Friday, March 1, 2013

COOKING SHOW!

 *gambar semua hasil masakan dari air tangan saya ;)*


*roast chicken*

*siakap tiga rasa*

dulu-dulu waktu zaman belajar, sebelum bekerja di newsroom....
saya selalu memasang angan2 untuk jadi pengacara rancangan memasak.
the concept is, memasak tanpa strict sukatan. mmg suka hati ikut citarasa.
sbb saya mmg memasak alhamdulillah kalau daily dish tu mmg tak perlu rujuk resipi.
semua dah ada dalam kepala dan tangan utk capai bahan.

growing up with arwah maktok yg tinggal serumah dengan kami, saya mmg dilatih memasak dari kecil.
i am the only girl in the family.
though we have maids to do the house chores, arwah maktok lebih suka memasak sendiri.
... maka, cucu dia pun disuruh dan diajar memasak dan tidak bergantung dgn masakan bibik.
bibik basuh periuk n kuali sahaja.

dulu, saya selalu merungut kalau arwah maktok suruh masak.
arwah maktok selalu membebel kalau tak ikut steps yg dia ajar.
bila dah besar ni, saya bersyukur. she taught me a lot.
kalau di kalangan kawan2, diorg cakap saya ni emak2. haha
bila memasak, mcm2 la petua saya bagi.

yang saya warisi daripada arwah maktok--
saya paling tak suka org ramai di dapur!
biar saya sorg2, tak payah tolong pun takpe.
lagi cepat saya seorang diri.
sejam boleh siap 5-6 lauk.
paling tak suka berselisih bahu di dapur.

*shrimps aglio olio* 

 *beef lasagna*

*sup ketam* 

 *sambal udang petai*

 *potato salad*

 *kueh bakar*

 *perkasam loma*

 *homemade beef patty*

*kuey teow*

kalau org tak kenal saya, sy dah biasa diperkecilkan macam perempuan bandar yg tak reti memasak.
saya senyum je sbb testimoni kawan2 n family members boleh tutup mulut mereka.
saya pernah jadi johan memasak selangor, tempat ke3 kebangsaan pertandingan memasak tau.
cabaran 7 dishes from appetizer to dessert in 2hours menggunakan produk Nestle.
so, dont judge a book by it's cover :)

*ns goreng kampung, potato salad, roast chicken, lasagna, lamb kebab*

*soto madura*

 *sawi oyster, ayam sambal, telur dadar, ikan taucu, telur masin*

 *nasi ayam*

*nasi lemak berlauk* 


 *sweet n sour fish, pekasam, ayam goreng koboi*

 *ayam goreng kunyit, sayur emak labu, kembung sambal*

 *home -movie food: nugget, roast chicken, egg mayo sandwich,mixed  fruit pudding*

*gulai lemak ayam, solok ikan, telur lipat koboi*


---saya korek2 lagi gambar memasak dlm handphone ye---
nanti kalau ada masa, saya share cooking tips ya? :)



4 comments:

  1. ya Allah! lapar sangat!tlg jemput dtg next time k? tanpa ragu2 i dtg!lol!

    ReplyDelete
  2. babe lama tak singgah ur blog. ure makin me hungry!!

    ReplyDelete
  3. eh samalah. saya pun tak suka orang ramai di dapur. saya lebih selesa masak sorang-sorang kecuali di rumah mak. Kalau ramai2 mulalah jadi tak reti nak masak. boleh camtu?

    ReplyDelete
  4. yuyu, pls share your cooking tips, simple and easy recipe or apa2 lah. i dah kawen, tp drag the feeling terperuk lama dekat dapur. tu yg mls masak. lagipun i ni lembab gila memasak. berejam2! plissss help me here!! tolong ajar i mcm mana nk masak laju2.

    ReplyDelete