Sunday, December 13, 2009

SOLSTISS'S

baiklah... ini la yg telah dibeli mummy X kepada saya, alhamdulillah.... jadi begini ceritanya...

kami ke Euromoda SACC Mall Shah Alam. SALE ok?! (pergi please...) niatnya nak beli beaded chiffon. mmg waktu tgk2 ada satu yang saya berkenan.... saya pun mula mengambil satin in soft pink. maka menjadi kepoh, saya dan mummy X letak la beaded lace atas satin pink itu and rasa sangat cantik! siap konon2 letak atas badan, tengok dari jauh dan pelbagai aksi.... tiba2 SA yg baik hati tu cakap "pegi kat sane boleh bentang tengok betul2, lighting pun better" so kitorang pegi dekat this area yg ada 1+1 seater. maka me and mummy X duduk. duduk jek tara, terpampangla lace depan mata... si SA beria la bentang chiffon beaded on the pink satin.

dalam diam2 me and mummy X bangun pelahan2 tgk the lace and can't focus on the kegigihan SA tu anymore. mulalah sesi membelek... tiba2 nampak satu lace ni. (of all white laces, yg tu paling menyerlah sbb dah terjuntai sikit nampak la design dia"

aku pun dongak ke atas tgk harga.... 680 per meter, discount jadik 450 per meter. tiba2 SA yang bijak itu datang dekat "yg ni mmg cantik! solstiss beaded french lace" cepat jek tangan dia gi bukak lace tu and dengan beria bawak chiffon pink and bentangkan mereka bersama2! saya dah takboleh blink dah time tu (tergoda ok?) but nak cover line i suruh dia bentang both beaded chiffon on pink satin at the same time the lace. memang tak boleh lawan the lace kot!! 88X lebih lawa ok? i buat biase je. mummy X ckp "apsal yg sane kira per panel? why this one per meter?" she said "per panel tu yg japanese beaded lace...lain harga,kak"

knowing Mummy X kalau lagi mintak lagi tak dapat... tiba2 mummy X kate "the lace is so beautiful..." aku nak senyum happy tapi cover2 lagi... mummy X tanya, "u want the lace?" time tu takboleh cover dah, aku senyum lebar! (macam emoticon YM waktu kita log in ;p). si SA menyampuk, "ni dah takde 4 meter dah kak... last piece jap saya ukur" dia ukur ade 1.8 meter jek... tapi aku dah kena rasuk hantu tak peduli! HAHAHHA i told mummy X i can do lace patches, the applique work la kan?

so my mum suh dia kira, 800 camtu... mummy X macam reluctant coz it's only 1.8m. pastu budak tu cakap discount bagi 720, last price.... cadangnya mummy X nak mintak ngam2 700..

tiba2 seorang lady berpunjabi suit hitam with tocang panjang lalu (i rasa the boss that branch la sbb dorg kan cam family business, sanak sedare jugak yg run the biz) she ckp "hello mam, lace for wedding?" my mum smiled "her engagement". the lady asked SA "total? how much?" SA tunjuk 720 pakai calculator. then the lady tarik her ke tepi, so kitorang tunggu la....

tiba-tiba tada!!! the lady cakap "mam, last price for you... 650"

mak i dah tak coverline terus cakap "thank you. couldnt ask for more"

rezeki... alhamdulillah~ so, here it is biase je, taktaula mata uols camane but cantik la kat mata i.... ;p
*please excuse my bad photog skills, can i blame my home lighting too? ...letak kain pun tak rata ;p
*pssstt: i ade instinct mmg strategy dorg waktu kita tgk chiffon beaded then ajak bentang kat area where they put all the beautiful kain lace. kan? ;)

--upload new on kain biru kasik nampak kontra untuk mintak pendapat cik belle--- advise me ya? thanks my dear! *hugs*--- snap malam, lighting rumah kuning, so lace+beads nampak yellowish ;p

20 comments:

  1. woah i really love ur blog!! i will make ur blog as my guidance to hari bahagia i yang tak tahu bila tu =DDD btw nice lace!

    ReplyDelete
  2. HAHA. santek kain u..tak sabar nak tengok jadi baju..beli kat SACC ye. u orang shah alam ke? seksyen bapa dear? im in seksyen 8.

    ReplyDelete
  3. sangat cantekkk okkk!! =) with pink beaded or letak ala-ala pearl tuh mesti super cun punye!

    ReplyDelete
  4. hidaia: huhuhu thanks dear. kita same2 share towrds our big day ya? *hugs*
    nahwal: ha'a beli kat sacc je yang... my house dekat hicom~ ;)
    cik belle: huhu thank you cik belle. my mum kate no need add on dah becos the lace dah ade pearls n labuci on the bunga2. jap i snap gambar the lace on kain satin biru bagi kontra ---upload new--- tell me wut do u think, should i add some more? advise me ya? muahx!

    ReplyDelete
  5. zain tahu why u were in shah alam...

    nak kenyit mata ni...tp tak nampak pula..lol..

    owh so happy for u darling

    ReplyDelete
  6. cantik2... tak tipu u...
    pink pon ok dgn biru pon okk jugaa...

    ReplyDelete
  7. omg the lace looks sooo pweety on the pink kain!! i loike! sgt sweet!

    ReplyDelete
  8. wowwww...good bargain babe!dpt solstiss plak tu..mmg bertuah..i think 1.8m is enuff for u to make baju..the kain pakai plain satin silk pun dh cantik gile!lace itu akan jd sgt outstanding.dun do patches..sayangggg my dear!

    ReplyDelete
  9. zain: huhuhuh u minggu depan kan? i oso know why u'll be in shah alam... hahha *wink*
    riena: thanks yang, biru tu kain my mum... saje je try put on it sbb putih on biru lagi naik, nak tunjuk kat cik belle the pearl beads. hihi
    adwina: hopefully dah jadik baju it turns out good...
    diah: awak.... saya gemok, tidakla kecil molek dan cute seperti awak... if i do baju ntah2 kene sambung kain hehheheh ;p my mum pandai jugak sket2 benda jahit2 ni, dia pon tak suke patches but she said tak cukup sbb tepi kiri kanan bila potong, 0.5m dah confirm takleh pakai. terpaksalah i redha harap2 dressmaker pandai how to do it...

    ReplyDelete
  10. Tak suruh org Euromoda tu call outlet lain ke? I.E Jln Tunku or Kajang?

    Mase I bought my nikah lace with them pon tinggal last piece 2 meters.. They called up Jln Tunku n Kajang tapi takde the same one there. :( Luckily my designer kata leh buat kurung modern dgn 2 meters tu.

    Another option u could go for, ni I dah tgk Syahrir Nurdin buat for my friend.. tangan and upperbody je lace.. bwh semua chiffon..not bad...it somehow turned out nice..kalau I ada gambar I send to u..kasi ur email k? Just to share ideas la kalau u cant have ur baju done with the 1.8m.. :)

    ReplyDelete
  11. okkk..baru nampak.. hihi.. igtkan kosong je lace tuh. ehe. agree with ur mom, xperlu da untuk tambah ape2. 1.8m boleh buat mini kurung/ kurung moden.. em, chiffon with lace tuh cantek x? i suke chiffon, since die mcm soft2 and bole kasi slimming effect tuh. ek, im not sure about this.. better to ask ur designer 1st. on another note, i suke pink colour tuh! hihi. sweet. =)

    mesti u da xsabar kan nak tgk outcome die. wee..i lagik xsabar k. hikhik.

    ReplyDelete
  12. ratey: aiyo darling how i wish i tau. i serious taktau boleh call outlet lain ok??! biasenye i buat camtu kat kedai kasut if the design i like takde size. uwaaaaaaaaaa if only i tau earlier. oh thanks for the thought utk share dgn saye: whpisy@yahoo.com
    cik belle: chiffon beaded tu cantik sbb the kaki lace/ kaki kain pun ala2 bentuk the lace i bought. zam zig-zag... try pegi erumoda sacc mall, chiffon beaded tu warna putih, just layer it w other color satin to get ur fav dress color.

    ReplyDelete
  13. oh i dah check ngn dressmaker 1.8 untuk buat kurung sampai bawah lutut tak cukup... so, dia pun kate best way is buat patches on the chiffon silk. lagipon being an honest dressmaker, she said lace will only make me appear bigger... katenye la kan?

    ReplyDelete
  14. yerps, agree with ur designer. chiffon will definitely give that slimmer effect. sbb lace pon da penuh kan, so thats y kot boleh nampak bigger..

    euromoda sacc tuh memang wajib singgah kalau i jalan2 dekat sacc. hihi. convenient nak shopping2 kain. xperlu panas2 and traffic jam kat kl. hihi

    ReplyDelete
  15. hi miss X, ur kain sgt cantik ok.I love it all!..hurm, seriously i mmg x tahu apa2 pasal kain n everything, if i pegi sana utk beli kain for my engagement dress nanti mesti rambang mata, i baca ur post pon dah mcm pening2, erk, mcm mana nak beli nanti nie....hehe, but i mmg dah target to get chiffon beaded, i couldn't agree more that chiffon definitely bley kasi slimming effect and i suka sbb dia jatuh elok jer atas badan, tapi nak beli and pilih sendiri nanti sure pening...hurmm

    ReplyDelete
  16. cik belle: harus pegi.... dia punye kain tak sebanyak dekat jakel but the limited choices semuanya cantik... but seriously look for chiffon beaded yg ade hujung macam design lace ni... ade tau! chiffon in white, beads dia in pink and grey... cantik jugak. rasa nak beli jugak ok? huhuhu
    ms abby: thanks dear... same la kite. not even a kurung type of lady... kalau hari raya pun puas kena paksa dgn my mum to go tempah. mak i yg rajin membeli kain. ada satu luggage my kain yg mummy x beli til now tak tempah2 huhu. dear, u pilih nanti sure pening but this one time when u ternampak one kain and fall in love, ur heart goes "ahhhh~~~" trust ur instinct, that's what u want ;p

    ReplyDelete
  17. wow miss x.i really loved the sollatis.goor bargain.i wish u all theee best?u punyer dayang pkai apaaa nnt:)

    lols.

    love yah.hahahha

    ReplyDelete
  18. cik akma: my dayang will pakai alas kaki. can? hahahhaha wey i miss u! cepat balik malaysia please so we can go hunting for my engagement stuff together!

    ReplyDelete
  19. salam. boleh minta suggestion utk seamstress bagi baju nikah/kawen tak (area KL/PJ/s.alam pun blehhh). & lebih kurang berapa price range. TQVM

    ely = teshik7@yahoo.com

    ReplyDelete