Friday, December 10, 2010

VIDEOGRAPHER! YEAY!

working in the industry ease me... seriouly.

i have cameramen friends all around me.

i have visual editor-- lots of them i can choose from.

so i chose a partner in crime; camera&editor to capture events of mine next year.

do i trust them?

why not. they've been working with tv3 for more than 10years.

way expert than banyak videographer setahun jagung yang charge RM2k for a single event!

cst 3800, manggis 4800.

manggis mmg special, i tabik.

cst friendly and pandai pilih lagu but.... if ikut rules of visual editing and broadcasting, they need to pay attention to the shots. banyak sangat jump shot waktu editing. hilang story-flow of the majlis.

in editing, if taknak draggy, buat insert/lay... but bukan jump shot.

for an example, ada a few video dorg... awal2 ada visual pengantin bersiap, dah majlis bagai, tiba2 dah 3 minit ada gambar pengantin bersiap balik. jump shot is a no-no walau art macamana sekalipun.

anyway, the peepz i'm gonna hire tv3 team.

the cameraman has previously worked for production, pernah buat nona and other women programmes. and the visual editor from gua.com.my / tonton.com.my .

they did LIVE programmes as well. so no doubt on the outcome.

for 2events + 1 short clip of family+friends interview, RM1500 is definitely worth it, kan???

i'm happy! takpayah pening kepala dah.

videographer mission accomplished!

40 comments:

  1. dear share la sape orgnya .. i'm also looking for the videographer now ...=)

    zzainatul@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Lucky u! Save banyak gila dah kat situ :)

    ReplyDelete
  3. beshnye,dear....=D
    hopefully, i pun dpt yg murah...

    ReplyDelete
  4. brideofkayangan: ala... abang2 kat tv3 ni. if you nak, nanti i bagi e-mail dia. just tell him you kawan i.

    reena: kan?? serious thankful sangat...syukur. hahah siap ada pre-wedding interview tu yang i suke!

    hazira: huhuhu kene selalu cari... :) to me, asalkan ada memory in video... i'm gonna have mine. and i'm happy and thankful.

    ReplyDelete
  5. yesshhh....ini sudah bagus!marilah berkongsi email mereka supaya i pun boleh ambil mereka buat videography utk i.hihi..email me yaa..(u know my email right dear?)

    ReplyDelete
  6. babeee! you are very lucky. can i have them as well? :(

    ReplyDelete
  7. hye dear...price vediografer u sgt affordable... plz share it with me... im also searching vediografer for my big day... hope to hear u soon....

    maura_nora@yahoo.com

    nice blog and good information for b2b...

    ReplyDelete
  8. hi! i was blog-walking and found yours. u got a good price for... tv3 team? they must be talented! nice price with a great team, that is cool i must say! :)

    ReplyDelete
  9. homaigod, really worth it. bestnye! nak email dia jugak bleh tak?

    nursyahirahyaakub@yahoo.com

    million thanx in advance! ;)

    ReplyDelete
  10. dalila: baik. nanti saya bagitau

    lyana: huhu i ni confident je promote. ntah dorg amik outsider ke tidak.

    ReplyDelete
  11. girlssssss sorry. itu adalah price utk i, friend-friend price. but anyway, they're still affordable. nanti i kasi contact, uol tanya sendiri.

    ReplyDelete
  12. Bestnya.. Boleh x I nak jugak? Murah lah dorg charge. Email kat I leh? Hehehe

    Volkswagen_8@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. leh x,i nak num contact dia gak?......sy stuju pndpt u, photographer n videographer amatur,mark up gler2.....pdhal br sethn dua ambk pic n video....

    ReplyDelete
  14. hi Miss X,u r lucky!! :) bestnye.kire murah jugak tu sbb dorg ade experience kan.mind to share their contact #?emel me too ek :)

    khalisa_lisa@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Wah..best giler.
    Only rm1500.
    Jimat banyak dah di situ.

    ReplyDelete
  16. korang! rm1500 is the price yang dorg bagi dekat i... i'm so sorry bikin anda sejuma confuse. ok, meh i state real price. so ifkorang e-mail pun, u have the idea how it's gonna be, 2event RM1800. add RM200 for pre-wed interview. so dapat 3clips; 4minutes/ 4minutes/ 2minutes. pastu ada satu clip free bloopers(semua scene yang tak jadi waktu shooting, gelak pecah perut). ok mail me (whpisy@yahoo.com) for their e-mail. i takboleh expose sini.

    ReplyDelete
  17. owwhh miss X.. i pun nak jugak.. mail me..
    j4z_aj@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  18. i want to have their emel too!!!! hikhik..
    tq missX! appl3_white@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. abestu kalo luar kawasan kL cmne plak sis?

    ReplyDelete
  20. KORANG! Bagi e-mail. Nanti depa email korang detail.

    ReplyDelete
  21. i pun nak jugak.. my mail.. ct_mai82@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. butterflyorange.me@gmail.com.. thanks sis!

    ReplyDelete
  23. nak jugee..package menarik tu plus dengan experience lagi..my email eanes11@gmail.com thanks dear!

    ReplyDelete
  24. saya pown.sekian :)
    amnina@gmail.com

    ReplyDelete
  25. babe, mind asking them to email me too? thanks and owe u one! theunreluctantbride@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. Wahhh affordable gila.. Nak! Nak! nak! I email u skarang jugak. hehehehe!

    ReplyDelete
  27. babe..urm...xtau la u tau k x..tp cst mengamuk kot kt diorg nyer page pasal u review pasal diorg 2..

    http://www.facebook.com/notes/cst-production/ada-seorang-bijak-pandai/131216586938126

    ReplyDelete
  28. mai: huhuhu muahx!
    osh: doneeeee!
    hana: hahahhahahha baiklah!

    ReplyDelete
  29. anes: hahahah :)
    amnina: iye, iye...
    liyana: baik cik puan... :)

    ReplyDelete
  30. ainee: sukenye hati kamu... :)

    lovelyadibah: i've read it. :) i know them and even one of them is my very talented junior during university years;--- he knows i'm not merely a girl who talk-cock; i even do camerawork and editing along the journey; skrg takde masa, tak buat dah.

    i've met them in person and even told them i'll hire them for one of my event. somemore i know my junior in the team, takkanlah i simply nak kutuk dorg kan? i dont know who in the team wrote the note. but he simply get offended without reading between the lines.

    but here are some honest feedback from me that i really mean em:

    1st- please refer my entry, i wrote 'cst friendly and pandai pilih lagu' ---- (but in the note, writer said that i kutuk lagu dia.which obviously contradict kot-- encik, baca elok2; saya tak bercakap ckp pasal lagu mahupun fastcut, saya bercakap pasal jump shots which means synchronization / sequence of the frames. saya tak bercakap pasal lagu.

    2nd- about the shots, it's subjective. and so goes my opinion-- subjective and jump shots are not pleasing to my eyes (yes, my eyes.. i'm not talking about anyone else's) ini kritikan membina, boleh perbaiki.

    3rd- cuba baca sepenuhnya ayat setahun jagung tu. ia merujuk kepada videographer yang baru setahun pegang camera, tapi charge 2k! it's obviously not u nor manggis. dalam struktur ayat pun, nama kamu berdua di dalam paragraph yang berbeza. korang dah buat kerja ni 5tahun, kenapa rasa diri setahun jagung pulak. aiseh..

    **ps: if i wanted to hire videog for my 2events, it's my choice. customers seek better bargain,my dear. anyway CST u guys are great, told ya previously about my private function ain't it? :) peace.love.

    saya seorang blogger yang tidak ambil mana2 comission dari mana2 pihak, which some might blog for benefits. not me, in my blog only the truth but the truth.

    ReplyDelete
  31. i pun cian kt u..seyesly..we r bloggers kot..u talk our feeling bukan nk condem k pe..but then cara dier sangat defensive and siap suh fan kutuk plak..haih...i guess u should be strong..and keep writing k.. love n hugs!!xoxoxoxo

    ReplyDelete
  32. lovelyadibah: thankss love! :) no worries, i know what i wrote. muahx!

    yang kelakar tu dia tak faham jump tu apa, ump bukan fastcut dik non.sbb tu membaca pun dia jump-jump kot. macamanalah dia boleh tak sedar ayat i cakap CST PANDAI PILIH LAGU but si penulis note ter-jump ayat tu kot pastu tulis kat note dia i kutuk pasal lagu. HAHAHAHA defensive but tak particular.

    anyway, pasal his fans i tak kisah depa nak kutuk. but i gelak dekat yang mengaku proffesional videog kat kk tu, yang suruh i pacak tripod and en planta. hello, jangan igt i sebarangan perempuan. i direct, write, shoot and edit. i worked in production for soooooo long before i work in the formal news. i cakap bukan bantai, i tak cakap sebarangan. my programmes n dramas dah published in many stations. so jangan ingat i perempuan yang suka hati mengutuk. i kritik. i know what i was saying, dude.

    i'm a blogger who don't generate income. i takde nuffang,adsense,etc... i menulis kerana mahu share. kritikan yang diberi, terimalah dengan membina. too bad, if ada yang offended. but remember; fidz collection, after i wrote about them, OWNER nya tampil and told that they will do better in the future. i tulis pasal Unaisah Azlan who's a stranger to me, alhamdulillah she's now fully booked until NOV2011!!

    saya menulis apa yang benar. sedikit-sebanyak penulisan semua blogger beri publisiti kepada yang ditulis. bukan cheap publiciy but FREE publicity. since u don't need it, in the future, there'e no need to write about u anymore, ok? at least kritikan bantu vendors know siapa fans yang akan backup dia, at the same time tau di mana kelemahan dia. if nak tulis benda yang baik je memanjang tanpa mengkritik, baik tak payah jadi blogger. kami menulis apa yang sejujurnya kami rasa. so? any have problems with that. hehe . love.

    ReplyDelete
  33. Dear, I rasa macam terpanggil untuk hire kawan u jugak la.
    :D
    Boleh emailkan dorang punye email?
    zaujah1404@gmail.com

    ReplyDelete
  34. email me too bleh??

    OneEyaLee@gmail.com

    ReplyDelete
  35. dear..boleh emel kat i..really interested nie! :) tq!

    ReplyDelete
  36. me too..emel me pls diorang nye emel...
    forsythia_jaszyler@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. Assalam dear. I wanna their email jugak boleh. Please send to my email zatul_dyanna@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Hi Ms X. Is it possible that you share with me yr videographer & photographers contact details? I can be reached at firleena@gmail.com

    Thanks heaps ;) love, fuzzy

    ReplyDelete
  39. OMG! Please pleaaaase forward me the number of the videographer...

    I love your blog. Have been referring to it for weeks since I got proposed for bridal tips...

    Luv,
    -Jannah-
    a.k.a. I-am-cheeky-kitty( I-am-cheekykitty.blogspot.com)
    a.k.a. bride-to-be (and potentially bridezilla)

    ReplyDelete