Monday, April 26, 2010

10 PEKARA PERSIAPAN TUNANG

hai. kerana saya dah bertunang jadi i think it's good to kongsi a lil this and that.


1) Food & Canopy:

Suri Catering.Makanan sgt sgt lah penting ye sbb kita menjamu tetamu. Makanan sangat sedap with cold drinks. My mother tambah hot drinks, mixed fruits and kuih. Secara tepatnya, we actually invited 40org je. but pahamlah with partners etc, 60org datang. So remember, it's very very advisable to double up the food waktu tempah.

Canopy pula memandangkan tema adalah putih pink, saya ,memilih all white utk canpy sbb saya sedar bila peri byk majlis yg tema pink, pink dia adalah pink yg... erk...ntahlah nk cakpa camne but tak cantik, jarang nak jumpe baby pink. so kitorang amik Arabian Canopy, underlayer, scallop, sheer curtain, banquet chairs with sarung, round tables, fairy lights.

price: RM2600 termasuk transportation

2) Photographer:

Tedroz. Orangnya sgt baik walaupun suke gelakkan saya kerana melihat kekepohan saya. Saya suke gambar2 dia and the way dia edit, sgt cantik. untuk bertunang, sgt recommended. Dengan kualiti gambar yg cantik and juga extra yg dia bagi; PHOTO MONTAGE! free ok???! hahahaha tidak dinafikan, dia bukanlah Syahrin Aziz, FAd Manaf etc.. mereka mmg hebat. tapi Tedroz pun bagus. ;)

price: RM850 with album (i know! murah kan??) --- saya bayar sendiri

pssst:saya ni bukan gaji besar mana takleh lavish, saya bukan mak saya yang hebat dan berjaya. (juga baik hati) ade beberapa perkara saya offer untuk bayar tho mak saya tak bagi. honestly, ada satu perasaan bangga dapat bayar guna duit gaji sendri (kan??) tho i know my parents tak hadap duit gaji i yg berganda-ganda ciput ni... diorg kesian kat i kot.

3) Baju & Veil

Pada mulanya saya decide nak amik Unaisah Azlan (again, remember gaji ciput? haha) tapi tiba-tiba orang tua yg baik hati itu suruh saya ke Rizman Ruzaini. sedih sbb terpaksa forgone Unaisah tapi happy sbb dapat baju RR. Mak tercinta ada jugak ckp dia suke tgk baju2 rizalman saya pura-pura takmau (dlm hati mau sebenarnya! HAHAH tapi sbb taknak bebankan dia. beban ke? sebenarnya saya rasa melampau la tunang nak send to rizalman.jadik cheapskate kan aku ni?! actually, dah kerja baru tau nilai duit) anyway, kerana Uniasah sgt baik hati, saya buat veil kat dia. serious cantik pls! saya suke!

price: sila tanye dorg, price differ depends on material... :)


....BERSAMBUNG

(macam drama bersiri pulak kan?)


9 comments:

  1. hehe..10 perkara persiapan tunang Miss X boleh juga dijadikan rujukan 10 perkara persiapan kahwin..=D

    ReplyDelete
  2. hey apa ni main sambung2. babab dia haha

    ReplyDelete
  3. hana: ish mana ada.. saya buat se-simplr boleh.. tambahan yg mengarut2 tu my mother la. ntah hape2 ntah... belum buat entry carpet 2k sejam sebelum majlis! geram!! membazir jek!

    nahwal: huahuahua sbnrnye tgh seronok type pastu tibe2 sedar satu office dah balik... dah 2pagi kot! i yg feeling dok office lagik! HAHA larila!! tak semapt buat 7 lagik... so bersambung...

    ReplyDelete
  4. "Canopy pula memandangkan tema adalah putih pink, saya ,memilih all white utk canpy sbb saya sedar bila peri byk majlis yg tema pink, pink dia adalah pink yg... erk..."

    I agree with you on this one babe.. Apa² colour yang lembut usually akan nampak very.. erk.. Nak cakap camne pun tak reti. Macam fluorescent nye colour pun ada skit.. My wedding pun sama, I wanted light green tapi supplier punya green semua erk.. Buruk! So pakai white Arabian canopy with white underlayers too.. ;D

    ReplyDelete
  5. sarah: ye ye! ada jugak org faham apa yg saya maksudkan! hahahah seriously, if they have green,blue,pink.... smuenye 'something',pelik. mesti tak pastel kan? HAHAHAHA

    ReplyDelete
  6. beb masa i tunang pun dlu i use my duit gaji so i make it simple jer masa tunang hehehe ..and atas kebaikkan my mom dia sponsor la skit mcm catering. ..yup kalau i canopy i preffer sume putih masa i kawin my marquee tent sume putih ehehe nampak keindahannyer terserlah ..apa pun love the deco of the canopy ..

    ReplyDelete
  7. sha: kan??? mmg rasa puas hati if pakai a lil duit sendiri, n tak mengharapkan parents sepenuhnya... :)

    ReplyDelete
  8. ok!!thankss tau...bleh gak i refer untuk persiapan tunang..bnyk blog tulis entry pasal kawen je :D

    ReplyDelete
  9. jenguk2 ur blog...nice...ikut kamu.. harap sudi follow back.. thnx..

    ReplyDelete