Wednesday, September 21, 2011

TOK KADI! HELP ME!

Hello semua,
Saya tinggal di shah alam 8 tahun.
Sekalipun tinggal di KL 19 tahun sblm ni, jabatan agama ikut alamat terakhir aka alamat IC.
So, dah 8 tahun dok shah alam ni family kami takdelah begaul sgt sbb my housing are consists of 30 buah rumah only. mostly chinese n expatriates. So kalau nak carik imam kena pi anotha perumahan bertanya... But that doesnt matter sbb saya tak kahwin di sgor. Nikah di kl, jd kena amik tok kadi kl kan?

Apapun the thing is, saya menetap di shah alam tp akan kahwin di kl, dgn mengisi borang nikah luar daerah. Maka, sesiapa ada direct contact/ mobile number tok kadi yg kamu kenali ataupun yg pernah nikahkan anyone of u, do share ya? Nak kasi my dad call depa... :)

Thank you

Ps: kenapalah complicated peraturan dan borang2 urusan nikah kat malaysia. Setahu saya, rukun nikah--pgntn lelaki, pgntn perempuan, wali, akad, 2org saksi. If saya kawen kat kutub utara, tak isi borang permastautin bagai pun takpe sbnrnya, asal cukup rukun nikah yg 5 itu-- sah lah kan?

Borang2 semua tu utk tujuan pendaftaran di negara kita je-- awat la complicated kan ngn kertas2 tu, menyukarkan laluan org nak bina masjid. Anyone? Any opinion?BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

4 comments:

  1. banyak pandangan miss x, :)

    insyAllah, dipermudahkan dan bnyak2 sabar.. why don't you try dekat JAWI tu sendiri, biasa akan ada list jurunikah, same problem with me cuma, area tmpat i xda jurunikah so, kena ambil kt kampg sebelah..

    semalam, i was rumbling about it to my mom about all these papers, as I am realized that, it's just procedure, sebab sekarang org nak tipu2 pun boleh.. or in case of in future ada masalah, they all had data about it, and it's totally fully details about us right?

    p/s: mine punya pun belum setel, hari da semakin kurang.. plus kena buat surat wakallah wali..

    ReplyDelete
  2. setuju dgn yg bawah sekali tu.terlalu complicated sampai melecehkan.huhuh.tp ade sebab la kot selain pendaftaran.

    ~http://kerrythepinklover.blogspot.com/~

    ReplyDelete
  3. itu la perasaan i masa bengang dgn prosedur tu.huhu.tp i pye sng skit kot.sbb ic address n9 n nikah kat negeri smbilan.sorry i dont hv the info u needed.btul kata jooleata.tye JAWi terus sng :)

    ReplyDelete
  4. hi dear - jangan camtu - nak tahu sebab nya banyak prosedur kawin pasal ada orang yang mengambil kesempatan menipu - menyamar kata bujang, pompuan menyamar jadik laki, nak ke trace waris so status anak karang sah - karang nanti jadi kes kemudian hari - nasib kita yang tak terbela

    tu pasal adanya regulations. dan banyak kes yang status anak diragui pasal status perkahwinan ibu bapa meragukan/tiada rekod etc. nanti anak lahir/ nak kawin sekolah etc jadi masalah

    my husband orang n9 but dia menyewa dekat dengan area rumah parents I kat PJ so bila nikah nak senang dia mintak surat pemastatutin dari imam masjid terdekat

    area you mesti ada masjid yang terdekat yang ada dekat rumah you - yang ada buat sembahyang jumaat - minta ahli keluarga lelaki you approach imam selepas sembahyang jumaat tanyakan hal ni - selalunya diorang akan tahu saper yang in charge area itu atau imam untuk masjid tu sendiri yang jurunikah untuk area tu..

    in my case I dok kelana jaya - near tabung haji - jurunikah area I imam tabung haji. my hubby time jadi boyfren sewa apartment near ara damansara so dia mintak jurunikah kitorg tulis surat pemastautin for him as well. settle :)

    ReplyDelete