Friday, August 20, 2010

FASHION DESIGNER. HERE THEY ARE!

baiklah uols! seperti yang dijanjikan/ harga2 yang saya letak di bawah ini seperti yang ditanya kepada mereka. harga tidak termasuk kain, dan limited kepada design bride + groom seperti yang simple (contoh seperti gambar yg dipaparkan). bukan yg grand design itu ini bagai. ini utk pengantin simple+minimalist:







BRIDE= kurung modern, flowy kain with simple embellishment.
GROOM= modern suit without beading/sulam


kayu ukurnya merujuk kepada design ala-ala di bawah ni:




berikut adalah combination yang saya combine kan designer mahupun famous tailor. Juga ikut jenis kain n pr skill uols.note that depa tak semestinya ada JV etc..list di bawah adalah kombinmasi dan pandangan peribadi I. list mengikut baju bride+ baju groom:



(All prices quoted adalah FROM RMxxx onwards)

1) NIK ERWAN ROSELI + NIK ERWAN ROSELI =RM1500
ya, dia boleh buat kedua-dua baju bride dan groom. for both baju dengan harga yang saya nyatakan. baik dia ni..... macam borak dengan kawan2 je. which is good. dia ni terlalu busy. kena update dia selalu.



2) UNAISAH AZLAN + OMAR ALI = RM600+ RM400 =RM1000
sudah pasti korang kenal unaisah yang baik hati ni kan? dia tak buat baju grooom but saya ada option utk uols! ya, unaisah boleh buat baju kurung modern uols dengan harga serendah RM600!!!! tapi slalunya fully booked, cepat2 hantar kain kat dia ok? omar ali pula tukang jahit, tapi dikenali orang2 kenamaan. suit boleh di tailor made dengan harga yang saya nyatakan. berbaloikan???



3) NURITA HARITH + DZUL DE CLASSIQUE= RM700+RM400= RM1100
nurita harith ni kat bangsar. tanpa kain, charge nya adalah RM700. dia ni finalist project runaway uols. abg dzul kita di kajang ni pula charge suit begitu rm400 termasuk sulam hokay?
contoh design nurita, rujuk perkahwinan hunny madu ok?



4) ANIZAM YUSOFF + BAGUTTA = rM700 + RM500 = RM1200
anizam is an upcoming fashion designer. juga dari project runaway, haritu dia menang best dress yang dipakai Lisa surihani dalam satu majlis anugerah! meletop! dia buat both bride+groom but missX opt for other famous tailor to save cost ;anyway, missX tanya anizam harga baju warna peach yang liyana jasmay pakai waktu jadi bridesmaid reception kakak dia. it's only RM750 ok? bagutta ni pula jahit baju melayu pun boleh around RM200. mahal sket, tapi jahitan mmg kemas!



5) SYAHRIR NURDIN +SYAHRIR NURDIN = RM1500
juga buat both baju bride+groom. dia dulu MissX igt lagi, tahun lepas kurung modern siap beading bagai paling RM800. dah meningkat naik kan katanya.bila saya hubungi, baik tuturnya. tapi dari review kawan missX, walaupun dia dah naik harga, but PR tetap tiptop. baik orangnya.



suka tak??? :)





***TIPS KAIN***
+ untuk suit groom bawak 4 meter kain shantung atau tafetta ya?
+ baju perempuan bawak je chiffon silk 6 meter dan lace 1meter pun cukup (seriously).
****************




*saya hubungi mereka dgn nama missX/nama saya :)


Ps: missX dah book make-up artist ya? majlis lagi setahun! hahahah HARUS! kan?

28 comments:

  1. Yeayyy! thanks missX. suke sangat! hehee..

    ReplyDelete
  2. thanks for the most awaited tips missX....haha... i need this info more than ever...!!! menarikssss....=)

    ReplyDelete
  3. yuyu,

    me & cik kenit nak hang out with u to discuss about wedding.. lets have iftar together! *aku nak korek info fr kau ni* ;)

    ReplyDelete
  4. yeay... sayang la sis muah muah.. thanks for this info. sanggaaatttt bbbbaaaggguuuussss!!! hehehe.. neway, dorang tak kesah ke majlis lg setahun da booking?

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing missX. mmg tgh cari info ni :)

    ReplyDelete
  6. Thank you so much for this bery helpful review. My dream designer would be Unaisah, harap-harap la dapat.

    btw, interested to exchange link?

    ReplyDelete
  7. my hubby2b baru tempah his baju nikah kat omar ali..

    mmg his fam ONLY wat baju melayu kat omar ali. bet he is THAT good..huhu

    ReplyDelete
  8. dearr..thanks alottt..best2
    xde laa mahal sangt yehhhh desgnerr2 ni nyeee hargaa..elya ingat kan mahallll beribu2 ringgit sehelaiii

    ReplyDelete
  9. hurmmm...rupanya x la mahal sgt...i ckp g2 sbb my tailor cina tepi jalan pun amik rm550 for my baju..huuuu

    ReplyDelete
  10. thanks for the info ..this is good for others bridezilla :)

    ReplyDelete
  11. belle: hai cik belle yg cantik... :)

    brideokygn: huhu my pleasure..

    kak diana: let's la! u girls plan!

    ReplyDelete
  12. osh: huh no prob! dah baca ur blog. interesting.

    two souls: awak pun share la sumthing. baru droped by blog awak tadi.

    rilla: great! sure!

    ReplyDelete
  13. kay: hahah ya, omar ali sgt reccomended!!! ;)

    elya: hahahha tu la, kena survey. ada b2b takut sgt nak jumpa designer takut terkedu dek quotation. dont worry. still negotiable. yg kedebabaom rm4k and above; rizalman, radzwan and jovian... yang lain should be ok.

    harz: hahahah betul! paling pun amik 300. motif? kan??!

    ReplyDelete
  14. sha: huhuhu for b2b2. u had great attires during ur wedding too dear...

    reen: no big deal ;)

    ReplyDelete
  15. thanks missX really good of suggestions.. tengah headache for preparing next yr.. n xda masa for that! :(
    rasa2 how long dey all amik utk siapkn tmpahan??

    ReplyDelete
  16. thanks so much for this info yuyu! it is so helpful! i dah book unaisah for my wedding next july. tapi i rasa perlukan another designer so that baju i bukan sorang je yang buat semua. love the uitm designers (sebab i pun ex uitm hehe!) thanks again dear!

    ReplyDelete
  17. jazz: awak, for unaisah awak dah kena hantara this year tau, even majlis awak next year. yang lain tu, 3 months before ;)

    azreen: awak, u just mentioned my name! do we know each other in real life dear? anyway, indeed i was thinking the exact same thing. nikah, reception and tandang if possible different designer! merasalah semua skali. :)

    ReplyDelete
  18. yyiipppiiee.. thanks darling for the entry..!

    ReplyDelete
  19. hi yuyu! actually, i pernah comment dulu..i used to read your older blog, thats how i know ur name. hehe. i dont know you personally, would love to though! hope u dont mind that i refer to you as your real name. :)

    ReplyDelete
  20. hye missX, can u suggest any other designers that available? unaisah not available for my engagement dress this october.. help me.. tq

    ReplyDelete
  21. i confuse la mcm mana nak comment guna wordpress account. azreensh and azrnibrhm are the same person ya! hehe

    ReplyDelete
  22. jaz: hello dear.... ur budget is under rm1k isnt it? u can opt for anizam or nik erwan roseli. :)

    azrni: huhuhuhuhu banyak sgt u punya ;)

    ReplyDelete
  23. hi,
    i am a bride to be too cuma takde blog.huhu.just found this blog.this entry very useful!

    ReplyDelete
  24. salam..

    thanks for the info dear..very helpful

    i linked u k..

    ReplyDelete
  25. hi,
    do u have any idea what's the rate that zery zamry charge?
    if yes, do share with me pls..love his work
    thx

    email: nfaeizah [@] gmail [.] com

    ReplyDelete
  26. Hi. I will be wearing SH for both my nikah and reception. Current price is RM3500 if you walk in and ask for a quote but as we all know, you can bargain with these designers. I got quote a deal for both of my dresses but hmmm. If the gap between my 1st fitting and actual wedding day wasn't so short, I would actually go out and buy another dress *sigh*

    ReplyDelete