Saturday, May 12, 2012

PTD EXAM!

Peperiksaan memasuki skim pegawai tadbir dan diplomatik, Gred M41.

Haha saya pegi exam ptd tadi.
It's my first time.
I am (kinda) lucky.
I filled in the online application last month and received the letter last week.
Most of my friends applied since last year baru dapat surat exam same week dengan i...


So how was it?

Seksyen A: bolehlah since saya kerja di bilik berita, so soalan ttg Asean, unhcr, segala agensi kerajaan, parlimen tu mmg boleh jawab dengan yakinnya.

Seksyen B: berangan kira cantik2, when i was at my 20th question, tiba2 ada announcement kata tggl 25minutes. Hahah barulah buat laju2. The last 5questions tak sempat kira langsung! so i tembak je. Haha

Seksyen C: memahami petikan, senang sbb straight to the point, mcm sekolah menengah je. MUET punya lagi susah.

Seksyen D: sebenarnya soalan senang, tapi jawapan spesis goreng sbb bukan fakta tapi lebih kepada pendapat. Saya jawab soalan 2: pembangunan negara berkait rapat dengan pemimpin muda berfikiran positif dan proaktif. Haruslah aku ckp dr aspek pemimpin muda pendidikan, perniagaan dan aktiviti kemasyarakatan dan sukarelawan utk pembangunan negara. Hahha

Seksyen E: my favourite section! Felt like a pro writer when structuring d english essay. Its about social network danger. How can i not know that?Huhu Haruslah tahu! The drug mules, abduction and easy robberies. 30minit je dah siap :))

........
I dont put much hope since i (think) i kinda fumbled my secB. Hahaha 39ribu sat for the exam today.. Nationwide!!! Only 200 will be called for the iview. Haruslah yg ada mak bapak org kuat government pakai back door kan? So maybe 50% je yg truly deserve the post. Good luck to all who sat for the exam tadi!

Mmmuah!!! BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

6 comments:

  1. wow you sat for the exam, anyhoo best of luck ya. i didnt go as for myself, but thanks for sharing the info :)

    ReplyDelete
  2. kite pn g exam td..berat kepala lpas buat 5seksyen..goodluck sis..mane tahu ade rezeki utk interview

    ReplyDelete
  3. Harusla yg ada mak bapak org kuat government pakai back door kan? Whattttt! Haha

    ReplyDelete
  4. my father is one of the interviewer..but guess what?? i x pernah pun ada hati nak apply for PTD..hahaha..one of the reason is my friends slalu mengata i akan guna back door..haha..but i never use any short cut lah..best of luck dear!

    ReplyDelete
  5. owhhh gud luck!! if u punya luck ade next stage yeeee smpai dpt pac ptd ye?? tp kalau pac jgn lupe senaman semua tu...kalo pancit xdpt..

    ReplyDelete
  6. tak semestinya ade kabel je boleh.. first stage nie mmg susah nak kena tolong..

    ReplyDelete