Saturday, February 2, 2013

PANTANG-LARANG KAHWIN? (KECANTIKAN)

hello,
sebelum kahwin macam-macam pantang-larang yang kita dengar... macam2 la orang cakap. so terserah masing-masing mahu percaya atau tidak.

ini pengalaman saya sendiri yang ingin dikongsi.

1) MANICURE BEFORE INAI
ada org kata jgn buat manicure sbb nanti color inai tak masuk, inai tak merah. hakikatnya?? sila pergi manicure! tujuan buat manicure, sbb fyi, nail cuticle if tak potong, bahagian tu cepat gelap bila apply inai. maksudnya, itulah punca jadi hitam dekat keliling kuku. tapi jika anda seorang paranoid, takut manucurist terluka jari anda ketika potong cuticle (pernah terjadi dulu kepada saya), sila tak payah manicure bersungguh. just buy nail buffer di Body Shop, and kilatkan habis-habisan sebelum memakai inai! memang va-va-voom jari anda nanti :))
ps: kalau nak pakai inai sendiri dekat jari sila beri brand Rani . jgn beli brand lain. jgn cuba2, tak pasal jarimu hitam di hari pernikahan

I love my inai. Merah delima. karya Kak Norish.

2) BASUH RAMBUT BEFORE NIKAH
Kepada yang free hair, sangat sangat penting untuk basuh rambut.. dan ingat! jangan sesekali letak hair styling product like wax, minyak, serum, hairspray apatah lagi. kenapa? sbb kalau make-up artist nak guna thong or iron ur hair, akan melekat!!! dan ingat juga, dalam kegigihan basuh rambut, jangan pakai conditioner! shampoo sahaja! rambut yang terlalu lembut susah nak gayakan.... kepada yang bertudung, basuh rambut sangat penting juga, maklumlah pertama kali nak tunjuk rambut pada suami kan di malam hari... haruslah wangi dan cantik. ;)

rambut yang dah dibasuh bersama syampoo & conditioner .. mmglah lembut dan mengurai.

jam pertama. mmg lah cantik curl2 itu.

selepas 4 jam! hamek kau... mmg curl dah tak tahan, rambut dah serabai. kenapa?
akibat pakai conditioner! rambut jadi degil and takank stay. oh no! :(

3) FACIAL & PRODUK KECANTIKAN MUKA
Peringatan tegas, janganlah feeling2 nak ber-facial a few days, or a few weeks before your Big Day! Kulit yang mulus adalah amalan, bukannya percubaan last minute. Jadi at least 6 bulan dah kena start ke facial atau nak cuba SKII ke, tabita ke, peeling bagai... if 6 hari baru nak facial bagai, elok2 cantik, terus jadi tak cantik cennor? sedih la kan? menyesal kemudian tidak berguna. Tapi ingat, supplement digalakkan. don't forget L-Glutathione tablet ye? :) sebulan je makan dah nampak hasil.. and jerawat pun tak keluar... and jgn lupa sentiasa ada Dalacin-T. life rescuer hokay? insyaAllah.


 saya tak suka pakai make-up & dah berapa tahun mmg tak pakai apa2 pencuci muka langsung.
cleanser, moisturizer, toner bagai mmg tak pakai. basuh pakai air paip je, kalau rajin pakai air suam.
alhamdulillah muka tak bermasalah sgt.
rambut pun tak pernah nak melaram bagai.. comot je saya ni.
ok la, gambar ketiga tu rambut baru balik salon. hehe

ini product wajib sentiasa ada.
tiba2 naik jerawat, sila tepek benda ni.
trust me 102 hari dah kecut jerawat.
mmg penyelamat!

 ini juga kawan baik saya sekarang... dah 4 round :0
alhamdulillah bersih and glowy kulit.

bila dah make-up flawless la muka i kan? he he *feeling jap* hehe

Pelbagai tips lagi akan saya bawakan. Komen dan utarakan pendapat jika tips ini beri manfaat kepada anda.
LOVE


11 comments:

  1. L gluta tu ada jual kt msia?d mn ek?

    ReplyDelete
  2. hi babe! buat emcee job lagi x? can email me details (if u do). thanks. shilaghazali@gmail.com.

    ReplyDelete
  3. yup! agree..seminggu sebelum kawen (nak pakai inai) saya bt manicure, hasilnya mmg puas hati gila..kuku lebih cantik, xnmpk mcm pakai inai, mcm pakai pewarna kuku :))

    ReplyDelete
  4. Awak mmg very e gebuuuuuuuuuuuuuu. Sangat nak kulit sebegitu. Baiklah. Nnt beli vitahealth

    ReplyDelete
  5. great tips! thanks dear =)

    Sya ter-gatal g wat facial bagai a week before engagement. Tak pasal2 muke jadik kering gile. Naseb ade mask garnier! hehehehe

    ReplyDelete
  6. Chinta: dkt pharmacy dear... Ada byk brand. But this one the best result so far!

    Shilz: email saya whpisy@yahoo.com

    Iqwa: no prob dear!!

    Nursaila: kan?? Kilat sampai org igt pakai red nail color :))

    Dura: makin bersih kulit dgn l-gluta.,, takyah facial2 pun darling

    Orked: huhu niat baik sbb nak naik seri kan dear? Haish nasib ada mask penyelamat!

    ReplyDelete
  7. Memang cantik sangat muka Kak Yuyu. Suka! Suka! Ni yang nak beli 2 barang tu. Boleh dapat kat farmasi kan? berapa eh?

    ReplyDelete
  8. sis, kite ada email. tanya pasal mekap sis kat johor.. nanti reply ya. thanks.. =)

    ReplyDelete
  9. yuyu, selain dr those pills, macam mana dgn pemakanan?

    ReplyDelete
  10. tq for then sharing ya!...info yang sangat menarik untuk majlis sy bulan 5 ni hihihi

    ReplyDelete