Wednesday, November 25, 2009

AFFORDABLE PEMBUAT BAJU

*sekadar gambar hiasan kerana teruja tengok how simple and sweet baju kurung kosong yg dipakai dang suria. orangnye pun cantik, pakai ape pun cantik. kan?


talking about baju and baju.... different people different preference kan? as for me, the gist of any special occasion adalah the make-up, baju and photographer ;)
so..... ok. i dah survey a few dress makers who make superb kurung modern at reasonable and affordable price. so, those who love the simple classy kurung modern, here's the quote for KURUNG MODERN.

1) Fidz collection
RM690: kurung modern with beads dekat leher and wrist.
pros: the price TERMASUK kain and lining ok? ;) dia pakai chiffon. so evertyhing in one, takyah pegi kain hunting.
cons: design mmg standard beading; wuteva they have, so cannot la byk cekadak nak itu ini. the lady at the shop kate, if kite nak tambah beads or lace price starts at 200. so, wek... a whooping 690 + 200= RM890 jugak kan???
i also asked about the veil; starts at RM200...

2) Unaisah
a new designer. a plain, seriously kosong kurung modern will cost you RM300++ murah kan?
pros: she's a new potential designer so siapa tahu one day dia meletops! ;) maklumlah, hatta dolmat, rizman ruzaini, zery zamry pon were once new designers who only charged RM500, 5 years back kan? now dah meletop letop!
cons: this lady punye hasil macam very pandai in tailoring, so to do any pelik2 thing lace, beads segale... tambah lagi 400. plus consultation yada yada, RM500.
kain segala beli sendiri la kan... pandai2 kira la k brape budget smuenye? ;p

3) Nik Erwan Roseli
This fella dah buat MIFW semua. tho he is in the same group of friends yg semuanya designer, his price is still affordable, seriously. But if there's any not so good reviews about the cutting of the baju he made, siapa2 yg ade experience, sila share ya? sbb takut jugak... good price doesnt mean it comes with good results kan?
pros: a simple plain kurung modern costs RM500 (i know! murah kan? ) kain sendiri segala. orangnya baik, ramah dan open to suggestions.
cons: i pernah mendapat tahu rungutan; 1) sedikit lambat... 2) fitting kureng sedikit. But again, one's judgment kan? he's a kinda well known designer. betol ke cutting baju itu kureng atau customer yg cerewet? anyhow, again... masing2 punye rasa. another thing, he's one quirky guy, takot jugak nanti baju norak sgt...


Jadi rakan-rakan yang ada experience with any of these 3, marilah berkongsi!
LOVE LOVE! :)

17 comments:

  1. I tempah my baju nikah kat Wen Fesyen, a small house boutique kat Batu Caves. Die ni mmg specialize in baju kahwin coz butik kat semua house outsource from her to tailor. Baju kurung moden chiffon with heavy beading around neck area and wrist cost me about RM 150. Veil at RM 60 and tudung ala Ariani yang ade sulam/lace patch kat owning is about RM 90. Ariani outsource tudung from her as well. But of course, she's no designer. Tp sgt MURAH!!

    ReplyDelete
  2. jaja: oh god!!! that's so murah kot!! oh tell me more where the place at, any email or contact number for me to survey. any photos of her previous work? your ke... hehehe tell me more, i saje nak anta kain baju biase bulan depan, nak test rase pakai sedap ke tak. huhuhu still hav plenty time until january to tempah for my e-day. still keep my options open. ;)

    anyone: anybody knows about dzul declassique?

    ReplyDelete
  3. unaisah and nik i dah tanya dua2. yes its correct price. i suka lagi unaisah.dia ada blog dia sendiri kan?

    jaja... yang wen house tu boleh kasi lokasi mana tak?

    ReplyDelete
  4. Miss X, u may check her blog here: www.studiotwentysix.blogspot.com, potential designer i must say. =)

    ReplyDelete
  5. riena & belle: i dah tgk the blog!!! cantik kan baju yg dia buat utk nazleen tu!!! oh now i fall in love moreeeeeeeeeee! im very sure unaisah is the one yg will make a good baju for me. yeay! and she's so baik ok??? cuba mail dia. baik sgt!

    ReplyDelete
  6. betul,betul.. cantek sangat baju nazleen tuh. hihi.. i jatuh chenta dengan veil yang unaisah buatkan.. lawa sangat. semua veil pon lawa la! mesti urs pon nnt canthek. so make sure do share with us in ur blog ya! =)

    ReplyDelete
  7. sweetheart....

    dzul classique....true....price range starts from RM150..

    ramai juga my friends and their friends tempah from there.. My bestfriend baru buat bj tungang...kurung moden...lave...but added some chiffon and beading at the wristline...RM200...and the fitting was nice..I myself pon nak pergi send baju biasa dulu...Wife Dzull yg does the ladies...she is kind.. and she has made soooo many dresses she can advise...she might not exactly be like a designer.. with sketches..but you can look around at soo many of the collections she has..

    btw..her baju kurung no lining starts from rm65

    and my advise go malam lah..they close at 10pm...sbb siang ramai customer..she wont be able to entertain you personally..like for more deliberation..

    ReplyDelete
  8. cik belle: ha'a! the veil super gorgeous ok?!!

    legal me yours: huhu tu la, i bace 'tungang'.. then i was like 'oh tunang kot...' ;p jom jom. i pun nak try hantar kain shantung biase for her to jahit me kurung moden and suruh tampal white lace. i nak tgk her lace&bead works pastu nak rasa the fitting best atau tak... hehe i nak buat 3 pasang baju baby pink with lace and beads smue. i love to think of the IFs...taknak take the risk IF one and only designer punye outcome dissapoint me---nanti i choose which one to wear for tunang-- other 2 i can always pakai waktu dinner functions ke ape kan? ;p

    ReplyDelete
  9. Nik Erwan pandai design2 creative and less than RM500.but ur right...sooo lambattt and kdg2 longgar sket.but he's a nice dude!

    ReplyDelete
  10. diah: hah? less than 500??? wah howcome u dapat good bargain? bestnya!!! tailoring for normal baju melayu dia buat tak? lambat tu yg i takot dengar tu....

    ReplyDelete
  11. Hi, I am a satisfied customer of Salikin Sidek, hehe, his price starts from rm 500. I can share you of my w dress recently tp thru email la ek.

    Dzull is my regular tailor too for my baju biasa n tunang aritu, lately the service tak berapa nak ok dunno why, beads die mmg cun n kemas, cutting baju pun kemas but then always rasa mcm too ketat for my wide hip. hehe

    ReplyDelete
  12. zetix: salikin? ya, he's a big nama but my best friend punye baju tunang unfortunately end up with dissapointment... but later ok after few hours my friends tunggu in his shop to get it altered....huhhu dzulclassique pulak i dgr2 and baca few b2b blogs but nanti saje2 nak try hantar satu baju biase nak tengok jahitan dia ;p

    ReplyDelete
  13. ohh thanx god dah lama mencari tailor yg budget x tinggi sgt. Tq dear sharing this info. seriously cantek baju unaisah buat. i'm sure ur baju will be nice...

    ReplyDelete
  14. eila: kan? macam sangat worth it kan? ni i nak try hantar baju kain biase2 nak bagi dia buat dulu... nak test sedap pakai or not sbb i ni chubby. huhuhu

    ReplyDelete
  15. Hi miss X thanks for sharing this, I also tgh carik2 tukang buat baju nie, especially for my engagement which I x nak spend terlalu mahal, yes, she's quite potential dressmaker...will try to email her. thanks again. Hugs =)

    ReplyDelete
  16. abby: hallo dearest, kan? since it's just an engagement i rase baik biase2 jek... the prob skrg my mum yg over excited ok? she even bought me a panel of french lace. oh god... skrg nak hantar dressmaker biase pon i dah serba salah. pening!

    ReplyDelete