Monday, August 11, 2014

PASCASISWAZAH MARA 2014 PART 2

Hello,
Jadi apa yang perlu dilakukan bila dah dapat MARA?

STEP ONE:
They will give instructions, to send in some documents.
- Copies of your IC, birth cert, transcript, offer letter, ssln, e-vetting, medical checkup, etc.
(SSLN & E-VETTING ni sekadar cukup syarat, google sendiri HAHA)



*PENTING
Medical check-up
Paling senang buat di Kelana Jaya Medical Center
Memang paling cepat
In less than 2 hours dah siap
Price: RM220



STEP TWO:
Submit all documents.



STEP THREE:
Within 2 weeks, MARA akan beli agreement via email.
Inilah cabaran yang paling mencabar. HAHA
Kerana perjanjian harus dibuat dalam 5 salinan.
- Beberapa dokumen perlu disahkan Penghulu/Adun/JKKK (Sila ambil tahu)
- Perlukan DUA penjamin
- Perlukan saksi
- Setem hasil untuk perjanjian
(terus ke LHDN, saya ke LHDN Damansara Perdana. Cepat)
(MARA TIDAK TERIMA SETEM HASIL YANG DIMATIKAN PESURUHJAYA SUMPAH)




STEP FOUR:
Submit agreement
(agreement harus binding tape all 5 copies, separately)





Legaaaaaaaa!
Next post: TB TEST

3 comments:

  1. Salam,

    tq for info. sangat membantu. saya pun tengah nak apply untuk study overseas. Just nak bertanya masa awak apply memang dah ada sijil english literacy or after dapat offer baru ambil exam. dan awak apply direct kan. memang kena buat essay semua tu ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello dear,
      saya gunakan gce-o spm, letter from uitm and majikan. memandangkan uni bagi offer tanpa perlu IELTS, maka jimat RM660 tak perlu bayar IELTS. cuba sedaya upaya untuk convince uni supaya boleh waive IELTS. essay yg awak maksudkan personal statement? ha'a kena buat. simple, one page je :) all the best love!

      Delete
  2. Salam, saya ingin bertanya. Sewaktu submit agreement pada MARA memang dia tak beri apa2 bukti pada kita kan? Lepas tu dia akan contact kita ke untuk beri cheque/cash buat bayaran yuran? Saya dah ke pejabat MARA & submit agreement. Tapi proses nya merisaukan saya. Bila saya buat pertanyaan pada kaunter sewaktu nak submit, pegawai MARA bertugas dengan selambanya menjawab "Akak pun tak tahu." Sementara menunggu tindakan selanjutnya dari MARA, saya nak bertanya pada orang dah ada pengalaman sendiri. Thank you layan comment saya :)

    ReplyDelete