Sunday, January 31, 2010

CHANGES?

STRESS!!!

i actually hate changes. but anyway, mr. X's mum yang sangat baik tiba2 nak tuka our hantaran 5-7. the sweetest future mother in law wants to bagi tujuh dulang to me. which means i have to balas 9 la kan? adoi.... i thought nak buat sederhana, simple je.... how? pengsan~~

his mother tak suke the idea of having the event malam.... but i soooo want to do it malam since:
1) i booked for everything dah kot!
2) i love candles...
3) i don't want to end up like my other friends yang berpeluh2 tunang siang.

but i manage to still buat malam.
cuma the problem is, his mum ckp from johor she'll singgah her sister's home in seremban. after maghrib bertolak to my house. i was like... what?? takkan nak sampai 9malam kot. bincang 10 malam? makan 10.30 malam?? oh no!!!

so i told mr. X, he has to be very very firm.tegas. his mum can sembahyang maghrib at my house; result? his mum taknak; segan katenye...
then i suggested, solat dekat madrasah near my house, mr. X malas nak ckp lagi ngn mak dia takut kena bising.

kalau ckp lebih2 nanti kate bakal menantu tak hormat agama pulak. by right cuba fikir, in KL mmg kalau RSVP hotel pukul 8pm, by 7.30pm dah kene sampai kan? takkan 9.30 baru masuk dewan time pengantin tgh walk along the aisle?? betul tak? it's the matter of menghormati host kan? adoi! no offense...

but again, if cakap lebih nanti kata kita ikut sgt budaya org putih. SEMUANYA SALAH.


so as usual, being a dominant me and a strong character i am, i gave his mother a call and straight forward ckp event starts at 8pm. i cant' afford to start my e-day at 10pm!

makeup artist sampai 6pm,takkan la i nak tunggu 4 jam! makeup cair and i dah berdengkur kot time tu!

same goes to photographer, coverage 4hours, he'll come at 6... pihak lelaki sampai photographer dah say bye bye! how??

stress.

i told my friends, dorang kate biasela org tua, semua benda nak siang...dorang tak paham budak2 skrg ni suke malam nak suasana romantic bagai... haish!

ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh mr. X will balik hometown and pujuk his parents.

pray for me please!!!

my life is so over~ pengsan~~~~~~~~~~~~

10 comments:

  1. oh miss x, i so understand how you feel. my upcoming e-day ni pun, berapa kali tukar tarikh and masa. i was a bit pissed off with bf's family and his extended family sebab they insist coming on sat evening. walaupun tau i only be back at my hometown on saturday noon itself. their alasan being, they want to go to hadyai on sunday. (my hometown is in perlis btw). sampai i boleh fikir that going to hadyai is more important then the event! so, i cakap to my bf, sunday is THE most convenient day, and if they still insist on going to hadyai on sunday, just go and we don't get engaged. alhamdullilah after my bf explain everything to them, baru they agree coming on sun. drama sangat ok!

    ReplyDelete
  2. moose: omg... ish u sabar je. i pon faham sgt perasaan u. same thing la waktu i merisik haritu asalnya 10th oct, tuka ke 11th oct. sebab mak bapak dia ade wedding 10th oct tu! boleh tak??? time tu i nangis sbb pada i, kahwin org lain lagi penting daripada relationship anak sendiri ke? ish mmg susah tau nak please org lain... i stress sgt skrg ni...

    dorang ni kadang2 tak paham kita dah plan itu ini, dah beli, booking itu ini. mane boleh sesuke hati tuka tarikh n time. kalau kat his kampung senang la, esok tunang seminggu booking pun boleh. dia tak pikir kat kl ni berbulan2 kena booking.

    isk... yang, u sabar je ok. ape pon talk to them. ape yg boleh tolerate, toleratela. but ape yg cannot kita kene tegas.

    ReplyDelete
  3. dear..i sooooo feel u. i pun nak buat dulang hantaran 5-7 since i dah dapat practically everything on my e-day last year. ingatkan for nikah, nak buat sikit jela just cukupkan syarat. but NO! fiance said his family nanti mesti nak sponsor itu la, ini la, even his mom cakap 'sikit sangat bagi 5..'. warghhhhh! i ckp dgn tunang i, biar quantity cket asalkan berkualiti daripada bagi berbelas2 dulang tapi barang tahapape. pun mcm my e-day. daripada 7-9 trus jadik 11-13. melampau! geram i! bertambah lagi bajet aku.

    tapi tula, my tunang pun mls nk ckp byk sbb nnt mak dia bising. end up, kami berdua yg gado nnt. susah la nak jaga ati sume pihak. especially future in-laws ni. haih. sabar jela.

    ReplyDelete
  4. erk?! *speechless jap*
    yup..totally understand ur situation dear..
    susah kan? lagi la bile campur lagi org2 yg tak berkenaan yg sibuk2 masuk campur jugak..

    kadang2 i pon fikir..sekarang ni majlis sape? sape yg nak kawen / tunang sebenarnya? hmmm..

    sabarlah yang..yang penting en. tunang kita tu pon kena sama main peranan..hope everything ok nanti..

    take care dear :)

    ReplyDelete
  5. elly: exactly!!!!!! i pon 5dulang tu pon i think i beli yg berkualiti. i taksuke nak bagi byk2 tapi merapu!!! tensionnnnnnnnnnnnnnn susah nak please everybody tau!! skrg mak dia nak tmbh benda2 adat. isk family i not much org yg ikut adat2 ni. so terpakse ikut atas permintaan parents dia. sirih junjung is so not in our list! adoiiiiii
    ann: masalahnya en bf kita ni mummy's boy. susah tau. "malas la nak ckp ngn ibu, ibu mesti taknak dgr ckp i dah" bagi statement camtu the fact that dia pun jenis ikut je ckp mak dia. taknak mak dia kecik hati.

    ReplyDelete
  6. Miss X : I think everyone has the same problem. fiance wants to please parents, you want to make things in order, end up everyone tarik muka masam.

    I had my engagement last raya, then brother risik last new year, and fiance's brother got engaged last raya too. So there'll be 3 pairs getting married next year, and SEMUA nak dekat2. bayangkan 3 piil. PENING PALA I. huu..

    Seminggu ok tak tegur fiance. LOL. Hope things turn out fine for u. =). ur a good planner, and some guts calling fiance's Mum. :d

    ReplyDelete
  7. nahwal: thanx dear. i'm very familiar in handling events,meeting deadlines and dealing with all sort of people. im a perfectionist, very meticulous. tho my majlis is very simple, i tetap kena ensure everything ikut seperti apa yg dirancang, if not i kene switch to plan B. (i always ada extra 3 backup plans when planning ;p)

    anyway, ohmygodddddd. u hv exactly d same prob macam my friend. waktu engagement they had bincang and agreed to kahwin this july. last month tiba2 her tunang's kakak yang dah 6years over tinggal in london suddenly nak kahwin jugak. katenye summer, so prolly june-july la kan? my friend tu pening dah ok. but urs even kesian sampai 3 orang kot. u r very strong dear. i doakan ur wedding nanti akan bejalan lancar. and sentiasa igt, asalkan tak mengguris hati org tua, kita kena tegas but tone down the volume waktu ckp, kasi org tua sejuk hati. tee hee ;)

    ReplyDelete
  8. hahaha...well well..actually i rasa all bride to be ada masalah mcm ni..dengan future MIL...kita sendiri jugak kena tegas actually..huhu..haihhh..susah kan?but i pray for u..sebab kehendak kita tu kadang2 berbaloi!ye tak?

    ReplyDelete
  9. amy: exactly amy! berbaloi sbb kita tau apa yang kita nak, apa yang kita impikan... ;) FMIL ni dia taktau apa yg pihak belah perempuan ni dah rancang n buat. bf' mum call my mother and ckp 5dulang sikit sgt.... die taktau, 5dulang tu apa yg kitrang plan nak letak. so dia nak jadik 7 biar banyak. to me biar quality, quantity tu tak penting. pening tau amy! adoi...

    ReplyDelete
  10. bit by bit, i can feel u now. i pon dari plan 5-7, bf i nak tambah 7-9, just to please his parents. and yeah, die pon anak mak jugak! adoi. maybe betul ape kate amy, kite kene tegas. tapi like u said, nnt dikata kite xhormat la ape ke kan. stress jua!

    ow, miss x, i pray for you. =) nanti update yah! hihi

    ReplyDelete