Tuesday, August 3, 2010

MAID OF HONOR: teman setia & penyimpan rahsia.

Menjadi seorang pengapit or MAID OF HONOR bukan mudah seperti yang disangka. MAID OF HONOR selalunya kawan yang rapat. tugas MAID OF HONOR bukan setakat tolong kipas atas pelamin, malah TANGGUNGJAWAB lebih daripada itu. seorang kawan yang betul2 IKHLAS sahaja layak bergelar MAID OF HONOR . ciri utama KENA PANDAI SIMPAN RAHSIA. MAID OF HONOR selalunya tahu 90% of the preparation, malah if si pengantin terlalu percayakan si MAID OF HONOR, dia even akan bagitau surprise or any gimmick. dan juga beberapa perkara jika tidak diberitahu dengan cara berkias atau berdolak-dalik oleh bride kepada si MAID OF HONOR bermaksudkan bride tu taknak berkongsi. maka, jangan mengorek dan mengkaji. jadi, kalau nak jadi MAID OF HONOR, renungkan beberapa perkara ni.

1) PREPARATION:

a) bila bride tgh deal dengan vendors, let her be. biar dia discuss apa yang dia nak, jangan interrupt. beri pandangan bila diperlukan sahaja. toksah nak sibuk mencelah sbb kadang2 might annoy kawan baik anda iaitu THE BRIDE. nak tahu kenapa?
kadang-kadang bride taknakla share berapa budget dia sekalipun dengan bridesmaid. sbb tu la jangan kacau. ketahui tugas anda secara tepat.

b) jangan mudah ambil hati. tang preparation, bride sangat busy. kadang2 terkalut, tersuruh itu ini, fahamilah.. bukan niat. tapi itulah yg dinamakan cold feet. kekadang MAID OF HONOR tempat luahkan perasaan, jangan hang dok pi canang pulak!

c) ada bride tak suka share siapa vendors dia. sebabbbb kadang2 ada org beli time sale ke, kat outlet ke, so tak semestinya dia nak share; ada sbb2 tertentu kenapa dia tak share. contohnya bride yang ada kawan2 and makcik2 mulut puaka. so contohnya anda di bawa ke warehouse sale gucci, contohnya. sudah tentu sewaktu bershopping bride-bridesmaid, kamu berdua tau... nak carik barang murah kan? bila dapat dari rm4000 jadik rm2000 jek. tak ke best dikala itu??? tapi INGAT, sebagai MAID OF HONOR yang meneman, zip kan mulut. tak perlu la kau cakap kat kawan lain "alaaaa aku teman dia aritu, beli kat warehouse sale 50%!!! murah je!" TAK PERLU!!!

d) si bride jumpa satu tempat tempah barang yang murah dan berkualiti di ceruk2 alam. MAID OF HONOR of course pegi teman bride. so sebagai MAID OF HONOR, bila bride tu tempah di tempat tersembunyi dan takmau orang tau, dengan cara diam2 tak mahu ditanya atau bride cuba berdolak-dalik FAHAM THE SIGNAL!!! maksudnya bride tu taknak share! (mungkin sbb bila commercial takut harga naik). anda tidak perlu mencari, mengorek dn kemudian pergi bagitau kawan lain. KECUALI, bride tu sendiri nak bagitau dan nak share. let the bride talk, or ask your friends to ask the bride themselves. MAID OF HONOR jangan jadi informer.

f) jangan opportunist.




2) THE DAY

a) it's her day. jadi MAID OF HONOR jangan lawan toke pulak. bukannya bride berdengki, but it's her day afterall. benar, MAID OF HONOR pun kena kelihatan cantik tapi janganlah sampai tetamu tak kenal yang mana satu pengantin perempuan.

b) jangan rasa kecil hati. kadang2 bride ni tengah kalut+nervous. di mintak panggilkan ahli keluarga atau amik kasut contohnya, jangan ambil hati, just for a day pun. itu tugas MAID OF HONOR HATI KENA IKHLAS.

c) MAID OF HONOR kena ada bersama bride sentiasa. if rasa tak sanggup, jangan volunteer / say yes waktu mula2. janganlah pulak bride kat dalam tu tengah bersiap, time tu la anda mahu keluar masuk. ataupun, bersembang kat luar selama sejam!!! bride mungkin perlukan bantuan anda.

d) MAID OF HONOR walaupun bukan ahli keluarga sedarah, tapi waktu hari perkahwinan kena jadi tuan rumah. maksudnya, waktu kenduri layan tetamu sampai majlis selesai bukannya melantak bersama2.

e) waktu salin baju utk majlis potong kek contohnya, atau waktu makeup sebelum majlis. ada dialog dan perkara2 yg akan jadi antara bride & groom. pekakkan telinga. if dengar, simpan rahsia. :)

ada beza BRIDESMAID n MAID OF HONOR.
BRIDESMAIDS PENYERI MAJLIS.
MAID OF HONOR BESAR TANGGUNGJAWABNYA.

15 comments:

  1. sangat bermaklumat..thanks...ive linked u eh =)

    ReplyDelete
  2. hey there! lepas u cakap semua bende tu, it made sense. my bff just got married hari tu and i did ask her few stuffs pasal vendor in preparation for my day and all and i terperasan dia macam tak suka bila i tanya. and yes, i terasa bile majlis dia when she asked me to do this and that and i felt underappreciated but i guess she was just having cold feet. thanks for sharing! learned my lesson. =) sekarang dah tak tanya dah. semua cari sendiri. heee. baik tanya strangers dari tanya kawan sendiri. i so get it now. have fun in preparing urs yeah! and just a lil tip, no matter how cold feet ur having by asking ur maid of honor to do loads of stuff, don't ever forget to say thank u because it goes a loooong way. in my case, i guess she forgot to say thank u tapi tak kisah lah. i marah kejap je lps tu okay. hee.

    ReplyDelete
  3. sangat hebat info yg u bagi ni. nasib baik tak pernah ada org mintak i jadi pengapit. kalo tak sure i print n hapal sampai lebam :D

    eh tapi boleh jugak bagi dekat bakal pengapit i nanti kan? hehe

    ReplyDelete
  4. nora: thanks dear.. :)

    shuey: i've been a pengapit a few times and dari pengalaman tu juga i belajar...and bila dh faham, ini la hasil kajian i. i hope bila i kahwin nanti MOH i pun faham. sbb tu kita ada blog ni, kita boleh share. sbb if bride tu kawan kita, motly reluctant nkshare sbb faktor sekitar nak melayan sedara2 n kawan2 yg suka cari salah majlis org. in my case waktu tunang ada juga i sentap sikit2 dgn my bestfriend tapi i know sbb i terlalu nervous i rasa mcm tu. but after all i wrote a long thank you note for helping me out during my e-day. but however, i harap i betul dapat an almost perfect MOH. i hrp MOH i bersemangat pasal wedding mcm i; heheh byk info, membantu, bersemangat bab2 wedding ni, tak berkira, and yg penting since i ni slalu je pikir nak buat itu ini utk bridal shower kawan, hen;s nite etc.. i harap nanti MOH i jenis yg tolong fikir such thing for me and organize it ;p hahah harapkan balasan HAHAHAHA seriously ;p

    mysarah: hahah boleh boleh! awak print bagi kat dia. at least dia tak terasa hati sbb bukan awak yg tulis. awak ckp awak amik dari blog ;p

    ReplyDelete
  5. huhu..miss x. nak share link entry ni. thanks.

    ReplyDelete
  6. waw..info yg sangat berguna..boleh print out kasi bakal pengapit saya... ♥

    ReplyDelete
  7. Miss X, thanks a lot for sharing. banyak sangat info kat sini. and now i understand the diff between maid of honour and bridesmaids.

    linked u dear =)

    ReplyDelete
  8. dear, i really love this post.semuanya pun betul.. kadang2 bukan kita tanak share, but not evrythng kita nak share...sometimes i pun berada dalam situasi tertekan, bila orang dig into deep everythng about my preps..price tag and all, lagi lah pulak kalau ada yang persoalkan decision kita dengan muka kerut seribu and cuba mempengaruhi decision kita, and y on earth kita kena explain pulak evrythng...huhu..

    so my best partner is always him. yang sgt memahami. and tak payah susah2 nak explain. huhu...tapi takkan pulak dia nak jadi MOH. kuikui...

    ReplyDelete
  9. hurmm.. tak dak lain selain nak ucap terima kasih teramat kerana sudi share info penting dan perbezaan antara MOH dan bridesmade.. :)buleh akak jdkan panduan di dalam pencarian MOH yg sebenaq.. ( wahh.. dah serupa pencarian protege utk rancangan Mentor ler pulak..! huhu! )

    durruz : ermm.. same goes with me.. my best buddy is my hubby to be.. even my family members pun tak mampu mengerti hati dan perasaan kita.. huhu! sedey kann..? apa yg t'keluaq kat mulut kita.. kalau tak kena ngan taste depa.. mula arr cebik mulut.. kerut dahi seratus lapiss.. meluatt nak tgk! mcm kita mintak duit gaji depa lak utk w-preparation kita..!! :P

    ReplyDelete
  10. cik senah..

    me totally agree. i pun ada terkena jugak mcm u.. luckily my mom ok, setiap kali org ejek i dia akan cakap, biarlah dia nak buat apa dia nak. which i feel so relief. syng makkkk! hehhee

    tumpang page missX berbual. ;)

    ReplyDelete
  11. FMIL nk boh anak buah dia as my pengapit kt mjlis tandang??cane nk say no...i really2 hope my BFF tmankan i time cuak2 tmpat org kn...help me..FMIL da le tegas org nye...i takut if dia kata family tradition ape nk jwb??

    ReplyDelete
  12. Miss X!!!! omg betul semua! and i rasa agak nervous pulak nak pilih my maid of honor! .. i really have to meet you and berbincang! xx

    ReplyDelete
  13. si kecil: certainly cannnnnn.... ;)

    mie: boleh. sila print pls... sebb if ckp by mouth ada yg sentap! hahaha if print tak terasa sgt kot...

    masmona: indeed byk beza. bridesmaid ni kekadang 4-5 org pi buat rambut sama2 etc. maid of honor ni pulak kena sacrifice, tak boleh selfish. so have to stay with bride 2hari, tolong apa yg patut. jgn mengelat!

    ReplyDelete
  14. durruz: hurmmm saya faham perasaan awak. i totally feel u. i faham, not everything we wanna share kan? so if SHE nampak we're kinda reluctant, so takyah further ask. menyakitkan hati. sumpah annoying.

    cik senah:kadang2 lebih senang amik kawan yg tak close sgt but baik hati. contohnya, if anda ada kawan selama 6 tahun berkawan, tapi dia pun spesis nak merajuk etc... so apa lagi, amik je kawan office walaupun baru kenal 6bulan. asalkan dia baik hati. senang!

    journey of a lady: be firm. tegas dengan pendirian awak. if katakanlah awak suka makan kek coklat, dia suka makan kek pisang. tak ke haru! taste and preferance berbeza. and they don't even know what you really want. it's ur day afterall dear.

    liyana: since we have same group of friends and also kawan uni, kawan office, kawan lepak, lain2 kan? so pilih sorg je. jgn yg TERLALU RAPAT SGT. let her enjoy your day. sit and relax. choose the SECOND RAPAT (if possible).

    ReplyDelete
  15. oh thanks for the info :)) im gonna pass this link to my MOH then. hehehe. and eh, u nak privatekan your blog ek? i nak jadi reader you, boleh?

    **hugs** ash

    ReplyDelete