Monday, April 5, 2010

KISAH SIRIH JUNJUNG!


peringatan: siapa yg tak setuju jangan kecik hati ya? this is just my personal expression and opinion.

terdetik hati i unutk menulis selepas baca sab's latest entry.

ada cerita di sebalik orang kita yang tak tahu apa agama dan apa adat.
memanglah saya ni bukan alim-warak tapi saya kurang setuju dengan adat-adat ni.
peribahasa "biar mati anak, jangan mati adat" -------
WHAT THE HECK? kau sanggup biarkan anak kau mati demi adat??? stupid!

behind the scene my e-day: apparently we agreed on 5-7 dulang. true, dulang2 tu pon adat semata-mata but rasionalnya, we want to bagi gifts, so we letak them on dulang. takkan nak humban semua dalam one kotak kan? so i tak kisah... i think the act of putting them onthe trays boleh diambil kira.

BUT... waktu nak tunang ada 5-6 mulut rakan2 bersuara. conversation dengan mereka lebih kurang je bunyinya tho i talked to them separately . which in a way proves that they hav the same kind of mentality. sorry.

manusia: apa kau letak atas dulang?
saya: barang biasa-biasa je. sikit2...
manusia: siring junjung kau mesti grand kan?
saya: kitorang tak letak sirih junjung.
manusia: eh mana boleh!!! wajib!!!!

(dalam hati saya berkata, tahukah manusia2 tu hukum wajib? ada dalam al-quran sirih junjung tu wajib???! sila buktikan jika ada)

saya: siapa kata sirih junjung wajib?
manusia: eh wajibla!!! kau tak tau ke?? kalau tunang wajib ada sirih junjung!

(dalam hati saya sekali lagi, lantak kau la... pandai2 je kau kate wajib)

lihatlah orang melayu kita. kalau nak kata wajib baik kau suruh aku pakai tudung. ini tidak, suruh aku letak sirih junjung yang disifatkan WAJIB.

wtf? dulu...org tua2 dulu kasi sirih junjung sbb diorang mmg makan sirih. itulah rasionalnya. zaman sekarang if my parents makan sirih, bagilah. but my parents tak makan sirih, neither my siblings not my relatives. none of them. jadi apa rasionalnya bagi sirih????

menyukarkan keadaan, bukan lagi rakan2.. keluarga pihak lelaki pun sama je. itula cerita dulang kami tukar jadi 7-9 sbb dia nak letak sirih sedulang and another dulang letak cincin! haish! demi menghormati fmaily dorang, family kitorang ikut kan saja... maklumlah diorang ni byk sgt adatnya. and mr X pon dah kate, kena letak jugak sbb ibu dia kind of kecik hati (dalam hati saya, kerana sirih junjung pon nak kecik hati?? masyaAllah!)

so terciptalah sireh junjung waktu majlis. but that's not it!!! ada lagi cerita sireh junjug lepas tunang!

manusia: eh haritu i tengok sireh junjung u. u letak tak kapur?
saya: tak... kenapa?
manusia: ya allah!!! u kena letak kapur kalau ikut adat!!! wajib!

(lihat sampai guna "ya allah!" tu demi kapur di sirih junjung)

saya: ( saja nak perli) kenapa wajib letak kapur kat sirih junjung?
manusia: kalau ikut org tua, nak bagi rumahtangga aman, halau benda2 tak elok ni.

(WHAT????? adakah rumahtangg kita aman atau tidak, kapur di sirih junjung yg determine??????? OHMYGOD!!! gila syirik and seriously, malay w screwed up mentality!!!)

manusia: daun sirih berapa helai letak?
saya: ntah... gubah je asal kemas n cantik.
manusia: u taktau ke kena letak daun tu jumlah dia kena ganjil.
saya: nora (bukan nama sebenar) kau ni banyak sangat pantang-larang. kau tau tak walaupun aku ni tak bertudung, tak alim-warak, bukan ulama... sekurang-kurangnya aku tau apa yg kau cakap dari tadi lagi. semuanya SYIRIK.

(terus dia terdiam)

itulah kisahnya untuk dijadikan pedoman.


***kisah ni bukan je sekadar sireh junjung. malah 80% of my majlis dah jadi ikut adat. ;(
korang renung-renungkanlah... apa yg adat apa yg dituntut islam. kalau anda marah dengan entry saya ni, jangan melenting dulu sebelum duduk berfikir panjang; rasional di sebalik adat-adat ni jika dibandingkan dengan keagungan agama kita. think......

43 comments:

  1. huhu..bape helai daun pun nak kena kira ke?merepek je org tu.. =p

    ReplyDelete
  2. hana: serious merepek. hahahah how funny kan?? daun sirih jumlah dia kena ganjil takleh genap! LAWAK PLS!!!

    ReplyDelete
  3. i pon dah penah mengalami naseb yg sama.. aiyakk.. sooo susah la..

    ReplyDelete
  4. during my engagement, we didn't give any sirih junjung. there's only a tepak sirih with few sirih leaves and its condiments given to me from my fiance. for our hantaran kahwin nanti pun, we do not want to give sirih junjung bcos according to mom, only MEN give out sirih junjung not WOMEN. in fact our family doesn't really follow the adat pun..kitorang tak ikut pun the adat berbalas 5-7 or 7-9 hantaran. i prefer to give the exact amount, baru fair! haha.

    ReplyDelete
  5. moose: kan??? waktu merisik i pun cadang kasi sama 7 and 7.... pastu dorg kate cannot like that. i ikut jugak cakap diorang. susah tau! mr fiance punya family mmg byk adat-adat ni! but i'll make sure my wedding nanti cater my needs, after all it's my wedding kot!

    ReplyDelete
  6. pia: kan?? susah tau nak ikut kehendak adat dorang ni. pelik2 je.

    ReplyDelete
  7. alahai..ciannye u!..
    Alaa x payah pk sangat la..
    Cam complicated je..

    I kalo ikutkan pun xnk letak...tp dh duk kampung kn..and xmo org bising2, so letak jugak la sirih junjung sbagai menghormati adat..yg len2 tu..kapur ke..no ganjil ke...hape ke..pedulik hape! Xde plak org nk g bilang2 ke ape kn...ni minor shj!

    Anyway...congratss ya! And cantek la hantaran2 u. =D dable thumbs up!

    ReplyDelete
  8. nahiz: kan??? i rase letak sirih junjung tu ramai la jugak yg cakap. so i rasa adat tu boleh diterima pakai la to please hati org tua. tapi sampai tahap kapur, berap helai daun bagai, melampau sungguh. hahha ridiculous kan? hahah anyway thanks dear! ;)

    ReplyDelete
  9. haha..i tak penah tau pun kene ada berapa helai daun bagai ne..my mum selalu juge buat sireh junjung untuk org len, tapi tade la ada pntg larang ke hape..siap penah buat bentuk klcc lagi..i rase dia pun men hentam je kot berapa helai janji jd bntuk klcc yg dia nak..haha..lawak jugak la..

    ReplyDelete
  10. elianez: serious mengarot kan? melebih2 i rasa... dahla kate wajib! hahah yg paling lawak tu so that rumah tangga aman, kapur halau hantu setan. kalau dah bergauhd, takdir kata jodoh tak panjang, tu antara suami isteri punya persefahaman. takde kaitan dengan sirih kot! HAHAH mengarot!

    ReplyDelete
  11. susah kan if the other family pentingkan adat2 ni too much? mmg kne bersabar je..

    ReplyDelete
  12. purple lady: indeed.... ini pon i dah compromise. kalau tak nak letak garam gula atas dulang katenye. kate dorg to symbolize asam garam, pahit manis kehidupan. adoi...

    ReplyDelete
  13. plus lagi satu..makan sirih drp sirih junjung supaya cpt dpt jodoh. waah..kire hebat betul magis sireh tu kan..haiihh..

    ReplyDelete
  14. salam.. miss x.. agree dgn u.. kadang2 orang terlalu agungkan adat.. adat sebenarnya bagi i adalah pemanis cara.. bukan sesuatu yg wajib..

    anyway.. seronok baca ur blog..

    i link u eh :-)

    ReplyDelete
  15. si kecil: hahaha bapak2 kita kalau makan sirih junjung kite kahwin dua la dia nanti! dapat jodoh lagi satu! heheh tak logik kan. i just rasa kesyirikan yg melampau.
    cfza: indeed.... if dia kate pemanis acara mmg boleh terima.... ini ntah ape la dorg2 ni mengarot pasal adat! stress.

    ReplyDelete
  16. takpe miss x. jgn follow the adat kalau ianya terang2 melanggar syariat.

    ReplyDelete
  17. fathiyah: ntahla babe... i tried but cannot... when it comes to his parents punye request. mmg susah nak resisit. taknak la sampai bermasam muka kan... walaupon melanggar syariat, susah nak please dorg....

    ReplyDelete
  18. pleasing everyone is not easy. parents suke ikot adat. kadang2 parents tak sangat, dah plan baik2, tetibe ada plak la makcik or nenek ke apa interframe. masa ai tunang, ai nak sirih junjung simple aje. i wanted to use the roses i bought. then my nenek sedara memandai nak buat. she assumed my mom asked her to cause dia sellau buat for relatives wedding. sudahnya sirih junjung i tinggi gile ok! dahla buruk! tak letak dalam gambar pon, malu gile.

    tu semua adat. melayu kekadang over sangat ikot adat2 kadang2 risau. eh, orang tak buat macam tula! orang tak buat macam nila! my parents are all worked up about adat, but parents biasala.

    if it were up to us, we'd get married in vegas. HA HA

    ReplyDelete
  19. hahhahaha nahwal! u're so funny! indeed! ikut hati mak kahwin kat vegas! everything nak adat! haha but serious makcik2 yg kadang2 over! hasut parents kita to do this and that.... buat itu, buat ini. geram tau!
    hahaha let us all kahwin in vegas! cheers! ;p

    ReplyDelete
  20. blh x buat pekak aje? nak jaga hati manusia ka hati Allah? selalu pesan kat mak biarlah org nak kata apa...nnt penat benti la mulut dia mengata...lgpun siapa dia..adakah dia tu blh beri kebahgiaan pd kita?org skrg byk ikut adat yg melanggar syariat...huhu

    ReplyDelete
  21. zainur: kalau ikutkan hati i mmg nak pekak kan je telinga ni! but susah sgt sgt sgt mr. X tu mummy's boy. akan sentiasa patuh ikut kehendak mak dia. maka, i ni pun kenalah akur.... yang paling takboleh terima akal, siapa la yg ajar kena letak kapur kat sirih junjung supaya perkahwinan aman bahagia! serious syirik! how can a sirih junjung determine ones happiness???!!!

    ReplyDelete
  22. if only miss x. if only. padanla selama ni nak kena subscribe ur comments feed. penat ai tunggu hapdet dari komen2 hahah sengal.

    yes. tinggi gile ok sirih j unjung i, sampai mak ai dok belakang sirih junjung tu habis tak nampak dalam gambar! menci! then i had all my friends lined up to bring out the hantaran. but halfway my nenek sedara tu amik and ruined everything! arghh! the part where it sucks is that we cant say no to people like her. takkan nak kata tak boleh kan? since dia lantik diri sendiri jadi mak andam tak profesional. oh god jangan dia buat bukan2 time ai kawen. seriously sangat takot

    ReplyDelete
  23. nahwal: omygod omygod!!!! how dare ur nenek sedar 'snatched' (hahaha) the hantaranS! ohmygoddd!!! all lined up and supposedly photographer amik gambar ur friends cantik2 mesti tiba ada gambar makcik u enterframe kan??! oh goooooooooooodddddd!! and omygod lantik diri sendiri jadik mak andam?? awak tau, saye pernah jadi maid of honor my best friend, the theme adalah gold!! tiba2 makcik dia bawak bunga telur warna hijau lime, SLUMBER je letak dekat kiri-kanan pelamin!!! my friend almost cried, asked me to remove the paharS. i told her mother. mother dia taknak remove takot the makcik kecik hati ok??!!! there it goes... sampai sekarang berkekalan gambar memori ada pahar HIJAU PUCUK PISANG!!!

    ReplyDelete
  24. tula takot sedara kecik ati. diorang tak tau! and when we wanted to do the hantaran this way, she had her saying. and then u know what? my fiance did this beautiful hantaran for sirih junjung. and he had the store make a flower out of the gambir and kapur. so beautiful ! and she took it. SHE TOOK ITTT!! ARGHHH!! i found out cause she left it on the table and forgot to take it home. and then he had grapes for the hantaran and she TOOK HALF OF IT!!! I HATE HER !! ARGHHHH!!!!!!!!!

    im never asking for favours agaiN! my mom asked my aunt actually to buy the daun sireh, and then that aunt called my nenek sedara and she assumed we wanted to use her service. then she brought all these kekwas in yellow and brown and my theme was BLUE OK! BLUE!

    she kept babbling i didnt want to use her flowers, but to shut her up i used the yellow ones. brown and blue? u kidding me?

    and she still wanted to use the orange Kekwa's. so i ended up with the sirih junjung AND The sireh menanti. the one with the kapur and all with the daun sireh. she used HER flowers after i removed them and put my blue roses. She said the blue looked ugly. =..(

    i just knew everyone was saying my sireh looked as ugly as hell. IM NEver going to let her interframe anymore. but how eh? huhu. sedeh gile

    ReplyDelete
  25. nahwal: she took the grapes??? she ate them or wut?? oh my god! i promised myself to be very very very firm for my upcoming big day! i don't want anybody to interfere any longer. oh goshhhhhh! please don't let her do bad things to ur wedding plsss! i feel u babe! seriously stick to your plan and theme color. please cabut bunga warna bukan2 dia if she ever do it again! geramnyaaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  26. hhaahha u plak jadi geram kan. sangan tak proper. elders can be so jahat sometimes. jahat i tell u. i was so pissed off cause when i was getting ready she kept coming into the room looking for stuff so the guests could see me getting ready and i was whispering out loud "close the door! close the door!". cry*

    please please be very firm. i dont know how, cause my mom just cant do anything about it. the only way is to keep her preoccupied.

    ReplyDelete
  27. oh.. i baca komen you and nahwal pon terus tkt dengann my own big day nanti.. skrg dah set theme color pon susah nk dptkan kerjasama. haiseh. cdey2.

    ReplyDelete
  28. nahwal: cerita pasal pintu, i teringat on my e-day, time tu la mak bapak i nak keluar-masuk, kawan-kawan i pun sama,; bukan marah but ada je yg seolah-olah tak paham bahasa. if nak duduk dalam, made up ur mind, duduk dalam diam2, takyah kuar masuk!!!!

    dah la my dressing table betul2 sebelah pintu. everytime they open the door i shouted "tutupla pintu! jgn keluar masuk boleh tak??!!" malu jugak ngn makeup artist sbb i terjerit-jerit. i dont care dah time tu org tua ke kawan baik ke, i'm doing my makeup and everytime dorg masuk my makeup artist terberhenti. pissed off kot!!! jangan sibuk nak masuk boleh tak???!!!

    sampai one time tu i bengang sangat! pintu baru bukak sikit. i bang the door; aduhai, taktaula hamba allah mana yg kena tu sbb tak nampak because he/she from the outside. (mesti dia sedih n malu sendiri sbb till today i never heard anybody complaining, so taktau siapa)

    lantak la kan??!!! aku dah kata jgn keluar masuk!!! then i locked the door! aku dah tak peduli siapa dah... ketuk pintu aku buat bodoh je. ckp kat makeup artist n cameraman, "biar je... jgn bukak". lantakla urgent nak amik bedak ke ape ke,pinjam cermin nak makeup ke, lantakla! it's my day! aku yg nak kena cantik, bukan kau! nanti aku keluar kau tengoklah!!! pfffffffft! bengang!

    ps: hahha lawak antarabangsa is, my mother pukul 7pm baru nak sibuk pakai baju bersiap, hahahah dia cakap kat cameraman "dah, dah.. keluar! nak salin baju ni!" hahahhaha i marah tapi nak gelak at the same time. i told her "kan dah kate, smeue org bersiap pukul 6. this is my room onwards. u halau the cameraman, what's the purpose of me paying him? i might hilanglost the make-up n hairdo moment"

    hahah my mum cakap dia ingatkan some guy yg masuk nak congratulate me! hahahahah dia terkedu n terus panggil cameraman masuk, takut i hangin kot.

    ye la, hari aku bertunang nak pakai baju cantik2, bersiap lawa2, bukan selalu. dia pulak yg nak melaram siap halau cameraman aku!

    lawak ok my mum halau cameraman!!! HAHAHAHA ;p


    SOME PEOP{LE JUST DON'T GET IT! IT'S SOMEONE'S SPECIAL DAY! JANGANLAH MENYIBUK! WAIT UNTIL UR DAY LA KAN?

    ReplyDelete
  29. hahahahaha....i love this entry...i know right, everyone has many many wierd adat opinions when it comes to weddings but more important things like solat and as you hv mentioned aurat,takde pun they comment so much....me and habib both put our foot down with the sirih junjung, so glad we didn't have it...

    sakit hati pun sakit hati lah...its too small of a matter to us for anybody to feel kecil hati. Really who eats sirih nowadays?? nak beli daun sirih pun kat kedai india je jual..

    ReplyDelete
  30. SOME PEOPLE JUST! DONT GET IT!! HA HA HA.

    seriously i HATE it when people keep knocking when we want to sit inside and get ready in peace. especially if ur room is downstairs and the relatives dont bother to go upstairs. this one aunt changed her baby's diapers on my bed and i was like are u kidding me sista?

    can u like please get the hell out? HA HA> gile bridezilla that day. the guests were early and people kept looking inside everytime my nenek sedara wanted to come in. and u know what? omg im laughing right now hahaha. she took this bottle (like the espirit bottle, but i bought it at secret recipe. ), and she filled it with air mawar or whatever, and she came knocking looking for a towel to wrap it with. my sister took the bottle and changed the towel with some lace and net to make it look proper and tied it with a ribbon.

    and SHE SHOWERED THE GUESTS WHEN THEY CAME IN OMG!!!!!! CAN U BELIEVE HER? HAHHAHAHA. they must think 'what the heck is this woman doing ?". i know its all adat and all but its just absurd!

    what are supposed to do eh? WHAT???im going to literally lock the room and wont let ANYONE come in when the MUA comes. NO ONE!

    ReplyDelete
  31. sab: please ajar me how u buat them agreed not to have sirih junjung? apa yg u cakap? how u did it? i really need to know so my w-day nanti tak penuh dengan adat2 ni. nasib ada jugak org fikir that afterall nobody makan sirih pun nowadays, takde sbb nak bagi sirih.

    i yang tak pakai tudung ni takde pulak dia tegur "tutuplah aurat tu..." kan? apa jenis manusialah, yg adat tu yg dilebih-lebihkan.

    anyway,pretty pleaseeee ajar me how to cakap with orang tua if we do't want this and that.

    ps: ke... muka u yg ayu n lemah-lembut tu yg melt their heart n agree with u? hehehe ;p

    ReplyDelete
  32. nahwal: HAHHAHAHAH babe! seriously i tengah gelak beria-ria depan PC sorang2 ok??? lawak ok makcik u tu!!!! hahahhahaha serious kelakar plsssssss! babe, u really know how to write! hahaha serious i can imagine just by reading ur write up! sumpah lawak!!! hahahahhahaha dahla tadi i dah gelak sorang2 pasal mak i halau cameraman tu! adoi! tengah malam camni u buat lawak pulak! HAHAHHAHAHAHA serious i dah macam perempuan gila gelak sorang2 ni ;p

    ReplyDelete
  33. HA HA HA. thanks to up i think im going to write a special entree. its going to be called "DONT PISS THE BRIDE ON HER WEDDING DAY, especially self appointed mak andam". HA HA HA.

    I dont know what to do, laugh at her or be thankful she's there for all the adat thingy. i dont give a **** of adat, she keeps on saying

    "KO orang muda, apa kau tau".

    HA HA HA

    my friend came in crying saying "makcik tu amik hantaran, makcik tu amik!!"

    benci ok! kuar bilik dah takda mood nak senyum! HAHHAA

    lets make sure our wedding dont turn out that way aight? fingers crossed.

    ReplyDelete
  34. indeed! the sentence sgt la cliche.... " adat ni kena... org dulu2 buat benda ni, budak muda apa tau" hahhahahaha ckp kat makcik2 tu...hahhaha nak ikut sangat cakap org tua dulu2 kan? ikutlah sgt cakap orang tua dulu-dulu yg kena jajah british! kalau dorg pandai sgt takdela kena jajah dek british!kalau dorg pandai sangat, mestilah dorg tau pikir rasional behind everything we do. kan?? hahahha so dorg pon tak pandai mana. kita ni kena fikir rasional, fikir apa yg baik n buruk, apa yg betul n salah. hahhaha ;p

    ReplyDelete
  35. after i bertunang tu, one of my aunt force me to eat the sirih from than tepak sirih. hell no i wont! bila i tanya why i shud eat the sirih, die cakap makan jela, jgn degil, ikut adat. i looked at mom meaningfully so that she can stop the ridiculous act tp my mom cm signal me to just eat. lps tu i makan, but i spit it out behind her back. lepas tu dia perasan and force me to swallow back the sirih. benci sgt!

    ReplyDelete
  36. moose: suruh makan???????? wut the heck? oh man! suka hati je dia suruh u makan kan?? lain kali u sumbat dalam mulut dia. and ask her "sedap tak???" isk macam2 la... but seriously our family mesti taktau how not to ikut the adat when the relatives insist kan? haish!

    ReplyDelete
  37. I do not have engagement so i never experience these arguments about sirih junjung. few month back, when I did my hantaran list. a friend said, kak, u have to put sirih junjung. Its part of adat. So, being the inexperience bride-to-be, aku pong letak je dalam list. For the first time yesterday, gave to my BF to see, and he ask, sirih junjung ni wajib ke? So i jawab. Entah, si tut kata kena. y? Si BF kata lagi, esok (which is today) jumpa my mom and tanya dulu. So, today i'll be seing my future mother-in-law on discussing matters at hand.

    I think the answer would be YES kena letak, not because future mother-in-law nak or My BF nak or I nak. But because of sedara mara yang takda kena mengena dengan kita. Sigh.

    Bukan sedara diorang pon actually. Sedara mara I. I orang kampung. So, they've been to my house masa merisik. Suasana kekampungan tu masih kuat.

    Nak, taknak... kena lah kot...

    sob.

    ReplyDelete
  38. Hello there, I know this comment must come a bit too late, but wth, I wanna share my thoughts too. :) I think I can share my sentiments too. I'm getting engaged next month, and tepak sireh will be part of the hantaran. I, for one, completely disagree with whatever adat has to say about our fate. In my opinion, Allah can only decide that and nothing and no one else can.

    But sadly, the other half of the orang tua population thinks otherwise. Tepak sireh, sirih junjung, bunga pahar etc. in my opinion are all elements of ancient pagan and sanskrit influences that till now the Malay community choose to sustain; for whatever reason. I think its sad, that some of us think that its wajib etc. It just goes on to show how kuno we, malays can be. I question sometimes, why not sustain the adat that can be beneficial to us or that doesn't conflict with the principle of Islam? My parents for one, think that its a complete waste of money and also completely unnecessary. I thank Allah for that. Also, I am irritated at people that nak ambil hati when you refused to listen to them about adat. Its just so ridiculous!! Anyways, Miss X, keep posting your posts about those fantastic make-up artists and butik pengantin! I enjoy reading your posts, and for sure can get some tips who to look for, for my wedding next year at Shah Alam. :)

    ReplyDelete
  39. ayuni: oh dear...thank you so much.anyway, indeed... adat is seriously rediculous. not that i tak beradat, but i think malaysian should really understand adat vs adab. which i think ADAB is crucial... hormat dalam erti kata lain. adat ala-culture so, i think it's just an add on..

    ps: true, a waste of monye;-- none of my family members makan sireh pun LOL

    ReplyDelete
  40. hey, i'm a new follower. =)
    i love this post!
    i totally agree.
    everyone should learn to differentiate agama & adat.
    if you're not following the adat..it doesn't mean you forget it.
    better follow agama than adat, i think.
    if the adat followed isn't against agama..then it's okay la..
    some more..many of adat melayu are from hindu's budaya right? so, not all are according to agama.
    macam merenjis part, orang dulu merenjis sambil berdoa for the couple. nowadays, like..just to up the stage? dunno la.
    some more..hantaran..it isn't a must dalam agama..if not given also is not supposed to be a problem.
    some more, this hantaran thing is making people riak sometimes..macam berlumba2 nak outdo each other & show what they have.
    rezeki orang lain2..but doesn't mean you have to go overboard.
    bagi hantaran privately pon ok..pay a lot of money for hantaran arrangements just to awe people pon buat apa kan? usage of fresh flowers ke apa..then throw away ke..
    ala kadar cukupla kan?
    i'd also rather have things that i could re-use..
    i don't have anything in mind yet for my own hantaran arrangements, but i'll defiately try to do it myself.
    i'm liking feathers as deco..can be re-used also..as house deco/anything immaginable la.
    anyway, this is my personal opinion.
    everyone is free to do as they will.
    we aren't qualified to judge others, only Allah can.

    salam.
    liza

    ReplyDelete
  41. heheh love ur blog. even xtau when was my big day but suka je baca blog u utk i buat bajet2xz skrang. anyway pasal sirih junjung ni for me as long as sirih tu original dh ok la kut. letak kapur bagai bapa byk kena letak tu biaq p la.. hahaha

    ReplyDelete
  42. i tak kasi pun sirih junjung.lantak ler org nak cakap pe.nasib baik in law pun xkesah.actually diorg yg tanak.sbb lepas tunang diorg nak balik jauh.malas ngn sireh junjung bagai.for me dah tak rasional dah kasi sirih junjung tu wajib..sbb zaman skg mana de org makqan sirih sgt.astu dah lepas majlis buang jugak.membazir jek tempah sirih junjung mahal2...

    ReplyDelete
  43. Hi.
    time I bertunang dulu lagi la tak ikut adat. my fiance dah confirm dgn I yg fam dia tak bawak dulang last2 on the day they bring 3 dulang hantaran+1 untuk cincin. I pulak just bagi 1 basket of choc, cookies & sweets. Nasib baik fam dia tak kisah.

    Btw, I baru follow your blog. Banyak sangat info bout wedding.

    ReplyDelete