Saturday, May 1, 2010

10 PERKARA PERSIAPAN TUNANG #3

....sambungan
entry ini lebih kepada persiapan 'behind the scene' hati dan perasaan...

7) Time:
-yeah time! jangan ambil mudah....make sure u have siapkan 100% checklist 3 days before event.make a copy for your MOST TRUSTED buddy; take note bukan ahli keluarga ye? coz they are family members, dah biasa ngn kita for 20 over years, family members dont really prioritize perfection; asalkan ada and kerja dorg senang, contoh ayat...
"ala, ok lah tu. tak ksah punye!"
-while kawan BAIK (yg benar2 baik berhati ikhlas ya?)nak eveything goes according to yang diraikan punya plan; and we can say a little this and that.
-masa tidur harus cukup, nasib makeup artist saye hebat, kalau tak nescaya nampak mata panda ni. if gubah bunga; fresh flowers in an air conditioned room, boleh gubah dari tengah malam. toksah beria bangun subuh nak gubah. tapi kalau takde aircon sila guba 5 house before event. imagine that????? ok, suurh org lain buat!


8) Family:
-Ketika inilah kita kena banyak bersabar terutamanya dengan parents. yes, dorg nak yg terbaik for their daughter tapi perlu ke membazir??? waktu saya tunang, saye kecewa dgn pembaziran mak saya yg pada saya we can use the money for something else,eg: or topup that amount i can buat baju Jovian Mandagie. hahah sama membazir jek bunyinya! ANYWAY, aku ni puaslah cheapskate sbb taknak susahkan dorg, dorg plak yg membazir.
-elakkan daripada memendam, tell them if ada benda yg korg tak suka.. ya, nicely. Family adalah org yg paling rapat ngn kita since baby, so apabila penat diorang membantu dan mengluarkan peluh dan duit jgn lupa the 2 little words; THANK YOU.

9) Friends:
-Ya, sometimes kawan can be a major pain in the ass. before i tunang ade jek yg sibuk nak tau apa i buat for my tunang... bila i cerita, langsung tak supportive. take note, ada unsur2 kedengkian. trust me,
a) spesis kawan yg sangat ikhlas nak semua berjalan lancar, willing to help in wuteva ways, and tumpang happy for us.
b) ada spesis yang beri pandangan; but pandangan dia berniat busuk. hati kita akan berkata,"betul ke dia ni?kenapa tak pilih yg aku rasa cantik ni? TRUST UR OWN INSTINCT yes, ada spesis kawan baik tapi u know dia 'somewhat' afraid if we put a benchmark nanti bile majlis dia org compare with ours. (kedengaran poyo but it's true)
c) ada kawan opportunist. juga selfish... kita sepatutnya jadi main attraction, dia pun nak sibuk. org kasi tetamu makan dulu, dia patut jadi ala tuan rumah,... tapi dia melantak dulu!
d) ada juga kawan yang cuba nampakkan keburukan org yg diraikan, (NTAHLAH KENAPA) at the same time UP kebaikan diri sendiri eg:
"ala, bukan mahal pun.. dia beli barang sale!"
"sebenarnya i yang buat itu ini"
"dia ni biase2 je... takdela seberapa mana"
" sebenarnya... dot dot dot dot dot"
**taktik buat2 tak sengaja/ terlepas cakap, padahal mmg SENGAJA! busuk hati namanya.

10) Mental:
-tetapkan apa yang kita mahu. jangan goyah dek kate si joyah dan si peah. lantaklah depa, kita tak pakai duit depa pun. majlis tunang sekali je, bukan 3 kali... jadi lantaklah si polan nak cakap apa sbb kepuasan tu ada dalam diri masing2.
- ada org berpuas hati dapat cincin belah rotan tanpa kenduri bagai, itu hak dia. begitu jugak ada org spend byk sbb nak meriah bagai, itu pun hak dia. kesimpulannya, happy lah untuk org lain, tuhan akan kurniakan kebahagiaa utk kita pulak.
-janganlah berdengki, tuhan akan kurniakan beri balasan bila tiba majlis kamu nanti. bersihkan hati, bersyukur pada diri sendiri dan keluarga ada... juga bersyukur utk org lain. insyaAllah semua bahagia.


semoga semua 10 tips ni bermanfaat
HAPPY HAPPY SELALU!



7 comments:

  1. sangat suke tips 8 & 9 sbb sangaaaatttttt betul ;p
    family can turns godzilla on our big day sometimes, don't u think so?~ in my case, one of my aunt cakap 'ni tunang ke ape? baik kawen terus, orang tunang mane ade buat khemah bagai sume ni'uh?! saye pakai duit aunty kah? oh tidak langsung~ ;p actually sbb time anak die, die tak buat pon ala-ala khemah skirting~ tu pon salah saya kah aunty? ;D

    ReplyDelete
  2. anisr97: betul kata awak. kita tak pakai duit dia pun, tapi dia yg sibuk2. mmg ada jenis org yg tak boleh gembira tgk org lain gembira. the fact that, spesis berdengki tu.... takpe anisr, nanti kalau kahwin awak nak all out, teruskan je. u hv my utmost support! muahx!

    ReplyDelete
  3. Babe, i like point 9. Sangat betul babe. I pun ada je kawan2 yang macam tu. Babe i nak tanya the soft pink veil u wore during your e-day, if my nikah attire is going to be off white, do u think the colours well suit each other? But anyway, can u mail me the rental price? thisisyanie@yahoo.com. Thanks dear!

    ReplyDelete
  4. yanie: kan?? mmg no doubt ade je org spesis camtu. lain manusia, lain kerenah kan... hurmmm bila dah siap ur baju, u can view the veil. then u decide sesuai atau tak.

    ReplyDelete
  5. Miss X, rase2 nye info nih sgt membantu...haha..lagi2 yg no. 9 & 10...rasanye bile ade majlis camni la baru kt nmpk perangai sebenar dorg...yg x puas ati ngn ape yg kt buat...ade je yg nk dikomen..hehe..so mental pon kne prepared kan?..hee~ actually sy br nk bertunang jun nih..so, sy follow trilogy entri ni sungguh2..tenkiu ye!! =)

    ReplyDelete
  6. miss x,kawan2 awak melantak dlu ke?omigod.sorry kalu melantak dlu:(.tapi we all tak kaaan?

    ReplyDelete
  7. niza: huhuhu ya ya.... kita kena well prepared!
    akma: 9b yang saye cerita kat awak tu lah! terus aku ban dia! yg makan tu i merujuk kepada majlis cik 'N'!

    ReplyDelete