Tuesday, February 1, 2011

SEWING BAJU KURUNG!

Banyak kain dalam almari yang tak dijahit sehingga hari ini.
So, saya ambil 3 kain untuk jadi eksperimen.

Satu akan dihantar di tailor my friend yang katanya dari zaman mak dia sekolah jahit dekat situ. Tapi mahal, kurung modern (tanpa lining) RM 150. Kita cuba tengok hasil next month!

Satu lagi akan dihantar ke tailor di kelantan. Biasanya kelantan ni amik rm40 camtu je. Tapi yang ni amek rm100, katanya dulu dia taillor untuk kerabat2. Huhu kerana jauh, dia punya option senang je, bagi baju kurung contoh atau bagi ukuran;- bahu, tangan sampai pergelangan, lilit lengan, bahu until lutut, pinggang until lantai, dada,pinggang,punggung. So, kerana tak yakin baju contoh, saya suruh emak saya amik kan ukuran untuk hantar ke tukang jahit sana. Nanti ada sedara saya balik kampung esok dia bawakkan.. :) if ditakdirkan mmg elok, bolehlah korg dtg rumah saya untuk ukuran, hantar ke kelantan tu biar sedara saya yang obses tiap bulan balik kampung hantar n ambikkan :)

Satu lagi kain, saya akan jahit sendiri! I can sew, for real! Dulu cert fashion n arts di cenfad! I'll start with kurung n kaftan. Nantikan! :)

5 comments:

  1. wahh, semangat jahit baju kurung sendiri. good good. i try nak start jahit beads kt baju pun tak buat² lg. hehe.

    dont forget to upload those baju later yeah :)

    ReplyDelete
  2. hehe.. best! asah skill tu.. :D

    ReplyDelete
  3. owh u pandai jahit, jelesnya, i wish i can too, but last time masa projek kemahiran hidup pun i hantar kedai, itupun cikgu paksa dia kata i buat buruk sangat,, uwaaa

    ReplyDelete
  4. two sould: yeah! patch lace dah 2 baju i buat sendiri sbb baju kosong sangat :) simple ones je.

    jooleata: hahah harus!!! dah bertahun kot! tapi bulan 10 last year i jadi bridesmaid, buat patch lace and simple beads sendiri ok? :)

    honey: hahah kcomelnya u ni. huhu my mum and arwah nenwk mmghebat menjahit. my first jahitan waktu i standard 5, jahit baju kurung kedah, then baju kurung. suka alter itu-ini. but takdelah sampai buat dress kan? hahaha :)

    ReplyDelete
  5. GREAT.. lolx.. boleh improve lagi tu.. hihi..
    miss X, if u dont mind when is your majlis anyway?

    ReplyDelete