Tuesday, February 8, 2011

BUYING A DIAMOND (again?)

Seperti biasa, cerita cliche i--- I ni mmg suka sgt cincin dkt Le Lumiere. But when I pegi tomei (dah 4kedai tomei lain2 branch I masuk ok?!). Tomei padahal satu geng dgn Lu Lumiere but the staff sgt selfish. They'll say "Le Lumiere itu brand saja maaaaaa. U tgk sana mesti mau cantik sbb itu boutique maaaa. Sini tomei nampak cincai tak semestinya tak baguus punye!"

So dalam hati I, walhal satu company but competition makes them criticize each other. Ya, I know... Definitely because of komisyen kan?


So seperti biasa I akan ke Le Lumiere gardens untuk jenguk cincin2 kegemaran. Maka terdeytk di hati I tanya SA dia yang sejak I kenal mmg sangat jujur. Takdela mcm yang kedai tomei, cincai2 je. So I asked:

1) What makes u better than lazarre?
- sama je, both of us mmg jual diamond with GIA cert.

2) How about habib?
- habib punya hearts on fire mmg kita tak boleh lawan. Tapi bear in mind harga pun mahal jugak.

3) Tiffany&co pulak?
- honestly, mmg bangga la if dapat beli but u nak ke cincin 0.3 harga 8ribu? Padahal kat sini boleh dapat rm3-4k je. 8k tu u dah dpt 0.5ct kat sini.

4) Dah tu kedai mcm goldheart & wah chan?
- goldheart I tak berapa reccomend. But wah chan dia jual GIA cert diamond, sama je ngn kitorang. If beli loose diamond nasib baik dapat good value.u beli kat kitorang if u nak brand la...

Hahahaha jujur kan SA di Lumiere itu...

Maka dgn yakin diri lepastu I gerak pegi wah chan menengok loose diamond dia. Mmg ada yang 0.5ct murah, tapi colour mesti H or I. So I pun cdgn cari yang average, ada satu ni mcm good value. 0.5ct,G,VS2, rm3299 camtu. And ada satu ni 0.38ct tp nmpak besar sbb 4C dia; 0.38ct,E,VS1, and guess what harganya on rm2999!! Definitely tak campur setting/casing lagi. But not bad kan?! Berbeza dgn kedai emas lain, dia buat setakat bagi tgk diamond kat microscope kecik tu, siap bagi tgk kat microscope besar ala2 dekat lab lagi... Dalan hati ni mmg tergoda dgn harga dan 4C loose diamond at Wah Chan. But betul ke Wah Chan ok? Or..m I should i stick to Lumiere?

18 comments:

  1. owhh.. kalau saya pun mesti dalam dilemma jugaklaa miss X.. hihi..

    as for me, i dont mind which store or boutique sell it, the value and the 4C should be more valuable and worthy enough.. :)

    happy hunting!

    ReplyDelete
  2. wah chan pun ok kot sis.. kalo cincin u cantik memikat, da takde sape tanye u beli kat mane nanti.. ehehe.

    ReplyDelete
  3. kalo tgk dari cerita mcm Lumiere paling ok..sbb diamond yang penting GIA cert dier kan..hari 2 tgk kt habib yang hearts on fire..mmg mahal..tp SA dier ckp pasal colour n clarity 2 normal people xdela kisah sgt..huu~..

    just my 2 cents..:)paper pun gudluck in finding the right diamond!:)

    ReplyDelete
  4. Because it's certified, I wouldn't think buying it at Wah Chan matters much. Macam SA tu cakap, beli kat Lumiere if you wanted the branding. I bought all my rings at Wah Chan, but not planning to put the wah chan box on the dulang la, haha

    ReplyDelete
  5. hahaha..miss X, i chose wah chan. same exactly like u..i suka le lumiere.. end up kat wah chan. sbb for the same price, i boleh dpt better diamond kt wah chan. in a few years, dah tak kisah kedai mana beli..yg ada diamond tu je dgn kita. lgpon wah chan boleh kecik or besarkan anytime, foc.

    ReplyDelete
  6. HOF better than Lazarre and Le Lumiere ke??
    After all this while i thought Lazarre is the best?
    but then haritu i tgk kenapa price HOF lagi murah dari Le Lumiere eh? *Blurr*

    ReplyDelete
  7. miss X,tomei staff mmg kurang ajaran ok.hahaha.mine also from le lumiere tp butik my diamond mid valley.dh terbeli br jumpa butik le lumiere gardens.huwahuahuahuahua..mine tak smpai 0.3 tp nampak besar la jugak.better 4 prong dr 6 prong.tu yg buat nampak besar kot.hehehe

    HOF mmg tak bole lawan.kot.sbb tu mahal. tp... i tgk cutting sama je dgn yg i pilih dr koleksi le lumiere.hehe.box dia pun lg cantik dan besar dr habib ;p *ngade*

    ReplyDelete
  8. hi.
    i just jalan2 tgk blog org nak kawen. tiba2 nmpk lak u cite pasal diamond. this is just my one cent opinion.

    i'm a fan of habib. just bought mine 0.43, vs2, f, triple excellent, with hearts and arrows, gia cert rm2800. loose diamond, kalau u nak beli, yg penting, clarity, carat, colour and cut. dan HARGA. haha.. dari mana tu tak penting.

    HoF is the world's perfect cut diamond. its not by habib. habib is just an agent to hof. hof is worldwide. brand dia satu hal, pastu berlian dia pun satu hal. mmg cantik. shining dia lain mcm. try tgk. i ada sorg SA yg sgt baik melayan. fb dia norhisham adha.

    habib ada exhibition kat mid valley from 14-20 feb. try carik dia. selalunya dia hanya jaga HoF.

    ReplyDelete
  9. haha.. remember dulu i ade komen kat entry u psl i dpt diamond E color less than 3k? dkt wah chan la tu... hehhehe klu nasib baik, mmg dpt jumpa dlm byk2 loose diamond kat sana. n kena cpt2 grab b4 org lain kebas. hihi

    yes, klu nak compare dgn byk2 kedai emas, i prefer wah chan. kdg2 kita jumpa diamond yg sama kat wah chan n de gem. tp sbb kedai tu nama "de gem", maka dia jadi mahal. n harga casing + labour cost sume tu pon mahal. kat wah chan, u bleh tawar. try tawar sehabis boleh. hihi

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum miss x.

    ouh, better saya study dulu all chapter diamond ni. sbb saya adalah zero knwoledge tentang ini >_<"

    so, tumpang study di blog kamu ye. peace.

    ReplyDelete
  11. dear..kalo nak lain dari yg lain cuba brilliant rose =)
    kat Malaysia Sookey je yg jual..masa i beli di Pavalion ada...tapi sekarang dah tukar ke Sunway pyramid

    ada 66facet round cut tau..canthek.

    ReplyDelete
  12. Ohh ye ke..thanks nina for the info! :) i ingatkan diamond ni ikut kedai, kes study habis la ni. hihi. anyway if anyone tahu the next habib punya exhibition/sale bagitahu i pleaseee..

    yang this 14th punya tak dpt nak pegi. :(

    ReplyDelete
  13. jooleata: hahaha mmg asalkan GIA cert sama je. tapi kena beli kotak cantiklah bagi presentable. hahaha

    osh: kawan2 i jenis tanye! takpelah, tak kisah beli kat mana asalkan meletops and boleh pakai forever :)

    lovelyadibah: sayang, i pulak jenis yang sangat pentingkan colour. i nak colourless D-F only sbb i penah tengok kawan i beli H colour, bila makan2 dinner... ada sorang lagi pun pakai cincin kahwin, nampak sangat hers kekuningan.... so i rasa colour matters a lot.

    ReplyDelete
  14. rilla: hahaha pemikiran u exactly macam i! keji kan taknak letak cincin wah chan padahal cina2 kat malaysia ni bangga if beli wah chan tau! anyway, tapi hati i dari dulu nak Le Lumiere. sbb tu rasa berbelah bagi je...

    si kecil: hurmmmm itula jugak i pikir. i dapat bigger diamond with same color n clarity at wah chan. beza rm600. confuse nak lumiere impian i atau wah chan yang tiba2.

    ain: dear, HOF the best sbb dia punya facett. yang u tengok tu Habib GIA i think... sbb harga dia mmg murah dari Lumiere. Habib HOF yang mahal gileeee

    ReplyDelete
  15. lisa: huhuhuhu tu laaaaa patut beli kat le lumiere. hati mungkin lebih melonjak! hahah padahal sama je, saja nak over kan??? ;)

    supergirlz: d&p overprice la dear.... mahal tapi cincin biasa je.

    nina: 0.43, vs2, f, triple excellent--- nice one dear! good finding!!! :0 kalau i pun, i mesti sangat happy. box warna dark purple tu ek? cantik!

    ReplyDelete
  16. sk: oh boleh tawar banyak lagi ke? bolehlah i try ek? tgk banyak mana they can go. huhu anyway, tu i nampak ada customer booking, 0.41, E, VS2, 3k je! tapi dia dah booking, apakan daya...

    syahira: sila,sila... sama2 kita study...

    aween: brilliant rose macam putih sangat.. risau ada fluorescent. but cantik :)

    ReplyDelete
  17. a'a..nmpak putih dan bsinar lebih sbb round cut facet dia lbh byk..my sis pakai hari2 for 5yrs alhamdulillah nothing happen..blom perlu cuci lagi.hehe

    ReplyDelete