watersports, Nusa Dua is the place!
Kuta - The markets, crowd, & the very cliche Hard Rock Bali. Discovery Mall.











Tanah Lot- Witness the Balinese rituals, huge waves & the so-called floating temple.







Uluwatu - The cliff, temple. breathtaking!






Tegalalang Padi Terrace - padi bukit yang sangat menenangkan. jangan lupa makan banan fritter with icecream  & es jeruk :))





Bali Agro Coffee & Tea - di sini sangat panas... kalau ada intention nak tengok proses kopi luwak, nak beli kopi and rasa pelbagai jenis teh (percuma!) bolehlah ke sini.



OTHERS (yang ni kalau tak pegi pun takpe)
Batik painting 
Silver place
Ubud market
Kintamani volcano - amik gambar dari jauh je. and ramai anak kecil menyerbu. hard sell. paksa2 beli.


TIPS YANG SANGAT PENTING:
1) Bersabarlah dan tahan iman di Kuta & Ubud kalau nak beli t-shirt. sebenarnya t-shirt yang mereka jual mahal dan tidak berkualiti. Kalau nak beli t-shirt as souvenir beli di Tanah Lot. Setiap t-shirt packagingnya cantik dan harga pun hanya Rp20k :)) harga keychain/fridge magnet rata2 Rp3-5k.... kalau mahal daripada ni, don't buy.

2) At any market, di kuta mahupun ubud, always remember to bargain more than half. Say a beach dress offered Rp150k, mintak Rp50k... they'll give. Pretend tak berminat if dorg tak kasi harga yang u nak :) kalau depa tak kasi pun just walk off, banyak lagi kedai yang jual barangan sama and boleh beri harga lebih baik...

3) Tinggal di Nusa Dua untuk privacy. Tapi kalau nak enjoy Kuta life, sila tinggal di hotel Grand Inna atau Kuta Paradiso... dua hotel ni betul2 dekat dengan pantai & hard rock. harga pun around RM300 je... Btw, Melia Bali saya dapat Executive Room RM430 via Agoda. :)

4) Kalau nak massage, di Kuta mmg murah Rp50k je... tapi tempatnya comot. dan kalau cuaca panas, hazabla berminyak dan belengas badan! So, kalau nak massage, pegi after 6pm. reccomended place, De Nyuh Spa... spa ni dalam hotel. so mmg proper. harga pun murah Rp85k je :))

5) Janganlah tergoda feeling2 nak private villa, gambar cantik dalam Agoda bagai. Sbb di Bali Villa2 ni terletak jauh, ceruk, nak keluar berjalan2, melepak bagai pun susah, taxi bagai pun hazan. Even the most expensive villa milik BVLGARI terletak ceruk di Uluwatu. hado! jadi, kalau nak sgt villa, amik villa milik hotel... if not tahulah, hazabnya nak romantic konon, jadi scary! ;p

if u have an question on Bali do not hesitate to comment / ask. If  u want me review on other countries i've been to, please let me know. Love yah!



;p

9 comments:

  1. Hi..nice vacay u had...Masa ke Bali ada contact Pak Isme gak lepas member proposed. Tapi dia tak free and bagi assistant supir ni. Kureng sket ngan assistant ni,x experience sgt and x leh rekomen mana tmt mkn/spa yg ok.Mmg kena ngan Pak Isme sendiri baru best. Good la u dapat dia sendiri

    ReplyDelete
  2. very informative. u shud write more lah. esp on other countries as well.

    ReplyDelete
  3. yuyu, i nak tanya... brapa malam yang u rasa sufficient untuk spend kat bali? 5d4n ok tak...ke
    lama sangat? thanx so much.. :D

    ReplyDelete
  4. ah thanks for the tips. insyaallah plan nak celebrate my 2nd anniversary kat bali. insyaallah :)

    p/s : ada blogger cakap muka i macam muka you la haha i takde yg sama pun. kebulatan tu i lg bulat kot :p

    ReplyDelete
  5. dah lama x singgah blog yuyu.. ahh Bali.. a very so-so experience for me and hubby during our honeymoon..sbb ada org kena foodpoisoning and demam..! hahaaa.. btw dear u look so slim now! gorgeous! :D

    ReplyDelete
  6. GREAT REVIEW. keep it up. i yg da pergi Bali pon rasa nak pergi ag :)

    ReplyDelete